USIKKER: Konduktør Anita Lie mener sykefraværet tilsier at hun og kollegaene fortsatt burde hatt særaldersgrense.
Ole Palmstrøm
Særaldersgrensen i NSB forsvant: – Jeg lurer jo på hvordan det skal gå for de som ikke klarer å stå til de er 67 år
Konduktør Anita Lie mener de fortsatt burde hatt særaldersgrense i NSB.
morten.hansen@lomedia.no, ole@lomedia.no
Konduktørene i NSB mistet særaldersgrensen sin da pensjonsordningen i konsernet ble lagt om. Tillitsvalgt Anita Lie mener det ikke er bra.
– Jeg lurer jo på hvordan det skal gå for de som ikke klarer å stå til de er 67 år. Det er mye turnusarbeid og nattarbeid. Man kommer i situasjoner som er psykisk belastende. Man jobber på et tog som slingrer og krenger. Kroppen er i konstant bevegelse, og det sliter på fysikken og helsa. Det har kanskje blitt litt bedre, på grunn av nyere tog. Men vi ser at det likevel fortsatt er et høyt sykefravær, sier Lie.
• Mange særaldersgrenser kan fjernes, mener høyresiden og arbeidsgiverforeningen KS
Opp til den enkelte
Hun forteller at i gjennomsnitt går de fleste av med pensjon i dag ved 62–63 år.
Fortsatt er det noen som har beholdt den gamle ordningen. Da NSB fikk nye pensjonsordning, ble den gamle ordningen lukket for de eldste ansatte. Det synes hun er greit.
– Man kan ikke gå rundt å tenke at det er urettferdig. En sånn urettferdighet vil det alltid være når ordninger bli endret. Men sånn prinsipielt mener jeg at pensjon skal være en garanti og trygghet. Nå må man ta større ansvar for å sikre sin egen alderdom. Også om man ikke klarer å stå i jobben, sier Lie.
Usikkerhet
Da Bane Nor ble opprettet, mistet de ansatte særaldersgrensen. Nå er det vanlig pensjonsalder som gjelder.
Rune Dahlen jobber som trafikkleder i Bane Nor på Oslo S. Med nattevakter, stillesittende arbeid og psykisk belastende jobb, mener han at særaldersgrensen på 65 år – med mulighet til å gå av ved 62 år – var en fornuftig løsning.
– At jeg har mistet særaldersgrensen, gjør at jeg vet at det ikke er en karriere jeg vil ha hele livet. Det er ikke en jobb jeg blir pensjonist i. Garantert. Trafikkmengden øker, kravene til toglederne øker, og kravet til kompetanse øker. Spørsmålet er hvordan jeg skal løse det. Og ikke minst, hvordan arbeidsgiver skal løse det.
IKKE EN JOBB Å STÅ I: – At jeg har mistet særaldersgrensen, gjør at jeg vet at det ikke er en karriere jeg vil ha hele livet, sier trafikkleder Rune Dalen.
Bjørn A. Grimstad
Belastning
– Jeg ligger vel i faresonen for diabetes og hjerte og karsykdommer, ler Dahlen.
Før han legger til med alvor:
– Vi utfører en sikkerhetstjeneste. Vi har en helsekravforskrift og har krav om blant annet kognitive evner, for at vi skal vise at vi kan ta riktige vurderinger i trafikkhåndteringen. Jeg vil tro dette var bakgrunnen for særaldersgrensen.
Han tror det er vanskelig å stå i jobben til en når pensjonsalder – i hans tilfelle godt over 70 år, etter at levealdersjusteringen har slått inn.
– Vi har turnusarbeid. Jeg merker allerede, som 36-åring, at for eksempel nattevaktene begynner å bli krevende. Jeg sliter ikke, men merker presset. Jeg kan tenke meg at en 69-åring, som sitter på tredje nattevakten på Oslo S, vil slite mye mer, sier Dahlen.
En sikkerhetsventil
I enkelte yrker finnes det en såkalt «loss of licence». En forsikring som sikrer en økonomisk hvis man ikke består helsekravene. Det har ikke toglederne. Dahlen forteller at nå er dette, eller tilsvarende løsninger, en diskusjon i Bane Nor. Det er satt ned en partssammensatt arbeidsgruppe som skal se på tidligpensjon for noen av gruppene som tidligere hadde særaldersgrensen.
– Det er et faktum at det har ikke bare vært i arbeidstakernes interesse at vi har gått av ved 62 eller 65 år. Det har også vært en sikkerhetsventil for arbeidsgiver. Det finnes ikke så mange andre karriereveier etter denne jobben. Blir man en sikkerhetsrisiko, ikke en sikkerhetsbarriere, har arbeidsgiver også et problem. Hvor skal de plassere de som ikke oppfyller helsekravene?
• Arrestforvarer Morten Bjerkestrand ser ikke for seg hvordan han skal klare å takle agressive menn i 20-årene etter at han har passert 60 år
• Fengselsbetjentene har sett fram til å gå av for særaldersgrensa: – Når det er mye skjelling og smelling over tid, blir du sliten i hodet
Mest lest
Kronikk
En kritisk gjennomgang av regelverket for velferdsstatens støtteordninger burde stå høyt på agendaen. De strikte reglene for maksimal varighet kunne mykes opp, skriver forskerne.
Gorm Kallestad / NTB
Mer arbeid lønner seg ikke alltid for familier på trygd
Den dagen regningen ikke kan betales mer, må Oscar Anderson flytte i campingvogn i sønnens hage der sønnen må pleie han.
Tri Nguyen Dinh
Om noen uker kan Oscar (102) miste sykehjemsplassen sin
Ola Rune Kleiven har Ap-medlem i nesten 30 år.
Morten Hansen/Jonas Fagereng Jacobsen
Støre får kritikk etter «arrogant» svar
Regjeringen vil fortsette å gi strømstøtte til husholdningene, men hever terskelen for å få den.
Colourbox
Dette skjer med strømstøtten til husholdningene fra nyttår
REDDET AFP: Da arbeidsgiveren til Åshild Finnestad skulle nedbemanne, var hun nær ved å bli sagt opp. I tillegg til å miste jobben, stod hun i fare for å miste AFP-en sin, noe som fort tilsvarer over én million kroner.
Jan Inge Haga
30 år var ikke nok: Million-pensjonen holdt på å ryke for Åshild
Eide reagerer også på at den aktuelle sjåføren blir utnyttet økonomisk av det norskeide transportfirmaet som holder til på Vestlandet. Han viser til at begge lønnsslippene dokumenterer at sjåføren, tross mye overtid og nattkjøring, ikke har fått en eneste krone i verken overtid eller ubekvemstillegg.
Jan Inge Haga
Sjåfører ut mot Posten: – Helt vilt om dette får fortsette
Eirik Dahl Viggen
– Det er summen av alt, ikke bare å sone med fotlenke, men tapet av jobb og venner
Verneombud Solveig Teien Nyhuus (t.v.) og Fagforbundets tillitsvalgte Vibeke Rossnes. De jobber ved Navs kontor for bydel Grünerløkka i Oslo, der sykefraværet ligger på nesten13 prosent i det som kalles statlig linje. De mener dårlig bemanning skaper stress blant ansatte.
Ole Palmstrøm
Nav skal hjelpe de som blir syke, men sliter selv med skyhøyt fravær
– Når strømprisen firedobles, er ikke det noe du kan ta fra bunnlinja i en overgangsfase. Det er kritisk for overlevelsen av en bedrift, sier klubbleder for Fellesforbundets medlemmer i 3B Fibreglass.
Tormod Ytrehus
Frykter et ras av oppsigelser: – Strømkrisa er langt fra over
Hun synes selv det er godt å se at den lille mannen – eller kvinnen – i gaten kan oppnå noe. – Men det er så klart bittert at man sitter igjen med en så stor regning, sier Janne Cecilie Thorenfeldt.
Ole Palmstrøm
Nav får historisk straff. Det er Janne Cecilie glad for
REFSER: – Først og fremst er det Ap som må ta seg inn over seg at så mange LO-medlemmer ikke ser på oss som det naturlige valget, sier Trond Giske.
Ole Martin Wold
LO-medlemmer dropper Ap: – Det siste partiet trenger nå, er stillhet
Jan Olav Johansen fortalte nylig om sin situasjon. Nå får han politisk støtte.
Berit Baumberger
Kollegaene får lønnstillegg, men ikke Jan Olav: – Klart dette blir urettferdig
JERNBANEMILJØ: Fredrik Carolin (f.v.), togleder, Arve Andersen, trafikkstyrer, Kim Nordgård, trafikkstyrer og Simon Olaisen, klubbleder for klubben for trafikk, teknikk og administrasjon mener de har en fantastisk arbeidsplass.
Morten Hansen
Toglederne mistet jobben – nå håper de nordnorsk erfaring er nok
Sykefraværet øker, flere går på avklaringspenger og befolkningen blir eldre.
Colourbox
Nav-regnestykke: «Alle» må betale 14.000 mer i året
Marie Sørhaug (t.v.) og Felicitas Scheffknecht har så vidt passert 30 år, men er allerede bekymret for pensjonen sin. De synes det er en merkelig logikk å svekke offentlig AFP, når man skal harmonisere AFP i privat og offentlig sektor.
Ole Palmstrøm
Unge om egen pensjon: – Det har blitt en vits at vi kommer til å jobbe til vi dør
Jan-Erik Østlie
Norske arbeidere fortjener mer av overskuddet, mener Kalle Moene
Palestinske redningsarbeidere bærer ut en kvinne som ble såret i et israelsk flyangrep mot flyktningleiren Khan Younis, sør på Gazastripen.
NTB/AP
Israel bruker jagerfly med norske deler i Gaza-krigen
Martin Guttormsen Slørdal
Mobilbruk på arbeidsplassen: – Før satt vi på pauserommet og prata sammen
Høyre legger fram en jobbpakke på nesten 500 millioner i sitt alternative statsbudsjett.
Javad Parsa / NTB
Høyre vil ha skattekutt for barnefamiliene og bedriftene
Mange har søkt om boliglån med gunstig rente hos Statens pensjonskasse. (Illustrasjonsfoto)
Colourbox.com