Spekteroppgjøret:
Uka etter påske starter tariffoppgjøret i Spekter – Hvis LO og NHO er ferdigforhandlet
10. april starter tariffoppgjøret mellom LO Stat og Spekter. Med ett forbehold: LO og NHO må bli enige i sitt tariffoppgjør først – det såkalte frontfaget.
LO STATS FORHANDLINGSLEDER: Eivind Gran skal, sammen med Lise Olsen (i bakgrunnen), lede forhandlingene med Spekter. De venter på resultatet fra oppgjøret mellom LO og NHO, før de gjør ferdig kravlisten til sin forhandlingsmotstander.
Morten Hansen
morten.hansen@lomedia.no
Eivind Gran, LO Stats nestleder og forhandlingsleder i Spekter-oppgjøret vil ikke spekulere i hvordan det oppgjøret ender.
– Det er ikke det enkleste oppgjøret. Det er mye som skal ryddes opp i når det gjelder tjenestepensjoner og AFP, sier Gran.
Han konstaterer at det ikke noe å diskutere mellom LO Stat og Spekter, før frontfaget er ferdige.
– Vi skal ha inn de samme kravene til resultat. Er LO og NHO i konflikt, er det ikke noe poeng for oss å møtes, sier Gran.
A-delen
Tariffoppgjøret i Spekter er delt inn i to deler: A-delen som er felles for alle de over 200 virksomhetene LO Stat har tariffavtale med, og B-delen som er lokale forhandlinger i den enkelte bedrift.
LO Stat har enda ikke vedtatt alle kravene til A-delen.
– Vi har et forhandlingsutvalg med 14 forbund som skal vedta hvilke krav vi skal stille. Det blir ikke ferdig før dagen før vi møter Spekter. Blant annet fordi vi må se hva LO og NHO blir enige om, sier Gran.
Må gjøre endringer
Selv om kravene ikke er klare, pågår det forarbeid som kan gjøre oppgjøret enklere.
I Spekteroppgjøret er virksomhetene det forhandles for, delt inn i forskjellige områder. Virksomhetene i disse områdene er enten en enkelt bedrift, som for eksempel Norges Bank, eller flere virksomheter som har en naturlig tilknytning – som for eksempel Posten og Bring-selskapene.
Det finnes likevel ett unntak; Område 9. Her er alle virksomhetene som ikke passer inn andre steder plassert. Dette området har nå over 60 virksomheter.
– Vi jobber hardt med å komme opp med forslag til løsninger på område 9. Dette avtaleområdet er blitt for stort. Vi trenger en omgruppering av avtaleområdene, slik at det blir mer oversiktlig. Vi bruker mye tid på å diskutere – både internt og med Spekter, hva vi kan gjøre, sier Gran.
Spekterområdet
Arbeidsgiverforeningen Spekter ble etablert i 1993 som arbeidsgiverforening for fristilte statlige virksomheter. I dag er Spekter åpen for alle bedrifter.
Spekter organiserer 205 virksomheter med 220 000 ansatte (2018), og er Norges tredje største arbeidsgiverforening.
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i alle deler av jernbanen og busstransport.
Flere saker
Spekterområdet
Arbeidsgiverforeningen Spekter ble etablert i 1993 som arbeidsgiverforening for fristilte statlige virksomheter. I dag er Spekter åpen for alle bedrifter.
Spekter organiserer 205 virksomheter med 220 000 ansatte (2018), og er Norges tredje største arbeidsgiverforening.