Stortinget
Eirik Dahl Viggen
Over 4000 statsansatte tjener mer enn stortingsrepresentantene
129 statsansatte tjener mer enn statsminister Erna Solberg. SV krever lønnstak for ledere i staten.
helge@lomedia.no
Det er flere tusen ansatte i staten som tjener mer enn våre fremste folkevalgte.
Stortingsrepresentantene har en inntekt på 928.602 kroner. De må se hele 4326 statsansatte over seg på lønnsstatistikken.
Det viser en oversikt fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet bestilt av stortingsrepresentant Rigmor Aasrud (Ap). Kort fortalt er dette blant annet snakk om ledere i statlig forvaltning og embetsverk, alt fra ledere i departementene og i det statlige byråkratiet landet rundt, som Fylkesmannen og universitetsledere.
Samtidig tjener 372 statsansatte mer enn statsrådslønn, som er ca. 1,3 millioner kroner.
Oversikten viser også at 129 statsansatte tjener mer enn statsminister Erna Solberg. Hun har en lønn på drøye 1,6 millioner kroner.
• Rause tillegg for topplederne i stat og kommune
Er overrasket
– Det er dessverre blitt en gjenganger at lederne drar av gårde med de store lønnsøkningene. Samtidig opplevde våre medlemsgrupper en reallønnsnedgang i 2016, så gjenstår det å se hva som er resultatet for 2017. Det er arbeidstakerne generelt som må ta regninga for at lederne stikker av gårde med høye lønnstillegg, de som allerede har mest, får mest, sier leder i LO Stat, Egil Andrè Aas, til frifagbevegelse.no.
– Jeg forutsetter at departementet tar grep på dette området. De har jo signalisert at de skulle gjøre dette lenge. Dette skaper allerede støy. Det er grenser for hvor lenge vi som gruppe kan ta ansvar og vise moderasjon, så lenge lederne gjør det motsatte. Det er grenser for hvor lenge vi skal være med på å finansiere økte lederlønninger, legger han til.
Ap er overrasket
Arbeiderpartiets finanspolitiske talsperson, Rigmor Aasrud, er selv overrasker over hvor stor andel ledere i statlig sektor som har det hun kaller høye lønninger.
Tallene omfatter «bare» ansatte i det statlige tariffområdet, og er unntatt dommere, timelønte og overenskomstlønte. Dette inkluderer ikke toppsjefer i helt eller delvis statlig eide konsern, selskaper og virksomheter som Statoil, Statkraft og regionale helseforetak.
I så fall måtte opp mot 50 flere blitt lagt til listen av dem som tjener mer enn statsministeren.
• BA: Ledere i statlige selskaper tjener i snitt 2,55 millioner
Solbergs lønn
Oversikten fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet viser at statsminister Erna Solberg i 2017 hadde en lønn på 1.631.346 kroner. Pensjonsavtalen kommer i tillegg, og har en verdi på 600.000 kroner i året. I tillegg kommer en rekke såkalte naturalytelser. Fra 2014 til 2017 har hennes lønn steget 111.000 kroner.
Likevel er det 129 statsansatte med høyere lønn, fire flere enn året før.
Regjeringsmedlemmene tjente i fjor 1.325.358 kroner. Det er en lønnsøkning på over 90 000 siden 2014. Likevel har 372 statsansatte høyere lønn, en nedgang på 27 fra året før.
Mens altså 4326 statsansatte hever større lønn enn de som møter på Stortinget. Det er en nedgang på 166 fra året før.
I svaret som er gitt er det ikke vurdert om denne nedgangen skyldes økende statsrådslønninger eller fallende statsansatt-lønninger.
Tak på lønninger
SV har levert inn et representantforslag som ber regjeringen fremme forslag om at taket på samlet godtgjørelse for ansatte i staten, inkludert eventuelle tillegg og pensjon, ikke skal være på et høyere nivå enn de ordningene som til enhver tid gjelder for statsministeren.
Det var for å ta stilling til dette spørsmålet Rigmor Aasrud (Ap) ønsket en oversikt over omfanget av høye lederlønninger, blant annet for å vurdere om det i hele tatt er realistisk å gjennomføre et slikt forslag når så mange allerede er over dette nivået.
SVs forslag
– Statsministeren og stortingspresidenten har de to fremste vervene i det offentlige Norge. Det lønnsnivået en velger å gi disse to posisjonene, er høyt, og det er naturlig at dette er det høyeste nivået for lederlønninger i staten. Virkeligheten er likevel en ganske annen. Det har fått utvikle seg en kultur der ledere i departementer og statlige virksomheter kan tjene mye mer enn statsministeren. Det er meningsløst, mener Solfrid Lerbrekk (SV), en av forslagsstillerne.
– Nivået på lederlønninger er urettferdig høyt sammenlignet med andre folk som jobber i offentlig sektor. Dette undergraver solidariteten i samfunnet, heter det videre.
– Politiske partier og næringslivsledere maner ofte til moderasjon hos arbeidstakere i lønnsoppgjør. Det må selvsagt også gjelde lederlønninger, særlig i staten, der dette enklest kan styres. Gode ledere er ikke motivert av lønn alene. Dessuten fører store lønnsforskjeller innad i en bedrift til at ledelsen blir fjernere fra de ansatte. Høye lederlønninger er sløseri med offentlige penger, mener forslagsstillerne.
Lederen for LO Stat synes forslaget høres interessant ut, men er usikker på om det lar seg gjennomføre.
• Dette er den nye lønna til LO-ledelsen
• Her er lønna til topplederne i Norges 100 største selskaper
Mest lest
LO og NHO har sammen utredet en «reformert AFP», og LO ønsker at denne skal bli del av et samordnet tariffoppgjør til våren. Men innad i LO har det vært svært ulike syn på forslagene som er lagt fram - og nå begynner tiden å renne ut.
Tormod Ytrehus
Pensjonsordning kan snart forsvinne: Dette handler AFP-striden om
Seks dekk fra en Boeing 737 var stablet på en pall og veltet da Roy Grindstrand skadet seg på jobben.
Jonas Fagereng Jacobsen
Navs klagefrist ble for kort for Roy. Nå kan den bli enda kortere
Martin Guttormsen Slørdal
Ny pensjon kan svekke Norges sikkerhet: Fire av ti i Forsvaret vil slutte
Det er kun 1.200 meter mellom bebyggelsen og den nærmeste vindmølla i Havøysund. Likevel har det vært lite protester mot vindparken.
Håvard Sæbø
Oppgitt ordfører: – Man kan jo lure hva staten har tenkt å bruke Finnmark til
– Nå kommer vi med vårt krav, der vi ivaretar våre medlemmers utfordringer og muligheter, sier forbundsleder Jørn Eggum.
Håvard Sæbø
AFP har skapt storkonflikt mellom LO-forbund. Her er Fellesforbundets løsning
Tri Nguyen Dinh / Ronny Øksnes
«Svenskebåten» legges ned: – Vi visste overhodet ingenting
Merethe Solberg er bekymret for at flere ikke vil klare seg gjennom alle krisene med pandemi, dyrtid og rentehevinger.
Erlend Angelo
Renta øker igjen: – Folk går fra den ene krisa til den andre
– Om jeg noen gang klarer å slippe tankene: «Gir jeg barna det de trenger? Er det bra nok?». Det tviler jeg dessverre på, sier småbarnsmoren. Fortvilet forsøker hun å skaffe det helt nødvendige av mat og klær til sine fire barn.
Tomm Pentz Pedersen
«Silje» (42): – Jeg bruker strøm kun i ukene barna er hos meg
Erlend Angelo
Tordis gleder seg fortsatt til å gå på jobb etter 47 år. Her er hemmeligheten
Køen ble lang for å sikre seg en pose mat.
Tom Vestreng, Dagsavisen
Krisa øker ved Fattighuset: – Rundt 100 må gå tomhendt hjem
Jørn Teigen har jakt som sin hobby. Uten ekstrajobben hadde det ikke blitt like mange opplevelser i naturen.
Privat
Jørn var lei av å ha dårlig råd. Nå jobber han ekstra og jakter egen mat
Sjåførene frykter det betyr at de må utføre samme jobb, på dårligere betingelser og lavere lønn. (Illustrasjonsfoto)
Alf Ragnar Olsen
Sjåførene i Posten frykter dårligere betingelser og lavere lønn
Nav må ta utgangspunkt i at mottakeren ikke kjenner reglene og heller ikke enkelt kan forstå juridiske tekster, mener sivilombud Hanne Harlem.
Hanna Skotheim
Nav begrunner avslag for dårlig, mener Sivilombudet
Kronikk
Nav-ansatte har det handlingsrommet de trenger for å kunne gi god og tilpasset hjelp til den enkelte familie. Men det krever svært god kompetanse i sosialt arbeid, skriver Tore Nyseter.
Eirik Dahl Viggen/Privat
Nav svikter barn i fattige familier
Jan-Erik Østlie
Ap-topp: – Vanlige folk har også to biler, hus og gode liv. Det er ikke alle som strever
GOD STEMNING: ... på kokeriet. Der det visstnok ikke jobba så mange damer, men Marit Lovise Hanekam (til venstre) og Renate Øvstetun Tungen smilte i alle fall bredt!
Erlend Angelo
Den tradisjonsrike norske familiebedriften skal lære amerikanerne å drikke saft
– Vi kan ikke forby noen å filme, og det er heller ikke ulovlig å gjøre det – det er hendelser som skjer på offentlige plasser. Jeg ber bare om arbeidsrom, sier vekteren Stefan.
Jan-Erik Østlie
Stefan blir ofte omringet og filmet når han gjør jobben sin. Frykten er å bli hengt ut
Jøran Grønstad
Erling Braut Haaland er første fotballspiller på lista over Norges rikeste
Richard Storevik i Fellesforbundet krever at bankene – i de vanskelige tidene som er nå – ikke øker utlånsrenten ytterligere etter Norges Banks siste renteheving.
Roy Ervin Solstad
Fagforeningsleder åpner for bankboikott etter renteheving
Det tok lang tid før Hilde Abigael Bergersen aksepterte at hun var døv, men selvtilliten blir stadig bedre. Arbeidsplassen hennes får mye av fortjenesten for det.
Hanna Skotheim