JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Japan vurderer den norske modellen

20 år med økonomisk nedgang har satt dype spor i det japanske velferdssystemet. Nå snakker flere og flere japanske ledere om den norske velferdsmodellen.25.01.2011
14:26
16.12.2013 15:10

nina.hanssen@lomedia.no

Da Tokyo fikk OL i 1964, anså minst 68 prosent av befolkningen i Japan seg som middelklasse. Eksperter spekulerte i om Japan kunne ta på seg den globale ledertrøya og ta over for USA som den ledende statsmakten i verden. Men så var det brått slutt.

Stjernesprekk

I 1989 sprakk bobla som førte Japan inn i en lang nedgangsperiode som de ennå ikke er kommet ut av.

Sprekken skyldes en enorm mengde dårlige lån i kombinasjon med fallende priser på eiendom og et banksystem som drev med en enorm kapitalinnsprøyting i den voksende japanske industrien.

Fra å være en vekststjerne havnet Japan i økonomisk stagnasjon. Landet har lånt penger til krisepakker i to tiår, og økonomisk tilbakegang er blitt normaltilstand.

I dag er landets statsgjeld på enorme 500.000 kroner per innbygger.

Sentralbanken i Japan rykket i 2010 flere ganger inn for å holde kursen på Yen nede på det internasjonale markedet. Kina har passert Japan som verdens nest største økonomi, og Kina er fortsatt landets største handelspartner.

Etter så mange år med økonomisk stagnasjon, er det ikke lett for politikere å få gehør for smertefulle offentlige kutt og skatteøkninger i Japan, for å rette opp økonomien.

Politisk kaos

De siste 20 årene har Japan byttet statsminister 17 ganger. Vekslende regjeringen har deregulert og privatisert i stor stil, og arbeidsmarkedet har endret seg radikalt.

Politikerne har ikke klart å få ned den massive offentlige gjelden, og arbeidsledigheten har ligget på rundt fem prosent.

Men selv om situasjonen er vanskelig, har Japan fortsatt noen velferdsordninger, relativ lav arbeidsledighet og høye lønninger sammenlignet med nabolandene. Og besøker du en statlig arbeidsplass går livet som før.

Jobb med mening

På Universitetet i Nagasaki har de offentlige lønningene stått stille, men fortsatt har både professorene og studentene her lange arbeidsdager.

Det mest påfallende på en japansk arbeidsplass er at folk løper fremfor å gå i gangene. Mange ser ut til å ha det veldig travelt.

Solen har allerede gått ned da professor Dr. Takakazu Ishimatsu titter ut av kontoret der han jobber. Universitetet er 99 prosent støtte fra det offentlige, men én prosent er fra det private næringslivet.

Ishimatsu utviklet tidligere roboter for næringsliv og industri, men nå har han flyttet fokus på enkeltindivider. Han har spesialisert seg på å lage duppeditter til folk som faller utenfor velferdssamfunnet på grunn av en eller flere funksjonshemminger.

– Noen oppfinnelser forblir prototyper, mens andre kan produseres til markedet for å hjelpe flere. Jeg synes det er flott å kunne hjelpe noen til å få et bedre liv, sier han.

Ikke politisk interessert

Professoren er ikke særlig opptatt av politikk og har ingen formening om den nye regjeringen er bedre enn den forrige.

Han er heller ikke opptatt av å tjene mest mulig, men å ha et godt liv og en meningsfull jobb, med gode kolleger og studenter.

Professoren er ikke så bekymret over at arbeidstiden strekker seg langt utover ettermiddagen og kvelden.

Ofte hender det at professoren og kollegene drar på pub etter jobben, og av og til avrundes dagen på karaokebar.

– Det er viktig å koble av å gjøre morsomme ting etter en lang arbeidsdag. Jeg liker godt å synge. Det gjør meg glad, smiler Ishimatsu.

Ny politisk kurs

I fjor sa folk i Japan nei til Det Liberaldemokratiske Parti (LDP) som har sittet med makten i 50 år. I stedet ble Yukio Hatoyama fra Japans Demokratiske Parti (DPJ) ny statsminister.

Japan fikk en statsminister som snakket varmt om den nordiske velferdsmodellen, og som signaliserte at han ville ha en dialog med fagbevegelsen om utfordringene i arbeidsmarkedet.

Det gjør også nåværende statsminister Naoto Kan, som i juni i år ble utnevnt til å etterfølge Hatoyama både som partileder og statsminister, kun en måned før overhusvalget 11. juni.

Naoto Kan ønsket en forbedring av levekår, spesielt for sosialt marginaliserte og minoriteter, innføring av barnetrygd og redusering av skolepenger i videregående opplæring.

Tapte overhuset

For å få til dette foreslo han en skatteøkning og ville reformere pensjonssystemet. Dette var ikke populært. Kan mistet flertallet i overhuset, men styrer fortsatt en koalisjonsregjering ettersom de har flertall i underhuset.

Statsministeren er nå opptatt av å få til en økonomisk vekst og skape nye innovative arbeidsplasser. Arbeidsledigheten er i overkant av fem prosent. I sitt politiske manifest «New Growth Strategy» slår regjeringen fast at jobb nummer en er å redde økonomien.

Slagordet er å skape et inkluderende samfunn for alle borgere, men det er langt igjen.

Fattigdommen øker

På grunn av den enorme dereguleringen, outsourcingen og privatisering, er det blitt vanskeligere for folk som faller utenfor det ordinære arbeidsmarkedet.

Mange ekteskap ender i skilsmisse, og i Japan er det er kvinnen som alltid blir sittende med ansvar for barna og de økonomiske bekymringene. Det er også blitt vanskeligere for enslige mødrene å finne seg deltids-arbeid.

59 prosent av enslige mødre i 2008 tjente under fattigdomsgrensa. Noe som igjen betyr at 14,3 prosent av alle japanske barn vokser opp i fattigdom.

Dette er alarmerende tall, og Japans barnefattigdom er størst i OECD-område.

Alarmerende selvmordsrate

Professor Jeff Kingston ved Temple University i Tokyo kom nylig ut med en bok om de store omveltningene i Japan siden 1990-tallet og fram til i dag.

Det er en ærlig og skremmende bok som forteller noe om skyggesiden etter boblesprekken.

Japan topper selvmordstatistikken blant vestlige land. I 2008 tok 32 249 mennesker sitt liv, flest folk i 50-års alder.

Jeff Kingston skisserer flere årsaker til at selvmordsraten i Japan har vært og fortsatt er så høy. Aller øverst kommer helseproblemer inkludert depresjon, deretter økonomiske problemer, familierelaterte problemer og problemer i arbeidslivet.

Utfordringer i arbeidsmarkedet

Kombinert med en økt aldrende befolkning og synkende fødselstall, samt en tyngende statsgjeld, har myndighetene i Japan nå store, langsiktige utfordringer som må håndteres. Regjeringen har lansert 21 nasjonale strategiske prosjekter for å revitalisere Japan.

Situasjonen på arbeidsmarkedet har endret seg dramatisk de siste 20 årene. Det er langt flere midlertidige og deltidsansatte, og lite muligheter for utvikling og karrieremuligheter i det nye arbeidsmarkedet.

– Arbeidsmarkedet er langt mer usikkert og ustabilt og dette bekymrer mange. Mens kvinner i Japan har levd under disse forholdene i over 40 år, er dette nytt for mange mannlige arbeidstakere, forteller Keiko Nakata. Hun har i mange år har bodd i Trondheim, og skrevet bok på japansk om sine norske erfaringer.

Offisielt navn: Nippon/Nihon - Japan (På nasjonalspråket betyr Japan «sol» og «opphav»)

Hovedstad: Tokyo (8.3 mill)

Største byer: Yokohama (3.5 mill), Osaka (2.6 mill), Nagoya (2.2 mill), Sapporo (1.7 mill), Kobe (1.5 mill), Kyoto (1.5 mill)

Språk: Japansk

Flateinnhold: 374 744 km2

Folketall: 127.7 millioner (2004)

Statsminister: Naoto Kan fra Japans Demokratiske Parti (DPJ)

66 millioner arbeidstakere, deriblant 38 millioner menn og 28 millioner kvinner.

Gjennomsnittlønnen de siste 20 årene har stått stille. Fortsatt tjener kvinner i gjennomsnitt rundt 60 prosent av menns lønn.

Stabile trygge familier og arbeidsplasser har vært grunnpilarene for Japans velferdssamfunn i etterkrigstiden. Men i dagens Japan er verken ekteskapet eller jobben stabil. I dag føder japanske kvinner i gjennomsnitt 1,3 barn, mens 21 prosent av befolkningen er over 65 år. Dette bekymrer regjeringen.

Hele 90 prosent av kvinnene slutter i jobben når de etablerer en familie.

Flere familier lever nå under fattigdomsgrensa, og særlig skilte og alenemødre sliter for å få endene til å møtes.

