JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
8. MARS: Det er ventet stort oppmøte i år etter abortstriden. Her fra et tidligere 8. marsarrangement på Youngstorget i Oslo.

8. MARS: Det er ventet stort oppmøte i år etter abortstriden. Her fra et tidligere 8. marsarrangement på Youngstorget i Oslo.

Olav Olsen

Abortloven:

Her er 8. mars-parolene landet rundt

Abortloven blir hovedsaken i årets 8. marstog rundt om i landet. Men også krav om likestilling i arbeidslivet er viktig de aller fleste stedene. Her er hovedtemaene i 8. mars-togene i ti av de største byene i landet.07.03.2019
15:50
10.04.2019 20:37

tori@lomedia.no

Det er ventet stort oppmøte til årets 8. marstog. Årsaken er endringen i abortloven den nye regjeringen har gått inn for.

Da statsminister Erna Solberg først åpnet for muligheten i oppkjøringen til KrFs veivalg i høst, var det snakk om å fjerne paragrafen som gir mulighet for abort når det er alvorlig sykdom hos fosteret. Den nye regjeringen falt ned på å kun gå for innstramming i adgangen til fosterreduksjon, eller såkalt tvillingabort. Likevel har leflingen med abortloven fått konsekvenser.

– Vi vet at folk er sinte. Regjeringen har brukt kvinners rettigheter som et forhandlingskort og har strammet i kvinners selvbestemmelsesrett. Det provoserer veldig, veldig mange, sier pressekontakt Hanne Størset fra 8. mars-komiteen i Oslo til NTB.

I ni av de ti byene i Kvinnefrontens oversikt er det paroler til forsvar for abortloven, og i Oslo, Trondheim, Stavanger og Tromsø er dette hovedparole.

Vil ikke føde for Erna

Flere har kommentert at da Erna Solberg la abortloven i potten for å vinne KrF til sin side i høst, så ble borgfreden rundt loven brutt. Nå har 8. marstog i seks byer paroler for å fjerne abortnemndene som bestemmer om en kvinne skal få lov til å ta abort etter 12. uke.

Noen av parolene går også i rette med Solbergs oppfordring til norske kvinner i nyttårstalen om å føde flere barn. «Jeg vil ikke føde for Erna» er en av parolene i både Drammen og Oslo.

I Oslo kreves det også bredere tilgang til fosterdiagnostikk og NIPT, som i dag er forbeholdt enkelte kvinner som er i risikosonen for å få barn med alvorlig sykdom. Tilgang til disse testene kan avdekke alvorlig sykdom hos fosteret på et tidligere stadium, slik at kvinner som ønsker abort kommer innenfor perioden med selvbestemmelse, og ikke trenger å søke nemnd.

Blant de ti byene på lista, er det kun Ås som ikke har paroler om abortloven i år.

Les også: – Det er ikke greit å måtte skifte bak en gardin på brakka med seksti mannlige kolleger rundt

6-timersdag

Faglige paroler er også fremtredende i ni av byene. Klassiske saker som 6-timersdag, rett til heltid, likelønn og pensjon er å finne i togene flere steder.

I Trondheim går deltakerne blant annet bak parolen «Kan du gi fast jobb til én kvinne, kan du gi fast jobb til to», et stikk til barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstads kommentar «Klarer du å bære fram ett barn, klarer du to» i forbindelse med debatten om fosterreduksjon.

For Sara Bell fra Fagforbundet i Bergen, er det de to parolene for 6-timersdag i Bergenstoget som er viktigst.

– Jeg mener at dette vil bli den viktigste likestillingskampen i arbeidslivet i Norge, sier hun til FriFagbevegelse.

Samtidig gir hun et stikk til de mannsdominerte forbundene.

– Det som ser ut til å være det største hinderet er ikke arbeidsgiversiden, men de mannsdominerte forbundene i LO. Hvis vi tar lærdom fra kampen for 8-timersdagen, så er det at fagbevegelsen kan få til det man vil, men det kreves en samlet bevegelse, sier Bell.

Les også: Disse fem likelønns-spørsmålene skal forskere finne svaret på

#ikketilforhandling

Også vold og trakassering mot kvinner i arbeidslivet har fått plass i parolegrunnlaget i Oslo, Bergen og Drammen.

I Bergen blir #ikketilforhandling en del av toget, oppropet i kjølvannet av metoo hvor 736 kvinner i fagbevegelsen sto fram og fortalte om trakassering og sexpress fra mannlige kolleger.

Bell var en av initiativtakerne den gangen, og mener fremdeles at det er behov for parolen.

– Det må være et krystallklart krav at hele arbeiderbevegelsen skal være et sted der kvinners utfoldelse ikke begrenses av seksuell trakassering, sier Bell. Hun fortsetter:

– Oppropet satte i gang en del bra arbeid i forbundene, blant annet med varslingsrutiner, men jeg har inntrykk av at ting har stoppet litt opp. Det er ikke full fyr i arbeidet med å jobbe dette inn i den organisatoriske praksisen. Vedtak som havner i skuffer er ikke mye verdt.

