ANE BØRRUD (tekst)" />

Høyere pensjon til maskinførerne

Mer uttelling for ansiennitet og økt minstelønn er noen av resultatene etter tariff-forhandlingene mellom Maskinentreprenørenes Forbund (MEF) og Arbeidsmandsforbundet.
Fornøyd?: Nå er det opp til maskinførerne å si om de er enige i resultatet av forhandlingene mellom Arbeidsmandsforbundet og MEF. Fristen er i slutten av juni.

Fornøyd?: Nå er det opp til maskinførerne å si om de er enige i resultatet av forhandlingene mellom Arbeidsmandsforbundet og MEF. Fristen er i slutten av juni.

Siri Hardeland

ane.borrud@lomedia.no

I underkant av 4.000 medlemmer i Arbeidsmandsforbundet er omfattet av anleggsoverenskomsten for maskinentreprenører.

Økt pensjonsinnskudd

De kan glede seg over høyere framtidig inntekt – i pensjon. Arbeidsmandsforbundet og arbeidsgiverorganisasjonen MEF har blitt enige om at innskuddene til obligatorisk tjenestepensjon (OTP) skal økes fra 4 til 4,5 prosent. Anleggsoverenskomsten for maskinentreprenører er en av de få overenskomstene som har tariff-festet OPT. Det medfører forhandlingsrett, og nå ligger overenskomstens innskudd 2,5 prosent over det lovpålagte innskuddet på 2 prosent.

– Vi er ganske fornøyde med dette oppgjøret, sier forbundssekretær i Arbeidsmandsforbundet, Steinar Rindhølen.

Uttelling for ansiennitet

Ikke bare med økning av innskuddet til pensjonsordningen, men med oppgjøret som sådan.

– Vi fikk et generelt tillegg på 1 krone i timen. I tillegg får de som har ett eller to års ansiennitet 1 krone ekstra i timen, de som har mellom tre og opp til 16 års ansiennitet får 2 kroner ekstra i timen og maskinførere med 16 års ansiennitet eller mer får 3 kroner mer i timen, forteller han.

I tillegg ble minstelønna økt med 4 kroner i timen, fra 180,50 til 184,50 kroner i timen.

– Minstelønna ble også hevet med 3 kroner og 50 øre ved mellomoppgjøret i fjor, så over en toårsperiode har minstelønna økt med 7 kroner og 50 øre i timen.

At minstelønna øker, er viktig for forbundet av to grunner. For det første er det mange på overenskomsten som går på minstelønna, som det kalles. Det vil si at minstelønningene er den lønna de får, selv om overenskomsten åpner for lokale forhandlinger for å øke lønna ytterligere.

For det andre må bedrifter som ikke har tariffavtale som jobber for offentlige byggherrer, følge lønnsstandarden i bransjen. Og jo høyere minstelønn, jo nærmere kommer minstelønna det reelle gjennomsnittlige lønnsnivået i bransjen, og jo mindre konkurransevridende blir lønnsutgiftene for maskinbedrifter som ikke har tariffavtale.

Utvalgsarbeid

Arbeidsmandsforbundet og MEF skal møtes ofte framover, protokollen fra forhandlingene tatt i betraktning. De skal nemlig sette ned utvalgsarbeid på fire områder. Fra protokollen kan vi lese:

1 Partene skal innen 1.1 2020 utrede konsekvensene og omfanget av at arbeidsgiver dekker hjemreise for ansatte som er bosatt utenfor Norge. Det skrives protokoll som skal legges fram ved neste hovedoppgjør

2 Partene skal i fellesskap se nærmere på ny tekst for Forskjøvet arbeidstid. Det tas utgangspunkt i forslag fra MEF.

3 Det skal gjennomføres et utvalgsarbeid for å se nærmere på et eget bilag, evt. ny paragraf for kompetanseutvikling, bl.a. i forhold til Yrkessjåførkurs (YSK), ADK og bergsprengerutdanning.

4 Det skal utredes en tekst som presiserer omfanget av arbeid under dagen, og som gir grunnlag for tillegg på kr 10 per arbeidet time. Dette skal fastsettes i en protokoll som legges fram innen l. mars 2019. Tillegget skal ha virkning fra 1.5.2019.

Nå er det opp til medlemmene å si sin mening om resultatet i uravstemningen.

Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse