JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

«En bra dag på jobb» er ikke aktuelt i renholdsbransjen, mener forbundssekretær

Pilotprosjektet som skal ta tak i arbeidsmiljøutfordringer på arbeidsplassen er uegnet for de fleste renholdsbedrifter, tror Trine Wiig i Norsk Arbeidsmandsforbund.
– Det er ingen renholdsbedrifter som har morgenmøter eller ukesmøter, tro meg, sier Trine Wiig. (Illustrasjonsfoto)

– Det er ingen renholdsbedrifter som har morgenmøter eller ukesmøter, tro meg, sier Trine Wiig. (Illustrasjonsfoto)

Håvard Sæbø

camilla.yndestad@lomedia.no

– Jeg ser jo med et halvt øye at dette ikke lar seg gjennomføre i majoriteten av renholdsbedriftene. Sånn som jeg kjenner bransjen, er det bare offentlig sektor som har mulighet til å starte et slikt omfattende program, sier Trine Wiig i Norsk Arbeidsmandsforbund.

«En bra dag på jobb» er et pilotprosjekt i regi av Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) med målsetting om å skape et verktøy for å gjøre det enklere å ta tak i arbeidsmiljøutfordringer på ulike arbeidsplasser.

Det et gratis verktøy, med blant annet filmsnutter og diskusjonsmateriell, som bedrifter og virksomheter kan bruke i arbeidet med et godt og trygt arbeidsmiljø.

Før jul i fjor ble det kjent at renholdsbransjen også får tilbud om verktøyet som flere andre bransjer allerede har prøvd ut (se faktaboks). Spørsmålet er bare om dette vil la seg gjennomføre i praksis.

Forbundssekretær for renhold i Norsk Arbeidsmandsforbund, Trine Wiig, er kritisk.

Mye delt: Renholderne vil ikke være til bry: – Det sitter langt inne å ta lunsjen i kantina

– Urealistisk

«En bra dag på jobb» er utviklet med tanke på bruk i alle renholdsbedrifter – både offentlige og private. Tanken er at prosjektet enkelt skal kunne gjennomføres på den enkelte bedrift ved for eksempel hjelp av morgen- eller ukesmøter.

Trine Wiig, forbundssekretær i Norsk Arbeidsmandsforbund.

Trine Wiig, forbundssekretær i Norsk Arbeidsmandsforbund.

Bjørn A. Grimstad

– Det er ingen renholdsbedrifter som har morgenmøter eller ukesmøter, tro meg, sier Wiig.

Wiig hadde ikke hørt om verktøyet før Arbeidsmanden kontaktet henne.

Da hun gikk inn på prosjektets landingsside, kom det opp informasjon om at «En god dag på jobb» også er en del av samarbeidet med inkluderende arbeidsliv (IA) og utviklet i samarbeid med virksomhetene.

– Jeg lurer på hvilke renholdsvirksomheter prosjektet er beregnet på – og ikke minst hvem av partene som har vært med på å utvikle dette arbeidet, sier Wiig.

Lønnsoppgjøret: Randi får ekstra tillegg fordi hun er blant de lavest lønte: – Vi blir tapere uansett

Henger ikke sammen

Etter at IA-avtalen ble reforhandlet i fjør høst, ble det satt ned en arbeidsgruppe med mandat til «å foreslå tiltak for å revitalisere, forsterke og forankre IA-arbeidet på den enkelte arbeidsplass»

For å få vite hvordan det faktisk står til med IA-arbeidet ute hos bedriftene, sendte Arbeidsmandsforbundet ut en spørreundersøkelse til tillitsvalgte i forbundet.

Resultatet var ikke muntert:

Av 194 tillitsvalgte svarte 74 prosent at de ikke hadde blitt involvert i oppgaver med inkluderende arbeidsliv. 93 prosent hadde ikke fått tilbud om kompetanseheving innen IA-arbeidet.

– Det henger ikke helt sammen å invitere partene i IA til «En god dag på jobb» når våre medlemsbedrifter og tillitsvalgte ikke driver med IA, sier Wiig.

Fikk du med deg denne? Tillitsvalgte blir ikke tatt med i arbeidet med inkluderende arbeidsliv, viser ny undersøkelse

Prosjektleder: – Mange vil bruke prosjektet

Elisabeth Goffeng er seniorrådgiver/prosjektleder i «En bra dag på jobb». Hun forteller at det ikke bare er offentlig sektor som tar i bruk verktøyet.

Etter lanseringen har STAMI, ifølge Goffeng, fått flere bestillinger fra både private og offentlig aktører som ønsker å ta i bruk «En bra dag på jobb».

– Vi sitter med et inntrykk av at det finnes både private og offentlige seriøse aktører i bransjen, men vi kjenner selvsagt ikke til hele bildet. Det at mange har kontaktet oss for å sette i gang prosjektet er et tegn på at mange i bransjen ønsker å jobbe seriøst med IA og arbeidsmiljø, sier hun.

På Wiigs spørsmål om hvilke parter som har vært med å utvikle arbeidet, svarer Goffeng at blant annet LO, YS, Spekter, KS og NHO har sittet i styringsgruppen for piloten.

– Da vi utviklet verktøyet spesifikt for renholdsbransjen, intervjuet vi ledere, ansatte, tillitsvalgte i Fagforbundet, verneombud i Grue kommune, Kongsvinger kommune og Insider Facility Solutions. Vi var også i dialog med TOMA, sier hun.

Goffeng er også tydelig på at for å lykkes med «En god dag på jobb», er det en forutsetning at prosessen ledes av leder, tillitsvalgte eller verneombud i fellesskap.

– Prosessen kan være starten på et godt partssamarbeid i IA-arbeidet. Vi fikk tilbakemelding fra IA-rådgivere i NAV Arbeidslivssentrene at gjennomføringen av «En bra da gå jobb» er et «kurs i godt partssamarbeid», sier hun.

Følgende bransjer har prøvd ut «En bra dag på jobb»:

Anlegg

Barnehage

Bilbransjen

Bygg

Frisør

Hjemmetjenesten

Industri

Kjøtt- og fiskeindustrien

Kontorarbeid

Landbruk

Leverandørindustrien til petroleumsnæringen

Overnatting og servering

Renholdsbransjen

Rutebuss og persontrafikk

Sykehjem

Sykehus

Undervisning – VGS

Undervisning og grunnskolen

Varehandel

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse

Følgende bransjer har prøvd ut «En bra dag på jobb»:

Anlegg

Barnehage

Bilbransjen

Bygg

Frisør

Hjemmetjenesten

Industri

Kjøtt- og fiskeindustrien

Kontorarbeid

Landbruk

Leverandørindustrien til petroleumsnæringen

Overnatting og servering

Renholdsbransjen

Rutebuss og persontrafikk

Sykehjem

Sykehus

Undervisning – VGS

Undervisning og grunnskolen

Varehandel