JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Japan vurderer den norske modellen

20 år med økonomisk nedgang har satt dype spor i det japanske velferdssystemet. Nå snakker flere og flere japanske ledere om den norske velferdsmodellen.25.01.2011
14:26
16.12.2013 15:10

nina.hanssen@lomedia.no

Da Tokyo fikk OL i 1964, anså minst 68 prosent av befolkningen i Japan seg som middelklasse. Eksperter spekulerte i om Japan kunne ta på seg den globale ledertrøya og ta over for USA som den ledende statsmakten i verden. Men så var det brått slutt.

Stjernesprekk

I 1989 sprakk bobla som førte Japan inn i en lang nedgangsperiode som de ennå ikke er kommet ut av.

Sprekken skyldes en enorm mengde dårlige lån i kombinasjon med fallende priser på eiendom og et banksystem som drev med en enorm kapitalinnsprøyting i den voksende japanske industrien.

Fra å være en vekststjerne havnet Japan i økonomisk stagnasjon. Landet har lånt penger til krisepakker i to tiår, og økonomisk tilbakegang er blitt normaltilstand.

I dag er landets statsgjeld på enorme 500.000 kroner per innbygger.

Sentralbanken i Japan rykket i 2010 flere ganger inn for å holde kursen på Yen nede på det internasjonale markedet. Kina har passert Japan som verdens nest største økonomi, og Kina er fortsatt landets største handelspartner.

Etter så mange år med økonomisk stagnasjon, er det ikke lett for politikere å få gehør for smertefulle offentlige kutt og skatteøkninger i Japan, for å rette opp økonomien.

Politisk kaos

De siste 20 årene har Japan byttet statsminister 17 ganger. Vekslende regjeringen har deregulert og privatisert i stor stil, og arbeidsmarkedet har endret seg radikalt.

Politikerne har ikke klart å få ned den massive offentlige gjelden, og arbeidsledigheten har ligget på rundt fem prosent.

Men selv om situasjonen er vanskelig, har Japan fortsatt noen velferdsordninger, relativ lav arbeidsledighet og høye lønninger sammenlignet med nabolandene. Og besøker du en statlig arbeidsplass går livet som før.

Jobb med mening

På Universitetet i Nagasaki har de offentlige lønningene stått stille, men fortsatt har både professorene og studentene her lange arbeidsdager.

Det mest påfallende på en japansk arbeidsplass er at folk løper fremfor å gå i gangene. Mange ser ut til å ha det veldig travelt.

Solen har allerede gått ned da professor Dr. Takakazu Ishimatsu titter ut av kontoret der han jobber. Universitetet er 99 prosent støtte fra det offentlige, men én prosent er fra det private næringslivet.

Ishimatsu utviklet tidligere roboter for næringsliv og industri, men nå har han flyttet fokus på enkeltindivider. Han har spesialisert seg på å lage duppeditter til folk som faller utenfor velferdssamfunnet på grunn av en eller flere funksjonshemminger.

– Noen oppfinnelser forblir prototyper, mens andre kan produseres til markedet for å hjelpe flere. Jeg synes det er flott å kunne hjelpe noen til å få et bedre liv, sier han.

Ikke politisk interessert

Professoren er ikke særlig opptatt av politikk og har ingen formening om den nye regjeringen er bedre enn den forrige.

Han er heller ikke opptatt av å tjene mest mulig, men å ha et godt liv og en meningsfull jobb, med gode kolleger og studenter.

Professoren er ikke så bekymret over at arbeidstiden strekker seg langt utover ettermiddagen og kvelden.

Ofte hender det at professoren og kollegene drar på pub etter jobben, og av og til avrundes dagen på karaokebar.

– Det er viktig å koble av å gjøre morsomme ting etter en lang arbeidsdag. Jeg liker godt å synge. Det gjør meg glad, smiler Ishimatsu.

Ny politisk kurs

I fjor sa folk i Japan nei til Det Liberaldemokratiske Parti (LDP) som har sittet med makten i 50 år. I stedet ble Yukio Hatoyama fra Japans Demokratiske Parti (DPJ) ny statsminister.

Japan fikk en statsminister som snakket varmt om den nordiske velferdsmodellen, og som signaliserte at han ville ha en dialog med fagbevegelsen om utfordringene i arbeidsmarkedet.

Det gjør også nåværende statsminister Naoto Kan, som i juni i år ble utnevnt til å etterfølge Hatoyama både som partileder og statsminister, kun en måned før overhusvalget 11. juni.

Naoto Kan ønsket en forbedring av levekår, spesielt for sosialt marginaliserte og minoriteter, innføring av barnetrygd og redusering av skolepenger i videregående opplæring.

Tapte overhuset

For å få til dette foreslo han en skatteøkning og ville reformere pensjonssystemet. Dette var ikke populært. Kan mistet flertallet i overhuset, men styrer fortsatt en koalisjonsregjering ettersom de har flertall i underhuset.

Statsministeren er nå opptatt av å få til en økonomisk vekst og skape nye innovative arbeidsplasser. Arbeidsledigheten er i overkant av fem prosent. I sitt politiske manifest «New Growth Strategy» slår regjeringen fast at jobb nummer en er å redde økonomien.

Slagordet er å skape et inkluderende samfunn for alle borgere, men det er langt igjen.

Fattigdommen øker

På grunn av den enorme dereguleringen, outsourcingen og privatisering, er det blitt vanskeligere for folk som faller utenfor det ordinære arbeidsmarkedet.

Mange ekteskap ender i skilsmisse, og i Japan er det er kvinnen som alltid blir sittende med ansvar for barna og de økonomiske bekymringene. Det er også blitt vanskeligere for enslige mødrene å finne seg deltids-arbeid.

59 prosent av enslige mødre i 2008 tjente under fattigdomsgrensa. Noe som igjen betyr at 14,3 prosent av alle japanske barn vokser opp i fattigdom.

Dette er alarmerende tall, og Japans barnefattigdom er størst i OECD-område.

Alarmerende selvmordsrate

Professor Jeff Kingston ved Temple University i Tokyo kom nylig ut med en bok om de store omveltningene i Japan siden 1990-tallet og fram til i dag.

Det er en ærlig og skremmende bok som forteller noe om skyggesiden etter boblesprekken.

Japan topper selvmordstatistikken blant vestlige land. I 2008 tok 32 249 mennesker sitt liv, flest folk i 50-års alder.

Jeff Kingston skisserer flere årsaker til at selvmordsraten i Japan har vært og fortsatt er så høy. Aller øverst kommer helseproblemer inkludert depresjon, deretter økonomiske problemer, familierelaterte problemer og problemer i arbeidslivet.

Utfordringer i arbeidsmarkedet

Kombinert med en økt aldrende befolkning og synkende fødselstall, samt en tyngende statsgjeld, har myndighetene i Japan nå store, langsiktige utfordringer som må håndteres. Regjeringen har lansert 21 nasjonale strategiske prosjekter for å revitalisere Japan.

Situasjonen på arbeidsmarkedet har endret seg dramatisk de siste 20 årene. Det er langt flere midlertidige og deltidsansatte, og lite muligheter for utvikling og karrieremuligheter i det nye arbeidsmarkedet.

– Arbeidsmarkedet er langt mer usikkert og ustabilt og dette bekymrer mange. Mens kvinner i Japan har levd under disse forholdene i over 40 år, er dette nytt for mange mannlige arbeidstakere, forteller Keiko Nakata. Hun har i mange år har bodd i Trondheim, og skrevet bok på japansk om sine norske erfaringer.

Offisielt navn: Nippon/Nihon - Japan (På nasjonalspråket betyr Japan «sol» og «opphav»)

Hovedstad: Tokyo (8.3 mill)

Største byer: Yokohama (3.5 mill), Osaka (2.6 mill), Nagoya (2.2 mill), Sapporo (1.7 mill), Kobe (1.5 mill), Kyoto (1.5 mill)

Språk: Japansk

Flateinnhold: 374 744 km2

Folketall: 127.7 millioner (2004)

Statsminister: Naoto Kan fra Japans Demokratiske Parti (DPJ)

66 millioner arbeidstakere, deriblant 38 millioner menn og 28 millioner kvinner.

