Arbeidsliv
Kalddusj for permitterte i bygg og anlegg: Regjeringen endrer ikke reglene
– Ganske mange som kommer til å mister jobben, sier Brede Edvardsen, leder i Arbeidsmandsforbundet.
Leif Martin Kirknes
Saken oppsummert
ane.borrud@lomedia.no
eline.lonna@lomedia.no
Byggebransjen sliter. Vi må tilbake 2011 for å finne et år det ble bygd færre boliger enn i fjor.
I anleggsbransjen er det spesielt innen tunneldriving det er få oppdrag.
Ved inngangen av året gikk lederne i Arbeidsmandsforbundet og Fellesforbundet, Brede Edvardsen og Jørn Eggum, ut og ropte varsku.
Edvardsen og Eggum mente at bygg og anlegg tar støyten for den høye renta.
De krevde tiltak for å holde folk i jobb og bedre regler for permitterte i påvente av at markedet tar seg opp igjen.
Fram til da hadde regjeringen blankt avvist at arbeidsfolk i bygg og anlegg kan få gå permittert i mer enn 26 uker.
Men i slutten av januar åpnet arbeidsminister Tonje Brenna for å endre reglene.
I utgangspunktet hadde Brenna ment at det er bedre at folk finner en annen jobb og er i 100 prosent arbeid enn å få redusert lønn som permittert.
– Regelverket har ikke til hensikt å holde på arbeidskraft, for de aller fleste vil heller gå til en ny jobb, slo hun fast.
– Men nå er vi kommet dit at folk isteden begynner å gå ledige, og da er jeg enig i at vi må se på reglene. Det er også et poeng at kompetanse i bedriftene forsvinner, at kollegaer forsvinner og at bedriftene må kunne vite at de har den arbeidskraften de trenger når de vinner et anbud.
Tonje Brenna konkluderte:
– Fram til nå har jeg avvist å endre permitteringsreglene, men nå er jeg åpen. Vi skal se hva vi kan gjøre.
Kommentar: Et svik mot bygg og anlegg fra Tonje Brenna
Årets kalddusj
Det ga håp for Norges største fastlandsnæring.
Nå er det klart at regjeringen ikke kommer til å endre permitteringslengden.
– I bygge- og anleggsnæringen jobber mange dyktige fagfolk som gjør viktig arbeid for Norge. Vi har forståelse for at det er krevende å stå i usikkerhet rundt egen jobb, men vi har ikke planlagt endringer nå. Vi følger med på situasjonen, skriver statssekretær Per Olav Skurdal Hopsø i en e-post til Arbeidsmanden.
Ifølge statssekretæren går det godt i norsk økonomi, selv om usikkerheten har økt som følge av de varslede tollbarrierene.
Han peker på at både Norges Bank og SSB, som begge oppdaterte anslagene sine i forkant av USAs beslutning om økte tollsatser, forventer at veksten tar seg opp i 2025.
– Høyere reallønnsvekst gir høyere etterspørsel fra husholdningene, og det vil trekke opp aktiviteten, sammen med investeringer i næringslivet og i forsvarssektoren.
Aktuell debatt: Noen vet ikke engang om de har jobb til folk de neste tre månedene
– Signalene var tydelige
Brede Edvardsen, leder i Arbeidsmandsforbundet, er overrasket – og skuffet.
– Vi er veldig skuffa over dette. Signalene på at dette skulle gå i orden var ganske tydelige. Når de nå gjør det motsatte, så er ikke dette så bra, sier han.
Edvardsen skjønner argumentene om at en utvidelse av permitteringslengden vil kunne holde fast arbeidskraft som kunne fått jobb et annet sted.
– Men dette er generelle betraktninger.
Han peker på at deler av anleggsbransjen jobber på store infrastrukturprosjekter, der det er staten som er byggherre.
Og det er oppstart av mange nye prosjekter i 2026.
– I praksis vil vi miste spesialkompetanse ute på anleggsplassene. Hvis tunneldriverne først flytter på seg, da er de borte. Og da får vi ikke gjennomført planlagte samferdselsprosjekter når de kommer i gang, fordi vi ikke har tunneldrivere, slår han fast.
For det som kommer til å skje nå, er ifølge forbundslederen to ting.
• For det første vil anleggsarbeidere som allerede er permittert, bli sagt opp når permitteringsperioden på 26 uker utløper.
• For det andre vil bedrifter gå rett på oppsigelser uten å permittere først.
– Når bedriftene ser at det er lite å gjøre også etter seks måneder, tar de ikke veien om permitteringer først, mener han.
– En del av våre medlemmer sviktes
– Dette er en stor skuffelse. Vi sitter igjen med følelsen av at en del av våre medlemmer sviktes. For dem det gjelder, er det veldig alvorlig.
Det sier forbundssekretær i Fellesforbundet Christian Justnes. Han peker på det dypt urettferdige i at en enkelt bransje skal få eneansvaret for å kjøle ned norsk økonomi.
– Bygg og anlegg blir ofret på rentealteret, sier Justnes.
Forbundet har registrert at det allerede har skjedd en skjult nedbemanning i bransjen ved at mange østeuropeere har reist hjem.
– Mange bedrifter er helt på stålet nå, og gjør hva de kan for å holde på folk. Men for hver eneste uke som går er det noen som nå mister jobben fordi permitteringsregelverket er for dårlig.
Justnes sier at dette vil få store konsekvenser når oppturen kommer. Da vil mange bedrifter mangle kompetanse, presset vil øke – og prisene stige ytterligere i boligmarkedet.
– Rundt neste sving vil dette også legge press på innleieregelverket, og det er det siste vi trenger nå som vi endelig har fått på plass regler som fungerer, sier Justnes.
Fram til oppturen kommer, trenger bransjen at det offentlige setter i gang prosjekter som skaper aktivitet, påpeker forbundssekretæren.
– Men det vil uansett ta noe tid, og da er permitteringsregelverket viktig i mellomtida.
Fellesforbundet gir ikke opp å få regjeringa til å snu.
– Utvidelse av permitteringsregelverket er langt på overtid, men alle endringer vi kan få til vil være nyttige. Så vi kommer til å fortsette arbeidet. Det vi etterlyser nå, er en vilje til å gjøre endringer som er veldig viktige for denne bransjen.

Dette er en sak fra
Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Nå: 0 stillingsannonser