JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Slipper ut voldelige kriminelle

Tillitsvalgt: – Vi løslater innsatte, og vi vet at det kommer til å gå gærent

I Skien fengsel soner det en voldsdømt som trenger behandling, noe han ikke får. Det fører til at han slipper ut like voldelig som han da han kom inn, forteller Ole Martin Aanensen.
BEKYMRET: Ole Martin Aanensen varslet en krise fra talerstolen på landsmøtet. Tor Mikkel Wara satt på første rad.

BEKYMRET: Ole Martin Aanensen varslet en krise fra talerstolen på landsmøtet. Tor Mikkel Wara satt på første rad.

Arash Nejad / nyebilder.no

katharina@lomedia.no

Da justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) gjestet landsmøtet til Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund (NFF), benyttet fengselsbetjent Ole Martin Aanensen i Skien fengsel anledning til å varsle en krise.

– Ansatte over hele landet opplever hver dag at vi kunne gjort mer overfor mange innsatte, men vi har ikke tid. Vi løslater innsatte og vi vet at det kommer til å gå gærent. Det er ille, dypt tragisk og frustrerende, sier Aanensen.

De fleste delegatene vil ha Asle Aase som ny leder i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund

En varslet krise

Fengselsbetjenten tenker spesielt på en konkret innsatt som soner sin tredje voldsdom i Skien fengsel. Han sliter med alkohol og rus og slåss ofte. Han har store problemer med å stagge sinnet når det koker. Denne gangen har han lyst til å endre seg, til å delta på sinnemestringskurs og refleksjonssamtaler, men fengselet har ingenting å tilby. Det synes Aanensen er fryktelig leit.

– Hvis ikke han får ordentlig behandling knyttet til sinneproblemene og en anledning til å starte opp i et nytt miljø, kommer det til å gå galt igjen. Dette er en varslet krise.

– Vi har kompetansen, men vi mangler ressurser til å tilby han det han trenger, sier Aanensen.

Wara: – Det gjør inntrykk på meg

På første rad sitter Tor Mikkel Wara. Historien går inn på han.

– Sånne historier er viktige. Det er opplagt at det gjør inntrykk. Selv om jeg ikke kan ettergå den enkelte historie, så tror jeg at vi trenger mange sånne historier. Det gjør ikke samfunnet noe bedre om vi ikke lykkes med det vi skal lykkes med. Men det er komplisert å lykkes, sier statsråden.

Les også:

Justisminister Wara sier at budsjettkutt ikke skal gå utover sikkerheten i fengslene

– Aldri har noen regjering gjort mer for å rive ned det Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund har bygd opp

Fengselsansatt forteller om kvinner som sitter på cella og hører mannlige innsatte skrike og sparke i døra

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i fengsel og friomsorg.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse