DIREKTØRER PÅ LØNNSTOPPEN: (fra venstre) Administrerende direktør Joachim Høegh-Krohn i Argentum Fondsinvesteringer AS, konsernsjef Geir Isaksen i NSB og konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen i Statkraft lå øverst på lønnstopp-lista - også i 2015
argentum.no/Ole Palmstrøm/statkraft.no
Tjener mange ganger mer enn Erna
Rause lønnstillegg for direktørene i staten
Mens de aller fleste måtte nøye seg med et lønnstillegg i underkant av tre prosent i 2015, fikk enkelte av de administrerende direktørene i de statseide selskapene mye, mye, mer.
morten.hansen@lomedia.no
Våren 2015 mante statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen til moderasjon i lønnsoppgjøret. Men noen lyttet tydeligvis dårlig etter.
Styrene i enkelte av de statseide selskapene var tvert imot veldig rause med lønnstilleggene. Ikke bare er det mange av de administrerende direktørene som i utgangspunktet tjener godt – opptil flere ganger det statsministeren tjener. Men enkelte fikk både tre og fire ganger, ja mange ganger, mer enn de snaue tre prosentene de aller fleste av oss fikk i 2015.
• Se alle våre saker om statsbudsjettet
Fett med fond
Administrerende direktør Joachim Høegh-Krohn i Argentum Fondsinvesteringer AS er et godt eksempel på at det lønner seg å jobbe med finans – i alle fall hvis du sitter på toppen. Han fikk i 2015 en samlet årslønn på drøyt 6,5 millioner kroner, som var mest i statsdirektør-kollegiet.
Om lag en tredjedel av dette – drøyt 2,1 millioner kroner – ble utbetalt i form av bonus. Til sammen utgjorde dette et lønnsprang på 10,3 prosent, eller drøyt 600 000 kroner, fra året før.
Lønnsomt vedlikehold
Selv om Høegh-Krohn er vinner av lønnstoppen, kommer han ikke på pallen når det gjelder lønnsvekst. Klar vinner av mest i lønnsvekst var administrerende direktør i Baneservice AS, Ingvild Storås Hun økte lønna med 29,9 prosent.
Riktignok økte grunnlønna kun med 2,7 prosent – det samme som gjennomsnittet for Spekter-området, men en bunnsolid bonus på 586 000 kroner, gjorde at hun endte på ti-gangen av den gjennomsnittlige lønnsveksten.
Også administrerende direktør Ove Haukåssveen, i AIM Norway – selskapet som blant annet utfører vedlikehold på norske jagerfly – kunne konstatere at lønna steg til værs. Han hadde en samlet lønn på 1 890 000 kroner. Dette var en lønnsvekst på 13,9 prosent fra året før.
Administrerende direktør Stig W. Seljeseth i Ambita AS fikk nesten like mye i lønnsvekst. Hans samlede lønn var på 2 230 577 kroner. Det var 13,8 prosent mer i lønn i forhold til året før.
• Dette er snittlønna i over 100 yrker
Mindre å rutte med
Selv om halvparten av de administrerende direktørene i de selskapene vi har hentet ut fra statsbudsjettet har fått solide lønnshopp, gjelder det ikke alle. Like mange fikk lavere lønnsvekst enn gjennomsnittet i 2015. Noen gikk til og med ned i lønn.
Verst gikk det ut over flytogets administrerende direktør, Linda Bernander Silseth. I 2014 tjente hun snaut 2,8 millioner kroner, inklusiv en bonus på 565 000 kroner. I 2015 var lønna sunket med 7,5 prosent, til 2 568 000 kroner. Her var det bonusen som trakk ned. I 2015 utgjorde den bare 138 000 kroner.
Også Ole Øiseth som er administrerende direktør for Kings Bay AS og Bjørnøen AS, gjorde et dårlig lønnsoppgjør. Han tjente totalt 1 001 851 kroner – som var 149 kroner mindre enn året før.
Dyrt direktørskifte
Flere av selskapene har skiftet toppsjef i løpet av de to budsjettårene, noe som gjør det vanskelig å sammenlikne lønnen og å regne ut lønnsveksten.
