JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
VI MÅ SNAKKE SAMMEN: Bjørn Bakerød (foran), Guttorm Rue (til venstre) og Svein Ivar Stordalsvold har som topptillitsvalgte i Hæhre og Isachsen tett kontakt. De skulle ønske at flere anleggsfolk turte å lufte vanskelige følelser med andre.

VI MÅ SNAKKE SAMMEN: Bjørn Bakerød (foran), Guttorm Rue (til venstre) og Svein Ivar Stordalsvold har som topptillitsvalgte i Hæhre og Isachsen tett kontakt. De skulle ønske at flere anleggsfolk turte å lufte vanskelige følelser med andre.

Ole Palmstrøm

Menn og psykisk helse:

Som anleggsarbeider så Bjørn ofte kollegaer i krise. Felles for dem var at de ikke skjønte det selv

Veidekke-sjefen sto fram i sosiale medier og fortalte om sine egne utfordringer med psykisk helse. Nå håper tillitsvalgte i bransjen at flere anleggsfolk vil tørre å lufte vanskelige følelser med andre.



02.12.2021
07:00
02.12.2021 09:12

merete.holtan@lomedia.no

I august i år gikk Lars Erik Lund, konserndirektør for strategi og bærekraft i Veidekke, ut i sosiale medier og fortalte at han i 25 år hadde hatt utfordringer med egen psykisk helse. Lund beskrev en følelse av nedstemthet, meningsløshet og håpløshet, og mediene løftet Veidekke-toppens åpenhet fram.

Noen måneder senere skrev Lund en kronikk hvor han fortalte om resultatet. Det var ikke at kollegaer gikk på strømpelesten rundt ham, som han hadde fryktet, men at flere hilste på ham med et overstrømmende «hvordan har du det i dag?». Dessuten var det mange som sa at direktørens åpenhet hadde gjort det lettere for dem selv å snakke om psykisk helse.

På et kontor på Billingstad-sletta i Asker sitter tre tillitsvalgte hos en annen entreprenør, Hæhre og Isachsen, og diskuterer akkurat dette. De tre har til sammen flere tiår bak seg som talerør og sjelesørgere for anleggsarbeidere, og har selv vært fagarbeidere «på beltet», som de sier. De kjenner bransjen, og de kjenner folka.

– Vi merker dessverre ikke noen forskjell hos oss. «Tøffe gutter gråter ikke» gjelder nok stadig for menn som jobber med maskiner, sier de tre.

– Gudskjelov har vi hverandre

Bjørn Bakerød er tillitsvalgt for hele konsernet, mens Svein Ivar Stordalsvold er hovedtillitsvalgt for Hæhre. De to deler kontor på Billingstad, med en skillevegg mellom seg. Den stopper ikke den daglige praten.

– Vi snakker sammen om alt. Vi er knallåpne med hverandre, enten det handler om en hund som er «trollat» eller en samboer som er syk, sier de to.

På besøk denne dagen er Guttorm Rue, hovedtillitsvalgt for Isachsen-delen av konsernet. Han har base på kontoret i Drammen, men har hyppig kontakt med de to kollegaene og lufter også stort og smått.

De tre får henvendelser fra anleggsfolk døgnet rundt, og noen av samtalene er med menn i krise – som ikke erkjenner det selv.

– Alt vi får vite som tillitsvalgte, er taushetsbelagt. Gudskjelov har vi hverandre, så vi kan få ting ut av systemet. Uten den muligheten hadde det blitt for tøft å ha denne jobben, sier Bjørn, Svein Ivar og Guttorm.

Psykisk helse på arbeidsplassen: Først da Bjørn Steinar fikk et angstanfall på jobb, skjønte kollegene at han trengte hjelp

– Skambelagt å gå til psykolog

De har alle opplevd det: Å bli oppringt klokka to om natta eller klokka fire en lørdagsettermiddag, hvor de har måttet sette alt annet til side. Ofte er det en person som varsler om en kollega i trøbbel, som den gangen Svein Ivar fikk beskjed om at en av hans anleggsarbeidere sto i fare for å ta sitt eget liv.