KILDE: Utenriksdepartementets landssider

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
25.01.2011
14:26
16.12.2013 15:10Mest lest

ELENDIG BEHANDLING: Tommy Storeide Vangen har jobba i varehandelen i mange år.

ELENDIG BEHANDLING: Tommy Storeide Vangen har jobba i varehandelen i mange år.

Erlend Angelo

Tommy jobba seg i senk og ble sykmeldt: – Jeg har aldri blitt så dårlig behandla som av Coop

Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.

Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.

Privat

– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?

KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.

KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.

Jan-Erik Østlie

Bunnotering for Ap: – Utrolig hvordan partiet sliter, sier valgforsker

SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.

SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.

Colourbox

Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard

Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.

Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.

Werner Juvik

Redningsmannskapet i Gjerdrum var i konstant fare. Her er innsatslederens historie

Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.

Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.

Privat

Monica har snart vært permittert ett år: – Det er tøft. Bare å stå opp og vite at ingen har behov for deg

Mari Falck forteller at faren Morten alltid har vært en positivt innstilt person med et usedvanlig godt humør. Han ble veldig deprimert etter nedstengingen og følte seg innesperret.

Mari Falck forteller at faren Morten alltid har vært en positivt innstilt person med et usedvanlig godt humør. Han ble veldig deprimert etter nedstengingen og følte seg innesperret.

Privat

Mari fikk besøke sin dødssyke far kun én gang i uka. Da kokte det over for overlegen

Harald Eia er sosiolog, komiker, programleder og forfatter.

Harald Eia er sosiolog, komiker, programleder og forfatter.

Ida Bing

Harald Eia kurser Ap om Ulikhets-Norge. Her er hans advarsel

Illustrasjon

Illustrasjon

Håvard Sæbø

Rekordhøy arbeidsledighet i Lofoten – henter inn tusener av sesongarbeidere

Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.

Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.

Jan-Erik Østlie

Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat

I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.

I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.

Leif Martin Kirknes

Kravene som kan utelukke Wizz Air fra å delta i konkurransen om norske ruter

Jonas Gahr Støre. Arkivfoto

Jonas Gahr Støre. Arkivfoto

Jan-Erik Østlie

– Skal regjeringen komme etter med enda nye innrømmelser, bør det være å gi feriepenger på dagpenger

Martin Håndlykken

Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren

OVERRASKET: Tillitsvalgt for vaktmestertjenesten, Geir Tjøstheim, og tillitsvalgt for renholdsarbeiderne, Jana John, begge for Fagforbundet, fikk ikke vite om privatiseringen før avgjørelsen var tatt.

OVERRASKET: Tillitsvalgt for vaktmestertjenesten, Geir Tjøstheim, og tillitsvalgt for renholdsarbeiderne, Jana John, begge for Fagforbundet, fikk ikke vite om privatiseringen før avgjørelsen var tatt.

Strandbuen/Stine Serigstad

Geir og Jana fikk sjokkbeskjed: – Jeg har tenkt at jobben min er trygg fordi jeg jobber i kommunen

537 ansatte ved sju Tine-meierier kan bli tatt ut i streik fra lørdag.

537 ansatte ved sju Tine-meierier kan bli tatt ut i streik fra lørdag.

Jan-Erik Østlie

Over 500 ansatte i Tine kan bli tatt ut i streik

Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.

Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.

Jan-Erik Østlie

Togrenholdere kjemper for å beholde lønna: – Stjerneeksempel på borgerlig politikk, mener Moxnes

En forhøyet dagpengesats er viktig for å sikre lavtlønte gjennom koronakrisa, ifølge tillitsvalgt Djevat Hisenai.

En forhøyet dagpengesats er viktig for å sikre lavtlønte gjennom koronakrisa, ifølge tillitsvalgt Djevat Hisenai.

Håvard Sæbø

Permittere og ledige får beholde dagpengesatsen: – Nå slipper de å leve under fattigdomsgrensa

Trond Giske

Trond Giske

Leif Martin Kirknes

Giske foreslått som lokallagsleder i Trondheim, men takket selv nei til å stille

Hva blir pensjonen på? Her får du nyttig info.

Hva blir pensjonen på? Her får du nyttig info.

Colourbox

Nær halvparten vet ikke hva de får eller trenger i pensjon

SV-leder Audun Lysbakken krever flere sosiale tiltak for å hindre en permanent ledighet og ulikhet når koronakrisa er over.

SV-leder Audun Lysbakken krever flere sosiale tiltak for å hindre en permanent ledighet og ulikhet når koronakrisa er over.

Jan-Erik Østlie

Åtte forslag: Her er SVs nye krisepakke


Flere saker