JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO-kongressen

Har venta i 15 år på raskere oppstart for gruver: – Endelig hørt

Næringsministerens smil til Arbeidsmandsforbundets leder lover fortgang i mineralnæringa.
– Jeg og Brede er veldig, veldig enige i at det må gå fortere med mineralutvinning, sier næringsminister Cecilie Myrseth (Ap).

– Jeg og Brede er veldig, veldig enige i at det må gå fortere med mineralutvinning, sier næringsminister Cecilie Myrseth (Ap).

Kari Bernardini

Saken oppsummert

merete.holtan@lomedia.no

Under LO-kongressen møtte næringsminister Cecilie Myrseth (Ap) Brede Edvardsen, leder i Norsk Arbeidsmandsforbund, for å snakke om gruver.

– Jeg og Brede er veldig, veldig enige om at det må gå fortere med mineralutvinning. Mineraler betyr veldig spennende industrimuligheter for oss. Jeg er en skikkelig mineraloptimist, sammen med Brede, sier Myrseth etter praten med Arbeidsmandsforbundets leder.

Myrseth hadde plukket opp at Edvardsen snakket om gruvenæringa for statsminister Jonas Gahr Støre fra talerstolen, og beroliget ham med at forbundets ønsker blir møtt i regjeringens forslag til ny minerallov.

Den ble lagt fram før påske, og skal opp i Stortinget i begynnelsen av juni.

– Tar i gjennomsnitt 17 år

Norsk Arbeidsmandsforbund har mast om å få fortgang på mineralnæringa siden 2011, da daværende næringsminister Trond Giske var til stede på forbundets landsmøte.

Men lite er skjedd. I dag er prosessen for å få i gang ei ny gruve omstendelig.

– Det tar i dag gjennomsnitt 17 år fra en aktør ber om å få sette i gang et prosjekt til de nødvendige tillatelsene er på plass, sier Edvardsen.

Han er bekymret for at investorer tar med pengene sine til land med mindre byråkrati, men hvor miljø og lokalsamfunn får lide.

Han er også redd landet går glipp av store verdier – og arbeidsplasser.

– Mineraler er den nye olja. Det er store verdier i norske fjell, og verden roper etter disse mineralene: Vi trenger dem i det grønne skiftet, sier Edvardsen til Arbeidsmanden.

Fra talerstolen under LO-kongressen sa han dette til Jonas Gahr Støre: – Vi skjønner at politikk tar tid, men det må gå fortere enn dette her.

Dette må til for å starte gruve

Saksgangen fra søknad til første spadetak kan i dag se slik ut. Hele prosessen kan ta fra 15 til 25 år.

* Søke Direktoratet for mineralforvaltning om rett til å undersøke om det er mineraler i et område.

* Søke samme direktorat om rett til å utvinne det som ligger i jorda.

* Finne ut hvor mineralene skal tas ut, og søke den aktuelle kommunen om rett til å bruke arealet.

* Be Miljødirektoratet om tillatelse til til å slippe ut gruveavgang.

* Få konsesjon for å drive gruve av Direktoratet for mineralforvaltning.

Arbeidsmandsforbundets tre ønsker

Brede Edvardsen peker på tre ting som kan få fart på mineralnæringa: At det må gå raskere å få lov til å starte gruve, at staten må få fart på å kartlegge hvilke mineraler vi har i jord og fjell og at staten må opprette et selskap eller fond som kan gå inn med penger i oppstartsfasen.

– I mineralnæringa tar det lang tid før en investor får avkastning. Derfor må staten inn og hjelpe. Vi må få trykket på knappen, sier Edvardsen, og nevner «gryteklare» prosjekter som Sydvaranger Gruve.

I møtet med Brede Edvardsen lovet Cecilie Myrseth at den nye mineralloven svarer på flere av disse bestillingene.

Les også: Sammenligner mineraler med olja: – Norge sitter på enorme verdier

– Det viktigste med den nye loven er at saksprosessen skal gå raskere så det er tryggere for investorer å legge penger i mineralprosjekter, sier næringsministeren.

Tre grep fra regjeringen

Myrseth lister opp tre ting som skal gi høyere tempo:

* Regjeringen stabler om på rekkefølgen i saksgangen. Blant annet skal det bestemmes hvilket område som skal brukes til ei gruve før det gis konsesjon for å drive den. Dette grepet skal hindre omkamper.

* Regjeringen skal sørge for at alle interesser sitter rundt bordet samtidig. – På den måten får vi bedre oversikt før vi gir konsesjon, sier Myrseth.

* Regjeringen vil innføre et såkalt urfolksvederlag. – Skal du utvinne i et område hvor det er samiske interesser, har de krav på et vederlag, sier Myrseth. I praksis betyr det at den som skal drive gruve må betale inn en viss prosentandel av verdiene til staten, som igjen fordeler disse til sameting og reindriftsnæring.

Åpen for statlig selskap eller fond

Næringsministeren oppsummerer:

– Alt dette skal gjøre det tryggere å investere i mineraler. For vi er avhengige av privat kapital.

– Hva med et statlig mineralselskap eller fond som kan gå inn i en oppstartsfase?

– Det er noe som vi faktisk vurderer. Vi har utredninger for å se om det kan løse noen utfordringer og om hvordan vi kan gjøre løse dem. Så vi er ikke fremmed for en slik løsning, det er åpenbart noe vi ser på. Men vi har ikke konkludert ennå.

– Edvardsen nevner også at vi må kartlegge hva vi har av mineraler her i landet, og at det gjenstår mye her?

– Kartlegging er kjempeviktig, og vi har økt bevilgningen til NGU (Norges geologiske undersøkelse) for å få opp mer kartlegging.

– Er du enig med Brede Edvardsen om at mineralnæringa kan bli den nye olja?

– Mineraler kan det virkelig ligge store verdier i, så ja, jeg har trua på denne næringa. Men da må vi legge til rette for den, og det er det vi nå prøver å gjøre politisk.

– Hvorfor er mineralene så viktige?

– Det handler om det grønne skiftet, det handler om beredskap og det handler om trygghet. Vi kan ikke være så avhengig av de få landene som produserer mineraler i dag. Det er viktig for Norge og ikke minst Europa framover. Vi er nødt til å få opp mer produksjon her hjemme, sier Cecilie Myrseth.

– Vi kan være sta

Det var god stemning da næringsministeren møtte Brede Edvardsen under LO-kongressen.

Men har forbundslederen troen på at det blir mer fart på mineralnæringa nå?

– Ja. Jeg tror regjeringen skjønner tegninga og jeg synes ministeren kommer med et viktig signal: Hun er interessert i å få fart på saksgangen. Dette er bedre enn det vi har oppfattet tidligere, sier Edvardsen, og legger til:

– Mineralloven de legger fram, er jo sånn som vi ville ha den. De hører på oss.

– Dere har mast i snart 15 år. Hva gjør at du tror det blir endringer nå?

– Dette skal vi bare få til. Får ikke Cecilie Myrseth det til, så gjør vi det: Vi kan være ganske sta i Arbeidsmandsforbundet.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss