– Dette blir et tøft år
Tirsdag kom beskjeden han hadde fryktet. De store underskuddene rammer flere tusen SAS-ansatte. Men Trond Smøraas skal forhandle om hver eneste mulige oppsigelse for HK-medlemmene.
Ikke overraskende presenterte flyselskapet sine millionunderskudd og forslag til kutt. I tall vises det til at 3.000 årsverk skal vekk. I tillegg står 5.600 ansatte i fare for å bli outsourcet fra SAS-konsernet.
Ikke uten kamp
Leder av HK forening for luftfart og reiseliv, Trond Smøraas, sier til HK-Nytt at han ikke er direkte sjokkert over tallene som ble presentert tirsdag. Han har lenge visst at det må sterk medisin til for å redde flyselskapet. Han tror dette bare er begynnelsen, og at 2009 blir et tøft år for SAS. – Jeg tror dessverre vi er lagt fra i mål. Noe måtte gjøres. Hvis hadde fortsatt som i dag, ville underskuddene ført til at samtlige arbeidsplasser ville stått i fare. Da snakker vi om 25.000 ansatte, sier han.
Men Smøraas vil selvfølgelig sørge for at håndtering av overtallighet og mulig outsourcing skjer etter boka. Han begynner allerede denne uka på Vigra hvor rutekutt allerede vil få konsekvenser for de bakkeansatte. – Og vi skal forhandle for alle HK-medlemmene som eventuelt rammes av det som i dag er presentert. Blir det outsourcing vil vi selvfølgelig hevde at det er en virksomhetsoverdragelse, bedyrer han.
Ingen oversikt
Det som nå skjer, er at SAS i Norge, Sverige, Danmark og interkontinental slås sammen til ett selskap med sete i Stockholm. Hvert land skal ha sin basesjef. Ifølge Smøraas vil det bli noen synergieffekter ut av det, i tillegg til at rutekutt vil gi kostnadsbesparelser. Men kutt i antall ansatte er ikke til å unngå, mener HKeren.
– Rutekutt har allerede fått konsekvenser for de bakkeansatte. Hva som kommer av denne store pakka, vet vi foreløpig ikke. De sier at de vil outsource deler av virksomheten, men vi har ennå ingen detaljer og dermed ikke oversikt over hvor mange av de norske SAS-ansatte som rammes. Det er likevel klart at HK-medlemmer vil berøres, sier Trond Smøraas.
Ingen ende ta?
Omstillingene i bransjen har i grunnen holdt på helt siden 1998, da flyselskapene flyttet til Gardermoen. Da kom konkurransen virkelig opp i dagen. – Billigselskapene plukket opp mange kunder og tappet ressurser alle steder. Men mange av disse har gått under. Det som gjelder nå er å få SAS til å bli stabilt i konkurransen med de andre, sier Smøraas.
Hans egen arbeidsplass, SAS Cargo og Spirit, er ett av selskapene som skal selges ut. – Det er besluttet for lenge siden, men har ligget på is på grunn av finanskrisa. Det står ikke mange oppkjøpere i kø for tiden, sier Smøraas. Hva som skjer med de bakkeansatte i SGS vet han ennå ikke.
Vidtrekkende
Trond Smøraas er glad for at staten går inn med en aksjeemisjon på 800 millioner kroner. Han håper det kan redde noen arbeidsplasser i Norge. Han mener dessuten at en forringelse av rutenettet i Norge vil få store konsekvenser for sysselsettingen også utenfor flybransjen.
– At staten som eier tar ansvar er bra. At vi har et godt utbygd rutenett er viktig for arbeidsplasser i hele landet. Tenk hva som ville skjedd dersom Widerøe sto på bakken. Dette handler om å ha en infrastruktur over hele Norge, sier han.
Brette opp ermene
Smøraas er nå beredt til å gå på oppgaven med krum rygg. – Dette året vil bli knalltøft. Nå skal vi forhandle om både overtallighet og mulig outsourcing. Noen forhandlinger vil bli tatt på konsernnivå – felles for ansatte i alle land. Likevel må en del ned på nasjonalt nivå. Vi har ulikt lovverk og ulike avtaler å forholde oss til, minner han om.
Mest lest
ELENDIG BEHANDLING: Tommy Storeide Vangen har jobba i varehandelen i mange år.
Erlend Angelo
Tommy jobba seg i senk og ble sykmeldt: – Jeg har aldri blitt så dårlig behandla som av Coop
Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.
Privat
– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?
KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.
Jan-Erik Østlie
Bunnotering for Ap: – Utrolig hvordan partiet sliter, sier valgforsker
SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.
Colourbox
Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard
Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.
Werner Juvik
Redningsmannskapet i Gjerdrum var i konstant fare. Her er innsatslederens historie
Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.
Privat
Monica har snart vært permittert ett år: – Det er tøft. Bare å stå opp og vite at ingen har behov for deg
Mari Falck forteller at faren Morten alltid har vært en positivt innstilt person med et usedvanlig godt humør. Han ble veldig deprimert etter nedstengingen og følte seg innesperret.
Privat
Mari fikk besøke sin dødssyke far kun én gang i uka. Da kokte det over for overlegen
Harald Eia er sosiolog, komiker, programleder og forfatter.
Ida Bing
Harald Eia kurser Ap om Ulikhets-Norge. Her er hans advarsel
Illustrasjon
Håvard Sæbø
Rekordhøy arbeidsledighet i Lofoten – henter inn tusener av sesongarbeidere
Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.
Jan-Erik Østlie
Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan utelukke Wizz Air fra å delta i konkurransen om norske ruter
Jonas Gahr Støre. Arkivfoto
Jan-Erik Østlie
– Skal regjeringen komme etter med enda nye innrømmelser, bør det være å gi feriepenger på dagpenger
Martin Håndlykken
Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren
OVERRASKET: Tillitsvalgt for vaktmestertjenesten, Geir Tjøstheim, og tillitsvalgt for renholdsarbeiderne, Jana John, begge for Fagforbundet, fikk ikke vite om privatiseringen før avgjørelsen var tatt.
Strandbuen/Stine Serigstad
Geir og Jana fikk sjokkbeskjed: – Jeg har tenkt at jobben min er trygg fordi jeg jobber i kommunen
537 ansatte ved sju Tine-meierier kan bli tatt ut i streik fra lørdag.
Jan-Erik Østlie
Over 500 ansatte i Tine kan bli tatt ut i streik
Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.
Jan-Erik Østlie
Togrenholdere kjemper for å beholde lønna: – Stjerneeksempel på borgerlig politikk, mener Moxnes
En forhøyet dagpengesats er viktig for å sikre lavtlønte gjennom koronakrisa, ifølge tillitsvalgt Djevat Hisenai.
Håvard Sæbø
Permittere og ledige får beholde dagpengesatsen: – Nå slipper de å leve under fattigdomsgrensa
Trond Giske
Leif Martin Kirknes
Giske foreslått som lokallagsleder i Trondheim, men takket selv nei til å stille
Hva blir pensjonen på? Her får du nyttig info.
Colourbox
Nær halvparten vet ikke hva de får eller trenger i pensjon
SV-leder Audun Lysbakken krever flere sosiale tiltak for å hindre en permanent ledighet og ulikhet når koronakrisa er over.
Jan-Erik Østlie