Lønnsoppgjøret
Vekterne Stine, Kira og Erik har funnet fram streikevestene
Natt til mandag kan om lag 1200 vektere gå ut i streik. Klubbleder Kira Stang har planen klar.
Vekterne Stine Douat, Kira Stang og og Erik Nyrud har streikevestene klare.
Camilla Yndestad
camilla.yndestad@lomedia.no
Kira Stang svinger bilen presist inn innkjørselen til Avarn sitt hovedkontor på Alna i Oslo. Hun har egentlig fri i dag, men det er ikke noe hinder for vekteren som har mange baller i lufta om dagen.
Hun er klubbleder for Avarn-vekterne som er organisert i Norsk Arbeidsmandsforbund (NAF) i Oslo og Viken, og nestleder i Avdeling 2 Oslo/Akershus i samme forbund.
Men nå er det en mulig vekterstreik som er lengst framme i pannebrasken.
Natt til 25. april ble det brudd i forhandlingene mellom NAF og NHO Service og Handel om forslag til ny vekteroverenskomst.
Dersom partene ikke blir enige i meklingen, blir det streik fra midnatt natt til mandag.
– Om det blir streik vil det allerede mandag kl. 8 være streikevakter utenfor hovedkontoret til Avarn her på Alna, forteller Kira og lukker bildøra bak seg.
Aktuelt: Dette vil vekterne Yngve, Muna og Laila streike for
Mest effektivt på dagtid
Hun åpner bagasjeromsluka. Innenfor bugner det av kanarigule streikevester og vekteren får hjelp av kollegaene Stine Douat og Erik Nyrud til å frakte dem ut.
– Vi har streika mange ganger før, så det er sjelden det er manko på streikevester. Det er nok til dem som stiller opp sier Kira, og forklarer at streikeplanleggingen krever en del organisering.
Hun har cirka 450 klubbmedlemmer å holde styr på og forteller at det viktigste er å huske på hvordan man faktisk får folk til å møte opp på streikevakt.
– Vi vektere jobber døgnet rundt, men klubben har landa på at det er mest effektivt å ha streikevakter på dagtid. Og så prøver vi å ha en skiftordning for å holde engasjementet og interessen oppe dersom det blir en langvarig streik, sier Kira.
Dersom det blir vekterstreik natt til mandag, er Stine Douat og Erik Nyrud klare.
Camilla Yndestad
Kamprop om helg
De tre vekterne Kira, Stine og Erik er alle klare til å gå til streik fra mandag.
Kira forteller at de har planlagt for det de siste to tre-ukene, og at hun føler seg beredt dersom det faktisk skulle skje.
– I klubben min har vi tillitsvalgte med veldig lang erfaring som har vært med på streiker før. Jeg har også vært med på streiker tidligere, og så har vi noen unge som er ivrige og engasjerte, så det er kjempebra, sier Kira.
Hun forteller at for medlemmene er en økning i grunnlønna det viktigste kravet, men legger til at det i det siste også har vært en kamp om å få justert tilleggene.
– Det store kampropet er at helgen vår ikke begynner før lørdag kl. 18. Vi er veldig mange som jobber turnusskift og ofte må jobbe annenhver helg. Da har vi en dag med helgetillegg og det er søndag, sier Kira og legger til:
– Vi prøver å få vår helg til å starte før. Vi har havnet mer akterut enn hva vi hadde håpet på. Vi har en kamp, og jeg er ganske sikker på at medlemmene er klare for den kampen.
Godt forberedt
Kira mimrer tilbake til pandemien da alt måtte løses via Teams. Den erfaringen har hun og klubben tatt med seg videre, og de møtene som trengs for å koordinere medlemmene blir holdt på, ja, nettopp Teams.
Ifølge Kira har de allerede avtalt og funnet ut hvor de skal sende ut streikevakter.
– Med planlegging, erfaring og engasjement klarer vi å løse dette ganske bra denne gangen også. Jeg har trua! Det viktigste er å få folk ut så fort som mulig, få dem inn i streikevestene og ut på steder som er egnet, sier vekteren.
Engasjert klubb
Hun husker godt forrige vekterstreik i 2020. Streiken skulle vise seg å bli en av de lengste i et tariffoppgjør i privat sektor. Den varte i 11 uker og én dag.
Bakgrunn: Vekterne streiket i 2020 for å komme ut av lavlønnsfella. Nå kan det bli streik igjen
Selv skulle Kira gjerne sett at det ble større gjennomslag enn det det ble, men en ting mener hun likevel at de har vunnet på:
– Engasjementet fra sist streik, det har klubben min beholdt. Vi har klart å bygge videre på det, og har økt medlemsmassen vår drastisk. Vi har oftere klubbmøter og diskusjoner om hvilke krav vi skal fremme – det er et enormt engasjement i klubben min og det er kjempegøy.
– Tror du det blir streik denne gangen, da?
– Det er femti-femti sjanse. Denne gangen har alle parter holdt tett så det ljomer etter. Det har alltid vært noen lekkasjer, men det har vært klin umulig å ta noen temperatur denne gangen. Blir det streik, så er vi klare, men blir det ikke, er jobben gjort – og det har vært spennende, sier Kira.
Dette er en sak fra
Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.