Krevende: - Våren lønnsoppgjør kommer til å bli spennende og krevende, sier leder i Arbeidsmandsforbundet Anita Johansen.
Øyvind Aukrust
Lønnsoppgjøret 2022
AFP må på plass så fort som mulig, mener Arbeidsmandsforbundet
Men trolig skjer det ikke før i 2024.
ane.borrud@lomedia.no
Forbundsstyret i Arbeidsmandsforbundet går for forbundsvist oppgjør. Men «mener sterkt at en ny AFP-ordning må på plass snarest mulig slik at hullene i ordningen tettes, og at den ivaretar de ordningen er ment å skulle ivareta».
– Det blir ikke samordna oppgjør med AFP som hovedsak i dette oppgjøret. Det er allerede klart. Derfor går vi for forbundsvist oppgjør, men med klart signal om at vi ønsker AFP på plass så snart som mulig, sier forbundsleder Anita Johansen.
– Den nye AFP-ordningen vil bli et løft
Forbundet har mange medlemmer som jobber i servicesektoren, og de aller fleste har en obligatorisk tjenesteordning (OTP) som ligger på lovens minimum. I tillegg er det mange som jobber i fysisk krevende yrker, og som ikke klarer å jobbe til de når pensjonsalderen.
– AFP er ekstremt viktig for våre grupper, slår Johansen fast.
AFP står for avtalefestet pensjon, og er en pensjonsordning som bedrifter med tariffavtale har.
Johansen peker på at i dag har det ikke så mye å si for de unge om bedriften de jobber i har AFP eller ei.
– De har ingen garanti for at de jobber hos en AFP-bedrift den dagen de fyller 62 år, og de får ikke nødvendigvis med seg de årene de har jobbet i en bedrift med AFP.
I dagens ordning er det sånn at du må jobbe i en AFP-bedrift den dagen du fyller 62 år, og det må du ha gjort de siste syv av ni år. Hvor du jobba før du ble 53 år, har ingenting å si. Du kan jobbe i en AFP-bedrift fra du er 20 til du er 50 år, uten å få AFP.
– Vi må få tettet de hullene. Alle må få utbetalt AFP etter hvor mange år de har jobba i en AFP-bedrift, mener forbundslederen.
Hun mener en slik endring i AFP-ordningen også vil gjøre det gjevere for de unge å jobbe i en bedrift med AFP-ordning, og at det kommer til å bli et mye større fokus på å få på plass tariffavtaler.
– Den nye AFP-ordningen vil bli et løft for det organiserte arbeidslivet, mener Johansen.
Sannsynligvis i 2024
Det er hovedoppgjør annethvert år. Hovedoppgjør kan enten være forbundsvist, det vil si at alle forbund forhandler om endringer i alle tariffavtalene de har, eller det kan være samordna. Da forhandler LO på vegne av alle forbundene, om en stor reform arbeidstagerne ønsker å få gjennomført.
Hvilken oppgjørsform LO går for i år avgjøres på LOs representantskap 22. februar. Men siden alle forbund som stemmer på representantskapet har vedtatt at de vil ha forbundsvise oppgjør, blir det det.
– Forbundsstyret har vedtatt at den nye AFPen må på plass så snart som mulig. Det er jo en teoretisk sannsynlighet for at LO, NHO og regjeringen klarer å få på plass den nye AFP-ordningen før neste hovedoppgjør, men det er ikke sannsynlig, sier forbundsleder Johansen.
«Så snart som mulig» betyr derfor i realiteten hovedoppgjøret om to år.
– Dagens regjering har sagt at den vil bidra med penger til en ny AFP-ordning. Vi har ingen garanti for at vi har en regjering om fire år som sier det samme. I 2024 har vi i alle fall det samme stortingsflertallet som i dag. Derfor må AFP-ordningen tas da, konkluderer Johansen.
Økt kjøpekraft
– Når det nå ikke blir samordna oppgjør, så får vi jo tatt de tingene i overenskomstene som er viktige for oss, sier Anita Johansen.
Andre uka i februar var alle tariffrådene samlet til en landsomfattende tariffkonferanse. Her har alle tariffrådene gått igjennom krav som klubber og avdelinger har sendt inn, og prioritert hva som er de viktigste kravene å få gjennom til våren.
– Økt kjøpekraft for alle er det viktigste kravet, konkluderer Johansen.
Arbeidsmandsforbundet vil også at minstelønnssatsene heves, sånn at de i større grad gjenspeiler det reelle lønnsnivået innenfor hver overenskomst.
Dette er blant annet viktig i anlegg. Ifølge lov om offentlige anskaffelser skal offentlige byggherrer følge lønnsnivået i tariffavtalene. Men hvis minstelønnssatsene er mye lavere enn det anleggsarbeiderne i bedrifter med tariffavtaler får, kan bedrifter uten tariffavtale legge inn anbud basert på mye lavere lønninger enn det tariffbedriftene har.
Arbeidsmandsforbundet vil også at de med lavest lønn skal prioriteres i alle overenskomster, og at ubekvemstilleggene økes.
– En tøff oppgave for frontfaget
Når det er forbundsvist oppgjør, er det alltid Fellesforbundet som forhandler først, i det såkalte frontfaget. Det Fellesforbundet blir enige om med Norsk Industri, setter normen for alle andre oppgjør.
– Frontfaget får en kjempetøff oppgave i år. Det er krav om økt kjøpekraft, og en forventning om at redusert kjøpekraft de senere år skal tas igjen. Jeg tror ikke det er realistisk å ta igjen alt, men å kreve økt kjøpekraft i 2022 er helt rimelig. Resultatet må bli så bra at medlemmene i Fellesforbundet sier ja i en uravstemning.
