JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

NTL krever endringer i Politiet. Mener arbeidsgiver bryter reglene om medbestemmelse

Politiledelsen har gjort seg skyldig i grove brudd på reglene om medbestemmelse, mener NTL Politiet. De synes arbeidsgiveren er dårlig til å informere de ansatte om viktige endringer og krever en ny person å forholde seg til i ledelsen.
KREVER ENDRINGER: Carl Marius Michelsen, leder av NTL Politiet, mener HR-direktøren i Politidirektoratet ikke er rette person til å representere ledelsen i møter med fagforeningene.

KREVER ENDRINGER: Carl Marius Michelsen, leder av NTL Politiet, mener HR-direktøren i Politidirektoratet ikke er rette person til å representere ledelsen i møter med fagforeningene.

Ole Palmstrøm

merete.jansen@lomedia.no

I et brev til Politidirektoratet (POD) viser NTL Politiet til flere saker de siste årene, der de mener arbeidsgivers representant «beviselig gjør seg skyldig i grovt brudd på sine plikter etter hovedavtalen».

Er reisetid arbeidstid? Nå avgjøres saken i Høyesterett

Alvorlig situasjon

Leder av NTL Politiet, Carl Marius Michelsen, sier det skal mye til å gå til det skritt å fjerne arbeidsgivers representant, men han mener situasjonen er blitt så alvorlig at det er det som må til. Dråpen som fikk begeret til å renne over, var at politiet planla å flytte arbeidsoppgaver fra den rykende ferske lønns- og regnskapssentralen i Kristiansund, uten å orientere de ansattes representanter.

– Saken er for så vidt lik mange andre, men her fikk det så alvorlige konsekvenser, og arbeidsgiver må ha kjent til situasjonen i lang tid uten at de varslet oss. Mye av informasjonen nådde oss i stedet via media, påpeker Michelsen.

Han mener den dårlige håndteringen fra ledelsens side, førte til stor usikkerhet og var en helt unødvendig belastning for de som nettopp hadde begynt å jobbe i Kristiansund. Flere av dem hadde solgt boliger andre steder i landet for å flytte til jobben ved den nye lønns- og regnskapssentralen.

Ja eller nei til den nye pensjonsavtalen? NTL-foreningene gir sprikende råd

Nedprioritert av ledelsen

Samarbeidet mellom ledelse og ansatte er regulert gjennom hovedavtalen. Her er det satt opp regler for hvordan informasjon, drøfting og forhandlinger (IDF) skal foregå.

I politiet skjer kommunikasjonen først og fremst gjennom et forum for IDF, der ledelsen er representert gjennom HR-direktøren. Dette mener Michelsen er en dårlig løsning.

– Flere av fagforeningene har gjentatte ganger påpekt at politidirektøren er så lite til stede at det fremstår som om vår øverste leder nedprioriterer dette forumet. Det er veldig beklagelig, selv om det er positivt at assisterende politidirektør når ha begynt å møte oftere.

Politidirektør Odd Reidar Humlegård påpeker overfor FriFagbevegelse at de alltid deltar med noen fra direktørnivå.

«For øvrig er det flere av organisasjonene som selv ikke stiller med øverste leder i disse møtene. I tillegg har ledelsen og tillitsvalgte hatt styringsgruppemøter for nærpolitireformen, disse har jeg deltatt i og ledet», skriver han i en e-post.

BEKLAGER: Politidirektør Odd Reida Humlegård beklager at de ansatte flere ganger har blitt informert for sent. Men han vil ikke si om HR-direktøren erstattes i møtene med fagforeningene.

BEKLAGER: Politidirektør Odd Reida Humlegård beklager at de ansatte flere ganger har blitt informert for sent. Men han vil ikke si om HR-direktøren erstattes i møtene med fagforeningene.

Ole Palmstrøm

– Beklager, men toget er gått

Noe av hensikten med møtene er at all informasjon som har betydning for de ansattes jobbhverdag, skal nå dem så raskt som mulig. «Informasjon skal gis uforbeholdent og så tidlig som mulig», heter det i Hovedavtalen.

Michelsen har flere eksempler på konkrete saker der det har tatt altfor lang tid å få innsyn i vesentlige opplysninger. Ett av eksemplene er knyttet til endringen av arbeidsmetoder ved arbeidskriminalitetssentrene, som er et samarbeid mellom flere etater.

– POD varslet oss ikke om endringene som var på gang. Da vi fanget dette opp via andre kanaler, ble vi lovet et drøftingsmøte der vi skulle få en mulighet til å påvirke hva politiet skulle mene på vegne av sine ansatte. Dette ble glemt. I et brev fikk vi beskjed om at de beklaget, men at nå «var toget gått».

Politiets Fellesforbund som organiserer flest innen politiet, sier at de har stor forståelse for at NTL krever så pass store endringer.

– Dette er et tema som har vært diskutert i møter med ledelsen flere ganger, sier forbundsleder Sigve Bolstad.

Innholdet i brevet NTL har sendt POD kommer til å bli diskutert når forbundsstyret hans møtes på onsdag. Der avgjøres graden av støtte.

Politileder begrenser ansattes ytringsfrihet, mener NTL

Politidirektøren beklager

Politidirektøren vedgår at informasjon har kommet for sent i flere tilfeller.

– I enkelte saker forstår vi at NTL ikke var fornøyd med informasjonen og involveringen. Særlig saken om flytting av arbeidsplasser til Kristiansund har vi som arbeidsgiver beklaget sterkt.

Carl Marius Michelsen setter pris på beklagelsen, men mener likevel at HR-direktøren ikke lenger bør være den som stiller i møtene med de ansattes representanter.

– Det vil være en viktig signaleffekt. Arbeidsgiver kan vise at de skjønner alvoret i situasjonen. Det er ikke bare å si unnskyld i tre år, du må gjøre noe mer.

Odd Reidar Humlegård vil ikke svare på om det blir noen utskiftning, men understreker at de har en ambisjon om å få til god medbestemmelse og involvering og at de vil fortsette å jobbe for det.

– Vi tar brevet fra NTL på alvor og skal gi NTL et samlet og utfyllende svar, og ta initiativ til et møte for å diskutere videre oppfølging nærmere, skriver han i en epost til FriFagbevegelse.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse