Gruvedrift på Svalbard
Gruvearbeider Rune har skrevet til statsråden for å få ham til å snu om kull: – Vestre tenker for snevert
Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) sier fortsatt nei til kulldrift på Svalbard. Men gruvearbeider-kollegaene Svein Jonny Albrigtsen og Rune Mjelde kjemper videre.
GIR IKKE OPP: Rune Mjelde (t.v.) og Svein Jonny Albrigtsen kjemper for fortsatt gruvedrift på Svalbard og i Gruve 7.
Katharina Dale Håkonsen
merete.holtan@lomedia.no
I mars skrev Arbeidsmanden at Ukraina-krigen kan forlenge levetida for kullgruva på Svalbard, og at 39 bergverksarbeidere kan beholde jobbene i Gruve 7 lenger enn ventet.
I snart fire tiår har kullet fra Gruve 7 blitt brukt som brensel i Longyearbyen Energiverk og forsynt samfunnet med fjernvarme og strøm. Men i januar i år meldte regjeringen at kullkraftverket skal erstattes av en mer klimavennlig energiløsning – i første omgang diesel – og Longyearbyen lokalstyre har vedtatt at kraftverket skal stenges i september 2023. Det vil bety slutten for utvinning av kull i Gruve 7.
Med krig i Europa har prisene på råolje skutt i været, og varelevering kan bli trøblete på grunn av den ustabile situasjonen. Dermed kan det bli risikabelt å satse på diesel som oppvarmings- og strømkilde i Longyearbyen, og lokalstyret på Svalbard har sagt at de vil vurdere å beholde kullkraftverket lenger.
Til Arbeidsmanden i mars uttrykte Store Norske-kollegaene Svein Jonny Albrigtsen og Rune Mjelde et håp om at Gruve 7 skal få fortsette å ta ut kull under de storpolitisk spesielle omstendighetene.
– Bakgrunnen er tragisk, men vi har jobbet for å bevare disse arbeidsplassene veldig lenge, sa de.
Spørsmål fra Njåstad (FrP): – Ny situasjon
Nå kan det vise seg at det de to håper på, ikke støttes av landets næringsminister. I mai ble Jan Christian Vestre (Ap) utfordret av stortingsrepresentant Helge André Njåstad (FrP) til å svare på om regjeringen vurderer energisituasjonen på Svalbard på nytt i lys av den internasjonale situasjonen.
Bakgrunnen for spørsmålet var at kommunalkomiteen, hvor Njåstad sitter, nylig hadde besøkt Svalbard og Gruve 7. Njåstad bemerker at beslutningen om utfasing av kull var gjort før den nye situasjonen i Europa oppsto, «der norsk suverenitet over Svalbard er enda viktigere».
Stortingsrepresentanten argumenterer også å «gå fra lokalreist kull til diesel transportert over lange avstander kanskje ikke i et klimaperspektiv er gunstig».
Svaret fra Vestre: – Betydelig underskudd
I sitt svar til Helge André Njåstad, starter næringsminister Jan Christian Vestre med å redegjøre for bakgrunnen for beslutningen om kullstopp på Svalbard:
«Statens mål som eier i Store Norske, er blant annet gjennom drift av Gruve 7 å bidra til at kraftverket i Longyearbyen har tilgang på stabil kullforsyning. Gruvedriften har gått med betydelig underskudd de siste årene. For 2022 er det i statsbudsjettet bevilget 51 millioner kroner i tilskudd til å dekke det anslåtte driftsunderskuddet.
Lokalstyret har besluttet at dagens kullkraftverk i Longyearbyen skal stenges ned i september 2023, og erstattes med et dieselkraftverk med gradvis innfasing av fornybare energikilder. Når kullkraftverket fases ut, vil en sentral del av driftsgrunnlaget for Gruve 7 falle bort. Med bakgrunn i dette, og den økonomiske situasjonen til Gruve 7, har styret i Store Norske besluttet at produksjonen i gruva skal opphøre og opprydding igangsettes når kullkraftverket i Longyearbyen er stengt ned», sier Vestre.
– Ikke formålstjenlig å subsidiere kull
Så blir næringsministeren tydelig:
«Jeg vurderer det ikke som formålstjenlig å bruke store statlige pengebeløp på å subsidiere kulldrift når vi samtidig skal redusere klimagassutslippene. Endrede energipriser er ikke et argument mot å arbeide for en sikrere og mer klimavennlig energiløsning for Longyearbyen.»
Jan Christian Vestre slår også fast at «norsk suverenitet over Svalbard er ubestridt og ikke på noen måte påvirket av hva slags aktivitet eller tilstedeværelse vi har på øygruppen».
Næringsministeren sier likevel at regjeringen må se på de statlige subsidiene til Store Norske på nytt dersom lokalstyret i Longyearbyen beslutter å utsette stengningen av kullkraftverket.
«Regjeringen følger situasjonen og vil eventuelt komme tilbake Stortinget i forbindelse med den ordinære budsjettprosessen i den grad utfallet av lokalstyrets gjennomgang innebærer budsjettmessige konsekvenser», sier Vestre, før han påpeker at Store Norske de siste årene har forberedt seg på en omstilling bort fra kull.
Fikk du med deg denne? Det stikker i hjertet på gamle gruvearbeidere – hele Svea-samfunnet skal vekk
– Dyrere for Longyearbyen-beboere
Det betyr at det er mange som nå sitter og venter på hva Longyearbyen lokalstyre bestemmer seg for. Rune Mjelde, hovedtillitsvalgt i Store Norske, forteller at de nok må vente litt til.
– Prosessen i lokalstyret har stoppet opp på grunn av svakheter i saksbehandlingen. Nå er det bestilt en ny rapport, og jeg tror spørsmålet blir utsatt til over sommeren, sier bergverksarbeideren.
Når det gjelder næringsministerens uttalelser om klimahensyn og økonomisk underskudd i Store Norske, er han kritisk.
Mjelde har allerede skrevet til Jan Christian Vestre og utfordret tankegangen.
– Vestre tenker for snevert. Jeg er klar over at han sitter med ansvar for et spesifikt departement, men kullspørsmålet handler også om økonomi for den enkelte beboer i Longyearbyen. Kostnaden for strøm for beboerne vil bli langt høyere på grunn av energiprisene. Det er dessuten slik at folk i Longyearbyen så å si har fått varme gratis, som et biprodukt av strømproduksjonen i kullkraftverket. Med diesel som fyring blir det ikke gratis lenger. Hvem skal betale for det? spør Rune Mjelde.
– Ikke vesentlig underskudd
Han korrigerer også næringsministerens uttalelser om lønnsomheten til Store Norske. Jan Christian Vestre sier at gruvedriften har gått med betydelig underskudd de siste årene, og at det for 2022 er bevilget 51 millioner kroner i statsbudsjettet i tilskudd til å dekke det anslåtte driftsunderskuddet.
– Store Norske gikk riktig nok halvannen million kroner i underskudd i fjor, og det er riktig at det er bevilget 51 millioner kroner over statsbudsjettet, men disse pengene er ikke tatt ut. Det er ikke riktig å si at Store Norske har gått med vesentlig underskudd de siste årene, sier Rune Mjelde.
Dette er en sak fra
Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.