JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Prisøkning

Oppdal Skisenter øker ikke prisene på heiskort i år: – Vi kan ikke risikere at folk ikke kommer

– Vi vet at folk har mindre å rutte med. Om det blir dyrt for folk flest, kan skikjøring fort bli noe folk velger bort, sier tillitsvalgt Ingebrigt Bjerke.
Tillitsvalgt Bjerke frykter at færre vil bruke hyttene sine dersom strømmen blir dyr i hele vinter. Han forteller at hyttefolket er en stor del av kundegrunnlaget på skisenteret.

Tillitsvalgt Bjerke frykter at færre vil bruke hyttene sine dersom strømmen blir dyr i hele vinter. Han forteller at hyttefolket er en stor del av kundegrunnlaget på skisenteret.

Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte

camilla.yndestad@lomedia.no

Ingebrigt Bjerke, tillitsvalgt i Oppdal Skiheiser AS, har akkurat lagt bak seg en god åpningshelg i bakken. Selv om skisenteret åpnet litt senere i år enn i fjor, kan Bjerke melde om god trafikk.

Han synes det er vanskelig å spå framtida, men forteller at skisenteret har sikret seg en avtale om fastpris på store deler av strømforbruket.

 – Det er snøproduksjon som er mest strømkrevende. Et skianlegg bruker mye strøm på heisene også, men spesielt i november og desember, før det kommer nok natursnø, går det mye strøm til snøproduksjon, forteller Bjerke.

Den kunstige snøen lages ved at vann og luft blandes og skytes ut i små partikler, som så omdannes til snø og daler ned over ventende skiløyper.

Avhengige av hyttefolket

Selv om skianlegget på Oppdal har fastpris på strøm, er denne høyere enn snittprisen på strøm i et vanlig år. I tillegg har skianlegget tråkkemaskiner som bruker mye diesel.

VANSKELIG Å SPÅ OM FRAMTIDA: Tillitsvalgt Ingebrigt Bjerke forteller at skisenteret på Oppdal har sikret seg en avtale om fastpris på store deler av strømforbruket.

VANSKELIG Å SPÅ OM FRAMTIDA: Tillitsvalgt Ingebrigt Bjerke forteller at skisenteret på Oppdal har sikret seg en avtale om fastpris på store deler av strømforbruket.

Jan-Erik Østlie

– Dieselprisene er ikke doblet, men har nok hatt en økning på 30 til 40 prosent, så tråkkemaskinen er dyr i drift nå, sier Bjerke.

Han forteller at når anlegget først er åpnet, så går det ikke an å kjøre tråkkemaskin og skiheis på sparebluss. Selv med høye priser på både strøm og drivstoff, har ikke anlegget noen tiltak som gjør at maskinene kan bruke mindre drivstoff.

 – Folk er vant til at det er preparerte løyper, og at løypenettet er åpent. Målet er at det skal være like bra som tidligere, så det mest spennende handler om prisen på strøm og drivstoff framover, sier han.

På Oppdal er det flere hytter enn bolighus, og Bjerke frykter at færre vil bruke hyttene sine dersom strømmen blir dyr i hele vinter.

– Det er rundt 3500 hytter, og det er klart at hyttefolket er en stor del av kundegrunnlaget til heisen. Om prisene normaliserer seg, så tror jeg kanskje at vi får en normal sesong, sier han.

Kommentar: «Dette handler ikke om å kutte kablene, men om å ha full politisk kontroll over krafta vår»

Billigere med heiskort i år enn i fjor

Selv med økte strømutgifter er det én ting som har vært viktig for anlegget på Oppdal: Å ikke øke prisen på heiskortene.

– Normalt har vi hatt en liten økning fra år til år, men i år har denne vært mindre enn den generelle prisveksten. Det er billigere med heiskort i år enn i fjor, sier Bjerke.

Han forteller at de ikke kan ta inn igjen de økte kostnadene ved å legge på prisen på heiskortet.

 – Vi vet at folk har mindre å rutte med, og kan ikke risikere at de ikke kommer. Om det blir dyrt for folk flest, kan skikjøring fort bli noe folk velger bort, sier Ingebrigt Bjerke.

Har troa på vintersesongen

Det er iskaldt i Trysil om dagen. Siste helga før jul ble det meldt om minus 20 kalde, men det er ikke til hinder for Kjetil Birger Johansen i SkiStar Norge AS, avdeling Trysilfjellet.

Tross høye strømpriser og lite natursnø har Johansen troa på at skisesongen vil gå som smurt.

 – Det går veldig bra med snøproduksjonen, og snølageret er fullt, forteller Johansen.

Han har vært tillitsvalgt for ansatte – som er medlemmer i Norsk Arbeidsmandsforbund – i skianlegget i 20 år. Nå er han spent, men har også troa, på vintersesongen 2023.

 – Vi krysser fingrene for at det kommer mer natursnø i januar og februar, sier han.

HAR TROA:  – Det går veldig bra med snøproduksjonen, og snølageret er fullt, forteller Kjetil Birger Johansen i Trysil.

HAR TROA:  – Det går veldig bra med snøproduksjonen, og snølageret er fullt, forteller Kjetil Birger Johansen i Trysil.

Privat

Forskjeller i pris

Et sesongkort til fullpris for en voksen koster 6350 kroner på Oppdal. I Trysil ligger prisen noe høyere, på 8445 kroner.

Kjetil Birger Johansen i Trysil, synes det er dyrt.

– Det sier seg selv at det er mye penger for en familie på fire. I tillegg kommer gjerne husrom, mat, og transport til og fra. For en vanlig småbarnsfamilie i etableringsfasen er det veldig kostbart, sier han.

Mye lest: Karol og kollegaene fortviler: Jobben har stjålet lønna

Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse