JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
– Dette er en åpenbar gjengjeldelse fra Avarn, sier hovedpersonen selv, Geir Martin Andersson.

– Dette er en åpenbar gjengjeldelse fra Avarn, sier hovedpersonen selv, Geir Martin Andersson.

Camilla Yndestad

Geir Martin varslet om at vektere jobbet 150 timer uten lønn: Ble sagt opp på dagen

– Hele greia virker konstruert.26.08.2023
09:00
01.09.2023 09:42

camilla.yndestad@lomedia.no

Mandag 19. juni, gjennomfører vekter og tillitsvalgt Geir Martin Andersson et intervju med bladet Arbeidsmanden, hvor han forteller at vektere på Kristiansand lufthavn Kjevik har jobbet 150 timer uten lønn.

Senere samme dag får Andersson en telefon fra sjefen om at han er suspendert, med beskjed om å møte til et såkalt «15-1-møte».

Det er snakk om drøfting før beslutning om oppsigelse.

I etterkant av møtet, 7. juli, mottar han avskjedigelse fra Avarn Security Aviation.

– Etter 35 år i bransjen uten noen anmerkninger på tjenesteutførelse eller andre advarsler, er det ganske påfallende at en sånn beskjed kommer helt uten forvarsel. Det er en åpenbar gjengjeldelse fra Avarn, sier Andersson.

Andersson mener at avskjedigelsen kan sees i sammenheng med flere forhold han har varslet om på arbeidsplassen.

Les hva arbeidsgiver svarer lenger ned i saken

Møtt med oppsigelse

Han trekker fram saken om vekterne som jobbet uten betaling – Avarn Security Aviation betalte dem ikke lønn under opplæring.

Andersson mener de fire har jobbet på kontrakter som bryter med arbeidsmiljøloven, og mistenker at de er utsatt for lønnstyveri.

Avarn Security avviser påstanden om lønnstyveri.

Et annet forhold Andersson har varslet om, er vaktbua utenfor terminalbygget. Det er her vekteren tilbringer vakta når han jobber nattskiftet. Men inni den lille bua er det verken toalett eller vann, noe Andersson flere ganger har varslet Avarn om.

Da selskapet – etter gjentatte beskjeder – fortsatt ikke tok tak i det, kontaktet Andersson til slutt Arbeidstilsynet om saken i januar.

– Avarn har hatt mulighet til å gjøre noe med toalettforholdene i årevis, det har blitt tatt opp på mange vernerunder, men det skjer ikke noe. Når man velger å melde fra til Arbeidstilsynet, og blir møtt med oppsigelse, ser de ikke verdien av at folk prøver å bedre et arbeidsforhold til det bedre, sier han.

Stjålet kopipapir

Når det gjelder avskjedigelsen, er det ifølge Andersson to punkter Avarn har trukket fram i begrunnelsen sin:

At han har gått inn og ut av «rød og hvit sone» uten å skrive rapport, samt at han har stjålet en pakke kopipapir fra Widerøe Ground Handling.

Det siste blir ifølge Andersson ikke ansett som tyveri av andre enn Avarn. Verken Avinor eller Widerøe Ground Handling har nevnt dette som noen sak, eller anmeldt kopipapir-tyveriet.

Når det gjelder sonene, så er det slik at hvit sone er utenfor sikkerhetskontrollen, mens rød sone er innenfor.

Alle som befinner seg innenfor sikkerhetskontrollen har blitt kontrollert og er derfor «rene».

Når Andersson betjener vaktbua Port Sør, kan han i utgangspunktet ikke forlate den.

Han skal etter reglene kontrolleres på nytt hver gang han har vært ute i «u-ren» sone, da han i teorien kan ta med seg uønskede gjenstander inn i «ren sone.». Når han beveger seg mellom sonene, må han skrive rapport.

Natt til 19. juni, samme dag som han gjennomførte intervjuet og ble suspendert, skrev han ikke rapport etter et toalettbesøk.

Steriliserte flyplassen

Ifølge flere kilder Arbeidsmanden har snakket med går Avinor – på bakgrunn av den manglende rapporten – neste morgen gjennom adgangskortet til Andersson og ser hva han har gjort i løpet av natta.

De går også gjennom bevegelsene hans på overvåkingskameraet.

Kildene hevder at Avinor da avdekker at Andersson har gått ut og inn av rød og hvit sone. Avinor velger å sterilisere flyplassen – over tre timer etter at Andersson har gått av vakt, og uten å be om forklaring fra ham.

Da var det allerede sendt av gårde fly til Amsterdam, København, Oslo, Trondheim og Bergen.

– Om jeg skulle tatt med noe ulovlig, så kunne gjenstanden blitt plukka opp av en passasjer og sendt videre til en annen destinasjon tidligere. Hele greia virker konstruert, sier Andersson.

– Grovt brudd på personvernet

Han forteller videre at Avinor også har gått tilbake i historikken på adgangskortet hans for å se om rapportskrivingen har uteblitt flere ganger. De har gått to måneder tilbake i tid og sett at han i løpet av 14 vakter har vært ute av sonen 11 ganger.

Dette vet Andersson at også skjer på andre flyplasser. Når man jobber alene, må man noen ganger krysse sonene for å strekke på beina, selv om det ikke er gunstig.

– Vi har instruktører som forteller ansatte at sånt faktisk er lovlig. Nå brukte Avarn det for alt det er verdt til å gi meg avskjed, sier Andersson.

Han reagerer også på at det har blitt gjort kontrolltiltak mot ham uten at han har visst om det.

– Det er et grovt brudd på personvernet og §9 i arbeidsmiljøloven, sier Andersson.

Er skuffet over bedriften

Hovedtillitsvalgt i Avarn Security Aviation, Frank Aamo, har selv jobbet nattevakt på flyplass i ti år.

Han kan fortelle at det å gå ut og inn av soner uten å skrive rapport, som Andersson har blitt anklaget for, er noe de fleste vektere har gjort og gjør.

Hovedtillitsvalgt i Avarn Security Aviation, Frank Aamo, er rystet over egen arbeidsgiver.

Hovedtillitsvalgt i Avarn Security Aviation, Frank Aamo, er rystet over egen arbeidsgiver.

Martin Guttormsen Slørdal

– Det er ansett for å være helt OK. Dersom bedriften ønsker endringer, er det jo bare å si fra. Her går de rett på avskjed, det er helt uakseptabelt. Jeg er skuffet over at bedriften velger en sånn løsning, sier han, og legger til:

– Det var andre vektere på jobb den natta som også krysset grensa, skal de også bli fratatt kortet sitt og miste jobben? Saken fremstår som et rent hevnangrep. Jeg har null forståelse for hva bedriften holder på med, sier Aamo.

Kraftig overreaksjon

Sammen med representanter fra Norsk Arbeidsmandsforbund (NAF) og Avarn Security Aviation, var Andersson i drøftelsesmøte angående avskjedigelsen i begynnelsen av august.

Partene kom ikke til enighet, og saken har gått videre til LO juridisk.

– Det er snakk om en kraftig overreaksjon fra Avarn, og jeg kan ikke se at det er grunnlag for avskjedigelse. Jeg stiller meg tvilende til hele saksgangen. Geir Martin har vært ansatt i 35 år, og er en fremragende vekter og en god tillitsvalgt, sier forbundssekretær i Arbeidsmandsforbundet, Terje Mikkelsen.

Han beskriver Anderssons avskjedigelse som et grovt overtramp fra arbeidsgiversiden, og mener at det er ekstra ille at Avarn gjør dette mot en tillitsvalgt.

– Man kan jo få en mistanke om det har sammenheng med at han har stått fram og fortalt om arbeidsvilkårene på Kjevik, sier Mikkelsen.

Forbundssekretær i Norsk Arbeidsmandsforbund, Terje Mikkelsen.

Forbundssekretær i Norsk Arbeidsmandsforbund, Terje Mikkelsen.

Ane Børrud

Dette svarer arbeidsgiver

Administrerende direktør i Avarn Security, Kjell Frode Vik, avviser at Anderssons avskjedigelse har sammenheng med forhold han har varslet om på Kjevik.

