Tillitsvalgt Bjerke frykter at færre vil bruke hyttene sine dersom strømmen blir dyr i hele vinter. Han forteller at hyttefolket er en stor del av kundegrunnlaget på skisenteret.
Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte
Prisøkning
Oppdal Skisenter øker ikke prisene på heiskort i år: – Vi kan ikke risikere at folk ikke kommer
– Vi vet at folk har mindre å rutte med. Om det blir dyrt for folk flest, kan skikjøring fort bli noe folk velger bort, sier tillitsvalgt Ingebrigt Bjerke.
camilla.yndestad@lomedia.no
Ingebrigt Bjerke, tillitsvalgt i Oppdal Skiheiser AS, har akkurat lagt bak seg en god åpningshelg i bakken. Selv om skisenteret åpnet litt senere i år enn i fjor, kan Bjerke melde om god trafikk.
Han synes det er vanskelig å spå framtida, men forteller at skisenteret har sikret seg en avtale om fastpris på store deler av strømforbruket.
– Det er snøproduksjon som er mest strømkrevende. Et skianlegg bruker mye strøm på heisene også, men spesielt i november og desember, før det kommer nok natursnø, går det mye strøm til snøproduksjon, forteller Bjerke.
Den kunstige snøen lages ved at vann og luft blandes og skytes ut i små partikler, som så omdannes til snø og daler ned over ventende skiløyper.
Avhengige av hyttefolket
Selv om skianlegget på Oppdal har fastpris på strøm, er denne høyere enn snittprisen på strøm i et vanlig år. I tillegg har skianlegget tråkkemaskiner som bruker mye diesel.
VANSKELIG Å SPÅ OM FRAMTIDA: Tillitsvalgt Ingebrigt Bjerke forteller at skisenteret på Oppdal har sikret seg en avtale om fastpris på store deler av strømforbruket.
Jan-Erik Østlie
– Dieselprisene er ikke doblet, men har nok hatt en økning på 30 til 40 prosent, så tråkkemaskinen er dyr i drift nå, sier Bjerke.
Han forteller at når anlegget først er åpnet, så går det ikke an å kjøre tråkkemaskin og skiheis på sparebluss. Selv med høye priser på både strøm og drivstoff, har ikke anlegget noen tiltak som gjør at maskinene kan bruke mindre drivstoff.
– Folk er vant til at det er preparerte løyper, og at løypenettet er åpent. Målet er at det skal være like bra som tidligere, så det mest spennende handler om prisen på strøm og drivstoff framover, sier han.
På Oppdal er det flere hytter enn bolighus, og Bjerke frykter at færre vil bruke hyttene sine dersom strømmen blir dyr i hele vinter.
– Det er rundt 3500 hytter, og det er klart at hyttefolket er en stor del av kundegrunnlaget til heisen. Om prisene normaliserer seg, så tror jeg kanskje at vi får en normal sesong, sier han.
Kommentar: «Dette handler ikke om å kutte kablene, men om å ha full politisk kontroll over krafta vår»
Billigere med heiskort i år enn i fjor
Selv med økte strømutgifter er det én ting som har vært viktig for anlegget på Oppdal: Å ikke øke prisen på heiskortene.
– Normalt har vi hatt en liten økning fra år til år, men i år har denne vært mindre enn den generelle prisveksten. Det er billigere med heiskort i år enn i fjor, sier Bjerke.
Han forteller at de ikke kan ta inn igjen de økte kostnadene ved å legge på prisen på heiskortet.
– Vi vet at folk har mindre å rutte med, og kan ikke risikere at de ikke kommer. Om det blir dyrt for folk flest, kan skikjøring fort bli noe folk velger bort, sier Ingebrigt Bjerke.
Har troa på vintersesongen
Det er iskaldt i Trysil om dagen. Siste helga før jul ble det meldt om minus 20 kalde, men det er ikke til hinder for Kjetil Birger Johansen i SkiStar Norge AS, avdeling Trysilfjellet.
Tross høye strømpriser og lite natursnø har Johansen troa på at skisesongen vil gå som smurt.
– Det går veldig bra med snøproduksjonen, og snølageret er fullt, forteller Johansen.
Han har vært tillitsvalgt for ansatte – som er medlemmer i Norsk Arbeidsmandsforbund – i skianlegget i 20 år. Nå er han spent, men har også troa, på vintersesongen 2023.
– Vi krysser fingrene for at det kommer mer natursnø i januar og februar, sier han.
HAR TROA: – Det går veldig bra med snøproduksjonen, og snølageret er fullt, forteller Kjetil Birger Johansen i Trysil.
Privat
Forskjeller i pris
Et sesongkort til fullpris for en voksen koster 6350 kroner på Oppdal. I Trysil ligger prisen noe høyere, på 8445 kroner.
Kjetil Birger Johansen i Trysil, synes det er dyrt.
– Det sier seg selv at det er mye penger for en familie på fire. I tillegg kommer gjerne husrom, mat, og transport til og fra. For en vanlig småbarnsfamilie i etableringsfasen er det veldig kostbart, sier han.
Mye lest: Karol og kollegaene fortviler: Jobben har stjålet lønna
Mest lest
Heidi Wittrup Djup mener det er oppsiktsvekkende at en barnevernstjeneste fremsetter påstander om en fagperson uten nærmere begrunnelse.
Hanna Skotheim
Lydopptak fra barnevernet rystet Heidi: – Måten de snakker på gir meg frysninger
Søk i ulike yrker nederst i saken.
Rudfjord/Ruter, Angelo, Privat, Rasmussen, Colourbox
Nye tall: Dette er lønna i over 350 yrker
Du slipper å skatte av utbetalinga fra Nav.
Hanna Skotheim
Nav: Snart kommer ekstrautbetalingen
Michael Ulriksen
Ramona sov med ulv i soveposen. Nå betaler turister over en årslønn for å overnatte her
Det har blitt dyrere å ha gjeld, men økt rente svir mer i lommeboka for noen enn for andre.
Colourbox
Hvilke grupper merker egentlig renta mest? Her er tallene
Synnøve Hovland-Nærø har en jobb som krever mye av henne både psykisk og fysisk.
Anne Marthe Vestre Berge
Etter at Synnøve har gjort en jobb, hender det hun setter seg i firmabilen og skriker
Bjørn Sigurd Svingen er leder av Fellesforbundets avdeling på Raufoss. Han drar nå i gang politisk streik mot høye strømpriser.
Helge Rønning Birkelund
Nå blir det politisk streik mot høye strømpriser: – Vi må gjøre et eller annet for å bli hørt
Jana Walzer jobber ufrivillig deltid som renholder for ISS i Steinkjer. Hun vil helst ha heltidsstilling, men tror ikke den nye regelen om heltid i arbeidsmiljøloven kan hjelpe henne til å få det.
Sebastian Bang
Jana får ikke jobbe mer – selv om nye regler ble innført 1. januar
Lilly Hystad (74) er pensjonist og alene med boligutgifter. Hun har rustet seg så godt hun kan for enda en runde med prisvekst på mat denne uka.
Martin Næss Kristiansen/Dagsavisen
Lilly (74) tvinges til å handle mindre: – Tar ikke en liten sjokolade engang
Herman Bjørnson Hagen
«Sara» varsla om at skipperen seksuelt trakasserte henne: – Jeg vurderte å hoppe på sjøen
– Det er en tragedie, fordi det nå gjelder hele landet. Det har vært varslet lenge og alle har visst om det, sier tillitsvalgt Roger Nordland i Frost Kraftentreprenør.
Jan-Erik Østlie
Norge trenger desperat mer strøm – men de som bygger kraftnettet mister jobben
Vernepleier Marte Bogstad mener jobber hun og kollegene gjør ikke verdsettes godt nok.
Simen Aker Grimsrud
Marte var en av lønnstaperne i fjor: – Det er åpenbart urettferdig
De hadde hastemøte, olje- og energiminister Terje Aasland (f.v.), Bjørn Sigurd Svingen og Torhild Løkken fra Fellesforbundet, og næringsminister Jan Christian Vestre.
Pressefoto
Hastemøte om strømstreik: Aasland og Vestre kalte inn «opprørere»
Kommentar
Oljefondsjef Nicolai Tangen må se i øynene at 2022 ble en finansiell nedtur, skriver Kjell Werner.
Yngvil Mortensen
«Oljefondets tap bør være en tankevekker for nordmenn»
Rødt vil ha hele jernbanen samlet i én organisasjon.
Leif Martin Kirknes
Rødt vil legge ned Bane Nor: – Det er åpenbart at noe ikke fungerer som det skal
Nordmenn bruker mindre penger i butikkene. Det kan føre til oppsigelser i varehandelen.
Erlend Angelo
Hver tredje butikk vurderer eller planlegger å nedbemanne
Pizza- og pastarestauranten i Oslo nektar å inngå tariffavtale med Fellesforbundet. No er tilsette klare til å streike for betre lønns- og arbeidsvilkår.
Tormod Ytrehus
Streik kan stenge populær restaurant: – Forsøkte å presse tilsette ut av fagforeining
Christian Eriksen og Linda Kjeldaas har vært nødt til å tåle litt kjeft den siste månedene. De forstår at togpassasjerene er frustrerte over fulle tog og innstilte avganger.
Morten Hansen
Konduktørene har hatt en måned med kjeft, stappfulle tog og frustrerte passasjerer
Energikommisjonen foreslår en enorm utbygging av kraft framover. LO-sekretær Are Tomasgard, som også sitter i kommisjonen, ber politikerne få opp farta.
Norge kan mangle enorme mengder strøm i 2030: – Vi er skikkelig på hælene
Lærer og plasstillitsvalgt for Skolenes landsforbund (SL) Svein Olav Farstad (til høyre) og verneombud Stig Rune Myklebust Lothe står i front i kampen til ansatte ved Eide ungdomsskole for å få fjernet tre mobilantenner som står på taket til skolen. De er synlige på bildet i bakgrunnen.
Anders Tøsse