JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Japan vurderer den norske modellen

20 år med økonomisk nedgang har satt dype spor i det japanske velferdssystemet. Nå snakker flere og flere japanske ledere om den norske velferdsmodellen.25.01.2011
14:26
16.12.2013 15:10

nina.hanssen@lomedia.no

Da Tokyo fikk OL i 1964, anså minst 68 prosent av befolkningen i Japan seg som middelklasse. Eksperter spekulerte i om Japan kunne ta på seg den globale ledertrøya og ta over for USA som den ledende statsmakten i verden. Men så var det brått slutt.

Stjernesprekk

I 1989 sprakk bobla som førte Japan inn i en lang nedgangsperiode som de ennå ikke er kommet ut av.

Sprekken skyldes en enorm mengde dårlige lån i kombinasjon med fallende priser på eiendom og et banksystem som drev med en enorm kapitalinnsprøyting i den voksende japanske industrien.

Fra å være en vekststjerne havnet Japan i økonomisk stagnasjon. Landet har lånt penger til krisepakker i to tiår, og økonomisk tilbakegang er blitt normaltilstand.

I dag er landets statsgjeld på enorme 500.000 kroner per innbygger.

Sentralbanken i Japan rykket i 2010 flere ganger inn for å holde kursen på Yen nede på det internasjonale markedet. Kina har passert Japan som verdens nest største økonomi, og Kina er fortsatt landets største handelspartner.

Etter så mange år med økonomisk stagnasjon, er det ikke lett for politikere å få gehør for smertefulle offentlige kutt og skatteøkninger i Japan, for å rette opp økonomien.

Politisk kaos

De siste 20 årene har Japan byttet statsminister 17 ganger. Vekslende regjeringen har deregulert og privatisert i stor stil, og arbeidsmarkedet har endret seg radikalt.

Politikerne har ikke klart å få ned den massive offentlige gjelden, og arbeidsledigheten har ligget på rundt fem prosent.

Men selv om situasjonen er vanskelig, har Japan fortsatt noen velferdsordninger, relativ lav arbeidsledighet og høye lønninger sammenlignet med nabolandene. Og besøker du en statlig arbeidsplass går livet som før.

Jobb med mening

På Universitetet i Nagasaki har de offentlige lønningene stått stille, men fortsatt har både professorene og studentene her lange arbeidsdager.

Det mest påfallende på en japansk arbeidsplass er at folk løper fremfor å gå i gangene. Mange ser ut til å ha det veldig travelt.

Solen har allerede gått ned da professor Dr. Takakazu Ishimatsu titter ut av kontoret der han jobber. Universitetet er 99 prosent støtte fra det offentlige, men én prosent er fra det private næringslivet.

Ishimatsu utviklet tidligere roboter for næringsliv og industri, men nå har han flyttet fokus på enkeltindivider. Han har spesialisert seg på å lage duppeditter til folk som faller utenfor velferdssamfunnet på grunn av en eller flere funksjonshemminger.

– Noen oppfinnelser forblir prototyper, mens andre kan produseres til markedet for å hjelpe flere. Jeg synes det er flott å kunne hjelpe noen til å få et bedre liv, sier han.

Ikke politisk interessert

Professoren er ikke særlig opptatt av politikk og har ingen formening om den nye regjeringen er bedre enn den forrige.

Han er heller ikke opptatt av å tjene mest mulig, men å ha et godt liv og en meningsfull jobb, med gode kolleger og studenter.

Professoren er ikke så bekymret over at arbeidstiden strekker seg langt utover ettermiddagen og kvelden.

Ofte hender det at professoren og kollegene drar på pub etter jobben, og av og til avrundes dagen på karaokebar.

– Det er viktig å koble av å gjøre morsomme ting etter en lang arbeidsdag. Jeg liker godt å synge. Det gjør meg glad, smiler Ishimatsu.

Ny politisk kurs

I fjor sa folk i Japan nei til Det Liberaldemokratiske Parti (LDP) som har sittet med makten i 50 år. I stedet ble Yukio Hatoyama fra Japans Demokratiske Parti (DPJ) ny statsminister.

Japan fikk en statsminister som snakket varmt om den nordiske velferdsmodellen, og som signaliserte at han ville ha en dialog med fagbevegelsen om utfordringene i arbeidsmarkedet.

