Renhold er blant bransjene som er nevnt spesielt i rapporten.
Håvard Sæbø
Statlige virksomheter har elendige rutiner for å sjekke arbeidsforhold hos leverandører
En ny rapport fra Riksrevisjonen avslører at de fleste statlige virksomheter ikke sjekker lønns- og arbeidsvilkårene hos ansatte til leverandørene de kjøper tjenester av. – Vi forventer en kraftig innskjerping, sier leder i Arbeidsmandsforbundet, Anita Johansen.
camilla.yndestad@lomedia.no
Hvert år kjøper offentlig sektor varer, tjenester og bygge- og anleggsarbeider for om lag 600 milliarder kroner. For å sikre at bedriftene som selger varer og tjenester til det offentlige behandler sine ansatte bra, ble det laget et regelverk for dette i 2008, som heter forskrift om lønns- og arbeidsvilkår i offentlige kontrakter.
Det betyr at offentlige oppdragsgivere har plikt til å ta med krav om gode lønns- og arbeidsvilkår i kontrakter med leverandører som utfører tjenester og arbeid for dem.
Det kreves også at det skal gjennomføres nødvendig kontroll av om kravene til lønns- og arbeidsvilkår følges.
Nylig publiserte Riksrevisjonen undersøkelsen «Revisjonsrapport om statlige virksomheters oppfølging av lønns- og arbeidsvilkår i anskaffelser».
Der har den undersøkt 49 anskaffelser som 20 statlige virksomheter har gjort – og om de har fulgt regelverket. De 49 anskaffelsene har en anslått verdi på om lag 1,5 milliarder kroner, ifølge Riksrevisjonen.
Resultatet er ikke akkurat lystig lesning. De statlige virksomhetene har kun kontrollert lønns- og arbeidsvilkår i 5 av de 49 anskaffelsene.
Av de 20 virksomhetene Riksrevisjonen har undersøkt, er det bare fire som blir vurdert til å ha fullstendige rutiner for å følge opp kravene i forskrift om lønns- og arbeidsvilkår i offentlige kontrakter: Jernbanedirektoratet, Justervesenet, Landbruksdirektoratet og Politiets fellestjeneste.
Seks ble vurdert til å ha «ingen rutiner»: Havforskningsinstituttet, Meteorologisk institutt, NIBIO – Norsk institutt for bioøkonomi, Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), Statistisk sentralbyrå og Tolletaten.
Riksrevisjonen: Sterkt kritikkverdig
– At det er så dårlig kontroll med vilkårene til disse arbeidstakerne, er rett og slett nedslående, sier riksrevisor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen i en pressemelding.
De fleste virksomhetene som er undersøkt, stiller krav til lønns- og arbeidsvilkår i kontraktene, men så svikter det i neste ledd – de følger ikke opp at kravene etterleves.
– De vet for lite om hva slags forhold de ansatte hos leverandørene jobber under. Er det å ta en ledende rolle i kampen mot sosial dumping? Her må det ryddes opp, sier Schjøtt-Pedersen.
Får støtte fra Arbeidsmandsforbundet
IKKE IMPONERT: – Forholdene som er avdekket er under enhver kritikk, sier leder i Norsk Arbeidsmandsforbund, Anita Johansen.
Norsk Arbeidsmandsforbund
Forbundsleder i Norsk Arbeidsmandsforbund, Anita Johansen, er heller ikke imponert over resultatet i Riksrevisjonenes rapport.
– Forholdene som er avdekket er under enhver kritikk, sier hun.
Johansen mener at vi må forvente mer av statlige virksomheter enn det som kommer fram i rapporten.
– De må ta seg kraftig sammen! Dette beviser bare hvor viktig regjeringens arbeid med Norgesmodellen er, slik at vi kan få bukt med uvesenet.
Johansen trekker fram at ingen modell er komplett uten gode kontrollrutiner.
– Vi forventer en kraftig innskjerping, påpeker hun.
Forsker: Renholderne er utsatt
Meteorologisk institutt, NIBIO – Norsk institutt for bioøkonomi og Statistisk sentralbyrå ble alle sjekket om de hadde rutinene på plass når det gjaldt å følge opp renholdernes arbeidsvilkår.
Resultatet sto til stryk. De kunne ikke dokumentere skriftlige rutiner for å sikre at det ble stilt krav til lønns- og arbeidsvilkår i kunngjøring og kontrakt.
De kunne heller ikke dokumentere at de kontrollerte at lønns- og arbeidsvilkår hos renholderne ble overholdt.
– Dette viser at renholdere fremdeles er en utsatt, og kanskje glemt gruppe, tross alle anstrengelser for å bedre vilkårene til disse arbeidstakerne, sier seniorforsker hos Fafo Anne Mette Ødegård.
ØKE ORGANISASJONSGRADEN: – Lokale tillitsvalgte vil som regel være viktige for å følge opp lønns- og arbeidsvilkår, sier Anne Mette Ødegård hos Fafo.
Fafo
Økonomidirektør Simon Rasmussen ved Meteorologisk institutt sier at det stemmer at de ikke har dokumentert skriftlige rutiner, men at de skal få det på plass i løpet av vinteren.
– I praksis har vi allerede gode rutiner. Vi inngikk avtale med Renas i 2018. I ettertid ba vi om dokumentasjon på renholdernes arbeidsvilkår, og vi krevde da endringer i akkorden, slik at renholderne fikk bedre tid på seg til å utføre jobben. Det betyr at de i praksis fikk to timer ekstra lønn per dag.
Lokale tillitsvalgte er viktige
Anne Mette Ødegård mener at det generelt er behov for bedre rutiner når det gjelder kontroll og oppfølging av kontraktsvilkårene. Hun tror også det skorter på kunnskap og bevissthet hos offentlige innkjøpere.
– Lokale tillitsvalgte vil som regel være viktige for å følge opp lønns- og arbeidsvilkår. Å øke organisasjonsgraden og få på plass flere tillitsvalgte i renholdsbransjen er viktig for å redusere omfanget av manglende krav og oppfølging, sier hun.
Virksomhetene som er undersøkt av Riksrevisjonen:
Departementenes sikkerhets- og serviceorganisasjon (DSS), Forsvarsbygg, Havforskningsinstituttet, Jernbanedirektoratet, Justervesenet, Landbruksdirektoratet, Meteorologisk institutt, Miljødirektoratet, NIBIO-Norsk institutt for bioøkonomi, Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, Norges vassdrags- og energidirektorat, Politiets fellestjenester, Statens lånekasse for utdanning, Statens vegvesen, Statistisk sentralbyrå, Statsforvalternes fellestjenester, Statsbygg, Tolletaten, Universitetet i Tromsø, Norges arktiske universitet, Utlendingsdirektoratet.
Virksomhetene som er undersøkt av Riksrevisjonen:
Departementenes sikkerhets- og serviceorganisasjon (DSS), Forsvarsbygg, Havforskningsinstituttet, Jernbanedirektoratet, Justervesenet, Landbruksdirektoratet, Meteorologisk institutt, Miljødirektoratet, NIBIO-Norsk institutt for bioøkonomi, Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, Norges vassdrags- og energidirektorat, Politiets fellestjenester, Statens lånekasse for utdanning, Statens vegvesen, Statistisk sentralbyrå, Statsforvalternes fellestjenester, Statsbygg, Tolletaten, Universitetet i Tromsø, Norges arktiske universitet, Utlendingsdirektoratet.
Mest lest
Heidi Wittrup Djup mener det er oppsiktsvekkende at en barnevernstjeneste fremsetter påstander om en fagperson uten nærmere begrunnelse.
Hanna Skotheim
Lydopptak fra barnevernet rystet Heidi: – Måten de snakker på gir meg frysninger
Søk i ulike yrker nederst i saken.
Rudfjord/Ruter, Angelo, Privat, Rasmussen, Colourbox
Nye tall: Dette er lønna i over 350 yrker
Du slipper å skatte av utbetalinga fra Nav.
Hanna Skotheim
Nav: Nå kommer ekstrautbetalingen
Synnøve Hovland-Nærø har en jobb som krever mye av henne både psykisk og fysisk.
Anne Marthe Vestre Berge
Etter at Synnøve har gjort en jobb, hender det hun setter seg i firmabilen og skriker
Michael Ulriksen
Ramona sov med ulv i soveposen. Nå betaler turister over en årslønn for å overnatte her
Det har blitt dyrere å ha gjeld, men økt rente svir mer i lommeboka for noen enn for andre.
Colourbox
Hvilke grupper merker egentlig renta mest? Her er tallene
Jana Walzer jobber ufrivillig deltid som renholder for ISS i Steinkjer. Hun vil helst ha heltidsstilling, men tror ikke den nye regelen om heltid i arbeidsmiljøloven kan hjelpe henne til å få det.
Sebastian Bang
Jana får ikke jobbe mer – selv om nye regler ble innført 1. januar
– Det er en tragedie, fordi det nå gjelder hele landet. Det har vært varslet lenge og alle har visst om det, sier tillitsvalgt Roger Nordland i Frost Kraftentreprenør.
Jan-Erik Østlie
Norge trenger desperat mer strøm – men de som bygger kraftnettet mister jobben
Herman Bjørnson Hagen
«Sara» varsla om at skipperen seksuelt trakasserte henne: – Jeg vurderte å hoppe på sjøen
Lilly Hystad (74) er pensjonist og alene med boligutgifter. Hun har rustet seg så godt hun kan for enda en runde med prisvekst på mat denne uka.
Martin Næss Kristiansen/Dagsavisen
Lilly (74) tvinges til å handle mindre: – Tar ikke en liten sjokolade engang
Vernepleier Marte Bogstad mener jobber hun og kollegene gjør ikke verdsettes godt nok.
Simen Aker Grimsrud
Marte var en av lønnstaperne i fjor: – Det er åpenbart urettferdig
De hadde hastemøte, olje- og energiminister Terje Aasland (f.v.), Bjørn Sigurd Svingen og Torhild Løkken fra Fellesforbundet, og næringsminister Jan Christian Vestre.
Pressefoto
Hastemøte om strømstreik: Aasland og Vestre kalte inn «opprørere»
Kommentar
Oljefondsjef Nicolai Tangen må se i øynene at 2022 ble en finansiell nedtur, skriver Kjell Werner.
Yngvil Mortensen
«Oljefondets tap bør være en tankevekker for nordmenn»
Rødt vil ha hele jernbanen samlet i én organisasjon.
Leif Martin Kirknes
Vil legge ned Bane Nor: – Åpenbart at noe ikke fungerer som det skal
Pizza- og pastarestauranten i Oslo nektar å inngå tariffavtale med Fellesforbundet. No er tilsette klare til å streike for betre lønns- og arbeidsvilkår.
Tormod Ytrehus
Streik kan stenge populær restaurant: – Forsøkte å presse tilsette ut av fagforeining
Energikommisjonen foreslår en enorm utbygging av kraft framover. LO-sekretær Are Tomasgard, som også sitter i kommisjonen, ber politikerne få opp farta.
Norge kan mangle enorme mengder strøm i 2030: – Vi er skikkelig på hælene
Lærer og plasstillitsvalgt for Skolenes landsforbund (SL) Svein Olav Farstad (til høyre) og verneombud Stig Rune Myklebust Lothe står i front i kampen til ansatte ved Eide ungdomsskole for å få fjernet tre mobilantenner som står på taket til skolen. De er synlige på bildet i bakgrunnen.
Anders Tøsse
Lærere vurderer å bytte jobb grunnet strålefrykt
Byråleder Benjamin Nordling vil at hver seremoni skal gjenspeile livet til den avdøde: – Jeg tar ikke sorgen fra de pårørende, men kanskje jeg kan gjøre det lettere for dem å gå videre.
Hanna Skotheim
For Benjamin er hver begravelse en eksamen
– Jeg synes det er ganske kjipt at vi jobber sju til åtte timer hver dag uten at vi får betalt for det. Det er ganske demotiverende, sier Silje.
Omar Sejnæs
Silje fikk ikke lærlingplass. Nå må hun jobbe fulle dager uten betaling
– Når det finnes avdelinger ved sykehus som har opp til 40 prosent vikarer så gjør det systemet sårbart. Det er en skummel trend, og ikke en mulighet for oss som samfunn, sier lederen i Norsk Sykepleierforbund, Lill Sverresdatter Larsen. Hun krever et eget helseløft for helsesektoren for å øke rekrutteringen.
Tri Nguyen Dinh