JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Veldig bra for fagbevegelsen

Barack Obama blir innsatt som USAs president i dag. Norske fagforeningsledere håper og tror det vil bety et klimaskifte for USAs hardt prøvede fagbevegelse.20.01.2009
12:17
16.12.2013 08:26

stig.christensen@lomedia.no

nina.hanssen@lomedia.no

<img src="http://multimedia.api.no/www.frifagbevegelse.no/archive/02373/Fl_then_100px_2373274a.jpg" border="0" align="left"> – Dette er veldig positivt for amerikansk fagbevegelse. Han har lovt å øke minstelønna og endre lovgivningen slik at det blir lettere å organisere seg, sier LO-leder Roar Flåthen.

LO-lederen minner om hvor vanskelig kår fagbevegelsen har hatt i mange år.

– Arbeidsfolk har stått overfor trakassering når de har forsøkt å organisere seg. Fagforeningsknusing har vært fremtredende, og amerikanske arbeidere har opplevd at egne selskaper har fagforeningsknusing som spesialitet. Barak Obama er tvert imot opptatt av å ha fagforeninger, så på dette området har vi store forventninger, sier Flåthen.

Håp om forbedring

Han har flere forbundsledere med seg når han blinker ut forholdene for fagbevegelsen som et felt med best forbedringspotensiale. Jan Egil Pedersen i NNN trekker fram at Clinton hadde intensjoner om å bedre arbeidsmiljølovgivningen, men at Bush torpederte det hele da han tok over. Nå håper NNN-lederen et nytt løft under Obama.

<img src="http://multimedia.api.no/www.frifagbevegelse.no/archive/02373/Leif_Sande_100px_2373273a.jpg" border="0" align="left">

Lettere å organisere

Leif Sande i Industri Energi (IE) påpeker at Obama har vært på fagforeningskongresser og gitt uttrykk for at han vil endre avstemningsregler, slik at det blir lettere å opprette fagforeninger. Jarle Molde i FLT er betinget optimist:

– Jeg håper han vil strekke ut en hånd og gi fagbevegelsen tilbake den makta de er fratatt, sier han.

Dårlige erfaringer

Leder av Norsk Jernbaneforbund, Kjell Atle Brunborg tror ikke Obama blir noen stor venn av fagbevegelsen.

– Ingen president har vært det, men Obama blir mye bedre enn sine forgjengere, mener NJF-lederen. Heller ikke Geir Bjørkli i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund er overoptimistisk her:

– George Bush var jo ytterst på høyresiden. Obama er en politiker midt imellom høyre og venstre, så jeg har et håp om at han har et bedre forhold til fagbevegelsen. Får arbeider- og fagbevegelsen mer innflytelse, er jo dette et byks framover, sier han.

<img src="http://multimedia.api.no/www.frifagbevegelse.no/archive/02373/Knut_Arne_Sanden_1_2373272a.jpg" border="0" align="left">

Fagbevegelsens president

Knut Arne Sanden fra LOs Brusselkontor mener forventningene til den nye amerikanske presidenten er litt som Jesu` ankomst.

– Det har aldri vært så stort forventningspress til en politisk leder i moderne tid, mener han. Sanden tror fagbevegelsen vil få langt bedre kår under Obama.

– Den nye presidenten snakker mye om verdighet. Han vil at mennesker skal bli sett og føle trygghet. Dette betyr at det vil bli lettere å organisere seg, og det er forventninger om at han skal gjøre noe med lovverket for å styrke arbeidstakernes rettigheter. Konklusjonen er at Obama vil styrke fagbevegelsens rolle i USA, tror Sanden.

Miljø

Roar Flåthen mener det er grunn til å tro at USA blir mer tydelige i miljø og klimapolitikken, og sånn sett vil ta på seg et større ansvar på området. Geir Bjørkli i NFF har også forventninger om at Obama skal ha en helt annen miljøprofil.

– Han har jo sagt at han ønsker å satse på alternativ energi og skape mange arbeidsplasser innen dette feltet. Men Bjørkli peker på dilemmaet at «han på den ene siden pøser inn penger i bilindustrien samtidig som han skal satse på miljøet».

Helsevesenet

– Hva med fattigdomsproblemene og styrkingen av offentlig helsevesen? LO-lederen svarer slik:

– Jeg håper han vil evne å styrke det amerikanske helsesystemet for vanlige folk. Det er ikke snakk om å endre systemet som sådan, men at han vil ha en mer sosial innfallsvinkel. Han har varslet at han vil øke minstelønna, noe som er svært viktig. Hvis han i tillegg klarer å gjøre noe med de sosiale forholdene er det bra. Obama står imidlertid overfor en kjempeoppgave når det gjelder å få hjulene i gang igjen i næringslivet, mener Roar Flåthen, som minner om at det er grunn til å være realistisk oppi alle forventingene.

Knut Arne Sanden tror helsevesenet vil bli styrket, selv med en vanskelig budsjettsituasjon.

– Jeg tror vi vil se et helt annerledes USA enn det vi har sett de siste åtte årene, sier Sanden.

Jarle Molde påpeker at Obama under valgkampen har sagt han vil forbedre helsetilbudet til alle amerikanere.

– USA er inne i den samme finanskrisa som resten av verden, så dette vil ikke skje over natta. Vi får se om det er penger å hente, sier Molde.

Også Leif Sande i IE peker på at Obama er avhengig av den realøkonomiske utviklingen.

– Men Obama har store ambisjoner om større trygderettigheter for folk flest. Så hvis han ikke leverer her, blir fallhøyden stor, mener Sande.

Jan Egil Pedersen peker på at USA har et veldig privatisert system, som er tungt å snu.

– Men økt minstelønn vil bety mye for de aller fattigste, mener han.

Midt-Østen

Den hardeste nøtta blir trolig Midt-Østen. Vi spør LO-lederen om han tror Obama vil klare å spille en positiv rolle for fred i Midt-Østen?

– Barak Obama har påpekt at Bush ikke tok tak i realitetene, så det er grunn til å forvente et mer grunnleggende bidrag fra mannen som i dag blir innsatt som president, men det fins ingen enkle veier, understreker Flåthen, som legger til at Gaza er bombet sønder og sammen.

– På kort sikt må det inn mat og medisiner, men på lang sikt må man få til mer varige løsninger. Her er jeg betinget optimist, samtidig som jeg er realist. Det er grunn til å understreke at han står overfor en veldig tøff jobb både når det gjelder Midt-Østen og generelt, sier Roar Flåthen.

Knut Arne Sanden tror utenrikspolitikken blir mer imøtekommende og at Obama vil satse mer på dialog enn alenegang.

– Han vil være mykere i formen, men fortsatt fast i fisken.. Jeg tror også det politiske klimaet vil bli bedre. Det blir hyggeligere å diskutere politikk med amerikanerne, sier Sanden.

Kjell Atle Brunborg har stort håp om at den nye presidenten vil skape dialog, framfor å starte kriger. Han håper USA vil legge et sterkt press på Israel for å få dem ut av Gaza og tilbake til de opprinnelige grensene.

Leif Sande synes det er vanskelig å spå om Obamas rolle her. Han påpeker at Israel stoppet bombingen før presidentinnsettelsen, men at Israel-lobbyen også er sterk i Obamas kretser.

– Hvis noen skal få til noe må det være Obama, så jeg er forsiktig optimist, sier IE-lederen.

Jarle Molde er også avdempet i forhåpningene.

– USAs Midt-Østen politikk er styrt av sterke fraksjoner. Jeg håper på en mer restriktiv holdning overfor Israels krigføring og drap, men dette sitter langt inne, mener Molde. Jan Egil Pedersen i NNN håper i beste fall på en bedre Midt-Østen dialog under Obama.

Geir Bjørkli har forventninger om at Barack Obama vil åpne for et bedre samarbeid internasjonalt.

– Dessuten må han holde løftet om å trekke seg ut av Irak.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
20.01.2009
12:17
16.12.2013 08:26Mest lest

Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.

Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.

Ida Bing og husleie.no

Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre

STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.

STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.

Lene Svenning

Nytt korona-sjokk: Tusenvis av ansatte i varehandelen på Østlandet står i fare for å bli permittert

SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.

SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.

Jan Inge Haga

Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte

RÅD: Meld deg inn i ei fagforeining, sjekk dokumentasjonen, ikkje ver redd for å stille spørsmål og frem lønnskrav så tidleg som mogleg. Det er råda frå Monica Hanssen og organisasjonsarbeidar Knut Skåle i Fellesforbundet.

RÅD: Meld deg inn i ei fagforeining, sjekk dokumentasjonen, ikkje ver redd for å stille spørsmål og frem lønnskrav så tidleg som mogleg. Det er råda frå Monica Hanssen og organisasjonsarbeidar Knut Skåle i Fellesforbundet.

Tormod Ytrehus

Sjåfør Monica får etterbetalt 82.000 kroner: – Det er ikke gøy å gå til sak, men det skal være lov å være syk

Det var under dette arbeidet dødsulykken skjedde på Metallco Aluminium i november 2017. Bildet er fra en video avdøde Sverre Aandahl lagde to år før ulykken der han dokumenterte arbeidet sitt. Hjullasteren til høyre i bilde har skuffa full av skrapmetall som den heller i kassa foran på det andre kjøretøyet. Dette kjøretøyet kjører så skuffa inn i smelteovnen, og metallet blir skjøvet inn i ovnen. Temperaturen i ovnen kan være opp mot 950 grader. Hvis en får vann i støpen, kan ovnen eksplodere. Det var det som skjedde, da ulykken inntraff.

Det var under dette arbeidet dødsulykken skjedde på Metallco Aluminium i november 2017. Bildet er fra en video avdøde Sverre Aandahl lagde to år før ulykken der han dokumenterte arbeidet sitt. Hjullasteren til høyre i bilde har skuffa full av skrapmetall som den heller i kassa foran på det andre kjøretøyet. Dette kjøretøyet kjører så skuffa inn i smelteovnen, og metallet blir skjøvet inn i ovnen. Temperaturen i ovnen kan være opp mot 950 grader. Hvis en får vann i støpen, kan ovnen eksplodere. Det var det som skjedde, da ulykken inntraff.

Privat, skjermdump fra YouTube

Verneombud og ansatt døde etter eksplosjon på arbeidsplassen. Daglig leder dømt til fengsel

Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.

Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.

Lise Åserud / NTB

FHI-ansatte jobbet over 300 timer overtid i 2020 – ledere fikk millioner i kompensasjon

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen og nestleder Peggy Hessen Følsvik jobber i tospann for å få innført pensjon fra første krone.

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen og nestleder Peggy Hessen Følsvik jobber i tospann for å få innført pensjon fra første krone.

Jan-Erik Østlie

Pensjon fra første krone: Derfor sier LO nei til NHOs forslag

UTSATT: Tall fra Folkehelseinstituttet viser at siste halvår i fjor var det ansatte i serveringsbransjen den yrkesgruppa med mest koronasmitte. (Illustrasjonsfoto)

UTSATT: Tall fra Folkehelseinstituttet viser at siste halvår i fjor var det ansatte i serveringsbransjen den yrkesgruppa med mest koronasmitte. (Illustrasjonsfoto)

colourbox.com

Smittet på jobb: 611 har søkt Nav om å få covid-19 godkjent som yrkessykdom

Pensjonspolitiske talsperson Lise Christoffersen i Ap

Pensjonspolitiske talsperson Lise Christoffersen i Ap

Jan-Erik Østlie

Ap og Rødt vil ha omkamp på omstridte pensjonsforslag

STENGES: Kjøpesentrene i nye 15 kommuner på Østlandet holder stengt fra og med mandag.

STENGES: Kjøpesentrene i nye 15 kommuner på Østlandet holder stengt fra og med mandag.

Erlend Angelo

Permitteringer i vente i ytterligere 15 kommuner: – Det er dramatisk å stenge ned kjøpesentrene

Uten lønn: Operatør Sandra Roksøy og de andre ansatte ved Norwegian Crystals har gått gjennom to krevende år, men har valgt å bli værende i bedriften.

