JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Veldig bra for fagbevegelsen

Barack Obama blir innsatt som USAs president i dag. Norske fagforeningsledere håper og tror det vil bety et klimaskifte for USAs hardt prøvede fagbevegelse.



20.01.2009
12:17
16.12.2013 08:26

stig.christensen@lomedia.no

nina.hanssen@lomedia.no

<img src="http://multimedia.api.no/www.frifagbevegelse.no/archive/02373/Fl_then_100px_2373274a.jpg" border="0" align="left"> – Dette er veldig positivt for amerikansk fagbevegelse. Han har lovt å øke minstelønna og endre lovgivningen slik at det blir lettere å organisere seg, sier LO-leder Roar Flåthen.

LO-lederen minner om hvor vanskelig kår fagbevegelsen har hatt i mange år.

– Arbeidsfolk har stått overfor trakassering når de har forsøkt å organisere seg. Fagforeningsknusing har vært fremtredende, og amerikanske arbeidere har opplevd at egne selskaper har fagforeningsknusing som spesialitet. Barak Obama er tvert imot opptatt av å ha fagforeninger, så på dette området har vi store forventninger, sier Flåthen.

Håp om forbedring

Han har flere forbundsledere med seg når han blinker ut forholdene for fagbevegelsen som et felt med best forbedringspotensiale. Jan Egil Pedersen i NNN trekker fram at Clinton hadde intensjoner om å bedre arbeidsmiljølovgivningen, men at Bush torpederte det hele da han tok over. Nå håper NNN-lederen et nytt løft under Obama.

<img src="http://multimedia.api.no/www.frifagbevegelse.no/archive/02373/Leif_Sande_100px_2373273a.jpg" border="0" align="left">

Lettere å organisere

Leif Sande i Industri Energi (IE) påpeker at Obama har vært på fagforeningskongresser og gitt uttrykk for at han vil endre avstemningsregler, slik at det blir lettere å opprette fagforeninger. Jarle Molde i FLT er betinget optimist:

– Jeg håper han vil strekke ut en hånd og gi fagbevegelsen tilbake den makta de er fratatt, sier han.

Dårlige erfaringer

Leder av Norsk Jernbaneforbund, Kjell Atle Brunborg tror ikke Obama blir noen stor venn av fagbevegelsen.

– Ingen president har vært det, men Obama blir mye bedre enn sine forgjengere, mener NJF-lederen. Heller ikke Geir Bjørkli i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund er overoptimistisk her:

– George Bush var jo ytterst på høyresiden. Obama er en politiker midt imellom høyre og venstre, så jeg har et håp om at han har et bedre forhold til fagbevegelsen. Får arbeider- og fagbevegelsen mer innflytelse, er jo dette et byks framover, sier han.

<img src="http://multimedia.api.no/www.frifagbevegelse.no/archive/02373/Knut_Arne_Sanden_1_2373272a.jpg" border="0" align="left">

Fagbevegelsens president

Knut Arne Sanden fra LOs Brusselkontor mener forventningene til den nye amerikanske presidenten er litt som Jesu` ankomst.

– Det har aldri vært så stort forventningspress til en politisk leder i moderne tid, mener han. Sanden tror fagbevegelsen vil få langt bedre kår under Obama.

– Den nye presidenten snakker mye om verdighet. Han vil at mennesker skal bli sett og føle trygghet. Dette betyr at det vil bli lettere å organisere seg, og det er forventninger om at han skal gjøre noe med lovverket for å styrke arbeidstakernes rettigheter. Konklusjonen er at Obama vil styrke fagbevegelsens rolle i USA, tror Sanden.

Miljø

Roar Flåthen mener det er grunn til å tro at USA blir mer tydelige i miljø og klimapolitikken, og sånn sett vil ta på seg et større ansvar på området. Geir Bjørkli i NFF har også forventninger om at Obama skal ha en helt annen miljøprofil.

– Han har jo sagt at han ønsker å satse på alternativ energi og skape mange arbeidsplasser innen dette feltet. Men Bjørkli peker på dilemmaet at «han på den ene siden pøser inn penger i bilindustrien samtidig som han skal satse på miljøet».

