JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Folk kan ikke sitte å sutre over at de ikke blir hørt, når de ikke sier ifra, mener vekteren Tom Jansson

Sammen med sin kursmakker, anleggsarbeideren Even Sundbakken, var han med på Arbeidsmandsforbundets introduksjonskurs for ungdom.
Kurs-klaff: Vekteren Tom Jansson (til venstre) og anleggsarbeideren Even Sundbakken møttes for første gang for en måned siden - på kurs. Det var full kurs-klaff.

Kurs-klaff: Vekteren Tom Jansson (til venstre) og anleggsarbeideren Even Sundbakken møttes for første gang for en måned siden - på kurs. Det var full kurs-klaff.

Ane Børrud

ane.borrud@lomedia.no

«Hva er medbestemmelse?» og «hvordan kan vi påvirke på arbeidsplassen vår?» er oppgaven. De 30 som er samlet på introduksjonskurs for ungdom er skjerpet.

– Vi har en rett til å bli hørt. Hvis jeg ønsker rosa pålegg i lunsjen, skal jeg bli hørt. Det står i Hovedavtalen og arbeidsmiljøloven. Men det er jo ikke sikkert jeg får rosa pålegg i lunsjen, sier Even Sundbakken og smiler skjevt.

27-åringen som jobber i Consto anlegg har vært tillitsvalgt i det han kaller en time, nærmere bestemt fire måneder, og er nestleder i ungdomsutvalget i avdeling 4 Nordland.

– Det som er viktig er at man har en fornuftig saksgang, og unngår usakligheter og skittkasting. Arbeidsgiveren er jo også interessert i at vi er fornøyde på arbeidsplassen vår, fortsetter han.

– Det er viktig å etablere et godt samarbeidsklima, supplerer Tom Jansson.

Jansson er vekter i Securitas og fra avdeling 2 Oslo/Akershus. Han er lokal tillitsvalgt i bedriften, noe han har vært siden 2011, kun med ett års opphold underveis.

De to høres ut som fagbevegelsens svar på knoll og tott. Der den ene begynner et resonnement, avslutter den andre. Undertegnede trodde de var fra samme bedrift, eller i alle fall samme avdeling. Men det viser seg at de møttes for første gang for en måned siden, på et kurs Arbeidsmandsforbundet hadde om lover, avtaler og forhandlinger i Ålesund.

– Vi går jo ganske godt overens, smiler Sundbakken.

– Vi er begge engasjerte, turnerer Jansson.

Det er ungdomssekretær Karina Veum og leder i ungdomsutvalget i avdeling 6 Vest, Lex Muller, som holder kurset.

Kursledere: Leder av ungdomsutvalget i NAF avdeling 6 Vest og medlem i DSU, Lex Muller, og ungdomssekretær Karina Veum, var kursledere på ungdomskurset i Bergen.

Kursledere: Leder av ungdomsutvalget i NAF avdeling 6 Vest og medlem i DSU, Lex Muller, og ungdomssekretær Karina Veum, var kursledere på ungdomskurset i Bergen.

Ane Børrud

Veum holder tråden om medbestemmelse og påvirkning.

– I uravstemningen etter tariffoppgjøret fikk vi høy svarprosent. Men folk måtte legge ned blod, svette og tårer bare for å få medlemmene til å si sin mening via en SMS!

– Det samme skjer med forslag til lønnsforhandlingene. Det kommer ingen innspill. Folk kan ikke sitte å sutre over at de ikke blir hørt, når de ikke sier ifra! Sakene til tariffoppgjøret må komme fra grasrota, skyter Jansson inn.

Engasjement

Om lag 1/3 av ungdommene på kurset er tillitsvalgte.

– Var det kamp om vervet? Spør Veum etter at antall tillitsvalgte er telt.

Latter i salen.

– Det var frivillig tvang, sier en.

– Det var bare tvang, repliserer en annen.

– Vi hadde årsmøtet i klubben, og av 40 medlemmer var det bare ett medlem som møtte opp! forteller Jansson fortørnet.

– Vi er 200 ansatte, og hos oss kom det fire, svares det fra nabobordet.

– Vår generasjon bryr seg ikke, mener Svein-Ivar Sætre fra avdeling 3 Møre og Romsdal.

– Vi har ikke opplevd å ha en dårlig arbeidsmiljølov. Før sto foreldrene våre i kø for å bli tillitsvalgte. Vår generasjon bryr seg ikke, fortetter han.

Og forteller at på årsmøtet til avdeling 3 var det langt mellom deltagere under 30 år.

– Det var nesten bare gamlinger, fra 40 år og oppover. Jeg sa fra talerstolen at vi, vi klarer oss bra. Men barna våre – deres barnebarn, de vil ikke få det bra. Jeg tror det fikk dem til å tenke.

– Foreldrene våre, de vil få en grei pensjon. Vi er den første generasjonen som vil oppleve at det ikke går så bra her i Norge, sier Sundbakken.

– Men hva kan dere gjøre for å skape et engasjement? Spør Veum forsamlingen.

Grunnskolering

Å skape engasjement er et av målene til det sentrale ungdomsutvalget (DSU) med å holde introduksjonskurs for ungdom. Kursene går en gang i året, og skal blant annet gi et innblikk i lov- og avtaleverket.

– Kurset er en teaser, og skal gi en bedre innsikt. Håpet er at ungdommene vil gå videre på forbundets grunnskolering, og at de etter hvert vil ta på seg verv, forklarer Veum.

– Det er også et mål at avstanden mellom medlemmene, klubbene og forbundet skal bli mindre. Derfor snakker vi også om forbundets struktur. Det er viktig at de unge forstår hvordan de kan bruke avdelingene i forbundet. Det er der ungdommen kan påvirke, understreker ungdomssekretæren.

Det var et ungdomskurs som i sin tid sparket i gang Lex Muller, som er tillitsvalgt på arbeidsplassen i steinbruddet til Bremanger Quarry.

– For fem år siden var jeg på mitt første ungdomskurs med daværende ungdomssekretær Ulf-Terje Eliassen. Han ringte meg, og ringte meg. Så tipset han avdeling 6 om meg, og sånn ble jeg leder av ungdomsutvalget i avdelingen, ler Muller.

Kunnskap

Guro Fastvold og Jonas Moen har tatt veien fra Svalbard til Bergen denne første helgen i juni for å delta på ungdomskurset. Begge jobber i maskinbedriften LNSS.

Nordfra: Guro Fastvold (til venstre) og Jonas Moen reiste fra Svalbard til Bergen for å gå på kurs. Begge jobber i maskinbedriften LNSS, Leonhard Nilsen & Sønner Spitsbergen.

Nordfra: Guro Fastvold (til venstre) og Jonas Moen reiste fra Svalbard til Bergen for å gå på kurs. Begge jobber i maskinbedriften LNSS, Leonhard Nilsen & Sønner Spitsbergen.

Ane Børrud

Fastvold har vært tillitsvalgt i bedriften i noen år, og er vara til DSU. Dermed har hun vært med og utformet programmet til kurset.

– Målet er at ungdommene skal få økt kunnskap, at flere unge blir engasjerte og tar på seg verv. Først i klubben på arbeidsplassen, siden videre. Det er vanskelig å få folk til å ta på seg verv. Kanskje holdningene til å ta på seg verv endrer seg etter kurset? håper 25-åringen.

Moen er helt fersk som tillitsvalgt. Han har meldt seg på kurs for å lære.

– Jeg må begynne en plass og skaffe meg kunnskap, sånn at jeg kan utføre jobben som tillitsvalgt for medlemmene på en god måte, oppsummerer han.

Og da er en helg i Bergen med ungdommer fra hele landet og alle bransjer i Arbeidsmandsforbundet ikke det dummeste stedet å begynne. Og oppnår DSU det de ønsker, så kommer Moen til å melde seg på flere kurs i Arbeidsmandsforbundets regi.

Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse