Dette LO-forbundet har satt ny medlemsrekord
Norsk Arbeidsmandsforbund (NAF) har flere medlemmer enn noen gang. Avdeling 7 Sør-Vest, med Stian Ollila i spissen, har hatt størst vekst det siste året.
– Vi er bevisste på at vi skal være synlige, sier leder i Avdeling 7 Sør-Vest, Stian Ollila.
Ylva Seiff Berge
camilla.yndestad@lomedia.no
Norsk Arbeidsmandsforbund ble stiftet i 1895, og er en av en av Norges eldste fagforeninger.
Forbundet består av ni geografisk spredte avdelinger, der Avdeling 7 Sør-Vest er den som har hatt størst oppgang det siste året med en medlemsvekst på 269, en økning på 8,2 prosent.
Stian Ollila er leder i avdeling 7 og hovedtillitsvalgt for klubben NAF Norsk Stein.
Han tror økningen henger sammen med målrettet arbeid.
– Vi er bevisste på at vi skal være synlige, sier Ollila, og trekker fram eksempler som kurs, ungdomsarrangementer og konkurranser på avdelingens Facebookside.
– Det er sånne ting som gjør at vi blir synlige, både som styre og avdeling. Det øker interessen blant vanlige medlemmer, som igjen da kanskje går ut og rekrutterer en kamerat, sier Ollila.
Han trekker også fram distriktssekretær i avdeling 7, Ole Jarl Madland, som har jobbet målrettet inn mot ulike firmaer, blant annet anleggsentreprenørfirmaet Risa, som fikk tariffavtale tidligere i år. Her har også Amund Losen Moholdt, som er anleggssekretær i Norsk Arbeidsmandsforbund, hatt en finger med i spillet.
Risa AS har fått tariffavtale: – Vi håper at dette blir banebrytende i Rogaland | FriFagbevegelse
– Der var det sikkert 150 personer som meldte seg inn. Dessuten ble jeg i år kåret til den tredje beste ververen i forbundet. Han som kom på 2. plass, Fredrik Dahl, er også i Avdeling 7, så da er det ikke så rart at vi er den avdelingen med høyest økning, sier Ollila.
Skadesanering i vinden
Det er flere av forbundets bransjer som har hatt en betydelig medlemsoppgang sammenlignet med fjoråret.
Maskin gjentar suksessen fra i vår, og kan vise til en økning på 7,6 prosent siden i fjor, med 6251 medlemmer i 2022 og 6728 i 2023.
Men: Det er også verdt å merke seg bransjen skadedyr/sanering som har hatt en nesten like stor prosentvis vekst det siste året. Fra 954 medlemmer i fjor til 1024 i år, har bransjen hatt en økning på 7,3 prosent.
En skadesanerer er en som om rykker ut til hjem som er blitt skadet – av brann, flom, skadedyr, dødsfall eller andre ting. Det siste året har bransjen hatt en oppgang med mange nye medlemmer, der de fleste er ansatte i firmaene Polygon og Recover.
Bare i Recover har det kommet til 141 nye medlemmer det siste året.
Hovedtillitsvalgt i Recover, Malin Larsen, tror oppskriften til suksessen består av synlighet, åpenhet, og å skape engasjement.
– Jeg snakker mye med folk, og liker å ringe, ha Teams-møter, være synlig, og å drive opplæring av mine tillitsvalgte – og å få dem til å forstå viktigheten av medbestemmelse og å være organisert. Ved å være medlem får du ikke bare være med å påvirke arbeidsplassen din, men også hele bransjen, sier Larsen.
Hovedtillitsvalgt i Recover, Malin Larsen.
Ylva Seiff Berge
31 år og hovedtillitsvalgt
Larsen har egentlig tatt juleferie når Arbeidsmanden ringer, men har nettopp logget seg av et Teams-møte når hun svarer i andre enden. Det er ikke så lett å ta fri som hovedtillitsvalgt i en stor bedrift som Recover.
– Sånn er det når man er 31 år og har FOMO (fra engelsk: fear of missing out), ler hun, og forteller om verktøyet Workplace, som bedriften har gått til innkjøp av.
Dette gjør at mulighetene for informasjonsdeling er store, og Larsen bruker det for alt det er verdt.
– NAF er det forbundet med lavest gjennomsnittsalder, noe som igjen betyr at mange bruker sosiale medier. Workplace er en sosiale medier-kanal. Jeg har laget en hemmelig gruppe kun for medlemmer, der jeg deler alt av informasjon. Det er med på å skape interesse, sier hun.
For det er ikke en liten gjeng 31-åringen holder styr på. Recover er den største skadesaneringsbedriften i Norge, med avdelinger fra Tana i Nord til Kristiansand i sør.
Larsen forteller at når hun er så heldig å få en ny tillitsvalgt, så setter hun av tid til å ha et møte med vedkommende. Dette for å tenne den ekstra gnisten i vedkommende, altså troen på at dette skal de få til i lag.
– Jeg bruker å avslutte møtene mine med å si at vi er gjennomsnittlig 1750 timer på jobb i løpet av et år. Det er flere timer enn hva folk flest er sammen med familien sin. Det å være organisert og å jobbe for et godt arbeidsmiljø er med på at vi får det bedre i alle disse timene, sier hun.
Sammensatt suksess
– Det handler først og fremst om ansatte og tillitsvalgte som jobber godt for å få flere medlemmer. Jeg blir veldig stolt av organisasjonen og de som jobber der, sier leder i Norsk Arbeidsmandsforbund, Brede Edvardsen.
Og forbundslederen har god grunn til å være fornøyd: Ved utgangen av november i år kunne forbundet skilte med hele 29 365 aktive medlemmer. Ingen husker sist gang tallet var så høyt.
Edvardsen tror hemmeligheten bak suksessen er sammensatt.
– Det er et uttalt mål både fra landsmøtet og forbundsstyret at vi skal ha søkelyset på verving. Vi har også lagt inn krefter på kampanjer, og så jobbes det veldig bra ute i avdelingene med både verving og organisasjonsbygging, sier han.
Leder i Norsk Arbeidsmandsforbund, Brede Edvardsen.
Jan-Erik Østlie
Jevnt og trutt oppover
Ved inngangen til 2006 hadde Arbeidsmandsforbundet 21.738 yrkesaktive medlemmer. Siden den gang har pilene jevnt og trutt pekt oppover. Ti år senere var medlemstallet på 25.289 yrkesaktive, og ved inngangen til 2020 var tallet 26.887.
Rett før Arbeidsmandsforbundets landsmøte i mai var medlemstallet 28.827: Rekordhøye medlemstall for Arbeidsmandsforbundet | FriFagbevegelse
I månedene som har gått siden da, har medlemstallet økt med hele 538.
Edvardsen forteller at landsmøtet alltid er en fin anledning til å drive reklame for forbundet.
– Vi har som strategi at vi skal fortelle omverdenen at vi finnes, men også vise fram at det utgjør en forskjell å være engasjert. Særlig i disse tider med økonomisk motbakke for veldig mange er det enda viktigere at man står sammen og organiserer seg, sier Edvardsen.
Forbundslederen forteller at han tar de gode medlemstallene som et tegn på at på at de har lykkes, men legger ikke skjul på at potensialet for å nå enda flere medlemmer er stort.
– Nå skal vi bevilge oss litt juleferie, men vi skal ikke slutte å ha søkelyset på medlemsvekst og organisasjonsbygging, sier Edvardsen.
Dette er en sak fra
Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.