Det gjør også nåværende statsminister Naoto Kan, som i juni i år ble utnevnt til å etterfølge Hatoyama både som partileder og statsminister, kun en måned før overhusvalget 11. juni.

Naoto Kan ønsket en forbedring av levekår, spesielt for sosialt marginaliserte og minoriteter, innføring av barnetrygd og redusering av skolepenger i videregående opplæring.

Tapte overhuset

For å få til dette foreslo han en skatteøkning og ville reformere pensjonssystemet. Dette var ikke populært. Kan mistet flertallet i overhuset, men styrer fortsatt en koalisjonsregjering ettersom de har flertall i underhuset.

Statsministeren er nå opptatt av å få til en økonomisk vekst og skape nye innovative arbeidsplasser. Arbeidsledigheten er i overkant av fem prosent. I sitt politiske manifest «New Growth Strategy» slår regjeringen fast at jobb nummer en er å redde økonomien.

Slagordet er å skape et inkluderende samfunn for alle borgere, men det er langt igjen.

Fattigdommen øker

På grunn av den enorme dereguleringen, outsourcingen og privatisering, er det blitt vanskeligere for folk som faller utenfor det ordinære arbeidsmarkedet.

Mange ekteskap ender i skilsmisse, og i Japan er det er kvinnen som alltid blir sittende med ansvar for barna og de økonomiske bekymringene. Det er også blitt vanskeligere for enslige mødrene å finne seg deltids-arbeid.

59 prosent av enslige mødre i 2008 tjente under fattigdomsgrensa. Noe som igjen betyr at 14,3 prosent av alle japanske barn vokser opp i fattigdom.

Dette er alarmerende tall, og Japans barnefattigdom er størst i OECD-område.

Alarmerende selvmordsrate

Professor Jeff Kingston ved Temple University i Tokyo kom nylig ut med en bok om de store omveltningene i Japan siden 1990-tallet og fram til i dag.

Det er en ærlig og skremmende bok som forteller noe om skyggesiden etter boblesprekken.

Japan topper selvmordstatistikken blant vestlige land. I 2008 tok 32 249 mennesker sitt liv, flest folk i 50-års alder.

Jeff Kingston skisserer flere årsaker til at selvmordsraten i Japan har vært og fortsatt er så høy. Aller øverst kommer helseproblemer inkludert depresjon, deretter økonomiske problemer, familierelaterte problemer og problemer i arbeidslivet.

Utfordringer i arbeidsmarkedet

Kombinert med en økt aldrende befolkning og synkende fødselstall, samt en tyngende statsgjeld, har myndighetene i Japan nå store, langsiktige utfordringer som må håndteres. Regjeringen har lansert 21 nasjonale strategiske prosjekter for å revitalisere Japan.

Situasjonen på arbeidsmarkedet har endret seg dramatisk de siste 20 årene. Det er langt flere midlertidige og deltidsansatte, og lite muligheter for utvikling og karrieremuligheter i det nye arbeidsmarkedet.

– Arbeidsmarkedet er langt mer usikkert og ustabilt og dette bekymrer mange. Mens kvinner i Japan har levd under disse forholdene i over 40 år, er dette nytt for mange mannlige arbeidstakere, forteller Keiko Nakata. Hun har i mange år har bodd i Trondheim, og skrevet bok på japansk om sine norske erfaringer.

Offisielt navn: Nippon/Nihon - Japan (På nasjonalspråket betyr Japan «sol» og «opphav»)

Hovedstad: Tokyo (8.3 mill)

Største byer: Yokohama (3.5 mill), Osaka (2.6 mill), Nagoya (2.2 mill), Sapporo (1.7 mill), Kobe (1.5 mill), Kyoto (1.5 mill)

Språk: Japansk

Flateinnhold: 374 744 km2

Folketall: 127.7 millioner (2004)

Statsminister: Naoto Kan fra Japans Demokratiske Parti (DPJ)

66 millioner arbeidstakere, deriblant 38 millioner menn og 28 millioner kvinner.

Gjennomsnittlønnen de siste 20 årene har stått stille. Fortsatt tjener kvinner i gjennomsnitt rundt 60 prosent av menns lønn.

Stabile trygge familier og arbeidsplasser har vært grunnpilarene for Japans velferdssamfunn i etterkrigstiden. Men i dagens Japan er verken ekteskapet eller jobben stabil. I dag føder japanske kvinner i gjennomsnitt 1,3 barn, mens 21 prosent av befolkningen er over 65 år. Dette bekymrer regjeringen.

Hele 90 prosent av kvinnene slutter i jobben når de etablerer en familie.

Flere familier lever nå under fattigdomsgrensa, og særlig skilte og alenemødre sliter for å få endene til å møtes.

KILDE: Utenriksdepartementets landssider

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
25.01.2011
14:26
16.12.2013 15:10Mest lest

Hanna Skotheim

Kaisa har vært fattig i verdens rikeste land: – Det er stigmatiserende å stå fram som fattig i Norge

ADVARER: Rafal Janeczeks liv ble snudd på hodet etter tiden som ansatt i bemanningsfirmaet Kranfører AS. Nå håper han andre arbeidsinnvandrere skal slippe å oppleve det samme som ham.

ADVARER: Rafal Janeczeks liv ble snudd på hodet etter tiden som ansatt i bemanningsfirmaet Kranfører AS. Nå håper han andre arbeidsinnvandrere skal slippe å oppleve det samme som ham.

Håvard Sæbø

Da Rafal (33) begynte å kreve lønn mellom oppdrag, ble jobben et mareritt

Telefonbetjenter blir trakassert at kunder.

Telefonbetjenter blir trakassert at kunder.

Illustrasjonsfoto: Motortion/Colourbox

Telefonbetjenter blir drapstruet på jobb. Her forteller tre ansatte sine historier

Marian Abdi Hussein (SV) , Maria-Karine Aasen-Svensrud (Ap) og Tobias Drevland Lund (Rødt) var blant fagkandidatene som ble stemt inn på Stortinget

Marian Abdi Hussein (SV) , Maria-Karine Aasen-Svensrud (Ap) og Tobias Drevland Lund (Rødt) var blant fagkandidatene som ble stemt inn på Stortinget

Hanna Skotheim, Sidsel Valum og Brian Cliff Olguin

Se hvem som kom inn på Stortinget fra fagbevegelsen

NESTEN PARKERT FOR GODT: Yngve Hovland (52) ble hardt skadet på jobb i fengselet. Sykkelen holder ham oppe på fritida.

NESTEN PARKERT FOR GODT: Yngve Hovland (52) ble hardt skadet på jobb i fengselet. Sykkelen holder ham oppe på fritida.

Eivind Senneset

Først to år etter, er yrkesskaden til Yngve godkjent av Nav

Sverre Myrli har formelt bedt Europautvalget sørge for at implementeringen av EUs fjerde jernbanepakke legges på is.

Sverre Myrli har formelt bedt Europautvalget sørge for at implementeringen av EUs fjerde jernbanepakke legges på is.

Helge Rønning Birkelund

Arbeiderpartiet har formelt bedt regjeringen utsette jernbanepakke fire

Det er ikke alle dokumenter fra Stortinget som kommer til å bli med hjem til Hamar når Karin Andersen avslutter sitt 24 år lange liv som stortingsrepresentant.

Det er ikke alle dokumenter fra Stortinget som kommer til å bli med hjem til Hamar når Karin Andersen avslutter sitt 24 år lange liv som stortingsrepresentant.

Torgny Hasås

Etter 24 år mistet SVs Karin Andersen plassen sin på Stortinget: – Jeg har veldig mye ugjort i politikken

ULOVLIG PRAKSIS: Unibuss må betale 5000 kroner til Ruter dersom sjåfører bryter mobiltelefonreglementet til Ruter, men Oslo tingrett mener Unibuss sin praksis med å la sjåførene selv betale den «boten» er ulovlig.

ULOVLIG PRAKSIS: Unibuss må betale 5000 kroner til Ruter dersom sjåfører bryter mobiltelefonreglementet til Ruter, men Oslo tingrett mener Unibuss sin praksis med å la sjåførene selv betale den «boten» er ulovlig.

Roy Ervin Solstad

Bussjåfør ble bøtelagt for mobilbruk, men nektet å betale. Nå har han vunnet i retten

HÅP: – Jeg er glad fordi vi nå kan få endret lovverket. Nå er det flertall på Stortinget for å få vekk karenstiden. Det er flertall for at syke og skadde mennesker kan få beholde inntekten sin, arbeidsavklaringspenger, helt fram til de er ferdig avklart i Nav og helsevesenet, sier Elisabeth Thoresen, som leder AAP-aksjonen.