I Siva SF var imidlertid Espen Susegg konstituert som administrerende direktør fra 1. januar 2015, og ble i løpet av våren fast ansatt. Han mottok i løpet av 2015 til sammen 2 666 000 kroner i lønn og godtgjørelse. Det var 802 000 kroner, eller 43 prosent, mer enn hans forgjenger i jobben.
Solid bonus
Geir Isaksen, konsernsjef i NSB, fikk i fjor 4,7 millioner kroner i samlet lønn og bonus. Det var 352 000 kroner mer enn året før. Lønnsøkningen utgjorde 8,1 prosent, og var betraktelig mer enn de 2,7 prosentene ansatte i Spekter-bedriftene klarte å forhandle seg fram til.
Det var bonusen som dro opp prosentsatsen. Isaksens økning i årslønn var på beskjedne 1,9 prosent – eller ikke fult så beskjedne 69 000 kroner – men en bonus på 861 000 kroner dro opp prosentsatsen. Økningen på bonusutbetalingen var på 287 000 kroner fra 2014.
Mindre lønnsøkning enn gjennomsnittet
Konsernsjefene i to andre store statseide selskapene, Avinor og Posten Norge, var mer på høyde med gjennomsnittet for andre arbeidstakere i Norge – og faktisk i underkant. Dag Falk-Pedersen 2 651 028 i samlet lønn i 2015, mot 2 594 000 i 2014. Det var en lønnsøkning på 2,2 prosent. Falk-Pedersen har ingen bonusutbetaling.
Dag Mejdell fikk 4 093 854 kroner utbetalt i lønn og bonus for 2015, mot 4 497 000 i 2014. Det var en lønnsøkning på to prosent. Her var det imidlertid bonusen som trakk ned lønnsøkningen. Mejdell fikk 339 000 kroner mindre i bonus i 2015 enn året før. Grunnlønna økte imidlertid med 430 854 kroner, eller 11,75 prosent.
I november 2015 ble Ingrid Dahl Hovland ansatt som administrerende direktør i Nye Veier AS. Hun har en samlet startlønn på 2,3 millioner. I 2015 fikk hun utbetalt rett i underkant av 350 000 kroner.
Flere tjener godt
Her er lønningene til noen andre toppsjefer i statlig eide selskaper:
Administrerende direktør Anita Krohn Traaseth i Innovasjon Norge mottok 2 504 000 kroner i fastlønn for 2015. Annen godtgjørelse utgjorde 12 000 kroner.
Konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen i Statkraft mottok 4 849 680 kroner i fastlønn for 2015. Annen godtgjørelse utgjorde 171 722 kroner.
Administrerande direktør Grethe Kristin Moen i Petoro AS fikk i 2015 lønn på kroner 3 221 000. I tillegg fikk hun annen godtgjørelse på kroner 179 000.
Konsernsjef i Auke Lont i Statnett fikk i 2015 lønn på kroner 2 826 337. I tillegg fikk han annen godtgjørelse på kroner 149 687.
Administrerande direktør Nils Kristian Nakstad i Enova fikk i 2015 lønn på kroner 1 684 694. I tillegg fikk han annen godtgjørelse på kroner 105 680.
#Statsbudsjettet2017
Mest lest
I lønnsoppgjøret skal de største tilleggene gis til de som har lavest lønn, ifølge LO.
colourbox.com
Om lønna di er lav nok, kan du vente deg ekstra penger
Erfarne butikkansatte som Nadine Tomi får 15.600 kroner mer i året fra 1. februar.
Brian Cliff Olguin
Kraftig lønnshopp for butikkansatte FØR lønnsoppgjøret
Colourbox.com
36.000 pensjonister taper tusenvis av kroner: – Det holder bare ikke
Hugo Lorentsen, som har jobbet i Drytech i 17 år, anbefaler mest husets kylling i karri. Maten pakkes for hånd og alt er nøye sjekket.
Erlend Angelo
«Magisk» norsk mat har mettet soldater og turgåere i tre tiår
Bredtveit fengsel ble nok en gang åsted for selvmord sist helg.
Eirik Dahl Viggen
Fengselsbetjent etter selvmord på Bredtveit: – Dette er traumatisk
USIKRE TIDER: Martin Rask, Anne Sofie Ovesen, Hans-Petter Løksti, Inger Berit Ludvigsen, Eirik Føre, Martin Andreassen, Titajoa Kaeeyoo, Terje Olsen, Rita Jakobsen og Inger Andreassen håper de som ønsker å fortsette i Posten, får tilbud om ny jobb.
Alf Ragnar Olsen
Bodø-terminalen har skrumpet inn fra 80 til 13 årsverk på to år
LO-leder Peggy Hessen Følsvik.
Jan-Erik Østlie
Se hvem som skal forhandle om din nye lønn
I fjor streika ansatte i mange private barnehager for å bli med i tidligpensjonsordninga Fellesordninga for avtalefestet pensjon.
Bjørn A. Grimstad
Flere skal få tidligpensjon – men ny AFP kommer heller ikke i år
– Det er synd at vi måtte ut i media for at de skulle bestemme seg for å gjennomføre et tilsyn, sier Joakim Johnsen.
Brian Cliff Olguin
Sjefen trakasserte Joakim og kollegaene i fylla: Nå ser Arbeidstilsynet på saken
– Norge er ikke vaksinert mot splittelse. Vi kan ikke ta demokratiet og våre verdier for gitt, sier kvinnen som nesten ble drept for det hun tror på. Terroristen på Utøya skjøt Libak i hendene, i kjeven og i brystet.
Hanna Skotheim
Ina hørte folk si Nav møtte dem med mistillit. Når hun selv måtte ringe Nav, fikk hun en aha-opplevelse
«Mrs. Chatterjee vs. Norway» har premiere 17. mars. Bufdir forbereder seg på debatten
Skjermdump
Bollywood-film om norsk barnevernssak drar fagfolk til kinoen
Selv om drikkevannsnettet er nedslitt og lekker som en sil, gjøres det nesten ingenting med problemet. Ingen mål for å redde drikkevannet er nådd siden 2014.
Bjørn A. Grimstad
Drikkevannet lekker – du kan få gigantregningen
Arbeidsmiljøloven sier at nattarbeid, som defineres som arbeid mellom klokka 21 og 06, ikke er tillatt med mindre «arbeidets art gjør det nødvendig». Men det gjelder ikke ansatte i varehandelen. (Illustrasjonsfoto)
André Kjernsli
Skal vurdere om butikkansatte kan jobbe etter klokka 21 om kvelden
– Jeg kan ikke si noe annet enn at jeg gleder meg til å ta fatt på oppgaven med å lede dette fantastiske forbundet med de beste folkene, sier Geir Ove Kulseth.
Leif Martin Kirknes
Geir Ove Kulseth vant en uhyre jevn lederkamp. Her er reaksjonene
De to barnehagene ble drevet henholdsvis i andre etasje på bygningen til venstre og over garasjen til høyre. Leieforholdene ble avsluttet for over et år siden. Huseieren, som fortsatt benytter huset som bolig og også gjorde det i utleieperioden, har ikke fått kritikk i forbindelse med saken.
Bjørn A. Grimstad
Stengte «uforsvarlige» barnehager – eieren tjente millioner
De ansatte krever at klinikkleder Bjørn Bendz og avdelingsleder Arnt Fiane fratrer sine stillinger umiddelbart.
Lise Åserud / NTB
Ansatte ved Oslo-sykehus krever at ledelsen går av
Et lønnstillegg på 3.000 euro for de tyske postansatte ble oppnådd i tolvte time, etter at de DHL-ansatte organisert i fagforbundet Verdi hadde signalisert stor streikevilje og stort engasjement.
DHL
Lønnsfest for tyske postansatte – eierne blar opp for å avverge streik
Hovedtillitsvalgt for SL, Svein Olav Farstad (til venstre) og verneombud Stig Rune Lothe er begge selv lærere ved Eid ungdomsskole. Nå ber de på nytt om at basestasjonen med tre mobilantenner på taket til skolen blir fjernet.
Anders Tøsse
Lærere frykter stråling: Nå ber de ordføreren om hjelp
En kampklar Christopher Beckham er villig til å streike for at lønna skal øke mer enn prisene.
Leif Martin Kirknes
Beckham provosert etter lønnsfest-utspill. Nå varsles det streik
Det kan bli streik ved et av fartøyene som er tilknyttet Ekofisk-feltet i Nordsjøen. Industri Energi mener det foregår sosial dumping og krever tariffavtale.
ConocoPhillips Company