– Det er ikke på noen som helst måte snakk om noen gjengjeldelsesaksjon. Andersson har blitt fratatt kortet sitt av årsaker som hører hjemme hos Avinor, og som er utenfor Avarns herredømme. Vi får dermed ikke gjort så mye med det, sier Vik.

Han kan bekrefter at Avarn har vært kjent med toalettforholdene ved Port Sør og at Arbeidstilsynet har vært involvert i saken, men legger vekt på at Avarn ikke kan sette i gang med å montere toaletter i Avinor sine bygninger.

– Jeg har fått tilbakemelding om at Avinor var fornøyd med at tilsynet var på besøk, sånn at de kan ta saken videre og få gjort noe med løsningen, sier Vik.

Han ønsker ikke å kommentere påstandene ytterligere, siden saken fortsatt er under behandling.

– Vi har et omfattende sikkerhetsprogram

Pressevakt i Avinor, Øystein Løwer, skriver i en epost til Arbeidsmanden at «dette er en sak der Avarn Security har avskjediget en ansatt.»

Løwer poengterer at det ikke er naturlig for Avinor å kommentere andre selskaps personalsaker, eller å kommentere forhold som eventuelt har en side mot Avinors forpliktelser etter «Forskrift om forebyggelse av anslag mot sikkerheten i luftfarten mv.»

På generelt grunnlag, kan Løwer opplyse om at Avinor plikter å forsikre seg om at luftfarten er trygg og sikker.

Han skriver videre at:

 «Vi har et omfattende sikkerhetsprogram hvor vi benytter oss av både mennesker og teknologi for å opprettholde tilstrekkelig sikkerhet. I dette ligger det og at vi har rutiner for kvalitetskontroll for å avdekke avvik. I tilfeller hvor vi vurderer det som nødvendig for å opprettholde drift eller hvor våre normale prosedyrer og rutiner ikke er etterlevd, gjennomfører vi ekstraordinære tiltak for å være sikre på at alle passasjerer og flyginger er trygge. Dette kan innebærer bl.a. undersøkelse av faktiske forhold, tømming av terminalen og rescreening av alle personer.»

Løwer forklarer at Avinor ikke ønsker å gå i detalj om hvilke tiltak de har gjennomført, eller bakgrunnen for hendelsen på Kjevik, utover det de har beskrevet.

– Tatt i brudd på reglene for sikkerhet

Arbeidsmanden har vært i kontakt med Avarn Security og Avinor for ytterligere kommentarer.

Avinor trekker fram vilkårene som Andersson har signert på for å inneha adgangskort. Der står det blant annet:

«Jeg er kjent med at brudd på Avinors regler for ferdsel, miljø- og sikkerhet kan medføre inndragning av ID-kortet. Inndragning kan skje for en bestemt tid eller resten av ID-kortets gyldighet.»

– Andersson har blitt tatt i brudd på reglene for sikkerhet og ID-kortet er derfor inndratt midlertidig. Utover dette ser vi på det som en personalsak mellom ansatt og Avarn, sier pressekontakt Øystein Løwer i Avinor.

Kjell Frode Vik i Avarn Security ønsker ikke å kommentere saken ytterligere.

26.08.2023
09:00
01.09.2023 09:42Mest lest

Renholdsassistent Alexander Skadberg har gjennom sine fem år på sokkelen fått en stolthet og trivsel i jobben. Hans opplevelse av å bli utsatt for fordommer kom derfor bardust på.

Renholdsassistent Alexander Skadberg har gjennom sine fem år på sokkelen fått en stolthet og trivsel i jobben. Hans opplevelse av å bli utsatt for fordommer kom derfor bardust på.

Arkivfoto: Tord Paulsen, Khrono

Alexander ble satt ut av kommentar på pauserommet: – Ser ikke ut som du er fra Bodø

TØFFE TAK: Erlend Overvik beskriver årene hvor han kjempet for å få komme tilbake til jobb som en stor påkjenning for både ham og familien. Det har gjort at gleden han alltid hadde når han skulle på jobb er borte. Tilliten til systemet og ledelsen er heller ikke der lenger. Selv om han ikke føler han må passe på hva han gjør, forteller han at han går litt på tå-og-hev når han nå har fått komme tilbake på arbeidsplassen.

TØFFE TAK: Erlend Overvik beskriver årene hvor han kjempet for å få komme tilbake til jobb som en stor påkjenning for både ham og familien. Det har gjort at gleden han alltid hadde når han skulle på jobb er borte. Tilliten til systemet og ledelsen er heller ikke der lenger. Selv om han ikke føler han må passe på hva han gjør, forteller han at han går litt på tå-og-hev når han nå har fått komme tilbake på arbeidsplassen.

Martin Guttormsen Slørdal

Erlend ble utestengt fra jobb i fire år. Tillitsvalgt forteller om fryktkultur

I framtida skal du leve av pensjon. Derfor er det lurt å kunne noe om pensjonssystemet.

I framtida skal du leve av pensjon. Derfor er det lurt å kunne noe om pensjonssystemet.

Brian Cliff Olguin

Forvirret av pensjon? Her er en oversikt

– Dette vil hjelpe noe utrolig, forteller en tydelig prega Rune Sundmoen.

– Dette vil hjelpe noe utrolig, forteller en tydelig prega Rune Sundmoen.

Martin Guttormsen Slørdal

Etter 13 år får Rune millionerstatning: – Tårene triller her nå

Kokkene Jarle Quist og Vendela Fremstad trodde de var på vei mot fast jobb i Equinor, men fikk nedslående nyheter. Nå går de og 29 andre til søksmål mot oljeselskapet.

Kokkene Jarle Quist og Vendela Fremstad trodde de var på vei mot fast jobb i Equinor, men fikk nedslående nyheter. Nå går de og 29 andre til søksmål mot oljeselskapet.

Jonas Fagereng Jacobsen

Jarle og Vendela tar Equinor til retten for å få fast jobb

Kokk Vebjørn Furuseth og verftsarbeiderne Steinar Skomedal Rasmussen og Odd Magne Sjursen Skogland er alle delegater på Fellesforbundets landsmøte. Debatten om framtidas AFP blir het.

Kokk Vebjørn Furuseth og verftsarbeiderne Steinar Skomedal Rasmussen og Odd Magne Sjursen Skogland er alle delegater på Fellesforbundets landsmøte. Debatten om framtidas AFP blir het.

Full strid om pensjon før landsmøtet. Nå blir det kamp om AFP

Den tidligere sykepleieren mener mulighetene for endring av syn på seksualitet, parforhold og intime behov hos eldre med demens ligger i neste generasjon helsepersonell.

Den tidligere sykepleieren mener mulighetene for endring av syn på seksualitet, parforhold og intime behov hos eldre med demens ligger i neste generasjon helsepersonell.

Anita Arntzen

Skulle ønske hun fikk spørsmål om sexlivet da mannen flyttet på sykehjem

Kommentar

I dagens situasjon må finansminister Trygve Slagsvold Vedum holde igjen på pengebruken for å unngå at Norges Bank setter opp renta mer enn høyst nødvendig, skriver Kjell Werner.

I dagens situasjon må finansminister Trygve Slagsvold Vedum holde igjen på pengebruken for å unngå at Norges Bank setter opp renta mer enn høyst nødvendig, skriver Kjell Werner.

Jan-Erik Østlie

Problemet er at den nye kakseskatten gjør vondt verre

Debatt

Hadde Erna Solberg vore avhengig av bustønad, kunne ho ha blitt kasta ut av bustaden sin om ho ikkje hadde oversikt over eiga inntekt, skriv Trine Østereng.

Hadde Erna Solberg vore avhengig av bustønad, kunne ho ha blitt kasta ut av bustaden sin om ho ikkje hadde oversikt over eiga inntekt, skriv Trine Østereng.

Jan-Erik Østlie

Erna Solberg er raus med dei mektige og hard mot dei med minst

Den svenske regjeringen mener loven er nødvendig for å få kontroll på det de mener er et økende antall papirløse i Sverige. (Arkivbilde)

Den svenske regjeringen mener loven er nødvendig for å få kontroll på det de mener er et økende antall papirløse i Sverige. (Arkivbilde)

Linn Cathrin Olsen / NTB

Sykepleiere og lærere kan bli pålagt å anmelde papirløse mennesker

Brian Cliff Olguin

14 ting må du passe på når jobben skal kutte stillinger

Avtroppende fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik mener Senterpartiet har solgt politikken sin for å få vervet som fylkesordfører.

Avtroppende fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik mener Senterpartiet har solgt politikken sin for å få vervet som fylkesordfører.

Jan-Erik Østlie

Senterpartiet forlater venstresiden: Stor skuffelse i Arbeiderpartiet

Fra 1. april i år ble det helt forbudt å bruke innleid arbeidskraft for byggebransjen i Oslo, Viken og Vestfold.

Fra 1. april i år ble det helt forbudt å bruke innleid arbeidskraft for byggebransjen i Oslo, Viken og Vestfold.

Tormod Ytrehus

Forbud mot innleie skal gi flere fast jobb. Sånn har det ikke gått

Sparebank 1 Forsikring er den største leverandøren av hybridpensjon i markedet. Nå har Sparebank 1 Gruppen valgt hybrid for sine egne ansatte.

Sparebank 1 Forsikring er den største leverandøren av hybridpensjon i markedet. Nå har Sparebank 1 Gruppen valgt hybrid for sine egne ansatte.

Ole Palmstrøm

Lite LO kan gjøre for å presse Sparebank1 på renter, mener Jørn Eggum

Han har vært medlem, tillitsvalgt og leder i E-verkenes fagforening Vestland i to perioder fra 1977 og fram til i dag, altså i 46 år. Arild Horsevik reagerer blant annet på kraftgiganten Evinys opptreden i forbindelse med nedbemanningene i konsernet.

Han har vært medlem, tillitsvalgt og leder i E-verkenes fagforening Vestland i to perioder fra 1977 og fram til i dag, altså i 46 år. Arild Horsevik reagerer blant annet på kraftgiganten Evinys opptreden i forbindelse med nedbemanningene i konsernet.

Leif Martin Kirknes

Arild syns kraftgiganten oppfører seg skammelig overfor sine ansatte

Det har vært solindustri i Glomfjord i 28 år. Sandra Roksøy var tillitsvalgt da oppsigelsene kom i slutten av august i år.

Det har vært solindustri i Glomfjord i 28 år. Sandra Roksøy var tillitsvalgt da oppsigelsene kom i slutten av august i år.

Egil Brandsøy/ Industri Energi

Regjeringens solsatsing kom for seint – Sandra mistet jobben

Forbundsleder Ulf Madsen informerte landsrådet om FLTs gjennomslag i forhandlingene med IE. Han var klar på at forhandlingene nå er avsluttet - det som ble presentert er det samme som et ekstraordinært landsmøte skal ta stilling til.

Forbundsleder Ulf Madsen informerte landsrådet om FLTs gjennomslag i forhandlingene med IE. Han var klar på at forhandlingene nå er avsluttet - det som ble presentert er det samme som et ekstraordinært landsmøte skal ta stilling til.

Kai Hovden

Stadig nærmere et nytt LO-forbund: Vil få 80.000 medlemmer

Joe Biden avla streikende bilarbeidere et historisk besøk i Michigan tirsdag. Aldri før har en president fysisk møtt opp for å vise sin støtte til streikende i USA.

Joe Biden avla streikende bilarbeidere et historisk besøk i Michigan tirsdag. Aldri før har en president fysisk møtt opp for å vise sin støtte til streikende i USA.

Evan Vucci / AP / NTB

For første gang stiller en amerikansk president opp for streikende

Debatt

Hvorfor skal det være så vanskelig å eliminere fattigdommen i Norge, når norsk økonomi aldri har vært så solid som nå? spør Steinar Rasmussen. (Illustrasjonsfoto)

Hvorfor skal det være så vanskelig å eliminere fattigdommen i Norge, når norsk økonomi aldri har vært så solid som nå? spør Steinar Rasmussen. (Illustrasjonsfoto)

Colourbox

En skam for velferdsstaten at det fremdeles finnes fattigdom i Norge


Flere saker