PROSESS: NJF-leder Jane B. Sætre starter dialogen med SJ om overgangen for de Vy-ansatte umiddelbart.
Ole Palmstrøm
Vy tapte toganbud: – Vår jobb blir å passe på at folk slipper å selge huset og flytte familien for å beholde jobben, sier NJF-lederen
NJF-leder Jane B. Sætre er ikke overrasket over at SJ slo Vy i konkurransen om strekningene nord for Oslo. SJ lover at de ansatte skal bli sett og hørt hos dem.
anders@lomedia.no
De fem jernbanestrekningene i den andre runden med konkurranseutsetting gikk til svenske SJ. Leder Jane B. Sætre i Norsk Jernbaneforbund (NJF) var forberedt på at det kunne gå slik.
Nå skal svenskene kjøre togene nord for Oslo
– SJ har jobba med togkonkurranser i Sverige og til dels i Norden i over 20 år, så de er drilla på hvordan man forbereder nye togstrekninger og tilpasser seg til kravene som stilles, konstaterer hun.
– Seriøs aktør
I motsetning til da Go Ahead vant Sørlandsbanen, var Sætre ikke overrasket da resultatet ble presentert mandag. Hun mener det kunne vært verre for de ansatte som skal fra Vy til SJ.
– SJ er en seriøs aktør og et ordentlig selskap. Det kunne absolutt vært verre vinnere. Vi har inntrykk av at aktørene går inn i dette med stor seriøsitet, men vi kommer ikke unna at vi får en gjennomgang knytta til deler av hvordan de har tenkt å rydde i virksomheten sin.
Hun er helt sikker på at det vil bli forandringer for de ansatte som skal over.
– Men vi er veldig opptatt av stasjoneringssteder og at folk skal få beholde jobbene sine der de bor. Den geografiske plasseringen av de ansatte er spesiell nå, i og med at det er såpass lange strekninger og vi skal helt opp til Bodø. Vår jobb blir å påse at folk slipper å flytte familier og selge hus for å bevare jobbene sine, og det forventer vi å få en god dialog med SJ på, sier hun.
ph
Sætre legger til at forbundet forventer at tariffavtalen i Vy og opplæringskravene i Norge er standarden også framover.
Forventer omstillinger i Vy
Vys anbud var rundt 350 millioner kroner dyrere enn SJ over ti år, altså i snitt 35 millioner kroner årlig. Vy ble vurdert som marginalt bedre på kvalitet enn SJ.
– Jeg tror disse regnestykkene er litt som epler og pærer. Når SJ legger inn tilbud har de blanke ark. Det har ikke Vy. De har en stor organisasjon som de drar på fortsatt, og havner i bakleksa før de får begynt. Sånn sett tenker jeg at selve konkurransen ikke er helt rettferdig, sier hun.
ph
Nå er forbundslederen spent på hvordan dette tapet påvirker Vy.
– Det er mange ubesvarte spørsmål om hva som kommer til å skje med Vy. Hvor mange kan de ha i stab- og støttefunksjoner og konsernledelse? Jeg tror det fører til omstillinger, og det vil jo gå utover våre medlemmer, sier Sætre, som skulle i et møte med SJ allerede samme ettermiddag som vinneren ble annonsert.
– Medarbeiderne skal trives
Thomas Silbersky er direktør for SJ internasjonale virksomhet. Han var fornøyd og stolt over å ha vunnet anbudskonkurransen, og har store ambisjoner som arbeidsgiver for de Vy-ansatte som kommer over til SJ:
– Det er ingen arbeidsgivere som er helt like hverandre. Jeg har en forhåpning om at de vil oppleve at de kommer inn i et moderne selskap, som har vært på et avregulert marked lenge, sier han.
Han mener dét gir noen gode erfaringer:
– Man konkurrerer ikke bare om kundene men også om god arbeidskraft. Det betyr at vi jobber ekstremt hardt for at man skal trives hos oss. Det gjør at man blir. Jeg håper de ansatte vil se at vi jobber hardt for at medarbeiderne skal trives hos oss, sier han.
Saken fortsetter under bildet.
STOLT: SJs Thomas Silbersky var fornøyd med å få oppdraget om å kjøre de fem jernbanestrekningene i pakke "Nord" fra jernbanedirektør Kirsti Slotsvik.
Ole Palmstrøm
For å få til dét sier Silbersky at det er flere ting enn lønn som er viktig.
– Jeg begynner med et annet perspektiv: Man skal kjenne seg trygg og vite at arbeidsgiver er der når ting skjer. For det fjør det alltid. Så skal medarbeiderne være delaktige, det skal være medbestemmelse og ikke bare at noen bestemmer over deg. Og så kommer selvsagt lønn. Men personlig tror jeg tryggheten av å kjenne at noen bryr om deg og at du får være med å påvirke er minst like viktig som lønn, sier han.
Attraktivt marked
Silbersky understreker at det er viktig for SJ å ha høyt motivert, norsk personell ombord i togene de skal kjøre her. Han legger til at de minst skal ha samme bemanning om bord som i dag.
Han legger til at Norge er et attraktivt marked av mange årsaker.
– I et avregulert Europa må du ut og konkurrere for å ikke bare eksistere på hjemmemarkedet med konkurrentene der. Og da er det naturlig å titte på land der kulturen og geografien er ganske lik. Vi forstår landet, og selv om vi slåss i ulike sammenhenger, som i idretten, kjennes det trygt med både, klimaet, geografien og kulturen som finnes i Norge, sier han.
Mest lest
– Jeg ønsker ikke å bli rik på en forsikring. Alt jeg håper på nå er å få nedbetalt gjeld, forteller Rune Sundmoen som er et av ofrene i Alpha-saken.
Martin Guttormsen Slørdal
300 yrkesskadde nordmenn rammes av hull i loven. Rune har venta i 13 år
Hanna Skotheim
Foreslår nye regler: Flere kan gå glipp av Nav-penger
Jørn Teigen har jakt som sin hobby. Uten ekstrajobben hadde det ikke blitt like mange opplevelser i naturen.
Privat
Jørn var lei av å ha dårlig råd. Nå jobber han ekstra og jakter egen mat
– Om jeg noen gang klarer å slippe tankene: «Gir jeg barna det de trenger? Er det bra nok?». Det tviler jeg dessverre på, sier småbarnsmoren. Fortvilet forsøker hun å skaffe det helt nødvendige av mat og klær til sine fire barn.
Tomm Pentz Pedersen
«Silje» (42): – Jeg bruker strøm kun i ukene barna er hos meg
Richard Storevik i Fellesforbundet krever at bankene – i de vanskelige tidene som er nå – ikke øker utlånsrenten ytterligere etter Norges Banks siste renteheving.
Roy Ervin Solstad
Fagforeningsleder åpner for bankboikott etter renteheving
I mai 1908 ble det tatt en prøvetur mellom Molde og Batnfjordsøra i det som ble den første norske rutebilen. Bilen var fransk av merket «Unic», og det er rutebileier Johan Aarøe som sitter bak rattet.
Erik J. Birkeland/Norsk Teknisk Museum
Denne bilen startet Norges eldste bilrute. Nå går det 18 avganger om dagen her
Petter Sørnæs / Posten
Eldre fikk tilbud om praktisk hjelp fra Posten. Nå kan tjenestene bli landsomfattende
Avtroppende fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik mener Senterpartiet har solgt politikken sin for å få vervet som fylkesordfører.
Jan-Erik Østlie
Senterpartiet forlater venstresiden: Stor skuffelse i Arbeiderpartiet
Den svenske regjeringen mener loven er nødvendig for å få kontroll på det de mener er et økende antall papirløse i Sverige. (Arkivbilde)
Linn Cathrin Olsen / NTB
Frykter en ny «angiverlov» vil rasere tilliten i samfunnet
Brian Cliff Olguin
14 ting må du passe på når jobben skal kutte stillinger
GOD STEMNING: ... på kokeriet. Der det visstnok ikke jobba så mange damer, men Marit Lovise Hanekam (til venstre) og Renate Øvstetun Tungen smilte i alle fall bredt!
Erlend Angelo
Den tradisjonsrike norske familiebedriften skal lære amerikanerne å drikke saft
Sina Hennig og Robin Bull Kulseth studerer sosialt arbeid og har fått boka «Vi fattigfolk» av Anna-Sabina Soggiu. På torsdag var de på bokbad med forfatteren.
Jonas Fagereng Jacobsen
Kan Robin fra Oslos vestkant forstå fattigdom?
SAMSTEMTE: Richard Storevik i Fellesforbundet vil åpne for strengere regulering av bankene. Det er noe Andreas Sjalg Unneland i SV kan stille seg bak.
Roy Ervin Solstad og Terje Pedersen / NTB
Fagforeningsleder vil ha oppgjør med grådige banker. Nå får han støtte
Fra 1. april i år ble det helt forbudt å bruke innleid arbeidskraft for byggebransjen i Oslo, Viken og Vestfold.
Tormod Ytrehus
Forbud mot innleie skal gi flere fast jobb. Sånn har det ikke gått
Joe Biden avla streikende bilarbeidere et historisk besøk i Michigan tirsdag. Aldri før har en president fysisk møtt opp for å vise sin støtte til streikende i USA.
Evan Vucci / AP / NTB
For første gang stiller en amerikansk president opp for streikende
Han har vært medlem, tillitsvalgt og leder i E-verkenes fagforening Vestland i to perioder fra 1977 og fram til i dag, altså i 46 år. Arild Horsevik reagerer blant annet på kraftgiganten Evinys opptreden i forbindelse med nedbemanningene i konsernet.
Leif Martin Kirknes
Arild syns kraftgiganten oppfører seg skammelig overfor sine ansatte
NYE FARGER: Det nye tøyet som er tilpasset kroppen bedre, rulles nå ut i Norge. Fargene er endret for å være mer synlig i trafikken.
Pressefoto: Hans Fredrik Asbjørnsen/Hydro
De tillitsvalgte vant fram: Hydro tilpasser klærne til kroppen
Hverdagen til Bergersen består av flere hjelpeapparat. På hodet har hun satt inn et CI-apparat som hjelper henne med å oppfatte lyder og foran henne på bordet ligger en høyttaler som hun bruker når hun skal snakke med folk på telefonen.
Hanna Skotheim
Da Hilde ble ansatt, var flere skeptiske
SOLCELLE-BYGDA: Det har vært solindustri i Glomfjord i 28 år. Sandra Roksøy var tillitsvalgt da oppsigelsene kom i slutten av august i år.
Egil Brandsøy/ Industri Energi
Regjeringens solsatsing kom for seint – Sandra mistet jobben
Elektriker Lea Erlandsen er kåret til Norges hyggeligste håndverker og Norges hyggeligste elektriker.
Knut Viggen