JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mest lest på Arbeidsmanden:

Dette var de ti mest leste sakene på Arbeidsmanden i 2019

Stadig flere leser Arbeidsmandens nyheter på nettet. Saken om vekteren Henrik Fors, som krever pensjon fra første krone, ble mest lest i fjor. Sjekk hvilke ni andre saker som også ble godt lest!
To av de mest leste: Vekten Henrik Fors sin støtte til pensjon fra første krone, og gruvearbeider Øystein Sedolf Pedersens arbeidsplass på Stjernøya var to av de mest leste sakene på Arbeidsmanden i fjor.

To av de mest leste: Vekten Henrik Fors sin støtte til pensjon fra første krone, og gruvearbeider Øystein Sedolf Pedersens arbeidsplass på Stjernøya var to av de mest leste sakene på Arbeidsmanden i fjor.

Ane Børud/Ole Palmstrøm

ane.borrud@lomedia.no

Nr. 1 – og mest lest: Vekter Henrik: – Du kan jobbe full stilling og ikke tjene opp en krone i pensjon. Det er en helt bisarr ting.

29. januar i fjor hadde finanskomiteen på Stortinget frist på å avgi innstilling til et forslag om at alle i privat sektor skulle få pensjonsopptjening på all lønn. Vekteren Henrik Fors håpet forslaget fikk flertall, men håpet ble ikke innfridd. I begynnelsen av februar sendte stortingsflertallet spørsmålet om pensjon fra første krone sendt tilbake til partene i arbeidslivet. Og der ligger saken fortsatt.

To saker har sprengstoff til å velte regjeringen i 2020

Nr. 2: Nesten 40 yrkesgrupper jobber sammen i gruvebedriften Sibelco på en øy i Finnmark. Alle får samme lønn.

På en værhard øy utenfor Alta jobber over 100 arbeidere inne i, oppå eller innunder et 700 meter høyt fjell. Mineralet arbeiderne i Sibelco Nordic henter ut og bearbeider på Stjernøya heter nefelinsyenitt, og kan sies å være gullet i gråsteinen. Hvert år settes snøskred i gang, så naturen ikke skal overraske og feie gruvebedriften på sjøen

Nr. 3: I fjorten år kjempet Elin-Mari for å få fast jobb. Nå vil hun si den opp

Omstilling og effektivisering i Statens vegvesen gjør at Elin-Mari Kilen vil søke seg vekk fra jobben hun liker så godt. – Det blir mye brannslukking, vi er slitne og usikre, sier hun.

Nr. 4: Arthur Johan er countrystjerne og gravemaskinfører: – Ikke alle kan sitte på kontor. Noen må gjøre jobben

Når Arthur Johan Bjørdal fra Vassendgutane sitter og graver til klakkelyden fra gravemaskinsbeltet, graves det også i menneskemøter og nye låter

Nr. 5: Maskinfører Ola mistet lappen på grunn av epilepsi. Da førerkortet var tilbake, var jobben borte

I to lange år var Ola Opsahl borte fra arbeidsplassen han elsker. Det hele startet da han fikk et anfall på vei hjem fra jobben i september 2016. Etter to år og en rettssak fikk han jobben tilbake.

Nr. 6: Veiarbeidere kan miste AFP verdt én million kroner: – Det er tjuveri

På nyåret i 2018 sendte veiarbeiderne i Veidrift AS det første av flere krav om tariffavtale til bedriften. Innen slutten av august ville fire av dem miste retten til AFP, dersom de ikke fant seg en annen arbeidsgiver med tariffavtale. Det kom imidlertid en løsning – på overtid. Veidrift skilte ut avdelingen i Spillum i Namsos som eget selskap, og i oktober ble partene enige om tariffavtale. Tariffavtalen gjaldt fra 1. august, og dermed ble AFPen reddet.

Nr. 7: Hovedverneombud i Securitas varslet Avinor om uholdbare forhold på Andøya lufthavn – fikk skriftlig advarsel fra arbeidsgiver

Hovedverneombud i Securitas, Christian Heinecke, varslet Avinors divisjonsverneombud om arbeidsmiljøkonfliktene på Andøya lufthavn for å få hjelp til å løse disse. Han fikk en skriftlig advarsel fra Securitas i retur. Det ville hverken Heinecke eller Arbeidsmandsforbundet akseptere, og gikk til sak. Saken skulle opp for Oslo tingrett 12. og 13. juni, men advarselen ble trukket og det ble inngått en forliksavtale før det.

Nr. 8: Lønnsoppgjøret: Så mye får renholdere, vektere og anleggsarbeidere i økt timelønn

I 2019 var det et mellomoppgjør. Renholderne fikk 6,23 kroner mer i timen. Vekterne og ansatte på skianlegg fikk økt timelønna 4,50 kroner, mens anleggsarbeiderne fikk 2,50 mer i timen. Saken forklarte hvorfor det var sånn – og hvorfor tillitsvalgte var fornøyd med resultatet.

Nr. 9: Da Inge ble sittende alene i krana på 180 meters høyde i full orkan i 16 timer, sa han «aldri mer»

Inge Ramsdal har vært hovedtillitsvalgt i Veidekke 20 år. I tillegg er han godt synlig i ulike posisjoner i Arbeidsmandsforbundet. Han er leder for avdeling 7 Sør-Vest, er med både i forbundsstyre, landsstyre og tariffråd for anlegg, og er kjent som en lojal forkjemper for sin egen gruppe. Men hvem er han egentlig? Det prøvde Arbeidsmandens journalist å finne ut i dette portrettintervjuet.

Dette blir viktigst for LO-forbundene i 2020

Nr. 10: Motia (29) skammet seg over å arbeide som renholder: – Med tiden har jeg skjønt at dette er en veldig viktig jobb

I Syria jobbet Motia Aljniat med regnskap. Han måtte flykte fra krigen og havnet i Kirkenes. Der vasker han lugarer på Hurtigruta og har fått stor respekt for yrket.

Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse