INITIAVTIVTAKEREN: Lederen av styringsgruppa Stein Larsen fortale om veien fram til ferdig minnesmerke.
Jan-Erik Østlie
Syd-Varanger
Fagforeningen Nordens klippe fikk eget minnesmerke på rådhusplassen i Kirkenes
På dagen, 117 år etter stiftelsen, samles Kirkenes' befolkning til avduking av skulpturen som skal hedre den mest kjente fagforeningen i norsk fagbevegelses historie.
jan.erik@lomdia.no
– For nøyaktig to år siden tok vi initiativet til å etablere et minnesmerke over Nordens Klippe på Rådhusplassen i Kirkenes, sa Stein Larsen, leder av prosjektets styringsgruppe, under avdukingen av Birthe Marie Løveids skulptur:
To stolte gruvearbeidere med hjelm, en kvinne og en mann – selvsagt stående på en klippe hvor fagforeningsfana ligger hvilende oppå.
Det var her på Maihaugen at Nordens Klippe ble født for 117 år siden – den 8. september 1906. Nå mobilisert byen, til stede var fagforeninger, faner, koret Crescendo, ordfører Lena Norum Bergeng – ja, mer eller mindre hele Kirkenes.
Fagforeningsstifter: Ellisif Wessel kunne ha levd et komfortabelt liv – i stedet ble hun fagforeningsgründer
Til inspirasjon for nye generasjoner arbeidsfolk
– I dag er vi samlet rundt et flott minnesmerke over en stolt fagforening som gjennom mer enn 100 år har betydd mye for tusenvis av medlemmer, deres familier og lokalsamfunnet, sa Larsen videre i sin takketale.
Nordens Klippe har også satt spor etter seg i norsk og nordnorsk arbeiderbevegelse. Nå ruver monumentet på Rådhusplassen i Kirkenes, men hva så?
– Minnesmerket vil stå her som et minne om Nordens Klippe og være til inspirasjon for nye generasjoner arbeidsfolk. Vi håper minnesmerket vil bidra til økt kunnskap om fagbevegelsen og Nordens Klippe og gi forståelse for betydninga av å være fagorganisert, sa Larsen.
En flamme ble tent
Norsk Arbeidsmandsforbund, som Nordens Klippe en gang var en del av, stilte på avdukingen med leder Brede Edvardsen. Det var en stolt forbundsleder som sto på historisk grunn og gratulerte med dagen.
Edvardsen hilste til stortingsmannen Adam Egede-Nissen, som på akkurat dette stedet for 117 år siden, talte til flere hundre gruvearbeidere.
– Han tente en flamme som grep skikkelig, sa Edvardsen. Og fortsatte:
– Han talte til fiskere, anleggsslusker, omreisende rallarer fra hele nordområdet. Det var nordmenn, samer, svensker, finner og russere. Alle hadde de fått jobb i det nye industrieventyret Syd-Varanger gruver.
Ei radikal tid
En legefrue fra Gudbrandsdalen var med. Ellisiv Wessel, ei dame med et glødende engasjement for sosial rettferdighet i agitatorenes tidsalder – ei tid der solidaritet med arbeidsfolk hadde våknet. Her ble Nordens Klippe født.
– Og med den fulgte kanskje den sterkeste og mest politiske fagforeningsfanen i Norgeshistorien: Ned med tronen, alteret og pengeveldet. De var radikale i ei tid hvor de ikke hadde noe alternativ, sa Edvardsen.
Han minnet også om at ilden de tente spredte seg sørover, og ikke lenge etter til gruvesamfunnet i Sulitjelma.
STOLT TALER: Forbundsleder Brede Edvardsen sa noen rosende ord før monumentet ble avduket.
Jan-Erik Østlie
Gir seg aldri!
Forbundsleder Edvardsen erkjente at vi i dag står på skuldrene til gruvearbeiderne fra Nordens Klippe, men at ingen kamper er vunnet for alltid, noe ikke minst finnmarkinger veit bedre enn de fleste. Hans appell var derfor krystallklar:
– Dere gir dere aldri! Og det at dette monumentet i det hele tatt er kommet på plass er et godt eksempel på det. Dette har dere jobbet både hardt og lenge for, i mange kanaler, og når Stein Larsen dro sørover for å få forbundsstyret vårt i tale, på egen regning, ja da var det bare å gi seg over.
Styringsgruppa manglet nemlig noen hundre tusen kroner helt på slutten av prosjektet. Da stilte forbundet opp og bevilget det som manglet for at de skulle komme i mål.
– Det skulle bare mangle, sa Brede Edvardsen.
BILLEDHUGGEREN: Birthe Marie Løveid tok avskjed med sitt kunstverk.
Jan-Erik Østlie
Brobygger
Tre kunstnere ble plukket ut til å komme med forslag til minnesmerke. Etter hvert ble også Birthe Marie Løveid kontaktet.
Hun har blant annet lagd en skulptur av Katti Anker Møller, som står i Fredrikstad hvor hun bor og en togreisende arbeiderkvinne som står på perrongen i Askim.
Løveid er også elev av Per Palle Storm, han som har lagd skulpturen utenfor LOs lokaler på Youngstorget i Oslo, den som Pioneren er modellert etter. Hun fikk til slutt oppdraget med Norden Klippe.
Hun var i utgangspunktet litt skeptisk og kjente ikke historien. Da hun ble kjent med den, var tvilen borte – og hun leverte et forslag. Der var det en mann som sto på en klippe og voktet en fane.
Hun ble da spurt om hun ikke kunne få med en kvinne også. Gjør en fri kunstner sånt? Lar seg instruere av oppdragsgiver? Vel, Løveid gjorde det, forteller hun med et smil.
– Husk at dette var folk som ga alt, og fikk lite, sier hun.
Løveid forteller at hun bryr seg om arbeiderkulturen, og at hun er gift med en kunstner som kommer fra arbeiderklassen – mens hun selv stammer fra en intellektuell over- og middelklasse.
– Jeg tror jeg kan være en brobygger, sier hun.
Klubben er nedlagt, men fana lever.
Jan-Erik Østlie
Veteranene er med
En halvtime før avdukingen samles en gjeng med veteraner på John Savios Plass i Kirkenes. Her ligger kontorene til LO Troms og Finnmark, LO i Sør-Varanger, Fagforbundet i Finnmark og Norsk Arbeidsmandsforbund avd. 9 Nord. Her ligger også Samfunnshuset og biblioteket.
– Ka du tru? Sier en av veteranene. Han er på vei til Rådhusplassen.
– Blir det noen oppstart igjen på Sydvaranger? spør en annen.
– Næh, det skjer nok ikke før tidligst om ti år, svarer en tredje.
Så samler de sammen fanene. For i dag skal det feires, nå skal det bli fest.
Nordens Klippe
Ble stiftet 8. september 1906 under navnet «Arbeidrforeningen Nordens Klippe».
Foreningen organiserte arbeider i gruveselskapet Sydvaranger AS, som så dagens lys ni måneder tidligere.
Representerte opprinnelig arbeidere både i Bjørnevatn og produksjonsanleggene i Kirkenes, men avstanden gjorde at det ble dannet egen fagforening i Bjørnevatn i 1909. Denne fikk navnet «Grubernes Arbeidsmandsforening». Den første fana her hadde inskripsjonen «Bort med bibel, brennevin og bajonett. For kunnskap, framskritt og kraft».
De to fagforeningene ble slått sammen i 1973 under navnet «Grubeforeningen Nordens Klippe». Denne ble nedlagt som avdeling i Norsk Arbeidsmandsforbund (NAF) i 1998. Isteden ble Gruveklubben Nordens Klippe» etablert under avdeling 17 i NAF i Finnmark, det som nå heter NAF avdeling 9 Nord.
I dag eksisterer ikke Nordens Klippe verken som avdeling eller klubb.
Nordens Klippe
Ble stiftet 8. september 1906 under navnet «Arbeidrforeningen Nordens Klippe».
Foreningen organiserte arbeider i gruveselskapet Sydvaranger AS, som så dagens lys ni måneder tidligere.
Representerte opprinnelig arbeidere både i Bjørnevatn og produksjonsanleggene i Kirkenes, men avstanden gjorde at det ble dannet egen fagforening i Bjørnevatn i 1909. Denne fikk navnet «Grubernes Arbeidsmandsforening». Den første fana her hadde inskripsjonen «Bort med bibel, brennevin og bajonett. For kunnskap, framskritt og kraft».
De to fagforeningene ble slått sammen i 1973 under navnet «Grubeforeningen Nordens Klippe». Denne ble nedlagt som avdeling i Norsk Arbeidsmandsforbund (NAF) i 1998. Isteden ble Gruveklubben Nordens Klippe» etablert under avdeling 17 i NAF i Finnmark, det som nå heter NAF avdeling 9 Nord.
I dag eksisterer ikke Nordens Klippe verken som avdeling eller klubb.
Mest lest
Debatt
Hvis du er kvinne og jobber i handelen eller i et serviceyrke, kan du fort stå igjen som pensjonstaper. Derfor er kampen om AFP også en likestillingskamp, skriver Cecilie Tvetenstrand. (Illustrasjonsfoto)
AFP er en urettferdig pensjon. Den er også uforutsigbar
Kaptein Frank Langø har jobbet i Sølvtrans i 20 år. Neste år går han av med pensjon. Nå er han med på gruppesøksmålet mot rederiet for at han skal få pensjonen han mener han har krav på. Også Maskinistforbundet deltar i søksmålet.
Jogvan H. Gardar/privat
Sjøfolk kan ha tapt millioner i pensjon. Nå saksøker de rederiet
KJØRTE I POLEN: Oleksandr Klievtsov fra Bakhmut i Ukraina viser frem video av ham selv som kjører buss i Polen høsten 2022.
Erlend Tro Klette
Norge skriker etter bussjåfører. Oleksandr har erfaringen, men nektes jobb
Martin Guttormsen Slørdal
Ny pensjon kan svekke Norges sikkerhet: Fire av ti i Forsvaret vil slutte
LO og NHO har sammen utredet en «reformert AFP», og LO ønsker at denne skal bli del av et samordnet tariffoppgjør til våren. Men innad i LO har det vært svært ulike syn på forslagene som er lagt fram - og nå begynner tiden å renne ut.
Tormod Ytrehus
Pensjonsordning kan snart forsvinne: Dette handler AFP-striden om
Det er kun 1.200 meter mellom bebyggelsen og den nærmeste vindmølla i Havøysund. Likevel har det vært lite protester mot vindparken.
Håvard Sæbø
Oppgitt ordfører: – Man kan jo lure hva staten har tenkt å bruke Finnmark til
– Nå kommer vi med vårt krav, der vi ivaretar våre medlemmers utfordringer og muligheter, sier forbundsleder Jørn Eggum.
Håvard Sæbø
AFP har skapt storkonflikt mellom LO-forbund. Her er Fellesforbundets løsning
Tri Nguyen Dinh / Ronny Øksnes
«Svenskebåten» legges ned: – Vi visste overhodet ingenting
Merethe Solberg er bekymret for at flere ikke vil klare seg gjennom alle krisene med pandemi, dyrtid og rentehevinger.
Erlend Angelo
Renta øker igjen: – Folk går fra den ene krisa til den andre
Statsminister Jonas Gahr Støre og næringsminister Jan Christian Vestre trakk på seg kjeledress og hjelm da de valgte å legge frem regjeringens grønne industriløft på Rosenberg Worley i Stavanger.
Helge Rønning Birkelund
LO-medlemmene flykter fra Ap. Sjekk fallet og hvor de tar veien
OMFATTENDE: NTL NAV har beregnet at når etaten velger delegerte forhandlinger, går det med rundt 51 000 arbeidstimer til dette.
Colourbox.com
Nav sløser bort millioner i lokale forhandlinger, mener tillitsvalgte
Erlend Angelo
Tordis gleder seg fortsatt til å gå på jobb etter 47 år. Her er hemmeligheten
Debatt
Carolines historie er en viktig vekker, skriver Nav-sjefen.
Lise Åserud / NTB. Innfelt: skjermdump av frifagbevegelse.no
Det er umulig for meg å ikke bli berørt av det Caroline forteller
Køen ble lang for å sikre seg en pose mat.
Tom Vestreng, Dagsavisen
Krisa øker ved Fattighuset: – Rundt 100 må gå tomhendt hjem
Kronikk
Nav-ansatte har det handlingsrommet de trenger for å kunne gi god og tilpasset hjelp til den enkelte familie. Men det krever svært god kompetanse i sosialt arbeid, skriver Tore Nyseter.
Eirik Dahl Viggen/Privat
Nav svikter barn i fattige familier
Nav må ta utgangspunkt i at mottakeren ikke kjenner reglene og heller ikke enkelt kan forstå juridiske tekster, mener sivilombud Hanne Harlem.
Hanna Skotheim
Nav begrunner avslag for dårlig, mener Sivilombudet
Kompetansen som skal til for å bygge skip kan forsvinne på norske verft dersom ikke utviklingen snur. Nå vil tillitsvalgte ha en ny giv for bransjen.
Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte
– Hvis vi fortsatt skal bygge skip i Norge, må noe skje, advarer tillitsvalgte
Høyres nestleder Henrik Asheim mener Erna Solberg og Høyre ikke holdt tilbake informasjon om Sindre Finnes aksjehandler til etter valget.
Arkivfoto: Leif Martin Kirknes
Høyre: – Skjønte at dette kunne være løgn først på fredag
– Vi kan ikke forby noen å filme, og det er heller ikke ulovlig å gjøre det – det er hendelser som skjer på offentlige plasser. Jeg ber bare om arbeidsrom, sier vekteren Stefan.
Jan-Erik Østlie
Stefan blir ofte omringet og filmet når han gjør jobben sin. Frykten er å bli hengt ut
Sjåførene frykter det betyr at de må utføre samme jobb, på dårligere betingelser og lavere lønn. (Illustrasjonsfoto)
Alf Ragnar Olsen