Helsevesenet

– Hva med fattigdomsproblemene og styrkingen av offentlig helsevesen? LO-lederen svarer slik:

– Jeg håper han vil evne å styrke det amerikanske helsesystemet for vanlige folk. Det er ikke snakk om å endre systemet som sådan, men at han vil ha en mer sosial innfallsvinkel. Han har varslet at han vil øke minstelønna, noe som er svært viktig. Hvis han i tillegg klarer å gjøre noe med de sosiale forholdene er det bra. Obama står imidlertid overfor en kjempeoppgave når det gjelder å få hjulene i gang igjen i næringslivet, mener Roar Flåthen, som minner om at det er grunn til å være realistisk oppi alle forventingene.

Knut Arne Sanden tror helsevesenet vil bli styrket, selv med en vanskelig budsjettsituasjon.

– Jeg tror vi vil se et helt annerledes USA enn det vi har sett de siste åtte årene, sier Sanden.

Jarle Molde påpeker at Obama under valgkampen har sagt han vil forbedre helsetilbudet til alle amerikanere.

– USA er inne i den samme finanskrisa som resten av verden, så dette vil ikke skje over natta. Vi får se om det er penger å hente, sier Molde.

Også Leif Sande i IE peker på at Obama er avhengig av den realøkonomiske utviklingen.

– Men Obama har store ambisjoner om større trygderettigheter for folk flest. Så hvis han ikke leverer her, blir fallhøyden stor, mener Sande.

Jan Egil Pedersen peker på at USA har et veldig privatisert system, som er tungt å snu.

– Men økt minstelønn vil bety mye for de aller fattigste, mener han.

Midt-Østen

Den hardeste nøtta blir trolig Midt-Østen. Vi spør LO-lederen om han tror Obama vil klare å spille en positiv rolle for fred i Midt-Østen?

– Barak Obama har påpekt at Bush ikke tok tak i realitetene, så det er grunn til å forvente et mer grunnleggende bidrag fra mannen som i dag blir innsatt som president, men det fins ingen enkle veier, understreker Flåthen, som legger til at Gaza er bombet sønder og sammen.

– På kort sikt må det inn mat og medisiner, men på lang sikt må man få til mer varige løsninger. Her er jeg betinget optimist, samtidig som jeg er realist. Det er grunn til å understreke at han står overfor en veldig tøff jobb både når det gjelder Midt-Østen og generelt, sier Roar Flåthen.

Knut Arne Sanden tror utenrikspolitikken blir mer imøtekommende og at Obama vil satse mer på dialog enn alenegang.

– Han vil være mykere i formen, men fortsatt fast i fisken.. Jeg tror også det politiske klimaet vil bli bedre. Det blir hyggeligere å diskutere politikk med amerikanerne, sier Sanden.

Kjell Atle Brunborg har stort håp om at den nye presidenten vil skape dialog, framfor å starte kriger. Han håper USA vil legge et sterkt press på Israel for å få dem ut av Gaza og tilbake til de opprinnelige grensene.

Leif Sande synes det er vanskelig å spå om Obamas rolle her. Han påpeker at Israel stoppet bombingen før presidentinnsettelsen, men at Israel-lobbyen også er sterk i Obamas kretser.

– Hvis noen skal få til noe må det være Obama, så jeg er forsiktig optimist, sier IE-lederen.

Jarle Molde er også avdempet i forhåpningene.

– USAs Midt-Østen politikk er styrt av sterke fraksjoner. Jeg håper på en mer restriktiv holdning overfor Israels krigføring og drap, men dette sitter langt inne, mener Molde. Jan Egil Pedersen i NNN håper i beste fall på en bedre Midt-Østen dialog under Obama.

Geir Bjørkli har forventninger om at Barack Obama vil åpne for et bedre samarbeid internasjonalt.

– Dessuten må han holde løftet om å trekke seg ut av Irak.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
20.01.2009
12:17
16.12.2013 08:26



Mest lest

TØFFERE KONKURRANSE: Fra 1. november blir reglene for å få drosjeløyve endret. Tom Svendsen mener regjeringen med det legger ytterlige sten til byrden.

TØFFERE KONKURRANSE: Fra 1. november blir reglene for å få drosjeløyve endret. Tom Svendsen mener regjeringen med det legger ytterlige sten til byrden.

Martin Guttormsen Slørdal

Tom (62) kan ikke lenger leve av å være drosjesjåfør: – Blir sosialklient eller minstepensjonist

FIKK IKKE PENSJONSINNBETALING PÅ SJU ÅR: Endre Waage ble aldri meldt inn til «obligatorisk tjenestepensjon» slik loven krever. Nå får han og kollegaene erstatning.

FIKK IKKE PENSJONSINNBETALING PÅ SJU ÅR: Endre Waage ble aldri meldt inn til «obligatorisk tjenestepensjon» slik loven krever. Nå får han og kollegaene erstatning.

Privat

Endre ble nektet pensjonen han hadde rett på. Nå får han og kollegaene millionerstatning

LANG VEI: Ti år er gått siden Rune Breivik ble sykmeldt. – Jeg er klar på dagen til å teste hvor mye jeg klarer å jobbe og med hva. Jeg vil bare bli ferdig med dette, sier han.

LANG VEI: Ti år er gått siden Rune Breivik ble sykmeldt. – Jeg er klar på dagen til å teste hvor mye jeg klarer å jobbe og med hva. Jeg vil bare bli ferdig med dette, sier han.

Paul S. Amundsen

Overlegen mener Rune er for syk til å jobbe. Navs lege er uenig

MEKLING: LO Stat-leder Egil André Aas (t.h.) startet onsdag meklingen i statsoppgjøret, der riksmekler Mats Wilhelm RUland (t.v.) og mekler Richard Saue skal prøve å hjelpe partene til å finne en løsning.

MEKLING: LO Stat-leder Egil André Aas (t.h.) startet onsdag meklingen i statsoppgjøret, der riksmekler Mats Wilhelm RUland (t.v.) og mekler Richard Saue skal prøve å hjelpe partene til å finne en løsning.

Eirik Dahl Viggen

Lønna til statsansatte: Nå er meklinga i gang

UVISS FRAMTID: Maria Gazul har søkt mange nye stillinger og har også sett på mulighetene for å ta mer utdanning. Familiens økonomi bekymrer henne.

UVISS FRAMTID: Maria Gazul har søkt mange nye stillinger og har også sett på mulighetene for å ta mer utdanning. Familiens økonomi bekymrer henne.

Lars Åke Andersen

Maria (41) blir arbeidsledig: – Jeg vet ikke helt hvordan vi skal klare oss

Arbeidsmandsforbundet har to overenskomster for anleggsarbeidere. Den ene er overenskomst for private anlegg, der motparten er BNL.  Den andre er  anleggsoverenskomsten for maskinentreprenører, der motparten er MEF . Det er anleggsarbeiderne på BNL-avtalen denne saken gjelder.

Arbeidsmandsforbundet har to overenskomster for anleggsarbeidere. Den ene er overenskomst for private anlegg, der motparten er BNL. Den andre er anleggsoverenskomsten for maskinentreprenører, der motparten er MEF . Det er anleggsarbeiderne på BNL-avtalen denne saken gjelder.

Bjørn A. Grimstad

Anleggsarbeidere får ny lønn: Minstelønna økes med 9,50 kroner per time

Å få seg ny jobb i koronatid kan bety en digital arbeidshverdag. Nyutdannede Lisa Sofie Ericsson ble sendt rett hjem med PC og mobil.

Å få seg ny jobb i koronatid kan bety en digital arbeidshverdag. Nyutdannede Lisa Sofie Ericsson ble sendt rett hjem med PC og mobil.

Nadia Frantsen

Tusen søkte på jobben i Nav. Lisa fikk den

Leder for bransjerådet for bussbransjen i Felles forbundet, Per Ole Melgård, informerer sine kolleger om grunnlaget for streiken første streikedag.

Leder for bransjerådet for bussbransjen i Felles forbundet, Per Ole Melgård, informerer sine kolleger om grunnlaget for streiken første streikedag.

Håvard Sæbø

Dette kan stoppe busstreiken: Slik vurderer de tvungen lønnsnemnd

Forbundet har også fått ja på en viktig endring som særlig kommer likestillingen til gode. (Illustrasjonsfoto)

Forbundet har også fått ja på en viktig endring som særlig kommer likestillingen til gode. (Illustrasjonsfoto)

Colourbox.com

Elektrikere får ny lønn – og innleiereglene strammes inn

Resultatet i kommuneoppgjøret innebærer et tillegg på 1.400 kroner for sykepleierne.

Resultatet i kommuneoppgjøret innebærer et tillegg på 1.400 kroner for sykepleierne.

Tri Nguyen Dinh

– 1.400 kroner ekstra er ikke nok for å rekruttere eller beholde sykepleiere

FAGBREVET I SKUFFEN: Vekteren Tyra Lillegård greide fagprøven etter to års vanskelig læretid, men har beviset liggende i skuffen fordi det gir vonde minner. I dag er hun tillitsvalgt i Oslo og Akershus vekterklubb i Securitas med spesielt ansvar for lærlingene.

FAGBREVET I SKUFFEN: Vekteren Tyra Lillegård greide fagprøven etter to års vanskelig læretid, men har beviset liggende i skuffen fordi det gir vonde minner. I dag er hun tillitsvalgt i Oslo og Akershus vekterklubb i Securitas med spesielt ansvar for lærlingene.

Martin Guttormsen Slørdal

Tyra (25) var på gråten av glede da vekterne gikk til streik

Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte

Nav må betale saksomkostninger til LO-medlemmer, slår Høyesterett fast

Fra lørdag blir det streikevakter å se over hele landet.

Fra lørdag blir det streikevakter å se over hele landet.

Håvard Sæbø

Streikende bussjåfører må klare seg med 3900 kroner i uka

Kommentar

Det finnes noe som er enda kjipere enn busser som står, skriver Mímir Kristjánsson.

Det finnes noe som er enda kjipere enn busser som står, skriver Mímir Kristjánsson.

Ihne Pedersen

«Det finnes noe som er enda kjipere enn busser som står»

Lønnsoppgjøret

Rikamekleren er klar for ny runde med bussmekling, men er partene klare?

Rikamekleren er klar for ny runde med bussmekling, men er partene klare?

Roy Ervin Solstad

Busstreiken: Riksmekleren frykter korona-smitte. Nå kaller han inn sjåførene og arbeidsgiverne til møte

RØYKLEI: Halvor Jønsi (62) håper neste generasjon betjenter og innsatte slipper å bli fanget i passiv røyking.

RØYKLEI: Halvor Jønsi (62) håper neste generasjon betjenter og innsatte slipper å bli fanget i passiv røyking.

Eirik Dahl Viggen

Fengselet er erklært røykfritt, men fengelsbetjent Halvor (62) må puste inn røykluft hver dag

Alexander Kristiansen er en av mange vikarer i varehandelen som nyter godt av at den såkalte 12-timersregelen ble fjernet i lønnsoppgjøret.

Alexander Kristiansen er en av mange vikarer i varehandelen som nyter godt av at den såkalte 12-timersregelen ble fjernet i lønnsoppgjøret.

Aslak Bodahl

Alexander (22) fikk ikke ekstra betalt for å jobbe natt. Nå jubler han for en viktig seier

Kommuneoppgjøret skal til uravstemning blant medlemmene i Norsk Sykepleierforbund.

Kommuneoppgjøret skal til uravstemning blant medlemmene i Norsk Sykepleierforbund.

Tri Nguyen Dinh

Sykepleierlederen slakter resultatet i lønnsoppgjøret, men vil ikke si hva medlemmene bør stemme

STREIKEN I 1998:  Flere hundre arge streikende transportarbeidere demonstrerte utenfor Sjølystsenteret i Oslo hvor Transportbedriftenes Landsforening holdt sin generalforsamling. Per Østvold (bildet) i Norsk Transportarbeiderforbund holdt en flammende appell til de streikende. Her knytter han neven, og er klar til kamp for saken.

STREIKEN I 1998: Flere hundre arge streikende transportarbeidere demonstrerte utenfor Sjølystsenteret i Oslo hvor Transportbedriftenes Landsforening holdt sin generalforsamling. Per Østvold (bildet) i Norsk Transportarbeiderforbund holdt en flammende appell til de streikende. Her knytter han neven, og er klar til kamp for saken.

NTB/Bjørn Halfdansen

Da bussjåførene gikk til streik for 22 år siden, overrasket de arbeidsgiverne og vant

Debatt

Det er altså ikke slik at lønnsnivået sakte men sikkert har steget fra 86 prosent til 92 prosent på disse årene, skriver Roger Hansen.

Det er altså ikke slik at lønnsnivået sakte men sikkert har steget fra 86 prosent til 92 prosent på disse årene, skriver Roger Hansen.

Birgitte Haneide/Ruter

NHO-toppen trikser med lønnstallene for bussjåfører, mener bussveteran


Flere saker