Gjennomsnittlønnen de siste 20 årene har stått stille. Fortsatt tjener kvinner i gjennomsnitt rundt 60 prosent av menns lønn.

Stabile trygge familier og arbeidsplasser har vært grunnpilarene for Japans velferdssamfunn i etterkrigstiden. Men i dagens Japan er verken ekteskapet eller jobben stabil. I dag føder japanske kvinner i gjennomsnitt 1,3 barn, mens 21 prosent av befolkningen er over 65 år. Dette bekymrer regjeringen.

Hele 90 prosent av kvinnene slutter i jobben når de etablerer en familie.

Flere familier lever nå under fattigdomsgrensa, og særlig skilte og alenemødre sliter for å få endene til å møtes.

KILDE: Utenriksdepartementets landssider

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
25.01.2011
14:26
16.12.2013 15:10Mest lest

LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.

Håvard Sæbø

LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet

Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.

Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.

Jan-Erik Østlie

Løsning i lønnsoppgjøret, ingen streik. Her er årets økonomiske ramme

MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.

MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.

Ole Palmstrøm

Raj (63) har fått 24.700 kroner i lønnshopp på fem år. Kollegaen fikk nesten 100.000 kroner mer

LO og NHO ble enige i  årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.

LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.

Håvard Sæbø

Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart

Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.

Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.

Emmie Olivia Kristiansen

16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten

Sissel M. Rasmussen

Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger

2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.

2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.

Brian Cliff Olguin

Nytt lønnsoppgjør i havn: 34.000 ansatte får ny lønn

For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.

For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.

Leif Martin Kirknes

Ny måling: Nå er Ap størst igjen. Det har ikke skjedd siden juni i fjor

FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.

FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.

Tormod Ytrehus

Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få

Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.

Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.

LO Stat

Lønnsoppgjøret: Så mye får helsearbeidere, postbud og operasangere

Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.

Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.

Emmie Olivia Kristiansen

Hva skjer i lønnsoppgjørene fremover? Åtte spørsmål og svar

Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.

Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.

Leif Martin Kirknes

LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet

Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.

Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.

Håvard Sæbø

Hva er egentlig frontfagsmodellen? Du får svarene her

Vekter og tillitsvalgt Knut-Johannes Berg er lei av å sakke akterut på lønn. Derfor blir han provosert av NHOs krav i årets mellomoppgjør.

Vekter og tillitsvalgt Knut-Johannes Berg er lei av å sakke akterut på lønn. Derfor blir han provosert av NHOs krav i årets mellomoppgjør.

Sissel M. Rasmussen

Vekter Knut-Johannes er provosert: Om NHO får gjennomslag, vil han henge enda mer etter på lønn

Nå starter forhandlingene om lønna til postbud Lars Sigurd Sandve og 159.000 andre som er ansatt i bedrifter som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.

Nå starter forhandlingene om lønna til postbud Lars Sigurd Sandve og 159.000 andre som er ansatt i bedrifter som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.

Alf Ragnar Olsen

Nå starter lønnsoppgjøret for helsearbeidere, postbud og operasangere

Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.

Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.

Helge Rønning Birkelund

Wizz Air tapte rettssak mot tidligere ansatte: – Det bør være en ordentlig tankevekker

LO Media

Fagbevegelsen er samstemt: SV må med i en ny rødgrønn regjering

Renhold er en yrkesgruppe med lav lønn. I år får LO-organiserte på denne overenskomsten et lavlønnstillegg på 1 krone per time.

Renhold er en yrkesgruppe med lav lønn. I år får LO-organiserte på denne overenskomsten et lavlønnstillegg på 1 krone per time.

Erlend Angelo

Derfor er lavtlønte kvinner så viktig for LO

– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Øyvind Aukrust

Støre varsler full gjennomgang av Nav: Slik skal Norge bli best til å få folk i jobb igjen

Senterpartiet faller 4,6 prosentpoeng til en oppslutning på 14 prosent i målingen.

Senterpartiet faller 4,6 prosentpoeng til en oppslutning på 14 prosent i målingen.

Jan-Erik Østlie

Arbeiderpartiet kraftig fram i ny meningsmåling. Senterpartiet stuper


Flere saker