Alf Ragnar Olsen
Oppsigelser
Asfaltarbeiderne vant igjen – men Peab Asfalt nekter fortsatt å betale
Selskapet gikk til retten for å slippe å betale oppsagte arbeidere lønn fram til rettssak. Tross tap i både ting- og lagmannsretten, anker de nå til Høyesterett.
ane.borrud@lomedia.no
Høst 2022 fikk over 150 fast ansatte arbeidere sparken i Peab Asfalt. De kunne søke for å få tilbake sine egne stillinger, men da som sesongarbeidere.
Arbeidsmandsforbundet og Fellesforbundet mente at oppsigelsene ikke var lovlige og tok saken til LO, som tar saken til retten.
Rettssaken om oppsigelsen av asfaltarbeiderne i Peab Asfalt er berammet til perioden 12. til 30. juni i år.
Arbeidsmandsforbundet og Fellesforbundet krever at medlemmene skal få beholde jobbene sine og at de skal stå i stilling til saken er avgjort i retten. Det betyr at de oppsagte arbeiderne skal få full lønn av arbeidsgiver fram til retten har sagt sitt.
Forbundene kjører bare sak for dem som er organisert. Mange av dem har sluttet i Peab Asfalt og funnet seg nye jobber. Derfor er det mange færre enn 150 kravet om å stå i stilling gjelder.
I midten av april er det ca. 25 arbeidere i Peab Asfalt som krever å stå i stilling. 15 av dem er medlemmer i Arbeidsmandsforbundet og 10 i Fellesforbundet.
Mange av asfaltarbeiderne som ikke krever å stå i stilling fordi har fått seg en annen jobb, er likevel med videre til rettssaken i juni. Den vil dreie seg om hvorvidt oppsigelsene var lovlige eller ei.
Fikk du med deg denne? Tillitsvalgte sa nei til ny timebank. Da sparket Peab Asfalt 150 arbeidere
Lønn fram til retten har sagt sitt
Før jul gikk Peab til retten og ba om at de oppsagte arbeiderne må fratre stillingene sine etter oppsigelsestidens utløp, som betyr at bedriften slipper å betale lønna deres fram til det foreligger dom i saken.
Denne anmodningen avslo Oslo tingrett blankt, og skrev blant annet dette:
«Retten finner ikke grunn til å gå nærmere inn på hva sannsynlig utfall av hovedsaken vil bli, utover å bemerke at det ut fra fremlagt tariffavtale ikke er opplagt at det er saklig å si opp faste ansatte, og i stedet lyse ut en rekke sesongarbeiderstillinger. Med tanke på behovet for arbeidskraft i kommende sesong, er det for retten ganske klart at de ansattes interesser p.t. må veie tyngre enn interessene til arbeidsgiver, i det minste i tiden fram mot dom i tingretten.»
Peab Asfalt Norge AS ble dømt til å betale saksomkostningene for asfaltarbeiderne, en sum på 220.500 kroner.
Asfaltselskapet anket avgjørelsen, og anken ble behandlet av Borgarting lagmannsrett.
Peab Asfalt trenger asfaltarbeiderne
31. mars 2023 kom kjennelsen fra Borgarting lagmannsrett: Anken fra Peab Asfalt forkastes, og bedriften må dekke saksomkostninger for lagmannsretten på 73.500 kroner.
Lagmannsretten understreker med at Peab Asfalt har et omfattende behov for sesongarbeidere fra april til senhøsten 2023.
«Lagmannsretten viser i den forbindelse til selskapets egne opplysninger i tilsvaret i hovedsaken, hvor det anslås et behov for omtrent 27 asfaltlag bestående av 4–5 asfaltarbeidere i tillegg til formann. Selskapet har med dette tilkjennegitt et behov for over 100 asfaltarbeidere i kommende høysesong», står det i kjennelsen.
Og mener Peab ikke har bevist at de oppsagte arbeiderne ikke kan ta disse jobbene.
