Sykefravær
Renholder Anna er lettet: Sykelønna står urørt
Den nye IA-avtalen gir håp, mener renholdernes tillitsvalgte.
– Vi føler oss trygge for de neste fire årene, sier Anna Roszkovska.
Kasper Holgersen
camilla.yndestad@lomedia.no
– Jeg er glad for at det ikke ble kutt i sykelønna i denne omgang, sier renholder Anna Roszkowska.
Hun er tillitsvalgt for renholderne i Arbeidsmandsforbundet, og litt ekstra lettet om dagen.
Grunnen er at partene har blitt enige i en ny IA-avtale, en avtale som Roszkowska tolker dithen at vil frede sykelønnsordningen i fire nye år.
– Avtalen gir håp. Vi føler oss trygge for de neste fire årene, men må ha i bakhodet at mye må ordnes i løpet av den perioden, sier hun.
Positiv til kunnskapsinnhenting
Det har vært en lang og til tider humpete vei fram mot signering av en ny IA-avtale.
Striden har stått om sykelønnsordningen skulle fredes i fire år eller ikke.
Før jul i fjor var det bare én eneste setning som stod i veien for at det skulle bli en ny IA-avtale:
«Regjeringen vil ikke foreslå endringer i sykelønnsordningen i denne avtaleperioden, verken for arbeidsgivere eller arbeidstakere, med mindre partene er enige om det.»
Fagbevegelsen stod knallhardt på at den skulle videreføres, mens arbeidsgiverne ville forandre den slik at det skulle bli mulig å endre sykelønnsordningen i løpet av de neste fire årene.
I den nye avtalen er setningen byttet ut med følgende tekst:
«Partene er opptatt av god trepartsdialog og viser til at endringer i sentrale velferdsordninger baseres på brede forlik. Partene vil bruke 2025 og 2026 til en bred kunnskapsinnhenting. Basert på kunnskapen innhentet, som følge av denne avtalen, vil partene bruke 2027 og 2028 til å diskutere behov for justering og iverksetting av eventuelle nye tiltak».
Roszkowska synes det er positivt at partene nå skal bruke de neste to årene til kunnskapsinnhenting.
– Jeg håper at partene etter de to årene finner en løsning på sykelønnsproblematikken, og hvordan få ned sykefraværet, sier hun.
Spent på de to neste årene
Roszkowska legger ikke skjul på at det er mye som må fikses for å få ned sykefraværet, og at løsningen ikke nødvendigvis bare ligger ute i bedriftene.
Hun trekker fram ventingen, både når det gjelder helsekø og tiltak for å komme raskt tilbake i jobb.
Men den nye teksten i IA-avtalen bærer i seg håp, synes renholderen.
– Sammen tror jeg vi kan finne gode løsninger for å få de som er syke raskere tilbake i jobb. Kanskje vi også kan finne svar på hvorfor det er så mange langtidssykmeldte, sier Roszkowska.
Hun er spent på hva som kommer fram etter de to neste årene med kunnskapsinnhenting.
– Vi får se hva partene kommer fram til. Det er mange grunner til at folk er sykmeldte, og jeg er nysgjerrig på hvordan de vil prøve å fikse det. Men den beste nyheten er at vi er trygge på at sykelønna ikke skal kuttes de neste fire åra.
Usikker på framtida
Selv om Roszkowska mener hun kan puste lettet ut for de fire neste årene, legger hun ikke skjul på at hun er usikker for hva som vil skje når fireårsperioden er over.
Selv mener hun at det beste hadde vært om setningen om sykelønn ikke hadde blitt byttet ut med ny tekst, men blitt stående.
– Partene skal jobbe med saken de neste to årene, men det er ingen bekreftelse på at de ikke vil kutte i sykelønna når fireårsperioden er over. Jeg vil ikke ha kutt i sykelønna. Når du er syk, er den ikke noen premie – du trenger den for å overleve, for å bli frisk, sier hun.
![Warning](/neodirect/static/9/New elements 2024/Icons/warning.png)
Dette er en sak fra
Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.