Nussir i Kvalsund:
Aksjonister stanser anleggsarbeidet ved kobbergruva i Kvalsund
Maskinentreprenørbedriften Jan Opgård AS skulle starta grunnarbeidet på gruveprosjektet til Nussir i Kvalsund kommune i juli, men stoppes av aksjonister. – Jeg håper at vi kan komme i gang med anleggsarbeidet snart, sier hovedtillitsvalgt Jon-Vidar Rydland.
Claus Jørstad
ane.borrud@lomedia.no
19. juli kom nyheten om at maskinentreprenørbedriften Jan Opgård AS skal stå for grunnarbeidet i den første fasen av gruveprosjektet til Nussir i Kvalsund kommune. Kontrakten har en verdi av 15 millioner kroner, og anleggsarbeiderne skal blant annet gjøre klart for rigg og bygging av prosessanlegg.
Ifølge Altaposten vil bedriften vil være til stede med 5–6 maskiner og like mange anleggsarbeidere.
Mye lest: Etter 20 års kamp fikk Alf Åge 1,8 millioner i erstatning: – De prøver å trette ut folk
Stanset av aksjonister
To dager etter det ble klart at Jan Opgård fikk oppdraget, tok en gravemaskin det første grave-taket i bakken. Med en gang nyhetene om oppstart spredde seg, kom aksjonistene og lenket seg fast gravemaskinen. Nussir valgte å stanse arbeidet i stedet for å be om bistand fra politiet.
30. juli prøvde Jan Opgård å starte gravingen opp igjen, men aksjonistene rykket ut og fikk stoppet gravearbeidet. Torsdag 5. august ble anleggsarbeiderne også stanset. Etter dette har ikke bedriften prøvd å starte opp arbeidet flere ganger.
Norges siste kullgruve: Store Norske har vedtatt å legge ned Gruve 7 på Svalbard
– Fin tone
Jon-Vidar Rydland er hovedtillitsvalgt i Jan Opgård, en bedrift med i overkant av 70 ansatte. Han er uenig med aksjonistenes sak, men melder om at det er en fin tone mellom anleggsarbeiderne og dem.
– Ettersom jeg hører så oppfører aksjonistene seg bra, og bortsett fra at vi ikke får gjort jobben vår, er det ikke noen problemer.
Selv er han for kobbergruva som etter planen skal gjenåpnes neste år.
– En ting er at den skaper arbeidsplasser i regionen her. En annen er at vi trenger kobber til nesten alt! Det er bedre at vi tar det ut her i Norge enn andre steder der de ikke er så nøye på miljø og HMS.
Lokal arbeidskraft
Nussir har valgt bedriften LNS AS som entreprenør for utbygging og gruvedrift under jord. LNS-oppdraget har en verdi på cirka fire milliarder kroner over 10 år.
– LNS er vel den største nordnorske maskinentreprenøren som kunne tatt på seg et sånt oppdrag. Det er veldig bra for nærmiljøet at Nussir bruker arbeidskraft så nært det går, understreker Rydland, som selv bor i Alta.
Han har ikke vært på Markoppneset for å jobbe for Nussir, men kjenner området godt.
– Jeg jobba på tomta da Jan Opgård hadde oppdrag fra kommunen om å gjøre tomta klar til et industriområde, forteller han.
Kobbergruve i Kvalsund: Nussir har tomta til oppredningsverket klar
Fastlåst situasjon
Etter at aksjonistene stanset arbeidet den tredje gangen, sa Nussir-direktør Øystein Rushfeldt til Mitt Hammerfest at han håpet at de gjennom dialog ville få aksjonistene til å avslutte sine aksjoner. Men tålmodigheten begynte å ta slutt.
– Timeglasset renner ut for hvor lenge Nussir kan gi rom for Natur og ungdom sitt behov til å demonstrere sin mening om utbygging, skrev Nussir-direktør Øystein Rushfeldt i en epost til iFinnmark.