Peab anker til Høyesterett
– Peab Asfalt har anket saken inn for Høyesterett. Vi har ingen ytterligere kommentarer på dette stadiet, skriver kommunikasjonssjef i bedriften, Erik Riste, i en epost til Arbeidsmanden.
I praksis betyr det at siden det er en kjennelse som ankes, og ikke en dom, er det Høyesteretts ankeutvalg som avgjør saken etter skriftlig behandling.
En av LO-advokatene som fører saken, Edvard Bakke, mener Peab Asfalt ikke kommer med noe nytt i anken til Høyesterett.
– Prosessen er selvsagt er belastende for medlemmene som fortsatt må forholde seg til usikkerheten av en ikke-rettskraftig avgjørelse av spørsmålet om å stå i stilling, sier Bakke.
Han tror anken til Høyesterett vil bli avgjort ganske raskt.
– Om det tar en uke eller tre uker er vanskelig for meg å mene noe om. Men helt klart før rettssaken i juni, sier han.
– Overraskende at de anker
Hovedtillitsvalgt i Peab Asfalt for Arbeidsmandsforbundets medlemmer, Ole Høybakken, er ikke overrasket over at Borgarting lagmannsrett forkastet anken.
– Det var som forventet, mener han.
At Peab Asfalt anker til Høyesterett forbauser ham mer.
– Det er veldig overraskende når de har tapt i to rettsinstanser. Men jeg tror ikke de har noen sjans. Jeg blir veldig overrasket hvis Høyesterett kommer til noe annet enn tingretten og lagmannsretten, sier han.
Dette er saken:
• Høst 2022 fikk over 150 fast ansatte arbeidere sparken i Peab Asfalt. De kunne søke for å få tilbake sine egne stillinger, men da som sesongarbeidere.
• Arbeidsmandsforbundet og Fellesforbundet krever at medlemmene skal få beholde jobbene sine og at de skal stå i stilling til saken er avgjort i retten. Det betyr at de oppsagte arbeiderne skal få full lønn av arbeidsgiver fram til retten har sagt sitt.
• Før jul gikk Peab til retten og ba om at de oppsagte arbeiderne må fratre stillingene sine etter oppsigelsestidens utløp, som betyr at bedriften slipper å betale lønna deres fram til det foreligger dom i saken.
• Peab asfalt har tapt saken i både Oslo tingrett og Borgarting lagmannsrett, men har likevel valgt å anke til Høysesterett.
Dette er saken:
• Høst 2022 fikk over 150 fast ansatte arbeidere sparken i Peab Asfalt. De kunne søke for å få tilbake sine egne stillinger, men da som sesongarbeidere.
• Arbeidsmandsforbundet og Fellesforbundet krever at medlemmene skal få beholde jobbene sine og at de skal stå i stilling til saken er avgjort i retten. Det betyr at de oppsagte arbeiderne skal få full lønn av arbeidsgiver fram til retten har sagt sitt.
• Før jul gikk Peab til retten og ba om at de oppsagte arbeiderne må fratre stillingene sine etter oppsigelsestidens utløp, som betyr at bedriften slipper å betale lønna deres fram til det foreligger dom i saken.
• Peab asfalt har tapt saken i både Oslo tingrett og Borgarting lagmannsrett, men har likevel valgt å anke til Høysesterett.
Mest lest
LO og NHO har sammen utredet en «reformert AFP», og LO ønsker at denne skal bli del av et samordnet tariffoppgjør til våren. Men innad i LO har det vært svært ulike syn på forslagene som er lagt fram - og nå begynner tiden å renne ut.
Tormod Ytrehus
Pensjonsordning kan snart forsvinne: Dette handler AFP-striden om
– Jeg ønsker ikke å bli rik på en forsikring. Alt jeg håper på nå er å få nedbetalt gjeld, forteller Rune Sundmoen som er et av ofrene i Alpha-saken.
Martin Guttormsen Slørdal
300 yrkesskadde nordmenn rammes av et hull i loven. Rune er blant dem
Hanna Skotheim
Foreslår nye regler: Flere kan gå glipp av Nav-penger
Martin Guttormsen Slørdal
Ny pensjon kan svekke Norges sikkerhet: Fire av ti i Forsvaret vil slutte
Det er kun 1.200 meter mellom bebyggelsen og den nærmeste vindmølla i Havøysund. Likevel har det vært lite protester mot vindparken.
Håvard Sæbø
Oppgitt ordfører: – Man kan jo lure hva staten har tenkt å bruke Finnmark til
– Nå kommer vi med vårt krav, der vi ivaretar våre medlemmers utfordringer og muligheter, sier forbundsleder Jørn Eggum.
Håvard Sæbø
AFP har skapt storkonflikt mellom LO-forbund. Her er Fellesforbundets løsning
Merethe Solberg er bekymret for at flere ikke vil klare seg gjennom alle krisene med pandemi, dyrtid og rentehevinger.
Erlend Angelo
Renta øker igjen: – Folk går fra den ene krisa til den andre
Jørn Teigen har jakt som sin hobby. Uten ekstrajobben hadde det ikke blitt like mange opplevelser i naturen.
Privat
Jørn var lei av å ha dårlig råd. Nå jobber han ekstra og jakter egen mat
– Om jeg noen gang klarer å slippe tankene: «Gir jeg barna det de trenger? Er det bra nok?». Det tviler jeg dessverre på, sier småbarnsmoren. Fortvilet forsøker hun å skaffe det helt nødvendige av mat og klær til sine fire barn.
Tomm Pentz Pedersen
«Silje» (42): – Jeg bruker strøm kun i ukene barna er hos meg
Erlend Angelo
Tordis gleder seg fortsatt til å gå på jobb etter 47 år. Her er hemmeligheten
Køen ble lang for å sikre seg en pose mat.
Tom Vestreng, Dagsavisen
Krisa øker ved Fattighuset: – Rundt 100 må gå tomhendt hjem
Sjåførene frykter det betyr at de må utføre samme jobb, på dårligere betingelser og lavere lønn. (Illustrasjonsfoto)
Alf Ragnar Olsen
Sjåførene i Posten frykter lavere lønn for samme jobb
Nav må ta utgangspunkt i at mottakeren ikke kjenner reglene og heller ikke enkelt kan forstå juridiske tekster, mener sivilombud Hanne Harlem.
Hanna Skotheim
Nav begrunner avslag for dårlig, mener Sivilombudet
Jan-Erik Østlie
Ap-topp: – Vanlige folk har også to biler, hus og gode liv. Det er ikke alle som strever
Richard Storevik i Fellesforbundet krever at bankene – i de vanskelige tidene som er nå – ikke øker utlånsrenten ytterligere etter Norges Banks siste renteheving.
Roy Ervin Solstad
Fagforeningsleder åpner for bankboikott etter renteheving
GOD STEMNING: ... på kokeriet. Der det visstnok ikke jobba så mange damer, men Marit Lovise Hanekam (til venstre) og Renate Øvstetun Tungen smilte i alle fall bredt!
Erlend Angelo
Den tradisjonsrike norske familiebedriften skal lære amerikanerne å drikke saft
Jøran Grønstad
Erling Braut Haaland er første fotballspiller på lista over Norges rikeste
Sina Hennig og Robin Bull Kulseth studerer sosialt arbeid og har fått boka «Vi fattigfolk» av Anna-Sabina Soggiu. På torsdag var de på bokbad med forfatteren.
Jonas Fagereng Jacobsen
Kan Robin fra Oslos vestkant forstå fattigdom?
Hverdagen til Bergersen består av flere hjelpeapparat. På hodet har hun satt inn et CI-apparat som hjelper henne med å oppfatte lyder og foran henne på bordet ligger en høyttaler som hun bruker når hun skal snakke med folk på telefonen.
Hanna Skotheim
Da døve Hilde ble ansatt, var flere skeptiske
NYE FARGER: Det nye tøyet som er tilpasset kroppen bedre, rulles nå ut i Norge. Fargene er endret for å være mer synlig i trafikken.
Pressefoto: Hans Fredrik Asbjørnsen/Hydro