Frontfaget har frist på seg til 1. april om å bli enige. Klarer de ikke det, vil oppgjøret gå til mekling. Når frontfaget er ferdig, med eller uten streik, står alle andre forhandlinger for tur, også hos Arbeidsmandsforbundet.
– Vårens oppgjør kommer til å bli spennende – og krevende, avslutter forbundsleder Anita Johansen.
Forbundsstyrets vedtak:
Forbundsstyret mener sterkt at ny AFP-ordning må på plass snarest mulig slik at hullene i ordningen tettes, og at den ivaretar de ordningen er ment å skulle ivareta. På bakgrunn av pandemien og den aktuelle økonomiske situasjonen anbefaler allikevel forbundsstyret at forbundets representanter i LOs representantskap stemmer for et forbundsvist oppgjør, da denne oppgjørsformen best ivaretar medlemmenes prioriterte interesser.
Mest lest
Pensjonistforbundets leder Jan Davidsen
Jan-Erik Østlie
Jan Davidsen hadde håpet på mer til minstepensjonistene: Slik blir den nye pensjonen
De nye pensjonene er klare. Etterbetaling kommer på ulike tidspunkter i mai og juni.
Hanna Skotheim
Trygdene øker fra 1. mai. Se når den blir etterbetalt
Butikken utlyste fire stillinger på 20 prosent. Da slo Grethe alarm
KJEMPER: Anna Maria Magnusson har lenge kjempet for å få en lønn som hun kan forsørge familien med mens hun er lærling i anleggsgartnerfaget. Hun mener lønna er for dårlig for voksenlærlinger.
Ole Palmstrøm
Anna (27) fikk 0 kroner i lærlinglønn: – Jeg har fått låne penger av mamma siden september i fjor
Solfrid Alstad opplevde ikke at ledelsen var interessert i det hun hadde å si.
Hanna Skotheim
Etter 40 år i barnevernet gikk Solfrid til lokalavisa og slo alarm. Så sa hun opp jobben
Elizabeth (19) har bodd i fosterhjem hos Tone Granaas siden hun var 17 år.
Anne Myklebust Odland
Tone kaller Elizabeth for datter, men vegrer seg for å bli fostermor en gang til
VENTET IKKE FORGJEVES: Fem år tok det før klubbleder Christian Ekstrøm og resten av de ansatte fikk den tariffavtalen de krevde. Det gir opptil 100.000 kroner i lønnsøkning for de ansatte.
Håvard Sæbø
Christian jubler etter fem års kamp: Nå får lageransatte i opptil 100.000 mer i lønn
Du har plikt til å ta ferie. Nå nærmer det seg sommer og et avbrekk fra jobb.
Colourbox
Kan arbeidsgiver bestemme når jeg skal ha sommerferie? 10 spørsmål og svar
SKANDINAVISK FENGSEL: Arnett og Eddie bor på den nye avdelingen i fengselet i Pennsylvania i over to år, og førstnevnte sier det har vært en drastisk endring av livet bak murene.
Nina Hanssen
Arnett og Eddie soner i «norsk» fengsel i USA. De mener livet har forandret seg helt
Per Flakstad
Disse blir tatt ut hvis det blir kommunestreik 24. mai
– Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger, råder Gunnar.
Werner Juvik
Gunnar så to kollegaer bli drept av en brannstifter med hagle. Det tok sju år før han fikk hjelp
Oljearbeider Øyvind Akselsen møter sin tidligere arbeidsgiver i retten. Utfallet av rettsaken kan få konsekvenser for mange oljearbeidere som i perioder jobber fra skip.
Jan Kåre Ness
Øyvind går til sak for å få betalt overtid: – Burde ikke vært tema i 2022
Krister Sørbø, VG/NTB
Ut mot lønninger i næringslivet: – Grådigheten nærmer seg et nivå vi ikke har sett før
PRESTASJONEN AVGJØR: Marte Rian Aarnes har levd på lønn og provisjon i hele sitt yrkesaktive liv. Her sammen med sønnen Oskar (12).
Ylva Seiff Berge
Martes årslønn er 500.000 kroner. Men med en ekstra innsats kan hun tjene langt mer
SNART GODKJENT: Bilpleie, dekkskift og dekklager blir fra 1. juli omfattet av den samme godkjenningsordningen som renovasjonsbransjen har. Hos MS Bilpleie i Skien der Thomas Johansen jobber, er alt på stell allerede.
Tormod Ytrehus
Snart må du vaske bilen selv, om du skal ha det ordentlig billig
Nå er streikeuttaket klart. Se hele lista for hvor det blir streik fra 23. mai.
Erlend Angelo, Magasinet for fag
Her kan det bli elektrikerstreik fra 23. mai
FORNØYD HUND: Puddelen Busia får besøk av Mattilsynets veterinær Inna Vinningland på hundepensjonatet. Selv om det bare ett døgn siden han måtte forlate eieren sin, virker han rolig og fornøyd i armene på pensjonateier Terje Bjelland.
Ole Palmstrøm
Kjæledyr og eiere på flukt fra krigen får trøst på ukrainsk av Inna i Sandnes
Kronikk
Mens lønnsøkningen er på 3,7 prosent, er sosialhjelpssatsene bare justert opp med 1,4 prosent fra i fjor til i år, skriver Mimmi Kvisvik i denne kronikken.
Colourbox
«Velferdsstatens fallitt: Offentlige ytelser løfter ikke folk ut av fattigdom»
Alf Ragnar Olsen
Oslo rammes først hvis det blir streik i staten
Debatt
Unio er misfornøyd med lønnsutviklingen til sine medlemmer. Vi stusser over at LO får ansvaret, skriver Elisabeth Steen.
Ole Palmstrøm