JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ungdommer vil ha grønn og rettferdig omstilling

Selv om de er delvis uenig om man skal skru igjen oljekrana, ønsker ungdomspolitikerne på venstresiden en mer grønn og rettferdig omstilling etter oljen.
DEBATT: Rogalandskonferansen bød på debat tmellom ungdomspartiene, og et tydelig skille er om de vil sette en sluttdato for oljeutvinning eller ikke. Ada Arnstad (Senterungdommen, f.h.), Astrid Hoem (AUF), Anders Skjalg Unneland (SU) og Tiril Vold Hansen (Rød Ungdom) deltok.

DEBATT: Rogalandskonferansen bød på debat tmellom ungdomspartiene, og et tydelig skille er om de vil sette en sluttdato for oljeutvinning eller ikke. Ada Arnstad (Senterungdommen, f.h.), Astrid Hoem (AUF), Anders Skjalg Unneland (SU) og Tiril Vold Hansen (Rød Ungdom) deltok.

Nina Hanssen

nina.hanssen@lomedia.no

Det var den tidligere profilerte journalisten og nå Rødt-politiker Mimir Kristjansson som ledet debatten mellom sentrale ungdomspolitikere i Rød Ungdom, Senterungdommen, Rød Ungdom, og AUF på Rogalandskonferansen.

Tema var fremtidens arbeidsliv i et grønt perspektiv. Til å kommentere ungdommenes innlegg ble forbundsleder i NTL Kjersti Barsok og næringslivsleder Jan Christian Vestre utfordret av Kristjansson.

Omstillingen kommer

Nestleder Astrid Hoem i AUF, som kommer fra Kristiansund, sier at Arbeiderpartiet ønsker en grønn og rettferdig omstilling.

– Mange av oss har kjent utfordringen i oljebransjen på kroppen. Jeg vokste opp der alle snakket om at en utdanning innen brønnteknikk og oljefag ville sikre oss en god jobb. Slik er det ikke lenger. Nå gjelder det å få alle de smarte hoder fra oljebransjen inn i nye næringer i Norge, sier hun.

Hun har mange venner som i dag jobber i oljebransjen. Hoem mener det er viktig at man i en omstilling sørger for å holde folk i arbeid, kutte klimagassene og sørge for at man har et trygt arbeidsliv også inn i fremtiden.

Sluttdato

Anders Skjalg Unneland fra SU og Tiril Vold Hansen fra Rød Ungdom var mer utålmodig og mener man bør sette en sluttdato for oljeutvinningen.

– Vi i SV snakker om en grønn «new deal». Vi mener det er viktig å ha et klart mål når vi selv skal stenge kranene og har satt en sluttdato i 2030 i tråd med FNs bærekraftsmål for at vi skal unngå en klimakatastrofe, sier han.

Skjalg Unneland skulle ønske seg en regjering som satset mer på alternativ energi. Han mener havvind er noe man burde investere i.

– Det er ikke mangel på penger for å satse på mer bærekraftig energi, men mangel på politisk vilje til de som styrer i dag, sier han.

Vold Hansen mener at nøkkelen til en god omstilling ligger hos dem som deltar på Rogalandskonferansen.

– Dere representerer den største arbeidstakerorganisasjonen og vi må sammen med dere ta ansvar for en helt ny politikk. Dere har svaret på hvilken annen industri vi skal satse på etter oljen, sa hun.

Nestlederen av Rød Ungdom skulle gjerne ønske seg at alle ungdomspartiene ble enige om 2–3 punkter om hvordan man kan få til en grønn omstilling for å presse moderpartiene til å ha en mer aktiv tilnærming.

Arnstad etterlyser offensiv regjering

Leder av Senterungdommen Ada Arnstad fra Stjørdal ville ikke sette en sluttdato for oljen.

– Det må være en veldig god begrunnelse for at vi skal sette en sluttdato, men alle vet jo at det skjer og at man må tenke på hvordan vi skal organisere oss etter oljen. Jeg tror det er viktig at vi nå tenker på hvordan vi kan bruke den kompetansen de dyktige fagarbeiderne i oljebransjen har i andre og ny industri. Da mener jeg vi trenger en aktiv stat som fører en målrettet politikk om hvordan vi forvalter naturressursene våre og fører en offensiv næringslivspolitikk, sa Arnstad.

Hun er ikke imponert over politikken til dagens regjering, som hun mener fører til større forskjeller mellom folk.

– Jeg vil ha en regjering som faktisk lytter til arbeidstakerorganisasjonene, som er best på omstilling, sa hun.

Annonse
Annonse