JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Etter vekterstreiken:

Securitas står fast på at det var rett å permittere hovedtillitsvalgt under streiken. Nå skal Riksmekleren inn i saken

Arbeidsmandsforbundet mente det var usaklig og tariffstridig, da Securitas permitterte hovedtillitsvalgt Robert Ball under vekterstreiken i fjor. Saken skulle opp i Arbeidsretten i desember, men nå skal partene først forsøke å bli enige med Riksmeklerens hjelp.
Robert Ball, tidligere hovedtillitsvalgt i Securitas ble permittert mens han sto i vekterstreiken. Nå skal Riksmekleren bistå i saken.

Robert Ball, tidligere hovedtillitsvalgt i Securitas ble permittert mens han sto i vekterstreiken. Nå skal Riksmekleren bistå i saken.

Brian Cliff Olguin

merete.holtan@lomedia.no 

Da vekterne streiket høsten 2020, ble hovedtillitsvalgt i Securitas Robert Ball permittert 60 prosent fem uker ut i konflikten. Det samme ble hans kollega i Avarn Security. Men mens Avarn Security og hovedtillitsvalgt Ole Morten Karlsen har ryddet opp i ettertid, står Securitas på det var rett å permittere. 

Securitas mener permitteringen samsvarte med bortfallet av arbeidsoppgaver for den hovedtillitsvalgte, i og med at 60 prosent av medlemsmassen Ball skulle betjene enten var tatt ut i streik eller permittert som følge av korona.

Ball mente på sin side at permitteringen var en urettmessig reaksjon fra arbeidsgiver, brukt som en del av arbeidskampen. Med Arbeidsmandsforbundet i ryggen har han stevnet arbeidsgiversiden for Arbeidsretten med følgende begrunnelse:

Permitteringen ble brukt som et urettmessig press- og reaksjonsmiddel i streiken og var usaklig og tariffstridig i henhold til Hovedavtalen.

Vekterstreiken: Derfor streiket vekterne – og dette oppnådde de

Fra Arbeidsretten til Riksmekleren

7. til 9. desember var det satt av tid i Arbeidsretten til denne saken. Norsk Arbeidsmandsforbund (NAF) representerer Robert Ball, tidligere hovedtillitsvalgt i Securitas, mens NHO Service og Handel representerer Securitas. Bak disse igjen står moderorganisasjonene LO og NHO, som skulle gå rettens vei for å få svar på en prinsipiell hodepine.

Men istedenfor å møtes hos Arbeidsretten, skal partene troppe opp hos Riksmekleren 7. desember.  

Eli Jarbo, dommer i Arbeidsretten, forteller at partene ble spurt om de ville vurdere å finne en minnelig løsning før saken skulle opp i retten.

– Det skjer innimellom fordi det i noen saker kan ligge sånn an at partene er tjent med å snakke sammen og finne en løsning utenfor rettssalen, sier hun.

Det er opp til partene å velge om og eventuelt hvilken utenforstående tredjeperson de vil bruke, og i denne saken har partene bedt Riksmekleren om å bistå. Det er med andre ord ikke en mekling, som under en streik.

Og dersom partene ikke blir enige hos Riksmekleren, blir det satt en ny dato i Arbeidsretten.

– Saken er bare utsatt her mens partene gjør et forsøk på å løse den, avslutter Jarbo. 

For forbundssekretær i Arbeidsmandsforbundet, Terje Mikkelsen, er det ikke noe must at saken skal i Arbeidsretten. 

– Det viktigste er at vi finner en best mulig løsning. Og det er alltid lurt å se om vi kan finne det utenom retten. 

Stevning og motstevning

Det er snart åtte måneder siden LO og Norsk Arbeidsmandsforbund stevnet NHO med NHO Service og Handel og Securitas og for Arbeidsretten. I stevningen viser forbundet til at hovedtillitsvalgt i Avarn Security, Ole Morten Karlsen, mottok varsel om permittering samme dag som Robert Ball, med samme begrunnelse.

«Permitteringen av Ball fremstår som en del av en koordinert aksjon mot tillitsvalgte i streikerammet bedrift» heter det i stevningen. Permitteringen av Karlsen ble siden trukket av Avarn Security.

Istedenfor et tilsvar til søksmålet kom NHO og NHO Service og Handel med en motstevning der de skriver at Robert Ball både etter Hovedavtalen og en lokal samarbeidsavtale var 100 prosent frikjøpt fra vekteroppgaver for å gjøre tillitsvalgtsarbeid, og at det var tariffstridig og ulovlig å delta i og organisere streik i egen bedrift i den frikjøpte tiden. 

NHO mener at Arbeidsmandsforbundet medvirket til tariffbruddet og ber om å få se protokoller fra møter i NAFs streikekomite. I et tilsvar avviser Arbeidsmandsforbundet og LO alle påstander.

Utskjelt: Terje var streikegeneral for vekterne i over elleve uker: – Jeg er blitt mye skjelt ut i mitt liv

Penger og prinsipper

7. desember skal partene prøve å bli enige med Riksmeklerens hjelp. Vil de bli enige om hva en tillitsvalgt kan eller ikke kan gjøre under streik? 

Underordnet handler det også om penger: Mens LO og NAF ber om at Robert Ball får dekket sitt lønnstap i permitteringsperioden av Securitas, ber motparten om at NAF erstatter bedriftens pådratte lønnskostnader tilsvarende tida Ball brukte til det de mener var å delta i og organisere streik. 

Hvis Riksmeklerens bistand ikke hjelper, da bærer det altså tilbake til Arbeidsretten. 

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse