JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Frontfaget i gang

Eksportindustrien må legge premissene for oppgjøret, var budskapet fra Norsk Industri da frontfagsoppgjøret satte i gang i dag. Allmenngjøring og innleie blir også svært vanskelige spørsmål i oppgjøret.16.03.2012
12:25
16.12.2013 18:40

eline@lomedia.no

Det var en seanse sterkt preget av ritualer da Fellesforbundets leder Arve Bakke og direktøren i Norsk Industri Stein Lier-Hansen ga hverandre kravene i frontfagoppgjøret i formiidag, for deretter å ta hverandre i hendene til lyden av flittig kameraklikking. De to delegasjonene hilste på hverandre som to fotballag før en avgjørende kamp, og det lå forventning i lufta.

De to forhandlingsdelegasjonene møttes på Hotel Opera i Oslo, der også forhandlingene skal foregå.

«Noe avstand»

Hovedbudskapet fra Norsk Industris Stein Lier-Hansen var at det må komme særdeles beskjedne tillegg i år, av hensyn til utsatte bedrifter i en økonomisk krisetid. NI mener at den lave prisveksten og overhenget (lønnstillegg fra i fjor som gjelder for hele året i år) er gode argumenter for små generelle tillegg.

– Det er slutt på produksjonen av femtiøringer i mai, så vi kan ikke ligge på et slikt nivå, repliserte Arve Bakke.

Se de fullstendige kravdokumentene til Norsk Industri og Fellesforbundet her.

– Vi vil strekke oss langt for å unngå konflikt, men vi har en ekstra utfordring i år i å skjerme utsatte bedrifter. Det er tøffe krav vi har fått overlevert i dag, og vi står noe fra hverandre, sa Lier-Hansen diplomatisk.

– Det er tradisjon for at vi kommer til enighet til slutt, spørsmålet er hvor lang tid det vil ta, understreket Arve Bakke.

Kravene

Kravene fra Fellesforbundet inneholdt få overraskelser. Det blir stilt krav om lønnsvekst, og særlig for yrker som har hatt en dårlig utvikling. Betalt pappaperm etter fødsel, bedre allmenngjøringsordning og likelønn er andre stikkord.

Forbundet vil også ha på plass en industrioverenskomst, bestemmelser om at innleide skal ha samme vilkår som fast ansatte i bedriften de leies inn til og endringer i rotasjonsordninger.

Norsk Industri ser ut til å være villige til å komme videre i arbeidet for en industrioverenskomst, der bestemmelser som ikke er av økonomisk art blir felles for alle fagene som inngår i frontfaget. Mer om frontfaget finner du her. Ellers krever arbeidsgiverne blant annet at ordinær arbeidstid utvides, fra 0700-1600 som det er i dag, til 0600 til 1800.

Pappaperm

De siste dagene har Arve Bakke kjørt knallhardt fram retten til betalt pappapermisjon etter fødselen, og har gitt uttrykk for at dette er et helt ufravikelig krav. Det kan dermed bli aktuelt å streike for denne rettigheten.

I dag er det bare en av fem ansatte i privat sektor som har denne rettigheten, mens offentlig sektor-ansatte kan ta seg fri med lønn. Fellesforbundet har regnet ut at det vil koste rundt en milliard å få dette på plass. Prinsipielt mener forbundet at Folketrygden bør dekke dette, men i første omgang rettes kravet mot Norsk Industri – som ventelig vil avvise det. Da er det åpning for at partene enes om å gå sammen til regjeringen med regninga.

Stein LIer-Hansen mente at kravet om betalt pappaperm «virker rimelig».

– Men vi vil ikke uten videre kunne innfri det over bedriftenes budsjetter.

Moderasjon?

Selv om det har vært lagt politisk press for moderasjon, er det lite som taler for at medlemmene i forbundet vil ta til takke med å opprettholde kjøpekraften. Så lenge AS Norge går så det suser, vil det mange steder bli forhandlet fram gode lokale tillegg etter at det sentrale oppgjøret er over.

Hva Arve Bakke og resten av forhandlingsdelegasjonen lykkes med å forhandle fram sentralt er imidlertid av stor betydning for ansatte som henger etter i lønnsutviklingen og har lite å hente lokalt. De sentrale forhandlingene er viktige for å få til den lavtlønns- og likelønnsprofilen som Fellesforbundet har sagt oppgjøret skal ha.

På spørsmål om medlemmene vil godta et moderat oppgjør svarte Bakke at «det vil være vilje til å vurdere den kostnadsøkningen tariffoppgjøret fører med seg er så stor at det truer arbeidsplasser».

Arbeidslivets utvikling

Tirsdag i neste uke starter en rettssak i Borgarting lagmannsrett som også griper rett inn i tariffoppgjøret. Da skal lagmannsretten ta stilling til saken ni verft har reist mot staten om allmenngjøringsordningen. I februar kom det en kjennelse i Efta-domstolen som legges til grunn, som langt på vei gir arbeidsgiversiden rett i at det ikke er lovlig å allmenngjøre bestemmelser for reise, kost og losji.

Dermed møter Fellesforbundet stengte dører hos Norsk Industri når de i dag fremmer krav om å bli enige om å kreve en lovendring slik at det skal bli lettere å allmenngjøre tariffavtaler.

– Med den rettssaken gående er det helt utenkelig å gå med på endringer i allmenngjøringsordningen, sier direktør for arbeidsliv i Norsk Industri, Tore M. Sellæg. Han avviser blankt at det er aktuelt å gå med på å fjerne dokumentasjonskravet som er i allmenngjøringsordningen i dag, et krav som lenge har vært en torn i øyet på fagbevegelsen.

Sellæg mener det heller ikke er noen opplagt sak at innleide arbeidstakere skal ha samme vilkår som fast ansatte, et annet viktig krav fra Fellesforbundet.

– Bedrifter har ofte større utgifter knyttet til innleie. Innleide er kanskje ikke like produktive som fast ansatte. Norske arbeidere har gjennom år opparbeidet seg en fleksibilitet og produktivitet som ikke alle utenlandske har. De trenger mer veiledning og tilrettelegging, sier Sellæg. Han understreker at bedriftene tyr til innleie fordi det er mangel på arbeidskraft, ikke for å spare penger.

Fire prosent

Ifølge VG skal forhandlingsdelegasjonen til Norsk Industri ikke ha fått fullmakt til å gå med på mer enn et generelt tillegg på 50 øre i timen. Avisas kilder i LO sier at der regner man ikke med at det generelle tillegget vil komme over en krone. Det er dermed ikke på så stor avstand mellom partene her.

VG presenterte i dag et regnestykke som ga industriarbeidere en samlet lønnsvekst på nesten 16.000 kroner, som vil bety en reallønnsvekst på rundt 3 prosent. Det er forventet lav prisvekst (inflasjon) neste år, anslagsvis 1,25 prosent. Det betyr at det skal lite til for å få til reallønnsvekst.

Oppsettet er slik:

– Generelt tillegg på 50 øre i timen: 0,4 prosent.

– Overheng (fjorårets tillegg som i år gjelder for hele året i år): 1,25 prosent.

– Tekniske endringer: 0,25 prosent.

– Lokale tillegg (såkalt lønnsglidning): 1,7 prosent.

– Samlet: 3,6 prosent. Men flere kilder sier at de tror lønnsglidningen kan bli høyere, og at endelig resultat av oppgjøret blir på minst fire prosent.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
16.03.2012
12:25
16.12.2013 18:40Mest lest

DÅRLEG RÅD: Ikkje alle studentar har rike foreldre, påpeikar Nathalie Mercadal.

DÅRLEG RÅD: Ikkje alle studentar har rike foreldre, påpeikar Nathalie Mercadal.

Tormod Ytrehus

Permitterte Nathalie får ikkje dagpengar. No blir ho heimlaus

SKRUR STORE BILER: Janne Nyheim (til venstre) og Marianne Aga skrur store biler hos Bertel O. Steen i Indre Arna i Bergen kommune.

SKRUR STORE BILER: Janne Nyheim (til venstre) og Marianne Aga skrur store biler hos Bertel O. Steen i Indre Arna i Bergen kommune.

Håvard Sæbø

Janne og Marianne skrur biler hos Bertel O. Steen. Det hender fortsatt at kunden steiler

Koronakrisa har rammet Robin Storevik (26) hardt økonomisk. Han kan bli tvunget til å skifte bransje.

Koronakrisa har rammet Robin Storevik (26) hardt økonomisk. Han kan bli tvunget til å skifte bransje.

Privat/Ole Palmstrøm

Robin (26) har blitt permittert tre ganger siden mars: – Umulig å etablere seg på 10.000 kroner i måneden

KORONATILLEGG: Jorunn Martinsen, tillitsvalgt i Coop-eide Norsk butikkdrift, synes de butikkansatte burde få et koronatillegg for innsatsen de har lagt ned i løpet av pandemien.

KORONATILLEGG: Jorunn Martinsen, tillitsvalgt i Coop-eide Norsk butikkdrift, synes de butikkansatte burde få et koronatillegg for innsatsen de har lagt ned i løpet av pandemien.

Martin Guttormsen Slørdal

Butikkansatte i Rema og Coop får ikke koronabonus: – Ekstremt urettferdig, sier tillitsvalgte Jorunn

FÅR TILBAKE FRITID: Kjersti Heim er en av mange som denne uka kan glede seg over Fagforbundets seier i Arbeidsretten. Her fra gårdsbruket hjemme på Gjemnes i Møre og Romsdal.

FÅR TILBAKE FRITID: Kjersti Heim er en av mange som denne uka kan glede seg over Fagforbundets seier i Arbeidsretten. Her fra gårdsbruket hjemme på Gjemnes i Møre og Romsdal.

Privat

Dommen om spisepauser: Kjersti (28) får en time mer fritid i uka og en ukelønn inn på kontoen

Ikke vær overrasket om du får dette synet på butikken fredag 4. desember. Da er det nemlig «uniform på jobb-dagen» for HV-soldatene.

Ikke vær overrasket om du får dette synet på butikken fredag 4. desember. Da er det nemlig «uniform på jobb-dagen» for HV-soldatene.

Helge Rønning Birkelund

For første gang i historien skal Heimevern-soldater dra på jobben med uniformen på

 NTL-tillitsvalgt i Statens Vegvesen Inger Sigridnes sier det er første gang ansatte får julegratiale så lenge hun har jobbet i etaten.

NTL-tillitsvalgt i Statens Vegvesen Inger Sigridnes sier det er første gang ansatte får julegratiale så lenge hun har jobbet i etaten.

Ole Palmstrøm

Statens vegvesen gir 5.000 i julegave til alle ansatte

Henrik Asheim

Henrik Asheim

Jan-Erik Østlie

Høyre advarer om kostnadene ved økt minstepensjon

DÅRLIG STEMNING: Knut-Johannes Berg forteller om hissige reaksjoner blant de streikende etter at Parat inngikk avtale med arbeidsgiverne.

DÅRLIG STEMNING: Knut-Johannes Berg forteller om hissige reaksjoner blant de streikende etter at Parat inngikk avtale med arbeidsgiverne.

Sissel M. Rasmussen

Streikende vektere ble provosert da kollegene i Parat inngikk avtale: – Det ble munnhuggeri

Knut Viggen

Tillitsvalgt Alexander ble sagt opp – kollegene lover kamp

Jan Christian Vestre investerer i møbelfabrikk på Magnor, på denne tomta. Den skal både bli miljøvennlig og ha ordnede forhold for de ansatte.