Den hovedtillitsvalgte koblet inn bedriftshelsetjenesten og fikk skaffet vedkommende hjelp umiddelbart. Det hele gikk bra.

Bjørn har opplevd å måtte sende medarbeidere til langvarig mental hjelp, og i ettertid blitt takket. Men bare med akkurat det ene ordet: «Takk».

– Sånne ting blir sjelden snakket om i ettertid. Jeg har også opplevd at en person har bedt om hjelp, men fornektet problemet når vi har møttes, sier den konserntillitsvalgte.

– Å snakke om følelser er stadig tabu blant menn, og i anleggsbransjen er det skambelagt å gå til psykolog, sier Svein Ivar.

– Holdningen er sånn: «Vi er litt tøffe i trynet. Vi er menn, for faen.»

Guttorm Rue er også hovedverneombud i Isachsen, og oppfordrer verneombudene ute på anleggsplassene til å sjekke mer enn arbeidshansker og hjelmer.

– HMS handler ikke bare om fysisk sikkerhet. Det handler også om mental helse, sier han.

Menn og psykisk helse: Tillitsvalgte tar oppgjør med machokulturen i industrien: – Snakk om følelser, mann!

Når humor ikke virker

Bjørn Bakerød hadde nesten 30 år som fagarbeider bak seg før han kom på kontor. I den rollen opplevde han enda oftere å se kollegaer i krise.

Felles for dem var at de ikke skjønte det selv, og ikke ville snakke om det. Og at det var en «vanvittig belastning» å være rundt en slik trykkoker.

– Jeg merket jo fort at det var noe som ikke stemte. Ofte var det snakk om folk som var helt hekta på én greie, som kvinnfolk eller båt, og ikke greide å snakke om noe annet. Og så klikket det plutselig for dem, og du ble kalt en idiot helt uten grunn. Da skjønte jeg at «her er det noe alvorlig gærent».

Også som konserntillitsvalgt får han henvendelser der mønsteret er det samme.

– Hva gjør du når du står i en slik situasjon?

– Først prøver jeg å prate med dem. Ofte er det en samtale hvor vedkommende kommer tilbake til den samme historien om og om igjen. Da prøver jeg med en humoristisk kommentar, for å se om de tar den. Gjør de ikke det, går varsellampene. Da avslutter jeg ikke samtalen, for å si det sånn.

Av og til tar han med vedkommende til profesjonelle samtalepartnere. Andre ganger er det tilstrekkelig å holde dialogen gående.

– Vi mannfolk må snakke om ting. Vi må få tømt oss – det virker.

Bedriftsledelse: Slik kan arbeidsgivere jobbe forebyggende med psykisk helse

Mail og sms – «den driten der»

Bjørn peker på mobiltelefonen som ligger på bordet og utpeker den til en samfunnsfiende.

– Mail og sms, apper og snap – den driten der, begynner han. – De siste årene har vi sluttet å snakke sammen.

Svein Ivar og Guttorm nikker. De konstaterer at mye kan skjules i en sms, og at emojis kan misforstås.

– Vi må se hverandre for å oppdage at noe er galt, sier Svein Ivar.

De tre tillitsvalgte setter anførselstegn ved det moderne «sosiale» liv, og forbanner nett og 4G på brakkeriggene som gjør at de som bor der ikke lenger møtes på TV-stua på kveldene. I tillegg kom koronaen, som gjorde at arbeiderne tok lunsjen med Netflix inne i førerhusene.

– Vi i anleggslivet er i utgangspunktet sosiale vesener. Men nå er mye av det blitt borte. Og vi klarer ikke hjelpe folk hvis vi ikke er til stede, sier Svein Ivar.

Guttorm er enig. Får han en telefon hvor han skjønner at situasjonen er prekær, finner han ikke fram kalenderen.

– Da kan du ikke si «møt opp på kontoret mitt onsdag klokka 15». Du må ta det der og da.

– Bransjen trenger kvinner

Hæhre og Isachsens topptillitsvalgte vil gjerne følge opp Veidekke-topp Lars Erik Lunds åpenhet, og vil ufarliggjøre det å snakke om psykisk helse. Utfordringen er hvordan.

De kan holde telefonlinja og lytte, men føler ofte at de kommer til kort. De kan utfordre konsernregelverket som krever henvisning fra fastlege for å komme til psykolog og de kan bli flinkere til å involvere bedriftshelsetjenesten.

Bjørn er i tillegg opptatt av å være ærlig som leder. Det kan innebære å si til en lærling som hater brakkelivet eller ikke skjønner opp ned på gravearbeidet at «det ikke er noe gærent med huet ditt, men du passer ikke inn akkurat her».

Bjørn, Svein Ivar og Guttorm mener bestemt at flere kvinner ville myket opp anleggsbransjen, og konkluderer:

– Vi tillitsvalgte greier ikke å løse alle verdensproblemer.

– Men vi kan snakke med folk, sier Bjørn, og får nikk fra de to andre:

– Medmenneskelighet, det er det vi kan tilby.

02.12.2021
07:00
02.12.2021 09:12



Mest lest

Fagbrev og maks uttelling på ansiennitetstilleggene har gitt Bjørn Søgnen et solid lønnsløft.

Fagbrev og maks uttelling på ansiennitetstilleggene har gitt Bjørn Søgnen et solid lønnsløft.

Martin Guttormsen Slørdal

Bjørn (64) har aldri fått en så stor lønnsøkning

– Jeg fikk noen aha-opplevelser om hvor lett det er å gå i en fella, sier Morten Fjølstad.

– Jeg fikk noen aha-opplevelser om hvor lett det er å gå i en fella, sier Morten Fjølstad.

Martin Guttormsen Slørdal

Da Skatteetaten ringte, ble Morten positivt overrasket

FRA RØD TIL BLÅ Elektriker-sjef Glenn Hjelkerud er Arbeiderparti-mann i hjertet, men forteller at han nå ikke lenger vil stemme Ap.

FRA RØD TIL BLÅ Elektriker-sjef Glenn Hjelkerud er Arbeiderparti-mann i hjertet, men forteller at han nå ikke lenger vil stemme Ap.

Knut Viggen

Elektriker-sjef Glenn fikk nok. Nå har Ap-mannen skiftet side

GRATULERER: I arbeidet med lovendringen har stortingspolitiker Tuva Moflag (lyst krøllete hår) hatt dialog med Zara-tillitsvalgte Alejandra Castro (t.v.). Nå er det tid for å feire. Zizzi-ansatte Mari Skogli (grønn genser) jubler med.

GRATULERER: I arbeidet med lovendringen har stortingspolitiker Tuva Moflag (lyst krøllete hår) hatt dialog med Zara-tillitsvalgte Alejandra Castro (t.v.). Nå er det tid for å feire. Zizzi-ansatte Mari Skogli (grønn genser) jubler med.

Leif Martin Kirknes

Butikkansatte jubler over lovendring: Nå skal heltid være normen

FORSKJELLER: 70 prosent av alle husholdningene i Norge får kun 17 prosent av det høyeste tilskuddet fra Enova, ifølge forskning.

FORSKJELLER: 70 prosent av alle husholdningene i Norge får kun 17 prosent av det høyeste tilskuddet fra Enova, ifølge forskning.

Håvard Sæbø

Støtte til strømsparing går til de rikeste

Partilederne Erna Solberg og Sylvi Listhaug i Høyre og Frp legger opp til en annen kurs enn statsminister Jonas Gahr Støre (Ap). (Arkivfoto)

Partilederne Erna Solberg og Sylvi Listhaug i Høyre og Frp legger opp til en annen kurs enn statsminister Jonas Gahr Støre (Ap). (Arkivfoto)

Jan-Erik Østlie

Slik ville Høyre og Frp styrt Norge. Se hva de bruker pengene på

TOPPSJEF: Peter Hebblethwaite, administrerende direktør i rederiet P&O Ferries, er kåret til verdens verste sjef av Den internasjonale faglige samorganisasjonen.

TOPPSJEF: Peter Hebblethwaite, administrerende direktør i rederiet P&O Ferries, er kåret til verdens verste sjef av Den internasjonale faglige samorganisasjonen.

House of Commons / Pa Photos / NTB

Sparket 800 ansatte via Zoom. Nå er han kåret til verdens verste sjef

Mimir Kristjansson (R) er ikke nådig i kritikken sin av Hans Andreas Limi og Frps kutt i AAP-ordningen.

Mimir Kristjansson (R) er ikke nådig i kritikken sin av Hans Andreas Limi og Frps kutt i AAP-ordningen.

NTB/Ole Berg-Rusten, Torstein Bøe

Raser over Frp-kutt: – Et målrettet angrep mot de som har minst

PÅ JOBB: Cosmin er tilbake på jobb, og er svært fornøyd med Høyesterettsdommen.

PÅ JOBB: Cosmin er tilbake på jobb, og er svært fornøyd med Høyesterettsdommen.

Sissel M. Rasmussen

Cosmin ble feilaktig utvist fra Norge etter å ha tatt noen søppelsekker

Høyre mener ett år uten penger for syke folk som ikke er ferdig avklart i Nav, er med på å få fortgang i prosessen med å avklare dem for arbeid eller trygd. Det såkalte karensåret ble innført i 2018 av Solberg-regjeringa og fjernet av Støre-regjeringa i år.

Høyre mener ett år uten penger for syke folk som ikke er ferdig avklart i Nav, er med på å få fortgang i prosessen med å avklare dem for arbeid eller trygd. Det såkalte karensåret ble innført i 2018 av Solberg-regjeringa og fjernet av Støre-regjeringa i år.

Jan-Erik Østlie

Nav avviser Høyres påstand om arbeidsavklaringspenger

Ole Palmstrøm

FHI-direktøren slår alarm: – Ekstremt risiko for at vi ikke klarer jobben vi er satt til å gjøre

En person er anmeldt for vold under LOs kartellkonferanse på Gol i Hallingdal.

En person er anmeldt for vold under LOs kartellkonferanse på Gol i Hallingdal.

Ole Palmstrøm

Voldshendelse på LO-konferanse er politianmeldt

Per Flakstad

Anngunn prøvde å skjule at hun var syk. Helt til naboen trodde hun hadde forlatt mann og barn

SV, med leder Audun Lysbakken i spissen, har fått gjennomslag for flere forslag i sitt alternative statsbudsjett.

SV, med leder Audun Lysbakken i spissen, har fått gjennomslag for flere forslag i sitt alternative statsbudsjett.

Herman Bjørnson Hagen

Oljestans er uansvarlig, mener LO. – Et riktig skritt på veien, mener Fagforbundet

Hanna Skotheim

Tusenvis risikerte dagpengekutt. Nå kan de puste lettet ut

Påtalemyndigheten ber om at politimannen blir dømt til ni måneders ubetinget fengsel.

Påtalemyndigheten ber om at politimannen blir dømt til ni måneders ubetinget fengsel.

Colourbox

Politimann kan havne i fengsel etter at han stjal fra jobben

Kommentar

Sparegrisen vil være tom om 10-15 år hvis Frp fortsetter på samme galeien, skriver Kjell Werner.

Sparegrisen vil være tom om 10-15 år hvis Frp fortsetter på samme galeien, skriver Kjell Werner.

Leif Martin Kirknes

«Frp tar fra framtidige pensjonister»

POLITI: Politiets Utlendingsinternat på Trandum skal vurderes overført til Kriminalomsorgen.

POLITI: Politiets Utlendingsinternat på Trandum skal vurderes overført til Kriminalomsorgen.

Sissel M. Rasmussen

Trandum har i årevis blitt beskyldt for å bryte menneskerettighetene. Bli med på innsiden

Mimmi Kvisvik ber om at statens satser for økonomisk sosialhjelp heves.

Mimmi Kvisvik ber om at statens satser for økonomisk sosialhjelp heves.

Hanna Skotheim

FO-lederen vil gjøre det enklere å få sosialhjelp: – Ingen skal leve under fattigdomsgrensa

I sommer blei hundrevis av SAS-flygninger innstilt midt i sommerferien på grunn av streik.

I sommer blei hundrevis av SAS-flygninger innstilt midt i sommerferien på grunn av streik.

Beate Oma Dahle / NTB

Prøver å unngå julestreik i SAS: – Vi godtar ikke å gå ned i lønn


Flere saker