JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Claus Jørstad

Nussir i Kvalsund:

Aksjonister stanser anleggsarbeidet ved kobbergruva i Kvalsund

Maskinentreprenørbedriften Jan Opgård AS skulle starta grunnarbeidet på gruveprosjektet til Nussir i Kvalsund kommune i juli, men stoppes av aksjonister. – Jeg håper at vi kan komme i gang med anleggsarbeidet snart, sier hovedtillitsvalgt Jon-Vidar Rydland.  01.10.2021
10:39
01.10.2021 10:39

ane.borrud@lomedia.no 

19. juli kom nyheten om at maskinentreprenørbedriften Jan Opgård AS skal stå for grunnarbeidet i den første fasen av gruveprosjektet til Nussir i Kvalsund kommune. Kontrakten har en verdi av 15 millioner kroner, og anleggsarbeiderne skal blant annet gjøre klart for rigg og bygging av prosessanlegg.

Ifølge Altaposten vil bedriften vil være til stede med 5–6 maskiner og like mange anleggsarbeidere. 

Mye lest: Etter 20 års kamp fikk Alf Åge 1,8 millioner i erstatning: – De prøver å trette ut folk

Stanset av aksjonister

To dager etter det ble klart at Jan Opgård fikk oppdraget, tok en gravemaskin det første grave-taket i bakken. Med en gang nyhetene om oppstart spredde seg, kom aksjonistene og lenket seg fast gravemaskinen. Nussir valgte å stanse arbeidet i stedet for å be om bistand fra politiet.

30. juli prøvde Jan Opgård å starte gravingen opp igjen, men aksjonistene rykket ut og fikk stoppet gravearbeidet. Torsdag 5. august ble anleggsarbeiderne også stanset. Etter dette har ikke bedriften prøvd å starte opp arbeidet flere ganger. 

Norges siste kullgruve: Store Norske har vedtatt å legge ned Gruve 7 på Svalbard 

– Fin tone

Jon-Vidar Rydland er hovedtillitsvalgt i Jan Opgård, en bedrift med i overkant av 70 ansatte. Han er uenig med aksjonistenes sak, men melder om at det er en fin tone mellom anleggsarbeiderne og dem.

– Ettersom jeg hører så oppfører aksjonistene seg bra, og bortsett fra at vi ikke får gjort jobben vår, er det ikke noen problemer. 

Selv er han for kobbergruva som etter planen skal gjenåpnes neste år. 

– En ting er at den skaper arbeidsplasser i regionen her. En annen er at vi trenger kobber til nesten alt! Det er bedre at vi tar det ut her i Norge enn andre steder der de ikke er så nøye på miljø og HMS. 

Lokal arbeidskraft

Nussir har valgt bedriften LNS AS som entreprenør for utbygging og gruvedrift under jord. LNS-oppdraget har en verdi på cirka fire milliarder kroner over 10 år. 

– LNS er vel den største nordnorske maskinentreprenøren som kunne tatt på seg et sånt oppdrag. Det er veldig bra for nærmiljøet at Nussir bruker arbeidskraft så nært det går, understreker Rydland, som selv bor i Alta. 

Han har ikke vært på Markoppneset for å jobbe for Nussir, men kjenner området godt.

– Jeg jobba på tomta da Jan Opgård hadde oppdrag fra kommunen om å gjøre tomta klar til et industriområde, forteller han. 

Kobbergruve i Kvalsund: Nussir har tomta til oppredningsverket klar

Fastlåst situasjon

Etter at aksjonistene stanset arbeidet den tredje gangen, sa Nussir-direktør Øystein Rushfeldt til Mitt Hammerfest at han håpet at de gjennom dialog ville få aksjonistene til å avslutte sine aksjoner. Men tålmodigheten begynte å ta slutt. 

– Timeglasset renner ut for hvor lenge Nussir kan gi rom for Natur og ungdom sitt behov til å demonstrere sin mening om utbygging, skrev Nussir-direktør Øystein Rushfeldt i en epost til iFinnmark.

Natur og Ungdom repliserte at de ikke hadde noen planer om å reise hjem, men at de håper gruva vil gå konkurs så de ikke får gjennomført prosjektet. 

Jon-Vidar Rydland tror ikke aksjonistene kommer til å bli i kommunen for alltid. 

– Før eller siden må dem vel reise hjem. Men jeg ser ikke for meg en umiddelbar nedpakking. Jeg har hørt at de har leid seg et hus i Kvalsund, sier han. 

Debatt: «Mineraler på veien mot det grønne skiftet»

– Håper vi kan komme i gang

Aksjonistene har fått to store pengegaver, og har dermed økonomi til å holde ut lenge. Odd Viggo Mølmann, Finnmarks rikeste mann, har gitt bort en million kroner til protestleiren. Og Finnmark Rein, landets største produsent av reinkjøtt, har tilbudt å gi organisasjonen et bidrag på 30 kroner per slakterein. Organisasjonen Stopp Nussirgruva – Redd Repparfjord anslår selv gaven til å være på et sted mellom én og en og en halv million kroner.

Samtidig har den tyske metallgiganten Aurubis trukket seg fra intensjonsavtalen med Nussir om å kjøpe kobberet som skal produseres.  

Sistnevnte bekymrer ikke hovedtillitsvalgte i Jan Opgård. 

– Det finnes nok andre kjøpere som ønsker dette kobberet. Verden trenger kobber i framtida!

Nå håper han anleggsarbeidet kan komme i gang snart. 

– Selv om jeg ikke er enig med aksjonistene, så skjønner jeg jo hvordan de tenker. Men jeg håper at vi kan komme i gang med anleggsarbeidet snart, avslutter Rydland.  

Arbeidslivet og kroppen: En gang fikk tunnelborer Svein 20 kilo stein i hodet: – Det har vært et hardt liv, men jeg har valgt det selv

Nussir vil sende regning

– Det er ingen tvil om at det kommer til å bli forsinkelser på grunn av aksjonistene, sier direktøren i Nussir, Øystein Rushfeldt. 

Og forsinkelser koster penger.

– Vi har en forventning om at aksjonistene skal være med å bidra til å dekke dette underskuddet. Det er ikke rettferdig at Jan Opgård AS skal dekke det. Det er heller ikke rettferdig at Nussir sitter med alt. Så vi kommer til å sende en regning til aksjonistene, fortsetter han. 

Nussir har foreløpig ikke sendt noen regning, og ønsker ikke å gå ut med hvor stor denne eventuelt vil bli. 

– Vi skal snakke med aktivistene om dette før vi snakker med noen andre, sier Rushfeldt.

Å be politiet gripe inn har hittil ikke vært aktuelt.

– Å tilkalle politiet kan gjøre at situasjonen blir mer låst. Det kan komme enda flere aktivister fra Oslo, slår Rushfeldt fast. 

Løser seg snart?

I august sendte Naturvernforbundet, Natur og Ungdom, Stopp Nussirgruva – Redd Repparfjord og Vest-Finnmark Jeger og Fiskerforening et brev til blant annet Hammerfest kommune, der de begrunner hvorfor de mener Nussir ASA ikke har lovlig grunnlag til å ta fatt på anleggsarbeidet. 

– Vi mener det er ulovlig med gruvedrift her, og vil at utbyggingen på Markoppneset skal stanses, sa Annie Henriksen, leder i Vest-Finnmark Naturvernforbund, til iFinnmark da nyheten ble kjent. 

Nå venter Nussir på kommunens respons på brevet. 

– Så lenge det pågår et juridisk løp som vi ikke vet utfallet av, er det for risikofylt for oss å starte opp, sier Rushfeldt. 

Men han er optimist. 

– Jeg tror ikke det er så lenge til situasjonen løser seg, avslutter gruvedirektøren.

01.10.2021
10:39
01.10.2021 10:39Mest lest

Ole Martin Kolberg, FOs hovedtillitsvalgt i Fredrikstad kommune, og Kine Kvamme Andersen er bekymret for hvordan kommunen skal klare å rekruttere nye vernepleiere.

Ole Martin Kolberg, FOs hovedtillitsvalgt i Fredrikstad kommune, og Kine Kvamme Andersen er bekymret for hvordan kommunen skal klare å rekruttere nye vernepleiere.

Simen Aker Grimsrud

60 ansatte i kommunen må begynne i turnus: – Veldig mange søker seg bort

Roar må alltid være på vakt når han prepper løyper i Oslo-marka.

Roar må alltid være på vakt når han prepper løyper i Oslo-marka.

Sissel M. Rasmussen

Roar er en trygghet å ha i skogen, selv om livredning ikke står i stillingsbeskrivelsen

Martin Guttormsen Slørdal

Engelskmenn med jobb og familie trenger gratis mat for å overleve

Hjemmetjeneste (illustrasjonsfoto).

Hjemmetjeneste (illustrasjonsfoto).

Anita Arntzen

Dette yrket har Norges høyeste sykefravær

Gerd-Liv Valla blir 75 år, men opplever en ny politisk vår som strømpolitiker. – Det er ingen strømkrise, det er en strømpriskrise, slår hun fast.

Gerd-Liv Valla blir 75 år, men opplever en ny politisk vår som strømpolitiker. – Det er ingen strømkrise, det er en strømpriskrise, slår hun fast.

Knut Viggen

Gerd-Liv Valla skjønner ikke hvorfor arbeidslinja har blitt et skjellsord

Victoria synes det var sårt da hun ble innkalt til en samtale om hvordan hun kler seg.

Victoria synes det var sårt da hun ble innkalt til en samtale om hvordan hun kler seg.

Werner Juvik

Victoria sluttet nesten i jobben etter reaksjoner på klesstilen

Aslak Bodahl

Nå får Hamza skattelette for å bo i brakke på jobb

Gjestearbeiderne i Ölands dyrepark jobbet seks dager i uka og fikk utbetalt mellom seks og sju tusen kroner i måneden.

Gjestearbeiderne i Ölands dyrepark jobbet seks dager i uka og fikk utbetalt mellom seks og sju tusen kroner i måneden.

Colourbox

Svensk dyrepark serverte ansatte samme mat som dyra

Tøffe tider: Olga Leach-Walters er fagforeningsrepresentant for 22 000 helsearbeidere i Royal College of Nursing. 6000 av dem jobber som sykepleiere på Birminghams største sykehus. Onsdag og torsdag denne uka streiket de. Det er andre gang på en måned.

Tøffe tider: Olga Leach-Walters er fagforeningsrepresentant for 22 000 helsearbeidere i Royal College of Nursing. 6000 av dem jobber som sykepleiere på Birminghams største sykehus. Onsdag og torsdag denne uka streiket de. Det er andre gang på en måned.

Anita Arntzen

I England sover sykepleiere med 100 prosent stilling i bilen. Her er Olgas råd til Norge

Berit Roald / NTB

Ukjent antall Skeidar-ansatte mister jobben: – Har gått fort og brutalt

Matbutikken UMS Halden har holdt åpent alle dager hele uka.

Matbutikken UMS Halden har holdt åpent alle dager hele uka.

Leif Martin Kirknes

Matbutikken er politianmeldt to ganger: Nå stenger UMS Halden om søndagene

Andrew Kelly Reuters/Ritzau Scanpix

Danskene kan miste fridag. Skammelig, mener fagbevegelsen

BEKYMRET: – Vi er bekymra for at bedriften for raskt tar ut synergier etter en omorganisering, sier hovedtillitsvalgt for EL og IT Forbundet i Telenor Norge, Kenneth Pettersen.

BEKYMRET: – Vi er bekymra for at bedriften for raskt tar ut synergier etter en omorganisering, sier hovedtillitsvalgt for EL og IT Forbundet i Telenor Norge, Kenneth Pettersen.

Leif Martin Kirknes

200 mister jobben i Telenor: – Usaklig å sparke faste ansatte når man har så mange innleide

Naujasis minimalus darbo užmokestis devyniose ūkio šakose.

Naujasis minimalus darbo užmokestis devyniose ūkio šakose.

Brian Cliff Olguin

Naujasis minimalus darbo užmokestis Norvegijoje

Martin Guttormsen Slørdal

Ny strømpolitikk for Ap: Ba om innspill på Giskes rekordmøte

– Nå har arbeidstakersiden helt andre rettigheter under forhandlinger, sier tillitsvalgt Arvid.

– Nå har arbeidstakersiden helt andre rettigheter under forhandlinger, sier tillitsvalgt Arvid.

Privat

Arvid jubler for egen tariffavtale. Nå håper han på et statusløft

Trikkesjåfør Sebastian Haugland i Sporveien Trikken måtte gripe inn da en passasjer gikk berserk. Etter hendelsen i 2022 ble han selv hovedverneombud for å hjelpe andre.

Trikkesjåfør Sebastian Haugland i Sporveien Trikken måtte gripe inn da en passasjer gikk berserk. Etter hendelsen i 2022 ble han selv hovedverneombud for å hjelpe andre.

Mats Johannesen. Innfelt: Nina Hanssen

Voldsepisoden endret livet for trikkesjåfør: – I ettertid var jeg redd jeg hadde gjort noe feil

Brian Cliff Olguin

Butikkansatte stusser over matprisene: – Lurer på hvor pengene blir av

Den amerikanske storsatsingen på fornybar industri kan ramme europeisk industri hardt på sikt, mener utenriksminister Anniken Huitfeldt.

Den amerikanske storsatsingen på fornybar industri kan ramme europeisk industri hardt på sikt, mener utenriksminister Anniken Huitfeldt.

Adam Schultz (whitehouse.gov) via Wikimedia Commons / Jan-Erik Østlie

Bidens fornybar-satsning får EU og Norge til å skjelve

Anita Arntzen

500 unødvendige dødsfall hver uke: Sykepleier Ida står midt i en helsestorm


Flere saker