Natur og Ungdom repliserte at de ikke hadde noen planer om å reise hjem, men at de håper gruva vil gå konkurs så de ikke får gjennomført prosjektet.
Jon-Vidar Rydland tror ikke aksjonistene kommer til å bli i kommunen for alltid.
– Før eller siden må dem vel reise hjem. Men jeg ser ikke for meg en umiddelbar nedpakking. Jeg har hørt at de har leid seg et hus i Kvalsund, sier han.
Debatt: «Mineraler på veien mot det grønne skiftet»
– Håper vi kan komme i gang
Aksjonistene har fått to store pengegaver, og har dermed økonomi til å holde ut lenge. Odd Viggo Mølmann, Finnmarks rikeste mann, har gitt bort en million kroner til protestleiren. Og Finnmark Rein, landets største produsent av reinkjøtt, har tilbudt å gi organisasjonen et bidrag på 30 kroner per slakterein. Organisasjonen Stopp Nussirgruva – Redd Repparfjord anslår selv gaven til å være på et sted mellom én og en og en halv million kroner.
Samtidig har den tyske metallgiganten Aurubis trukket seg fra intensjonsavtalen med Nussir om å kjøpe kobberet som skal produseres.
Sistnevnte bekymrer ikke hovedtillitsvalgte i Jan Opgård.
– Det finnes nok andre kjøpere som ønsker dette kobberet. Verden trenger kobber i framtida!
Nå håper han anleggsarbeidet kan komme i gang snart.
– Selv om jeg ikke er enig med aksjonistene, så skjønner jeg jo hvordan de tenker. Men jeg håper at vi kan komme i gang med anleggsarbeidet snart, avslutter Rydland.
Arbeidslivet og kroppen: En gang fikk tunnelborer Svein 20 kilo stein i hodet: – Det har vært et hardt liv, men jeg har valgt det selv
Nussir vil sende regning
– Det er ingen tvil om at det kommer til å bli forsinkelser på grunn av aksjonistene, sier direktøren i Nussir, Øystein Rushfeldt.
Og forsinkelser koster penger.
– Vi har en forventning om at aksjonistene skal være med å bidra til å dekke dette underskuddet. Det er ikke rettferdig at Jan Opgård AS skal dekke det. Det er heller ikke rettferdig at Nussir sitter med alt. Så vi kommer til å sende en regning til aksjonistene, fortsetter han.
Nussir har foreløpig ikke sendt noen regning, og ønsker ikke å gå ut med hvor stor denne eventuelt vil bli.
– Vi skal snakke med aktivistene om dette før vi snakker med noen andre, sier Rushfeldt.
Å be politiet gripe inn har hittil ikke vært aktuelt.
– Å tilkalle politiet kan gjøre at situasjonen blir mer låst. Det kan komme enda flere aktivister fra Oslo, slår Rushfeldt fast.
Løser seg snart?
I august sendte Naturvernforbundet, Natur og Ungdom, Stopp Nussirgruva – Redd Repparfjord og Vest-Finnmark Jeger og Fiskerforening et brev til blant annet Hammerfest kommune, der de begrunner hvorfor de mener Nussir ASA ikke har lovlig grunnlag til å ta fatt på anleggsarbeidet.
– Vi mener det er ulovlig med gruvedrift her, og vil at utbyggingen på Markoppneset skal stanses, sa Annie Henriksen, leder i Vest-Finnmark Naturvernforbund, til iFinnmark da nyheten ble kjent.
Nå venter Nussir på kommunens respons på brevet.
– Så lenge det pågår et juridisk løp som vi ikke vet utfallet av, er det for risikofylt for oss å starte opp, sier Rushfeldt.
Men han er optimist.
– Jeg tror ikke det er så lenge til situasjonen løser seg, avslutter gruvedirektøren.
Dette er en sak fra
Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.