Uten lønn: Operatør Sandra Roksøy og de andre ansatte ved Norwegian Crystals har gått gjennom to krevende år, men har valgt å bli værende i bedriften.

Mads Tindvik

Sandra jobbet flere måneder uten lønn: – Vi er evige optimister

Kronikk

De polske arbeiderne nektet å være servile da de ble advart mot å «bite hånda som matet dem». Jeg har dessverre ingen slike forventninger til Høyre, skriver Jonas Bals.

De polske arbeiderne nektet å være servile da de ble advart mot å «bite hånda som matet dem». Jeg har dessverre ingen slike forventninger til Høyre, skriver Jonas Bals.

Tormod Ytrehus

«Laksemilliardæren betaler Høyres valgkamp, men ikke lønn til sine polske ansatte»

Hovedtillitsvalgt Gro-Irene Hobber Hansen

Hovedtillitsvalgt Gro-Irene Hobber Hansen

Brian Cliff Olguin

Opptil 45.000 kan bli permittert på Østlandet: – Det er trist, vi håper det ikke blir langvarig, sier tillitsvalgt

LO-advokat Atle Sønsteli Johansen. (Arkivfoto)

LO-advokat Atle Sønsteli Johansen. (Arkivfoto)

Jan-Erik Østlie

Skal det være to eller 14 dagers varslingsfrist for permitteringer? LO-advokatene svarer

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) mener at såkalte ostehøvelkutt ikke kan forklare hvorfor Danmark tester flere virusprøver for mutasjoner enn Norge.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) mener at såkalte ostehøvelkutt ikke kan forklare hvorfor Danmark tester flere virusprøver for mutasjoner enn Norge.

Leif Martin Kirknes

Høie forsvarer budsjettkuttene i Folkehelseinstituttet (FHI)

Leif Martin Kirknes

450 Widerøe-piloter bytter fagforbund

KLAR TALE: – Det burde hete nødundervisning, som de kaller det i Danmark, for det er det det er – ikke skole, sier Henriette Sofie Selnæs. Hun mener vårens eksamener bør droppes.

KLAR TALE: – Det burde hete nødundervisning, som de kaller det i Danmark, for det er det det er – ikke skole, sier Henriette Sofie Selnæs. Hun mener vårens eksamener bør droppes.

Sissel M. Rasmussen

Ungdomsskolelærer Henriette (48) er forbanna: – Det burde hete nødundervisning, ikke skole

Debatt

Hvorfor glemmer vi de som er syke og mottakerne av arbeidsavklaringspenger?, spør Svein-Arild Gullvåg. (Illustrasjonsfoto)

Hvorfor glemmer vi de som er syke og mottakerne av arbeidsavklaringspenger?, spør Svein-Arild Gullvåg. (Illustrasjonsfoto)

Emmie Olivia Kristiansen

«Hva skjedde med at VI ivaretok VÅRE syke og svake?», skriver tillitsvalgt i Nav

FHI-direktør Camilla Stoltenberg

FHI-direktør Camilla Stoltenberg

NordForsk

FHI advarte om konsekvenser av nedbemanning allerede i 2017

Vlantanas 1500 lastebiler har blitt et kjent syn på motorveier over hele Europa. Vlantana Norge gikk bedriften konkurs i 2020. Selv etter konkursen fortsatte Vlantana å kjøre i Norge. Her er en litauisk Vlantana lastebil fotografert på døgnhvileplassen i Lier i sutten av juli 2020.

Vlantanas 1500 lastebiler har blitt et kjent syn på motorveier over hele Europa. Vlantana Norge gikk bedriften konkurs i 2020. Selv etter konkursen fortsatte Vlantana å kjøre i Norge. Her er en litauisk Vlantana lastebil fotografert på døgnhvileplassen i Lier i sutten av juli 2020.

Roy Ervin Solstad

Litauiske lastebilsjåfører krever lønn, overtid og feriepenger for til sammen 16 millioner kroner fra tidligere arbeidsgiver


Flere saker