Amerikansk høst
Mens de økonomiske forskjellene blir større og større i USA, markerer Occupy-bevegelsen i dag to-års-jubileum.
jan.erik@lomedia.no
17. september 2011 slo noen aktivister fra Occupy Wall Street-bevegelsen seg ned i en liten park helt nederst på Manhattan i New York og skapte ringvirkninger over hele USA.
Occupys viktigste bidrag var - og er - at bevegelsen synliggjorde den voldsomme ulikheten mellom fattig og rik som har fått utvikle seg i USA, med galopperende fart siden 1970-tallet.
Okkupasjonen av parken ble historie etter to måneder. Parken var privat eid, og du kødder ikke med privat eiendom i USA. Det er på 2000-tallet som i The Wild West – du kan bli skutt for et simpelt innbrudd. Og gjerningsmannen går juridisk fri. You know, it’s a free country.
For ett år siden deltok jeg på feiringen av Occupys ett-års dag i New York. De var ikke 30.000 i gatene mer, knapt over 1000, men politiet hadde møtt opp som om det var krig som skulle forhindres. Som demonstrant forsvant du da også fort inn i politibilene om du ikke holdt deg på fortauet. Det var et lærerikt skue i historien om David og Goliat. Der Goliat vant.
Siden den tid har Occupy blitt latterliggjort og bagatellisert av de fleste, også politiske meningsytrere på venstresiden. De mangler en agenda, de mangler politiske krav og løsninger, er innvendingene. Amerikansk fagbevegelse sier i all hovedsak det samme.
Jeg står på mange mailinglister for ulike deler av Occupy-bevegelsen og får ukentlig innkallelser til møter og happenings – så bevegelsen er ikke død. I går fikk jeg en mail fra Occupy Sandy, en grasrotbevegelse lokalisert i New Jersey og New York City, som inviterer til feiring og markering foran FN-bygningen i dag klokka 17, New York-tid. Appellen er: Please join us!
Et politisk krav Occupy Sandy (og andre grener av Occupy) har er innføringen av den såkalte Robin Hood-skatten (eller Tobin-skatten), et krav de egentlig har fått fra Attac-bevegelsen. Det må settes en skatt tilsvarende 0,5 prosent på alle finansielle transaksjoner.
Formålet er tosidig. For det første å bidra til at de finansielle transaksjonene blir færre og mindre spekulative, og for det andre vil skattepengene kunne brukes til velferd for alle. Occupy Sandy anslår at verdien på denne skatten årlig ligger på om lag 350 milliarder dollar. Det kan bli en del offentlig velferd av det.
Den svenske frilansjournalisten Kent Werne ga i fjor ut den flotte reportasjeboka «Amerikansk höst».
– Les anmeldelse av boka
Her kan vi lese Wernes versjon av hvorfor amerikanske fagforeninger ikke lenger er det de en gang var. Vi får rystende beskrivelser fra storbyer som Miami og New Orleans – og ikke minst bilbyen Detroit som i dag framstår som en spøkelsesby. De eneste tendensene han ser til motstand mot den amerikanske høsten er Tea Party-bevegelsen og Occupy-bevegelsen. Men noen stor tro har han ikke på noen av dem.
Det er riktig at Occupy-bevegelsen er en grasrotbevegelse som er svært løst organisert. Og den er svært «amerikansk». Mest av alt ligner den kanskje på borgerrettsbevegelsen, hippiebevegelsen, diverse anti-krigsbevegelser og delvis på ulike kvinne- og miljøbevegelser. Ingen vil vel si at disse bevegelsene ikke har betydd enormt mye. Om ikke på kort, så på litt lengre sikt.
Occupy er mer en sosial bevegelse enn en striglet og organisert politisk bevegelse. Jeg tror likevel det er uklokt å avskrive denne typen bevegelsers politiske innflytelse i vår tid. Det er en myte at politiske bevegelser bare får makt om de har klare krav og er byråkratisk organisert.
Bill de Blasio, en mann som kan bli New Yorks neste ordfører, fortalte til Dagsavisen i går at 46 prosent av New Yorkerne lever under eller nær fattigdomsgrensa. Dette i en by hvor 389.000 mennesker er millionærer, 2.929 mangemillionærer og 70 milliardærer.
Og en by der 53.000 skolebarn er uten fast bopel!
Vi veit alle at sosial mobilitet, altså den opprinnelige amerikanske drømmen om å gjøre klassereise, er vanskelig og snart umulig. Like vanskelig er det å nå gjennom med politiske argumenter, enn si danne egne politiske partier. I politikken er det også pengene som rår – et poeng Occupy i aller høyeste grad har satt på dagsorden.
Så hvordan skal den jevne amerikaner få innflytelse på sin hverdag? Vente til demokrater og republikanere stenger butikken og begynner å drive med politikk?
Det er lett å latterliggjøre Occupy-bevegelsen, men hva er alternativet?
Mest lest
Leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, har tidligere argumentert for at uføre skal ha rettigheter i en AFP-ordning. Det har vedtaket på Fellesforbundets landsmøte satt en stopper for.
Håvard Sæbø
Det blir ingen AFP-pensjon for uføre, slår Eggum fast
Tore Kristiansen / VG
Fersk måling: Nedtur for Høyre og Erna Solberg
Målet med møtet på Stortinget er å høre hva Teslas norske ledelse mener om et organisert arbeidsliv.
Nam Y. Huh / AP / NTB
Tesla Norge innkalles til hastemøte på Stortinget
Fra lønnsoppgjøret 2023. (Arkivbilde)
Tormod Ytrehus
De avgjorde din nye lønn. Se hva toppene i arbeidslivet tjener
I august 2017 fjernet Forsvaret et tillegg som ansatte med undervisningsplikt hadde, kalt «skoletillegget». 10. mars 2023 vant offiserene over Forsvaret i lagmannsretten, noe som resulterte i utbetalinger på 100 millioner kroner.
Sebastian Christiansen / Forsvaret
Over 400 i Forsvaret får nå etterbetalt store summer
På kaotiske dager med snø er det viktig å si ifra til arbeidsgiver hvis du ikke rekker fram i tide.
Ole Palmstrøm
Forsinka på jobb fordi det er snø? Dette er reglene
Jonas Gahr Støre og resten av Ap-ledelsen vil lytte til folket når de nå skal utvikle ny politikk.
Jan-Erik Østlie
Ap ber om hjelp. Nå kan du si din mening
Ole Palmstrøm
FHI-ansatte beholder jobben. – Nå kan jeg ta jul med senkede skuldre
Nav skal fra 1. juli 2024 hjelpe mottakere av sosialhjelp med telefonregninga eller bussbillett hjem til familien.
Colourbox
Folk på sosialhjelp får mer. Se hva det betyr her
Yara-direktør og president i NHO, Svein Tore Holsether, er suveren vinner på inntektstoppen blant arbeidsgivere og fagforeningsledere.
REUTERS/Victora Klesty
Sjekk inntekten til over 130 topper i arbeidslivet
Erlend Angelo
Catos epost diskutert i Høyesterett: – Helt uvirkelig at det havnet her
NY RAPPORT: Fagbladet har fått innsyn i en spørreundersøkelse som 221 av landets 260 Nav-kontorer har svart på.
Ørn E. Borgen / NTB
Regjeringen lovet et «rausere» Nav. Her er fasiten
Plutselig dukker ikke lønna opp som avtalt. Da er det greit å vite hvilke steg man må ta.
Colourbox
Seks råd til folk som ikke har fått lønna de har krav på
BESKYTTELSE: Ettersom Xofigo er en radioaktiv medisin, må den pakkes godt inn og fraktes trygt.
Espen Solli
Medisinen de lager her, skal redde pasienter over hele verden
TRIVES: Kommunen har kjøpt opp én bolig i hver blokk i dette området. – Det er dritlurt, for da blir det ikke så mye spetakkel, sier Berit.
Berit Baumberger
Skitbyen-Berit med ti råd til Nav
FÅR DET VERRE: Arbeidsledige som blir sanksjonert får enda strammere økonomi, mener Nav-forskerne.
Illustrasjonsfoto: Colourbox
Strengere regler for arbeidsledige virket ikke etter hensikten
Brannpersonellet på Avinors flyplasser må vente på kommunalt brannvesen.
Anne Marthe Vestre Berge
Brannfolk får ikke redde passasjerer fra røykfylte fly: – Jeg frykter at liv skal gå tapt
Barnetrygden øker med 2400 kroner i året for barn over seks år.
Martin Guttormsen Slørdal
Enige om statsbudsjettet: Øker barnetrygden og minstesatsen for uføre
– Dette med rus og alkohol er fortsatt tabulagt og oppleves av mange som noe privat, sier rådgiver i Akan kompetansesenter.
Sissel M. Rasmussen
Drikker du for mye med kollegaene dine?
Arild Martinsen (55) er bekymret for pensjonen: – Ingen kunne forestilt seg at endringene skulle skje så fort.
Ylva Lie Bjerke