JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeidsmandsforbundets landsmøte:

Lysbakken: – Grunnlaget for en regjeringsplattform legges nå

SV-lederen oppfordrer fagbevegelsen til å sende inn forslag som de vil at Stortinget skal behandle for å bli en del av regjeringsplattformen i 2021.
SV-leder Audun Lysbakken tar med seg innspill fra Norsk Arbeidsmandsforbunds landsmøte til Stortinget

SV-leder Audun Lysbakken tar med seg innspill fra Norsk Arbeidsmandsforbunds landsmøte til Stortinget

Øyvind Aukrust

torgny@lomedia.no

Da Audun Lysbakken møtte landsmøtet til Arbeidsmandsforbundet fredag ettermiddag avviste han at det var uviktig hvilke forslag partiene på Stortinget fremmet nå, selv om flertallet vil stemme dem ned.

– Å få en ny regjering i 2021 er bare halve jobben. Vi trenger også ny politikk. Det er et stort behov for en radikal og tydelig politikk. Når jeg reiser rundt i landet, opplever jeg et sterkt krav om en virkelig forandring, sa Lysbakken til FriFagbevegelse etter debatten på landsmøte.

Fikk du med deg denne? Nesten ingen tilsyn i renholdsbransjen: – Det kan gjøre at tiår med arbeid for å gjøre bransjen seriøs, er bortkastet

Binder partiene

Lysbakken ser for seg at jo flere slike samlende krav som opposisjonen blir enige om fram mot 2021, jo sikrere kan fagbevegelsen være på at partiene er bundet til dette standpunktet.

Han avviser at det var bortkastet for opposisjonen å fremme forslag på Stortinget, som blir nedstemt av flertallet. Når en fremmer et forslag i Stortinget, vil de andre opposisjonspartiene kunne tilslutte seg forslaget, eller fremmer forslag sammen. På den måten vil en kunne bygge en felles politikk som hvis en får flertall etter Stortingsvalget i 2021, vil kunne bli grunnlaget for en ny regjeringsplattform.

Ikke på kammerset

– Det vi trenger nå er at fagbevegelsen fremmer sine krav og får partiene til å forplikte seg til det. Vi i SV vil fremme mange av disse kravene i Stortinget, så prøve å skape en rødgrønn enighet rundt dette, sa SV-lederen.

Lysbakken trekker fram forslaget om å stoppe undervisningsminister Jan Tore Sanners forslag om å tillate bemanningsbyrå å bli opplæringsbedrifter. Der har Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet stått sammen om det forslaget i komitéen. SV-lederen oppfatter at det er et standpunkt de tre partiene har forpliktet seg til.

– Det kan ikke være sånn at Jonas (Gahr Støre), Trygve (Slagsvold Vedum) og jeg lukker oss inne på et rom og forhandler om det som skal være framtidas regjeringsplattform, sier Lysbakken.

Flertall til venstre

– Nå er det viktig for fagbevegelsen og andre organisasjoner å komme med forslag som de vil ha opp i Stortinget. Slik kan flere være med å utforme politikken. Dette gjelder i og for seg alle politikk områder, men det er klart at arbeidslivsspørsmål er et område hvor vi står hverandre nær. På andre områder er det mer splittelse.

SVs erfaring er at det er mye lettere å forplikte partiene før valget og ikke etter. Derfor er det nå fagbevegelsen og andre bevegelser må få partiene til å forplikte seg.

– SV ønsker å dra et slikt flertall lengst mulig til venstre. Derfor ønsker vi mest mulig trøkk fra fagbevegelsene nå.

Saker fra Arbeidsmandsforbundet

Han oppfordrer derfor alle til å komme med forslag til SV og så skal SV prøve å forplikte de andre partiene på Stortinget og skape flertall. Nå er tida inne for å lage de forslagene som de rødgrønne partiene skal ha i sine programmer.

– Du har vært på landsmøtet til Arbeidsmandsforbundet. Har du med deg noen saker herfra?

– Ja, det er knyttet til vaktbransjen og renholdsbransjen. Jeg har lyst til å ta opp det som ble tatt opp om presset for å registrere seg som selvstendig næringsdrivende. Dessuten spørsmålet om allmenngjøring av tariffavtaler på Svalbard.

Fem partier

Lysbakken sammenligner situasjonen nå med situasjonen før stortingsvalget i 2005 som endte med at den første rødgrønne regjeringa ble dannet.

– Jeg opplever at det er det samme trykket nedenfra med krav om forandring som det var da, sier Lysbakken. Det påvirket i stor grad regjeringserklæringen, Soria Moria-erklæringen.

– Men det er en annen tid. Da var det tre opposisjonspartier, nå er det fem, avslutter Lysbakken.

Flere saker fra landsmøtet:

Vekteren Kristoffer: – Arbeiderkamp er også å stå opp mot rasisme og hat

– Mor mi gjorde en fantastisk god jobb både for oss barna og for samfunnet. Likevel endte hun opp som minstepensjonist

Silje Sanden refset LO: Vil at LO skal se på forbundstilhørigheten til innleide anleggskokker på nytt

Anleggsarbeider Malin (28): «Vi må hjelpe damene til å forstå at yrkesfag 'is the shit'»

Åtte av ti tillitsvalgte i Arbeidsmandsforbundet vil fortsett

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse