JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bokklubbene kutter igjen

De norske bokklubbene er inne i nok en nedbemanningsprosess. De ansatte har fått tilbud om frivillige sluttpakker.

lene.svenning@lo-media.no

Sviktende salg i fjor høst og i årets to første måneder har fått De norske bokklubbene til å sette på bremsene. Selv om bedriften var gjennom nedbemanningsrunder i både 2003 og 2004, var det tydeligvis ikke nok. Nå skal 10 til 15 av 130 årsverk bort. De ansatte har fått tilbud om sluttpakker som inneholder maks ni måneders etterlønn. De eldste arbeidstakere har også fått tilbud om gavepensjon.

Få må gå

Ifølge HK-tillitsvalgt Hilde Johnsrud ser det ut som om antall ansatte som må forlate bokklubbskuta ikke blir så stort. Stillingskuttet innebærer også at ledige stillinger ikke blir besatt, og at engasjementer blir forkortet eller ikke fornyet. Det endelige antallet som tar sluttpakker og går er ikke avklart ennå. Ikke alle har bestemt seg.

– Dette ser ut til å løse seg lettere enn det vi kunne frykte. Jeg har vært litt redd for denne nedbemanningsprosessen, siden de fleste av oss som er igjen har ti års ansiennitet eller mer. Dette er folk som har jobbet sammen i årevis, sier hun.

Dårligere sluttpakker

Sluttpakkene i de to tidligere nedbemanningsrundene var langt mer lukrative enn de som tilbys nå.

– Det var en annen tid. Vi hadde mer penger og verden så meget bedre ut, sier administrerende direktør Kristenn Einarsson i De norske bokklubbene til Dagens Næringsliv.

Hilde Johnsrud forteller at HK-klubben har liten innflytelse på størrelsen på sluttpakkene, men hun forstår hvorfor de ikke er like gode som tidligere.

– Vi ser jo også at bokklubbenes rammebetingelser har blitt dårligere år for år, sier hun.

Sliten organisasjon

De norske bokklubbene har nylig gjennomført store omorganiseringer, med flytting av lageret og innføringen av et nytt IT-system. Så ble det varslet nedbemanning.

– Dette var et litt uheldig sammenfall, og sliter på organisasjonen. Folk er lei og resignert. Det er vanskelig å holde fokuset på det vi skal gjøre, erkjenner Johnsrud.

Hun håper dette er den siste runden med stillingskutt i bedriften på en stund, men frykter nye i framtida.

Annonse
Annonse