HÅP: – Jeg er glad fordi vi nå kan få endret lovverket. Nå er det flertall på Stortinget for å få vekk karenstiden. Det er flertall for at syke og skadde mennesker kan få beholde inntekten sin, arbeidsavklaringspenger, helt fram til de er ferdig avklart i Nav og helsevesenet, sier Elisabeth Thoresen, som leder AAP-aksjonen.

Jan-Erik Østlie

AAP-generalen øyner håp om bedre forhold for syke og skadde i norsk arbeidsliv

DRØMME-STATSRÅDER: Trine Lise Sundnes (Ap), Terje Aasland (Ap), Freddy Øvstegård (SV), Mona Fagerås (SV) , Arne Nævra (SV) og Sverre Myrli (Ap) er blant politikerne forbundene peker på som sine favoritter.

DRØMME-STATSRÅDER: Trine Lise Sundnes (Ap), Terje Aasland (Ap), Freddy Øvstegård (SV), Mona Fagerås (SV) , Arne Nævra (SV) og Sverre Myrli (Ap) er blant politikerne forbundene peker på som sine favoritter.

Bakgrunnsfoto: Erlend Angelo

Her er LO-forbundenes ønske-statsråder

– Det er sånn at vedtak som er fattet i Stortinget, er det konstitusjonell tradisjon for at en gjennomfører, sier Erna Solberg.

– Det er sånn at vedtak som er fattet i Stortinget, er det konstitusjonell tradisjon for at en gjennomfører, sier Erna Solberg.

Tormod Ytrehus

Solberg om EUs fjerde jernbanepakke: – Tradisjon for å gjennomføre stortingsvedtak

Leif Martin Kirknes

LOs tre mektigste krever at Støre endrer loven

Kommentar

Erna Solberg vil bli husket for at hun fikk Frp inn i regjering, skriver Kjell Werner.

Erna Solberg vil bli husket for at hun fikk Frp inn i regjering, skriver Kjell Werner.

Jan-Erik Østlie

«Erna vil bli husket for at hun fikk Frp inn i regjering»

KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad innrømmer at han aktivt prøvde å unngå skatt på statsrådsbolig.

KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad innrømmer at han aktivt prøvde å unngå skatt på statsrådsbolig.

Jan-Erik Østlie

Ropstad innrømmer at han prøvde å unngå skatt på pendlerleilighet

Jan-Erik Østlie / Atle Espen Helgesen

Industri Energi med tydelige forventninger til ny regjering

LÅGAST PÅ PRIS: App-selskapet Intercab/Ridel danka ut konkurrentane i anbodet om å køyre skoleelevar og funksjonshemma i Agder.

LÅGAST PÅ PRIS: App-selskapet Intercab/Ridel danka ut konkurrentane i anbodet om å køyre skoleelevar og funksjonshemma i Agder.

Tormod Ytrehus

App-selskap vann konkurranse om å køyre taxi for kommunen

TRAPPER OPP: LO Stat trapper opp kulturstreiken med 121 nye streikende neste uke.

TRAPPER OPP: LO Stat trapper opp kulturstreiken med 121 nye streikende neste uke.

Anders Hauge-Eltvik

Kulturstreiken for rettferdig pensjon trappes opp. Se oversikten her

Kommentar

Fagforbundets leder Mette Nord kan glede seg over at Stendi ikke anker hovedspørsmålet i Borgarting lagmannsretts dom.

Fagforbundets leder Mette Nord kan glede seg over at Stendi ikke anker hovedspørsmålet i Borgarting lagmannsretts dom.

Jan-Erik Østlie

«Stendi har krøpet til korset. Det er en seier for fagbevegelsen», skriver Kjell Werner

Leif Martin Kirknes

Støre vil ikke ha samarbeidsavtale med Rødt

PÅ FRIERFERD: Ap-leder Jonas Gahr Støre har reist mye i valgkampen.

PÅ FRIERFERD: Ap-leder Jonas Gahr Støre har reist mye i valgkampen.

Helge Rønning Birkelund

Dette viser bakgrunnstallene om framgangen til Ap i valginnspurten


Flere saker