LO advarer mot kommersiell omsorg
Regjeringens forslag om å la private selskaper få statstilskudd for å bygge sykehjem og omsorgsboliger får hard medfart av LO.
stig.christensen@lomedia.no
– Dette innebærer en mye større åpning for kommersiell drift, sa LOs nestleder Gerd Kristiansen da Stortingets kommunalkomité gjennomførte sin høring om forslaget. I neste uke legger komiteen fram sin innstilling.
LO markerte sterkt kritiske synspunkter til forslaget, som griper rett inn i debatten om private selskaper med profitt som motiv skal kunne tjene gode penger på eldreomsorgen. Gerd Kristiansen understreker overfor LO-Aktuelt at saken ikke er avgjort. Hun tror Adecco-saken kan føre til at regjeringen sørger for noen skranker mot kommersiell drift på området.
Frykter svenske tilstander
Fagforbundets leder, Jan Davidsen, viste på høringen til «skrekkeksempler» fra Sverige. LO leverte også et notat til kommunalkomiteen, der det heter: «LO ser ingen grunn til at ordningen skal åpnes for kommersielle aktører av frykt for «svenske tilstander». Det er viktig å sikre at offentlige investeringer fører til offentlig eiendom».
Lite gjennomtenkt
Pensjonistforbundet fulgte opp på høringen: «Å legge til rette for endringer i dagens non-profitt system virker lite gjennomtenkt og kan få store konsekvenser for kommunene, beboerne i omsorgsboligene og pasientene på sykehjemmene».
Generalsekretær Harald Olimb Norman, sa det slik:
– Dette kan bli meget dyrt for kommunene, da private aktører ønsker fortjeneste.
Også LO gjorde det helt klart at man foretrekker dagens ordning framfor det nye forslaget. LO mener erfaringene med dagens tilskuddsordning er gode, og dermed i hovedsak bør videreføres med økte rammer.
LES MER: Alt om Adecco-skandalen
Bekymret for brukerne
Pensjonistforbundet understreker at kommersielle aktører, via kommunen, med dette forslaget kan få investeringstilskudd, mot at kommunen sikrer seg disposisjonsretten til omsorgsplassene i minst 30 år.
Forbundet viser til at kommersielle aktører kan oppnå utbytte på sine investeringer på tre måter: En er å sette prisen på tilbudet så høyt at det gir en pen fortjeneste. En annen er å senke kvaliteten på tilbudet, og en tredje er å ansette personell på andre (og dårligere) lønns- og arbeidsvilkår enn det som er vanlig på det kommunale området. Pensjonistforbundet frykter at dette vil kunne føre til konflikter om lønns- og arbeidsvilkår, der brukeren av tjenestene blir skadelidende.
LO regner med at økte rammer til dagens ordning vil føre til at noen kommuner vil fortsette å delfinansiere byggingen, overta eiendomsretten til byggene når de er ferdige og stå for driften selv. Andre vil kunne velge å bruke boligbyggelag til bygging og etablering av borettslag. LO mener videre at det bør etableres nasjonale regler for hvordan omsorgsboliger i borettslag skal reguleres, i tråd med rollen som ikke-kommersielle aktører. «Videre bør det stilles krav om tilbakebetaling av tilskuddene hvis boenhetene omgjøres til vanlige enheter etter 30 år, for å hindre at subsidiene overføres til kommersielle selskaper».
Forstår borgerlig jubel
Gerd Kristiansen sa på høringen at hun tror regjeringens forslag er mindre attraktivt for boligbyggelagene. Hun var redd for at kommunene kunne føle seg fristet av en totalpakke med bygg og drift, og at kommunene dermed slår seg sammen med kommersielle selskaper. Og hun la til:
– Det er mange usikre momenter her som plager oss, og jeg skjønner at opposisjonen bejubler forslaget.
26. januar la regjeringen fram et forslag om å utvide den statlige tilskuddordningen for bygging av sykehjem og omsorgsboliger med 2,5 milliarder kroner.
