JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO frykter vill vest

Nå er det ikke lenger forbudt å gi polakker 20 kroner timen på norske petroleumsanlegg. LO reagerer sterkt på det nye vedtaket i Tariffnemnda.

frode.ronning@lomedia.no

LO har i flere år jobbet for å avskaffe sosial dumping på norske petroleumsanlegg på land, som Snøhvit, Mongstad og Kårstø. Nå kan dette arbeidet bli satt flere år tilbake.

Fra 2004 har det vært forbudt å lønne utenlandske ansatte under norsk tarifflønn på sju olje- og gassanlegg langs norskekysten. Mandag denne uka ble denne forskriften opphevet, og LO frykter lønnsdumping.

– Dette er et stort tilbakeslag i kampen mot sosial dumping, sier Knut Bodding, leder i LOs forhandlingsavdeling.

De store petrokjemiske anleggene på land har flere tusen ansatte, og svært mange av disse er utlendinger.

– Før forskriften i 2004 fant vi mye useriøsitet på petroleumsanleggene, med folk som var underbetalt og jobbet altfor mye, sier Bodding.

LES OGSÅ: EL & IT Forbundet krever lovendring

Lave lønninger

LO har jobbet for å videreføre forskriften som lovfester norsk lønn på petroleumsanleggene, men tapte da saken var oppe i Tariffnemnda mandag. I Tariffnemnda sitter LO, NHO og tre uavhengige representanter. LO var alene om å stemme for videreføring av norsk lønn for polakker og andre utenlandske arbeidstakere. Nå frykter LO useriøse forhold på de store petroleumsanleggene.

– Jeg er redd for at den gamle vill vest-kulturen som var ute på anleggene kommer tilbake. Dette er sterkt beklagelig, sier Bodding.

LO peker blant annet på at arbeidsmarkedet i Europa er svært dårlig for tida.

– Vi frykter at arbeidstakere fra land med stor arbeidsløshet nå vil underby hverandre for å få jobb. Det er nesten helt logisk at det nå vil bli utført arbeid på anleggene til svært lave lønninger, advarer Bodding.

Tariffnemnda er underlagt Arbeidsdepartementet, og fatter vedtak basert på lov om allmenngjøring av tariffavtaler. Denne loven åpner for at norsk tarifflønn kan bli lovfestet innen visse bransjer og visse geografiske områder.

Også fritt fram innen elektro

LO tapte ytterligere en sak i Tariffnemnda mandag. Siden 2005 har norsk lønn vært lovfestet for elektrikere i Oslofjord-regionen. Det betyr at alle skal ha minstelønna i den norske tariffen, uavhengig av om de er organisert eller hvilket land de kommer fra.

Flertallet i Tariffnemnda opphevet mandag denne forskriften, mot LOs ene stemme.

– EL & IT Forbundet mener det foregår sosial dumping på byggeplasser i Oslo, derfor stemte vi for videreføring av forskriften, sier Bodding.

Han forteller at nemnda har spurt Arbeidstilsynet om de hadde funnet noe sosial dumping innen elektro i Oslo-regionen, men tilsynet hadde ikke funnet noe.

LO vil tenke nytt

Bodding sier LO må gå i tenkeboksen etter å ha mistet to forskrifter om norsk lønn – den ene på petroleumsanleggene og den andre innen elektro i Oslo-regionen.

– Dette er en tankevekker for LO. Vi må på sette oss ned og vurdere om vi har de riktige verktøyene i verktøykassa mot sosial dumping, sier Bodding.

LO mener allmenngjøringsloven er god, men at det er for vanskelig å bruke den.

Tariffnemnda stiller strenge krav om at LO eller andre må komme med omfattende dokumentasjon om sosial dumping for at nemnda skal fatte vedtak om å lovfeste norsk lønn.

Nemnda ber LO komme opp med ny dokumentasjon for at den eventuelt skal lage med en ny forskrift om norsk tarifflønn på petroleumsanleggene.

– Det blir i så fall en langvarig og krevende oppgave. Vi synes det er et sterkt beklagelig vedtak, sier Bodding.

Fortsatt norsk lønn på byggeplassene

Tariffnemnda viderefører forskriftene om norsk lønn på to sektorer: For byggeplasser over hele landet, samt skipsverft.

Vedtaket om byggeplasser gjelder Fellesforbundets byggfagoverenskomst, mens verftene gjelder verkstedoverenskomsten.

For begge overenskomstene blir det noen mindre endringer. Innen byggfag blir overtidssatsene satt ned til lovens minimum på 40 prosent, mens innen skipsverft blir lønna for ansatte uten fagbrev satt noe ned.

Tariffnemndas leder Håvard Holm var ikke tilgjengelig for kommentar tirsdag formiddag.

NHOs medlem i nemnda, Margrethe Meder, ønsker heller ikke å kommentere avgjørelsene i nemnda, og viser til nemndas leder. Det samme gjør nemndsmedlem Steinar Holden.

Vi kommer tilbake med mer om denne saken!

Annonse
Annonse