Jan Christian Vestre investerer i møbelfabrikk på Magnor, på denne tomta. Den skal både bli miljøvennlig og ha ordnede forhold for de ansatte.

Helge Rønning Birkelund

Fabrikkeier Jan Christian Vestre vil at ansatte skal være fagorganiserte – og betaler gjerne kontingenten

SAKEN BLE HENLAGT: – Jeg stusser over at påtalemyndigheten nedprioriterer vekterne samtidig som de selv er ute i media og forklarer hvor alvorlige slike trusler er, sier vekteren «Mina», som vil være anonym av hensyn til sin egen sikkerhet.

SAKEN BLE HENLAGT: – Jeg stusser over at påtalemyndigheten nedprioriterer vekterne samtidig som de selv er ute i media og forklarer hvor alvorlige slike trusler er, sier vekteren «Mina», som vil være anonym av hensyn til sin egen sikkerhet.

Emmie Olivia Kristiansen

Den astmasyke vekteren «Mina» ble hostet på av en som sa han var koronasmittet

Nå fortviler mor over at gutten er blitt så dårlig etter fem år med offentlig omsorg.

Nå fortviler mor over at gutten er blitt så dårlig etter fem år med offentlig omsorg.

Hanna Skotheim

Etter fem års kamp mot barnevernet har mor fått sønnen hjem: – Han har fortalt at han trodde jeg var død

Vekterne har kommet med et nytt tilbud til arbeidsgiversida i et håp om å finne en løsning på den mer enn to måneder lange streiken.

Vekterne har kommet med et nytt tilbud til arbeidsgiversida i et håp om å finne en løsning på den mer enn to måneder lange streiken.

Paul S. Amundsen

Vekterne har et forslag til en løsning på streiken

Siv Jensen

Siv Jensen

Jan-Erik Østlie

Alle partiene på Stortinget stiller i nye pensjonsforhandlinger

SE TORSKEN: Bjørn Erik Vangen har vekslet mellom å være gründer og institusjonskokk etter han gikk ut fra Trondheim kokk- og stuertskole. Her tilbereder han dagens kortreiste torskemåltid.

SE TORSKEN: Bjørn Erik Vangen har vekslet mellom å være gründer og institusjonskokk etter han gikk ut fra Trondheim kokk- og stuertskole. Her tilbereder han dagens kortreiste torskemåltid.

Ole Martin Wold

Ved Leksvik Helsetun er kjøkkenet fritt for halvfabrikata og frossen kneipp

Colourbox / innfelt skjermdump

Kor mykje får permitterte i dagpengar? Sjekk kalkulatoren

MER UTSATT: Barn i Bergen-studien fant at andelen 1.-3. klassinger med en psykisk lidelse var fem ganger høyere i lavinntektsfamilier enn i familier med gjennomsnittsinntekter.

MER UTSATT: Barn i Bergen-studien fant at andelen 1.-3. klassinger med en psykisk lidelse var fem ganger høyere i lavinntektsfamilier enn i familier med gjennomsnittsinntekter.

Colourbox.com

Atferdsproblemer hos barn og unge kan bunne i dårlig råd. Det blir ofte oversett, mener psykologen

Jan Bøhler

Jan Bøhler

Ylva Seiff Berge

Senterpartiet fosser fram i Oslo – kan få to på tinget

Trude Marlene Julseth blir likevel ikke arbeidsledig med det første. Nå har hun fått midlertidig arbeid hos sin tidligere arbeidsgiver.

Trude Marlene Julseth blir likevel ikke arbeidsledig med det første. Nå har hun fått midlertidig arbeid hos sin tidligere arbeidsgiver.

Stig Øvreås

Trude og kollegene slipper å gå jula i møte som arbeidsløse: – Der ser du viktigheten av å være organisert


Flere saker