Pengene skal brukes til å øke tilskuddene for utbygging av sykehjemsplasser fra 660 000 til 890 000 kroner. Tilskuddet for bygging av omsorgsboliger foreslås økt fra 440 000 til 670 000 kroner.
Samtidig foreslo regjeringen at også boligbyggelag og private virksomheter kan få statstilskudd dersom de bygger omsorgsplasser i samarbeid med kommunene.
Regjeringen mener endringene er nødvendige for å nå målet om 12 000 nye heldøgns omsorgsplasser innen 2015.
Blir forslagene vedtatt, vil staten til sammen ha satt av 8,8 milliarder kroner til denne tilskuddsordningen.
15. mars skal Stortingets kommunalkomité avgi sin innstilling om forslaget.
Mest lest
ELENDIG BEHANDLING: Tommy Storeide Vangen har jobba i varehandelen i mange år.
Erlend Angelo
Tommy jobba seg i senk og ble sykmeldt: – Jeg har aldri blitt så dårlig behandla som av Coop
Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.
Privat
– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?
Charlotte Rødland Kristiansen er 22 år og må betale alle utgifter til tannlege selv. SV vil at det skal bli gratis.
Aslak Bodahl
Charlotte (22) får ikke fikset tennene fordi det er for dyrt: – Ekstremt frustrerende
KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.
Jan-Erik Østlie
Bunnotering for Ap: – Utrolig hvordan partiet sliter, sier valgforsker
SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.
Colourbox
Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard
Folketrygda
Illustrasjon
Anna Granqvist
To pensjonistforeninger sier nei til stort løft i minstepensjonen, hvis det betyr mindre pensjon til andre grupper
Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.
Werner Juvik
Redningsmannskapet i Gjerdrum var i konstant fare. Her er innsatslederens historie
Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.
Privat
Monica har snart vært permittert ett år: – Det er tøft. Bare å stå opp og vite at ingen har behov for deg
Mari Falck forteller at faren Morten alltid har vært en positivt innstilt person med et usedvanlig godt humør. Han ble veldig deprimert etter nedstengingen og følte seg innesperret.
Privat
Mari fikk besøke sin dødssyke far kun én gang i uka. Da kokte det over for overlegen
Harald Eia er sosiolog, komiker, programleder og forfatter.
Ida Bing
Harald Eia kurser Ap om Ulikhets-Norge. Her er hans advarsel
Kommentar:
Stats,inister Erna Solberg måtte innse at opposisjonen var i ferd med å overkjøre regjeringen.
Leif Martin Kirknes
«Takket være firerbanden har regjeringen blitt presset fra skanse til skanse»
Illustrasjon
Håvard Sæbø
Rekordhøy arbeidsledighet i Lofoten – henter inn tusener av sesongarbeidere
Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.
Jan-Erik Østlie
Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan utelukke Wizz Air fra å delta i konkurransen om norske ruter
Jonas Gahr Støre. Arkivfoto
Jan-Erik Østlie
– Skal regjeringen komme etter med enda nye innrømmelser, bør det være å gi feriepenger på dagpenger
I en intern LO-måling fra desember som TV 2 har fått tilgang til, får Ap og Jonas Gahr Støre 31,4 prosent oppslutning.
Jan-Erik Østlie
Kun tre av ti LO-medlemmer vil stemme Ap, viser intern måling
Martin Håndlykken
Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren
537 ansatte ved sju Tine-meierier kan bli tatt ut i streik fra lørdag.
Jan-Erik Østlie
Over 500 ansatte i Tine kan bli tatt ut i streik
Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.
Jan-Erik Østlie
Togrenholdere kjemper for å beholde lønna: – Stjerneeksempel på borgerlig politikk, mener Moxnes
Trygve Slagsvold Vedum for skryt for sitt lederskap av tidligere LO-topp Sture Arntzen.
Jan-Erik Østlie