LO advarer mot kommersiell omsorg
Regjeringens forslag om å la private selskaper få statstilskudd for å bygge sykehjem og omsorgsboliger får hard medfart av LO.
stig.christensen@lomedia.no
– Dette innebærer en mye større åpning for kommersiell drift, sa LOs nestleder Gerd Kristiansen da Stortingets kommunalkomité gjennomførte sin høring om forslaget. I neste uke legger komiteen fram sin innstilling.
LO markerte sterkt kritiske synspunkter til forslaget, som griper rett inn i debatten om private selskaper med profitt som motiv skal kunne tjene gode penger på eldreomsorgen. Gerd Kristiansen understreker overfor LO-Aktuelt at saken ikke er avgjort. Hun tror Adecco-saken kan føre til at regjeringen sørger for noen skranker mot kommersiell drift på området.
Frykter svenske tilstander
Fagforbundets leder, Jan Davidsen, viste på høringen til «skrekkeksempler» fra Sverige. LO leverte også et notat til kommunalkomiteen, der det heter: «LO ser ingen grunn til at ordningen skal åpnes for kommersielle aktører av frykt for «svenske tilstander». Det er viktig å sikre at offentlige investeringer fører til offentlig eiendom».
Lite gjennomtenkt
Pensjonistforbundet fulgte opp på høringen: «Å legge til rette for endringer i dagens non-profitt system virker lite gjennomtenkt og kan få store konsekvenser for kommunene, beboerne i omsorgsboligene og pasientene på sykehjemmene».
Generalsekretær Harald Olimb Norman, sa det slik:
– Dette kan bli meget dyrt for kommunene, da private aktører ønsker fortjeneste.
Også LO gjorde det helt klart at man foretrekker dagens ordning framfor det nye forslaget. LO mener erfaringene med dagens tilskuddsordning er gode, og dermed i hovedsak bør videreføres med økte rammer.
LES MER: Alt om Adecco-skandalen
Bekymret for brukerne
Pensjonistforbundet understreker at kommersielle aktører, via kommunen, med dette forslaget kan få investeringstilskudd, mot at kommunen sikrer seg disposisjonsretten til omsorgsplassene i minst 30 år.
Forbundet viser til at kommersielle aktører kan oppnå utbytte på sine investeringer på tre måter: En er å sette prisen på tilbudet så høyt at det gir en pen fortjeneste. En annen er å senke kvaliteten på tilbudet, og en tredje er å ansette personell på andre (og dårligere) lønns- og arbeidsvilkår enn det som er vanlig på det kommunale området. Pensjonistforbundet frykter at dette vil kunne føre til konflikter om lønns- og arbeidsvilkår, der brukeren av tjenestene blir skadelidende.
LO regner med at økte rammer til dagens ordning vil føre til at noen kommuner vil fortsette å delfinansiere byggingen, overta eiendomsretten til byggene når de er ferdige og stå for driften selv. Andre vil kunne velge å bruke boligbyggelag til bygging og etablering av borettslag. LO mener videre at det bør etableres nasjonale regler for hvordan omsorgsboliger i borettslag skal reguleres, i tråd med rollen som ikke-kommersielle aktører. «Videre bør det stilles krav om tilbakebetaling av tilskuddene hvis boenhetene omgjøres til vanlige enheter etter 30 år, for å hindre at subsidiene overføres til kommersielle selskaper».
Forstår borgerlig jubel
Gerd Kristiansen sa på høringen at hun tror regjeringens forslag er mindre attraktivt for boligbyggelagene. Hun var redd for at kommunene kunne føle seg fristet av en totalpakke med bygg og drift, og at kommunene dermed slår seg sammen med kommersielle selskaper. Og hun la til:
– Det er mange usikre momenter her som plager oss, og jeg skjønner at opposisjonen bejubler forslaget.
26. januar la regjeringen fram et forslag om å utvide den statlige tilskuddordningen for bygging av sykehjem og omsorgsboliger med 2,5 milliarder kroner.
Pengene skal brukes til å øke tilskuddene for utbygging av sykehjemsplasser fra 660 000 til 890 000 kroner. Tilskuddet for bygging av omsorgsboliger foreslås økt fra 440 000 til 670 000 kroner.
Samtidig foreslo regjeringen at også boligbyggelag og private virksomheter kan få statstilskudd dersom de bygger omsorgsplasser i samarbeid med kommunene.
Regjeringen mener endringene er nødvendige for å nå målet om 12 000 nye heldøgns omsorgsplasser innen 2015.
Blir forslagene vedtatt, vil staten til sammen ha satt av 8,8 milliarder kroner til denne tilskuddsordningen.
15. mars skal Stortingets kommunalkomité avgi sin innstilling om forslaget.
Mest lest
MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.
Ole Palmstrøm
Raj (63) har fått 24.700 kroner i lønnshopp på fem år. Kollegaen fikk nesten 100.000 kroner mer
Mange kan ha krav på gratis eller subsidiert tannbehandling uten å vite det. (Illustrasjonsfoto)
colourbox.com
Har du krav på gratis tannbehandling uten å vite det? Sjekk lista
2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.
Brian Cliff Olguin
Nytt lønnsoppgjør i havn: 34.000 ansatte får ny lønn
For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.
Leif Martin Kirknes
Ny måling: Nå er Ap størst igjen. Det har ikke skjedd siden juni i fjor
Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.
LO Stat
Lønnsoppgjøret: Så mye får helsearbeidere, postbud og operasangere
Rowena Queja og kollegene i Ecura hjemmetjenester i Oslo har fått et solid lønnshopp.
Idun Teeuwen
Tidenes lønnshopp: Helsefagarbeider Rowena får 56.000 kroner mer i lønn
Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.
Håvard Sæbø
Hva er egentlig frontfagsmodellen? Du får svarene her
– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.
Øyvind Aukrust
Støre varsler full gjennomgang av Nav: Slik skal Norge bli best til å få folk i jobb igjen
LO Media
Fagbevegelsen er samstemt: SV må med i en ny rødgrønn regjering
Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.
Helge Rønning Birkelund
Wizz Air tapte rettssak mot tidligere ansatte: – Det bør være en ordentlig tankevekker
Ghenet Zemichael Tewelde (51) får både fast jobb og etterbetalt tapt lønn, feriepenger og ikke-økonomisk tap.
Jærbladet
Alenemor Ghenet (51) måtte gjennom ni kontrakter og en rettssak - får endelig fast jobb
Nå starter forhandlingene om lønna til postbud Lars Sigurd Sandve og 159.000 andre som er ansatt i bedrifter som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.
Alf Ragnar Olsen
Nå starter lønnsoppgjøret for helsearbeidere, postbud og operasangere
Anne Enger var Sp-leder ved valget i 1997, da Senterpartiet kollapset på oppløpet. Verken hun eller dagens partileder, Trygve Slagsvold Vedum, tror det samme vil skje igjen. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
Forrige gang Senterpartiet fløy høyt kollapset partiet på oppløpet. Hva skjedde?
STØRSTE NHO-GROSSIST: Innen grossistbransjen som er organisert i NHO, er Rema Distribusjon den største aktøren. Nå får de ansatte der en minstelønn på over 220 kroner timen.
Roy Ervin Solstad
Solid lønnshopp for lager- og havnearbeidere
Iselin Nybø
NFD / Øyvinn Myge
Staten selger Ambita for nesten 1 milliard kroner
FØLES VELFORTJENT OG GODT: Koordinator Kamilla Bloch (midten) øker timelønna med 25 kroner, mens lagerarbeider Bahlbi Hbtzgi får et tillegg på 14 kroner per time. – En viktig lagseier, og vi legger ikke skjul på at det føles velfortjent og godt. For det jobbes målrettet og godt her hver eneste dag, sier Gry Jansen i Fagforbundet Post og finans (t.v.).
Alf Ragnar Olsen
Lagerarbeiderne tjente 60.000 mindre enn kollegaene i Posten. Nå har de blitt hørt
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) vil gi utenlandske arbeidstakere kompensasjon for tiden de blir hindret fra å jobbe i Norge på grunn av innreiserestriksjoner.
Jan-Erik Østlie
Utenlandske arbeidstakere får kompensasjonsordning
SV-leder Audun Lysbakken, Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og Ap-leder Jonas Gahs Støre side om side i partilederdebatt.
Stortinget
Så mange Ap-velgere ønsker regjering uten SV
Fagforbundet-leder Mette Nord
Jan-Erik Østlie
Fagforbundet-leder varsler «opprør» hvis det ikke blir lønnsvekst
– Vi må gå fra å jakte deltid til å jakte heltid, mener leder i Nordland Ap, Mona Nilsen.
Helge Rønning Birkelund