JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tror ikke på garantier

HK-avdelingen i Oslo og Akershus mener fagbevegelsen må våkne og presse regjeringen til å si nei til EUs tjenestedirektiv. De mener garantiene fra statsministeren ikke er verdt stort.

eva.ler.nilsen@lomedia.no

HK Oslo/Akershus har ikke gitt opp kampen for å få regjeringen til å snu i sitt syn på EUs tjenestedirektiv, og oppfordrer regjeringen til å bruke vetoretten. De forutsetter at HKs forbundsstyre jobber mot direktivet og ber alle HK-tillitsvalgte til å delta i en kampanje for at EUs tjenestedirektiv ikke skal tas inn i EØS-avtalen.

Vil vente på kongressen

– Vi oppfordrer regjeringa til å spille på lag med fagbevegelsen ved å utsette Stortingets behandling av tjenestedirektivet til etter at LO-kongressen har fremmet sitt syn. Vi kan ikke godta et direktiv som innebærer en risiko for svekket kontroll med norske lønns- og arbeidsvilkår og som overfører makt fra folkevalgte organ til EFTA- og EF-domstolen.

Skriv under på oppropet på www.nyttnei.no, oppfordrer de i sin uttalelse. Avdelingsstyret i HK Oslo/Akershus går hardt ut mot LO-leder Roar Flåthen. De mener han har for stor tro på at norsk arbeidsrett vil overstyre EUs tjenestedirektiv. LO må kreve bruk av vetoretten uansett løfter fra regjeringen, som ikke er verdt stort, mener HK-avdelingen.

Ikke lært av Sverige

– LO-sekretariatet har fattet et klart vedtak om at reservasjonsretten må brukes dersom det ikke kan garanteres for at fire særlig sentrale forhold er ivaretatt. Ti minutter etter at regjeringa gikk inn for å godta EUs tjenestedirektiv, sa LO-ledelsen seg tilfreds, under forutsetning av å få garantiene skriftlig i stortingsproposisjonen, skriver de i uttalelsen.

Avdelingsstyret mener LO-ledelsen ikke har tatt inn over seg lærdommene fra den gangen svensk LO anbefalte EU-medlemskap i 1994. De fikk garantier fra den svenske regjeringen om at svensk arbeidsrett ikke skulle bli berørt av medlemskapet. I tillegg fikk de skriftlig garanti fra EU-kommissær Padraig Flynn og den svenske regjeringen la ved en protokoll om at svensk arbeidsrett ikke skulle endres av EU-medlemskapet.

Dømmer mot fagbevegelsen

– I Laval/Vaxholm-saken ble svensk arbeidsrett dømt bort til fordel for fri flyt av tjenester, og uten at regjeringas garanti, kommissærens brev eller det svenske vedlegget til EU-traktaten i det hele tatt er omtalt i dommen, påpeker HK-avdelingen i sin uttalelse.

De ber fagbevegelsen ta til vettet og se at desto mer sminke tjenestedirektivet har fått i form av uklare bestemmelser, desto mer blir overlatt til fortolkninger av EF-domstolen. – All erfaring tilsier at de dømmer mot fagbevegelsen og for uhemmet fri flyt, legger de til.

Annonse
Annonse