Les også: Norges første kvinnelige leger ble kalt «kjønnslig abnorme» og nektet ansettelse i offentlige stillinger

Trakassering som ILO-konvensjon

I Oslo gir en av parolene støtte til en ny ILO-konvensjon om trakassering i arbeidslivet som er under forhandling. Det blir også et frokostmøte i regi av LO, Unio og YS om dette.

– Vi ønsker globale kjøreregler mot vold og trakassering i arbeidslivet. De fleste arbeidere i verden har ingen beskyttelse mot dette, og trakassering som begrep er veldig fremmed i noen land, sier internasjonal sekretær Liz Helgesen i Unio til FriFagbevegelse.

Helgesen mener en slik konvensjon vil være viktig i et solidaritetsperspektiv, men også nasjonalt i Norge.

– Vi har et relativt bra rammeverk, men vi har erfart at der er hull. Det bekjemper ikke vold og trakassering i tilstrekkelig grad. Vi ser for oss at en slik konvensjon kan understøtte det nasjonale arbeidet, sier hun.

Det er mange år siden den globale fagbevegelsen begynte å jobbe for en slik konvensjon, men det er har vært motstand i ILO, hovedsakelig fordi enkelte mener at det har blitt for mange konvensjoner. I utgangspunktet hadde ikke arbeidet noe med metoo å gjøre, men Helgesen påpeker at timingen for bevegelsen var god.

– Det er vanskelig å si etter metoo at dette ikke er aktuelt, og at vi har kontroll med det, sier hun.

Konvensjonsteksten skal forhandles om når ILO møtes i juni i år.

Les også: I disse yrkene er lønnsforskjellene mellom kvinner og menn størst

Andre paroler

Andre faglige paroler er blant annet krav om flere jenter i byggebransjen, minoritetskvinner i arbeidslivet, heltid i kommunen, arbeidstakerstatus til fosterforeldre, mot slavearbeid og for flere kvinnelige gründere.

Det er også en lang rekke paroler med andre temaer som går igjen. Barselomsorgen blir viktig mange steder i år som i fjor. Det samme gjelder krav om voldtektslovgivning basert på samtykke, opprop mot voldtekt som våpen i krig og skeive rettigheter, blant annet et tredje juridisk kjønn. I Oslo har en parole mot sexisme i skolegården fått mye oppmerksomhet.

Også støtte til palestinerne, kvinner og barn på flukt, papirløse, traffickingofre, kvinner med funksjonsnedsettelser, soningsforhold for kvinner, klimakamp, motstand mot surrogati, sosial kontroll og æresvold, porno, sexkjøpsloven, kvinnehelse, omvendt voldsalarm, kjønnlemlestelse og internasjonal solidaritet er tema i mange av togene.

Kilde: Kvinnefrontens oversikt over parolene i Arendal, Bergen, Drammen, Fredrikstad, Kristiansand, Oslo, Stavanger, Tromsø, Trondheim og Ås.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

Følg oss på Facebook

07.03.2019
15:50
10.04.2019 20:37Mest lest

Colourbox.com

Nye satser for pensjon og trygd

Hanna Skotheim

Nav-ordning tom for penger: – Kom som «lyn fra klar himmel»

Nora Berntzen synes «quiet quitting» fortjener en bedre diskusjon i Norge.

Nora Berntzen synes «quiet quitting» fortjener en bedre diskusjon i Norge.

Ida Bing

Nora er en «quiet quitter»: – Det har et ufortjent dårlig rykte

Mennene vil jobbe for å minske frykt for barnevernet i det somaliske miljøet i Skien. F.v: Abdirahman Hassan Adow, Siidali Omar og Abdirahman Hasan.

Mennene vil jobbe for å minske frykt for barnevernet i det somaliske miljøet i Skien. F.v: Abdirahman Hassan Adow, Siidali Omar og Abdirahman Hasan.

Hanna Skotheim

Somaliske menn vil samarbeide med barnevernet: – Vi må få vekk frykten

Magnus Hauge under en vinterøvelse.

Magnus Hauge under en vinterøvelse.

Privat

Magnus klarte ikke å løpe - fikk ikke bli ingeniør

Endringa kan tre i kraft fra 1. januar 2024.

Endringa kan tre i kraft fra 1. januar 2024.

Brian Cliff Olguin

Terskelen for opptjening av pensjon i staten senkes

Elisabeth Thoresen leder AAP-aksjonen og deltar på flere arrangementer for å snakke om saken.

Elisabeth Thoresen leder AAP-aksjonen og deltar på flere arrangementer for å snakke om saken.

Hanna Skotheim

Nav skriver vedtak det er helt umulig å forstå, mener AAP-aksjonen

– Det er mye nytt jeg må sette meg inn i. Men det er moro, sier Rolf Johan Johansen.

– Det er mye nytt jeg må sette meg inn i. Men det er moro, sier Rolf Johan Johansen.

Alf Ragnar Olsen

Rolf Johan (28) gikk fra Posten til Tesla. Han har et råd til andre på jobbjakt

Hanna Skotheim

Da Wenche fikk kreft innså hun hvor lite hun skjønte av Nav-systemet

Julia Gałczyńska ble leid ut fra bemanningsbyrået FresWork til bøndene i bærbygda Fresvik i Sogn. Lønna var langt under det hun hadde krav på. Bo- og arbeidsforhold var kritikkverdige.

Julia Gałczyńska ble leid ut fra bemanningsbyrået FresWork til bøndene i bærbygda Fresvik i Sogn. Lønna var langt under det hun hadde krav på. Bo- og arbeidsforhold var kritikkverdige.

Privat. Innfelt: Sondre Dalaker/NRK

Julia vant i retten, men kan gå glipp av pengene fordi hun bor i Polen

Renathe Remes Øen, hovedtillitsvalgt i Bergen kommune, skjønner godt at fast ansatte er frustrerte over sommervikarenes bonuser.

Renathe Remes Øen, hovedtillitsvalgt i Bergen kommune, skjønner godt at fast ansatte er frustrerte over sommervikarenes bonuser.

Hanna Skotheim

Her tjener sommervikarene mer enn de fast ansatte

– Heldigvis var det noen som tok initiativ til slutt, sier Hanna Breden (25).

– Heldigvis var det noen som tok initiativ til slutt, sier Hanna Breden (25).

Martin Guttormsen Slørdal

Hanna fryktet at drømmejobben skulle glippe. Så skrev hun en Facebook-post

Klubbleder for Fellesforbundet på verftet Kimek i Kirkenes, Rainer Ingebrigtsen, forteller om tøffe uker etter at det ble satt bom stopp for arbeid på russiske fartøy den 12. mai.

Klubbleder for Fellesforbundet på verftet Kimek i Kirkenes, Rainer Ingebrigtsen, forteller om tøffe uker etter at det ble satt bom stopp for arbeid på russiske fartøy den 12. mai.

Håvard Sæbø

Samtlige 84 på Kirkenes-verft kan bli oppsagt

Visegeneralsekretæren i ETUC, Claes-Mikael Stahl, er inspirert av at LO lyktes med å forhandle fram reallønnsvekst.

Visegeneralsekretæren i ETUC, Claes-Mikael Stahl, er inspirert av at LO lyktes med å forhandle fram reallønnsvekst.

Herman Bjørnson Hagen

Hyller den norske storstreiken: – Det LO lyktes med i Norge, har jeg ikke sett noen andre klare

USS Gerald R. Ford i Oslofjorden, drevet av to atomreaktorer.

USS Gerald R. Ford i Oslofjorden, drevet av to atomreaktorer.

Merete Jansen

Hva om det skjer en ulykke på et atomdrevet skip?

– Hvis Ikea vinner denne rettssaken, blir det jakt på tillitsvalgte i alle bedrifter der klubbledere hever stemmen og sier sin mening, sier HK-leder Christopher Beckham.

– Hvis Ikea vinner denne rettssaken, blir det jakt på tillitsvalgte i alle bedrifter der klubbledere hever stemmen og sier sin mening, sier HK-leder Christopher Beckham.

Leif Martin Kirknes

LO-topp: – Ikea er verst i klassen på fagforeningsknusing

Debatt

Politikere fra fjerne land har kommet til Norge for å studere modellen. Men den er en bløff, skriver Simen Tveitereid.

Politikere fra fjerne land har kommet til Norge for å studere modellen. Men den er en bløff, skriver Simen Tveitereid.

Brooks Rice / Unsplash

Vil seks timer på jobb gjøre hverdagen lettere? Ja, er svaret

Kommentar

Pensjonistforbundets leder Jan Davidsen har grunn til å smile bredt, skriver Kjell Werner.

Pensjonistforbundets leder Jan Davidsen har grunn til å smile bredt, skriver Kjell Werner.

Ida Bing

Etter flere år med uro rundt trygdeoppgjøret, er det nå full enighet

Morten Eitran (til høyre) har det fint. Arbeidsmandens journalist (til venstre) har det ikke så fint.

Morten Eitran (til høyre) har det fint. Arbeidsmandens journalist (til venstre) har det ikke så fint.

Martin Guttormsen Slørdal

Her skal Camilla kjøre opp på nytt. Se dommen fra sensor Morten

Flyteriggavtalen gjelder for ansatte på flyttbare offshoreinnretninger, samt plattformboring på permanent plasserte innretninger på norsk sokkel.

Flyteriggavtalen gjelder for ansatte på flyttbare offshoreinnretninger, samt plattformboring på permanent plasserte innretninger på norsk sokkel.

Arkivfoto: Eivind Senneset

Brudd i lønnsforhandlingene til oljearbeidere


Flere saker