JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tri Nguyen Dinh

Transportarbeiderforbundet organiserer i Foodora

Sykkelbudene må betale sykkel og mobiltelefon selv. Nå melder de seg inn i LO

Over 60 syklister i matbudselskapet Foodora har meldt seg inn i Transportarbeiderforbundet.28.06.2018
07:38
28.06.2018 07:41

yngvil@lomedia.no

De rosa sykkelbudene med store matbokser på ryggen er blitt en del av bybildet i norske storbyer. De kommer når du bestiller mat via Foodora – et selskap som vokser raskt.

Budene elsker å sykle, men de liker ikke å betale for sykkel, mobiltelefon og telefonregning selv.

Nå melder mange seg inn i LO og Transportarbeiderforbundet.

Dette er lønna i over 300 yrker

Mat via app

Det fungerer slik: På selskapets app eller nettside bestiller kundene mat fra en restaurant de liker og i løpet av en halvtime skal maten være levert hjemme hos dem.

Syklistene leverer mat for det nettbaserte matbudselskapet Foodora i Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger.

Det vi kunder muligens ikke tenker så mye over – når blodsukkeret synker og vi taster inn vår bestilling, er lønns- og arbeidsvilkårene til matbudene i Foodora.

Tre tyske milliardærbrødre eier selskapet, som doblet omsetningen i Norge i fjor, ifølge et anslag fra Dagens Næringsliv.

63 sykkelbud i Foodora i Oslo har meldt seg inn i Transportarbeiderforbundet. Klubbleder i Foodora, Espen Utne Landgraff, forteller FriFagbevegelse om lønns- og arbeidsvilkårene.

Har du ferie til gode? Sjefen kan tvinge deg til å ta fri

Dette er lønns- og arbeidsvilkårene til Foodora-syklistene:

• Timelønn på 120 kroner

Lønna er lik, uansett ansiennitet og når på døgnet det er. I tillegg kommer provisjon per levering på 15 kroner på hverdager, 20 kroner på lørdager og 25 kroner på søndager. Det er uansett hvor langt de skal sykle.

Rundt hver fjerde kunde tipser, og det blir i snitt 5-10 kroner per levering.

– Hvis vi sykler fort, tjener vi mer. Korte og lange turer går opp i opp, forteller klubbleder Espen Utne Landgraff.

Selskapet hevder snittlønna er 180 kroner i timen pluss tips.

Lønna skal dekke alle utgiftene de ansatte har, opplyser daglig leder i Foodora.

– Vi har testet ulike strukturer for dekning av utstyr, men kommet frem til at dagens modell fungerer best fordi behovet til hver ansatt varierer i stor grad, skriver Carl Tengberg i en e-post til FriFagbevegelse.

– For å sikre en rettferdig lønnsstruktur inkluderer derfor lønnen erstatning for ulikt type utstyr, samt slitasje, fastholder Foodora-sjefen i Norge.

• Ansatte må betale sykkel selv

Foodora krever at syklistene selv stiller med sykkel ved ansettelse, ifølge Foodoras nettside.

• Ansatte må betale for reparasjon og vedlikehold av sykkel selv

Hvis syklistene punkterer på jobb, må de reparere selv og dekke utgiftene til det selv.

– I en kort periode fikk vi kjøpe ny slange til dekket hvis vi punkterte, og få den refundert ved å vise fram kvittering. Vi kunne ha maks to punkteringer i året. Ordningen forsvant rett etter at jeg begynte, forteller klubblederen.

– I starten kunne vi få låne vinterdekk. Men det tok også slutt etter min første vinter. Noen har kontraktfestet at Foodora skal dekke vinterdekk, men selskapet følger det ikke opp.

– Det er stor slitasje på syklene, særlig om vinteren når veiene saltes. Det går utover drivverk, girsystem og kjede. I tillegg er utskiftning av sykkelbremser en stor utgift, forteller Landgraff.

Fredrik Winger i Transportarbeiderforbundet følger opp medlemmene hos Foodora. Han mener arbeidsgiveren klart har ansvar for å dekke kostnadene til dette fordi det handler om syklistenes sikkerhet.

– Det er et lovbrudd at arbeidsgiver ikke betaler dette i dag, mener Fredrik Winger.

Daglig leder i Foodora sier de forsikrer seg om at hver syklist har påbudt sikkerhetsutstyr på hvert skift, gjennom kontroller. Han sier også at Foodora jevnlig arrangerer gratis kurs om sykkelvedlikehold for alle interesserte ansatte.

• Ansatte må betale mobil selv

Foodora krever at ansatte stiller med mobiltelefon av typen iPhone 4S eller nyere, eller Android 4.2 eller nyere.

– Hvis mobiltelefonen blir ødelagt mens vi er på jobb, må vi betale selv for reparasjon eller ny telefon. Foodora tilbyr ingen forsikring av utstyr, bare for personskader, sier klubblederen.

– Jeg vet ikke om noen som ikke har mistet telefonen i bakken, legger han til.

• Ansatte må betale mobilabonnementet selv

Syklistene trenger mye data for å få gjort jobben sin. Bestillingene til Foodora tikker inn på en app som sier hvor de skal, de bruker kart-app når det trengs og en app for kontakt med selskapet.

– Vi må også ofte ringe eller sende SMS for å få kontakt med kunder ved levering, forteller Landgraff.

– Hvis man har et vanlig mobilabonnement, må man begrense privat bruk av data for å holde seg innenfor abonnementets grenser for databruk, sier han.

• Slik er de ansattes arbeidstid

De aller fleste syklistene er ansatt på deltidskontrakter. 10 timers arbeid i uka er den vanligste kontrakten.

Syklistene jobber regelmessig utover den planlagte arbeidstiden, opplyser klubblederen.

– Hvis vi for eksempel har skift fra klokka 17–20, må vi akseptere nye ordrer fram til klokka 20. Det betyr at vi for eksempel sykler tre kilometer for å hente maten, så videre for å levere den, og da er klokka blitt 20.30, sier Landgraff.

Mange jobbet også vanligvis mye over 10 timer i uka, uten å få det kontraktfestet.

– Hvis man for eksempel vanligvis jobber 20 timer, har du krav på det som fast arbeidstid, påpeker Landgraff.

Han forteller at flere av syklistene krevde det, men de fikk ikke svar fra ledelsen. De tillitsvalgte ga seg ikke. Nå har disse syklistene fått kontraktene de har krav på.

– Ledelsen innså at de må følge loven, sier Landgraff.

Daglig leder i foodora, Carl Tengberg, sier syklister i denne situasjonen «selvsagt» får dette kontraktfestet.

• Dette låner firmaet ut til de ansatte:

Rosa trøyer og matbokser, ryggsekk, jakker, sykkelhjelm og sykkellykter.

Klubbleder Espen Utne Landgraff sier vinterjakkene er av dårlig kvalitet.

– Vinterjakkene er tykke og i et materiale som ikke puster. Når man sykler ute om vinteren trenger man tynt, pustende, og bevegelig materiale.

Frihet på en sykkel

Den aktive syklisten Espen Utne Landgraff begynte i Foodora i august i fjor. Han liker frihetsfølelsen på sykkelen, og når han kan sykle samtidig som han jobber, er det en veldig bra kombinasjon.

Felles for dem som jobber mest for selskapet er at de elsker å sykle. Det er ikke helt uvanlig med en 10 mils sykkeltur før vakt, og interne konkurranser.

Landgraff forteller at noen Foodora-syklister har det som en liten deltidsjobb ved siden av studier eller annen jobb. Noen driver med kunst, grafisk design, film mens de på si jobber for Foodora når de trenger det.

– Mange av dem kunne lett fått andre typer jobber, men de liker Foodora-jobben godt fordi de liker å sykle, er opptatt av sykkelkultur og at Oslo skal bli en bedre sykkelby, de liker å jobbe ute, og de liker å få betalt for å trene, og liker Foodora-konseptet, forteller han.

Ikke alle sykkelbudene har like mange alternativer.

– Det gjelder særlig mange av innvandrerne som jobber her, enten det er snakk om arbeidsinnvandrere eller flyktninger. Det er en «enkel» jobb å få, uten krav til utdannelse eller norskkunnskaper. Alt du trenger er en telefon og en sykkel, sier Espen Utne Landgraff.

– Denne gruppa kan lett utnyttes, påpeker Landgraff.

Pustet liv i klubben

Landgraff og flere andre medlemmer pustet liv i Transportarbeider-klubben i Foodora i Oslo etter at den hadde ligget i dvale i to år.

– For vår egen del er vi tillitsvalgte selvsagt opptatt av rettferdig kompensasjon for utstyr, at arbeidsgiver følger lov og avtaleverk, at de ansatte behandles med respekt og har medbestemmelse og innflytelse over sin egen arbeidsdag. Hvis ting blir «for ille», kan vi lett gjøre noe annet, men vi vil heller jobbe for å bedre situasjonen på vegne av dem som ikke har like mange alternativer, sier klubblederen.

Dette må du vite om feriepenger

Dette må du huske om du blir syk i ferien

Dette er Foodora

• Nettbasert tjeneste for matlevering med sykkel i hovedsak.

• Har rundt 600 ansatte.

• De fleste ansatte i Norge er i 20-30-åra, mange av dem nordmenn med minoritetsbakgrunn, europeiske arbeidsinnvandrere og flyktninger, blant annet mange syrere.

• Mange er aktive syklister på fritiden.

• Selskapet hadde i fjor en omsetning på rundt 70 millioner kroner, anslår Dagens Næringsliv.

• Det er en dobling siden 2016, som var selskapets første ordinære driftsår i Norge.

• Foodora er en del av Rocket internett-konsernet, som er eid av tre tyske milliardærbrødre.

Kilder: Proff.no, foodora-klubben, Dagens Næringsliv

Foodora-klubben

• Foodora-klubben i Norge har 63 medlemmer.

• Foodora-syklistene har fagforeninger i mange land og samler seg nå internasjonalt.

• Den norske Foodora-klubben under Transportarbeiderforbundet er den største av klubbene.

• Ingen av foodora-selskapene i noe land har så langt tariffavtale.

• I flere andre land er syklistene selvstendig næringsdrivende med eget firma som selger tjenester til Foodora.

Kilder: Transportarbeiderforbundet og Foodora-klubben

28.06.2018
07:38
28.06.2018 07:41Mest lest

Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen.  – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.

Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen. – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.

Arne Ristesund

Christoffer og kollegaene har gått til et uvanlig skritt for å få høyere lønn

– Illegal rusmisbruk vil ikke forsvinne uansett hvor hardt vi straffer det. Det ser vi i land med strenge straffer, sier sosionomen, sier sosionom Tore Mangseth.

– Illegal rusmisbruk vil ikke forsvinne uansett hvor hardt vi straffer det. Det ser vi i land med strenge straffer, sier sosionomen, sier sosionom Tore Mangseth.

CRYSTALWEED cannabis/Unslpash

– Vi har ført en krig mot narkotiske stoffer i 50 år. Nå må vi senke terskelen for å snakke om rus

Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.

Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.

Jan-Erik Østlie

Industri-topp: Norge burde sagt nei til de siste utenlandskablene

Kommentar

Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.

Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.

Brian Cliff Olguin

«Årets lønnsoppgjør var det beste på mange år. Nå er det snudd på hodet»

STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.

STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.

Jan-Erik Østlie

Her er LOs fire krav til bedrifter som skal få strømstøtte

BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.

BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.

Ole Palmstrøm

– Å se en kollega bli skadet på denne måten, er voldsomt og påvirker arbeidsmiljøet

Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.

Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.

Jan-Erik Østlie

Nå er Høyre større enn Ap og Sp til sammen

Colourbox

Familier taper flere tusen kroner i måneden på prisveksten. Se tallene

Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart.  Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.

Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart.  Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.

Privat

Lærerstreiken trappes opp fra neste uke

Debatt

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

Sissel M. Rasmussen

«Hva gjør LO hvis ikke regjeringen øker strømstøtten?» spør LO-medlem Bjørn

Bjørn Viggo Arellano Navarro gikk til slutt opp ti lønnstrinn, men det skjedde ikke uten kamp.

Bjørn Viggo Arellano Navarro gikk til slutt opp ti lønnstrinn, men det skjedde ikke uten kamp.

Bjørn A. Grimstad

Bjørn Viggo gikk til slutt opp ti lønnstrinn, men det skjedde ikke uten kamp

SAS

SAS

Tormod Ytrehus

Det blir ikke ny SAS-streik. Flygerne har godkjent den nye tariffavtalen

Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.

Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.

Hanna Skotheim

Nav praktiserer nok en trygderegel feil, fastslår domstol

Matvareprisen skyter i været.

Matvareprisen skyter i været.

Heiko Junge / NTB

Sjokktall: Aldri før har prisene på matvarer økt raskere enn nå

Debatt

Norge bruker 50 ganger mer på strømstøtte enn på strømsparing. Da skyver Norge problemene foran seg, skriver Truls Gulowsen.

Norge bruker 50 ganger mer på strømstøtte enn på strømsparing. Da skyver Norge problemene foran seg, skriver Truls Gulowsen.

Leif Martin Kirknes

«Et alvorlig problem at det går 50 ganger mer til strømstøtte enn tiltak som får ned forbruket»

I dag er Stine butikkansvarlig i Kommunikasjon Voss og selger mobiltelefoner og annen elektronikk. Kundemøter er helt uproblematisk.

I dag er Stine butikkansvarlig i Kommunikasjon Voss og selger mobiltelefoner og annen elektronikk. Kundemøter er helt uproblematisk.

Ingerid Jordal

Å stå opp om morgenen for å gå på jobb, føltes til tider umulig for Stine. Så fikk hun hjelp

KONKURRANSEUTSATT: Dag-Arne Johansen sier de som rengjør og vedlikeholder togene er glemt i debatten om konkurranseutsettingen. – Vi er like mye konkurranseutsatt som før, sier han.

KONKURRANSEUTSATT: Dag-Arne Johansen sier de som rengjør og vedlikeholder togene er glemt i debatten om konkurranseutsettingen. – Vi er like mye konkurranseutsatt som før, sier han.

Morten Hansen

Debatt om regjeringens togpolitikk: – Vi som jobber med vedlikehold og renhold, er usynlige

Fire nye år i statsministerstolen. Det er Erna Solbergs langsiktige mål.

Fire nye år i statsministerstolen. Det er Erna Solbergs langsiktige mål.

Jan-Erik Østlie

Erna ønsker å bli statsminister igjen

Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) hadde mandag møte med de parlamentariske lederne på Stortinget.

Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) hadde mandag møte med de parlamentariske lederne på Stortinget.

Martin Guttormsen Slørdal

Strøm kan bli enda dyrere framover, varsler Aasland

MEKLING: For ansatte i prosessindustrien kan det bli streik fra mandag morgen, dersom partene ikke blir enige hos Riksmekleren. Bildet er fra Alcoa Mosjøen, der er ingen tatt ut i første streikeuttak,

MEKLING: For ansatte i prosessindustrien kan det bli streik fra mandag morgen, dersom partene ikke blir enige hos Riksmekleren. Bildet er fra Alcoa Mosjøen, der er ingen tatt ut i første streikeuttak,

Arkivbilde: Petter Pettersen

Over 1.400 industriarbeidere gjør seg klar til å gå ut i streik


Flere saker