– Valla brøt maktbalansen
– Gerd-Liv Valla blandet seg for sterkt inn i regjeringens domene. Det var grunnen til hennes fall, sier Gunnar Berge til LO-Aktuelt. I dag lanserte han sin biografi.
stig.christensen@lomedia.no
Tidligere finansminister og nestleder i Arbeiderpartiet, Gunnar Berge, lanserte i dag «Til Kongen med fagbrev». Han var kort innom Valla-saken, og mener at personalstrider, som den med Ingunn Yssen, har man mange av i «alle familier».
– Den kunne man løst, mener Berge. Det var det at den tidligere LO-lederen blandet seg alt for mye inn på regjeringens banehalvdel, som felte henne, etter Ap-veteranens mening. I boka skriver han om forholdet mellom Arbeiderpartiet og LO, og møtene i samarbeidskomiteen. «Det er positivt å ha et godt forhold til fagbevegelsen, men det går en grense for alt. Konflikten mellom LO og regjeringen toppet seg i Valla-saken. LO kan ikke fjernstyre regjeringen. Her, som på andre av samfunnslivets områder, er alle overdrivelser skadelige» (side 316).
Finstemt maktbalanse
Berge understreker at det utvikler seg ulike maktsentre med Ap i regjeringsposisjon: regjeringen, LO, partikontoret og stortingsgruppa. «Nøkkelen til å lykkes ligger i stor grad i å få disse maktsentrene til å fungere sammen. Like mye som samarbeid er det snakk om en «terrorbalanse». Alle skal ha sitt, men ingen må få lov til å dominere.». Gunnar Berge mener at Valla brøt denne «finstemte maktbalansen» og at det var den viktigste årsaken til hennes avgang. Og stort mer sier han ikke om den saken.
Bidrag til historien
Presselanseringen kom mest til å dreie seg om Gro Harlem Brundtlands avgang i 1992. Berge viste til at det ble framstilt som hele grunnen lå i sønnen Jørgens tragiske død. Gunnar Berge var Gros nærmeste politiske allierte på den tiden, og mener bildet var langt mer sammensatt:
– Hun var utsatt for unødig press. Berge fortalte at det var en todeling i ledelsen på den tiden, Gro og han selv på den ene siden og Thorbjørn Berntsen og Thorbjørn Jagland på den andre. LO-leder Yngve Hågensen var også leder av valgkomiteen og ønsket Jagland som partileder. Slik ble det også, men Berge var ikke for den avgjørelsen, og han mente heller ikke at det gikk særlig bra.
– Jaglands plass var partisekretær, ikke partileder, sa han på pressekonferansen. Selv ville Gro at Berge skulle ta over som leder av partiet i en overgangsperiode, noe hun også spurte han om på et møte hjemme hos henne selv på Bygdøy. Berge sa blankt nei, han hadde andre planer.
Høyrebølgen
Et annet sentralt tema i boka er høyrebølgen under Kåre Willochs regjeringstid, og Willochs avgang i 1986.
– Berge er skarp i utfallene mot Willoch, sa redaktør i Aschehoug, Harald Engelstad.
Berge sa selv at han mente Willoch stort sett var den som hadde skrevet om denne perioden. Han mente det trengtes et korrektiv.
– Regjeringen Willoch ville ikke gå, vi ville ikke overta, sa Berge som viser til Høyremannen Hans Henrik Ramm, som sier at når Willoch kastet kortene, så var det en taktisk manøver.
Bygdesamfunn
Gunnar Berge vokste opp i et lite bygdesamfunn, Etne, under og etter krigen. Han reiste til Stavanger og begynte som lærling ved Rosenberg Mekaniske Verksted, som hadde samme posisjon som Akers mek. Verksted i Oslo den gangen. Han spurte om å få melde seg inn i Jern og Metall som lærling i 1959 og fikk til svar at «det er faen ingen som nekter deg det». Han gikk inn i avdeling 25 i forbundet. Berge meldte seg også inn i AUF, og var med sentralt under Ola Teigens formannstid. Det var på den tiden den internasjonale ungdomsorganisasjonen som AUF var tilsluttet, delvis ble finansiert av CIA. Man fant et brev i skuffen til Teigen, som delvis beviste dette, ifølge Berge. Med til historien hører at Ola Teigen tok sitt eget liv, 33 år gammel.
Gunnar Berge har over 50 års medlemskap i LO og er fortsatt medlem.
Gunnar Berge (født 1940) var stortingsrepresentant for Ap fra 1969 til 1993.
Han har vært finansminister, kommunal – og arbeidsminister, nestleder og parlamentarisk leder for Arbeiderpartiet.
Han har vært sjef for Oljedirektoratet og leder av Nobelkomiteen fra 2000 – 2002.
Mest lest
ELENDIG BEHANDLING: Tommy Storeide Vangen har jobba i varehandelen i mange år.
Erlend Angelo
Tommy jobba seg i senk og ble sykmeldt: – Jeg har aldri blitt så dårlig behandla som av Coop
Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.
Privat
– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?
Charlotte Rødland Kristiansen er 22 år og må betale alle utgifter til tannlege selv. SV vil at det skal bli gratis.
Aslak Bodahl
Charlotte (22) får ikke fikset tennene fordi det er for dyrt: – Ekstremt frustrerende
KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.
Jan-Erik Østlie
Bunnotering for Ap: – Utrolig hvordan partiet sliter, sier valgforsker
SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.
Colourbox
Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard
Folketrygda
Illustrasjon
Anna Granqvist
To pensjonistforeninger sier nei til stort løft i minstepensjonen, hvis det betyr mindre pensjon til andre grupper
Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.
Werner Juvik
Redningsmannskapet i Gjerdrum var i konstant fare. Her er innsatslederens historie
Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.
Privat
Monica har snart vært permittert ett år: – Det er tøft. Bare å stå opp og vite at ingen har behov for deg
Mari Falck forteller at faren Morten alltid har vært en positivt innstilt person med et usedvanlig godt humør. Han ble veldig deprimert etter nedstengingen og følte seg innesperret.
Privat
Mari fikk besøke sin dødssyke far kun én gang i uka. Da kokte det over for overlegen
Harald Eia er sosiolog, komiker, programleder og forfatter.
Ida Bing
Harald Eia kurser Ap om Ulikhets-Norge. Her er hans advarsel
Illustrasjon
Håvard Sæbø
Rekordhøy arbeidsledighet i Lofoten – henter inn tusener av sesongarbeidere
I en intern LO-måling fra desember som TV 2 har fått tilgang til, får Ap og Jonas Gahr Støre 31,4 prosent oppslutning.
Jan-Erik Østlie
Kun tre av ti LO-medlemmer vil stemme Ap, viser intern måling
Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.
Jan-Erik Østlie
Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat
Jonas Gahr Støre. Arkivfoto
Jan-Erik Østlie
– Skal regjeringen komme etter med enda nye innrømmelser, bør det være å gi feriepenger på dagpenger
537 ansatte ved sju Tine-meierier kan bli tatt ut i streik fra lørdag.
Jan-Erik Østlie
Over 500 ansatte i Tine kan bli tatt ut i streik
Trygve Slagsvold Vedum for skryt for sitt lederskap av tidligere LO-topp Sture Arntzen.
Jan-Erik Østlie
Tidligere LO-topp: Ap-ledelsen er så utydelige at Senterpartiet blir folkets parti
Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.
Jan-Erik Østlie
Togrenholdere kjemper for å beholde lønna: – Stjerneeksempel på borgerlig politikk, mener Moxnes
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan utelukke Wizz Air fra å delta i konkurransen om norske ruter
En forhøyet dagpengesats er viktig for å sikre lavtlønte gjennom koronakrisa, ifølge tillitsvalgt Djevat Hisenai.
Håvard Sæbø
Permittere og ledige får beholde dagpengesatsen: – Nå slipper de å leve under fattigdomsgrensa
Så sent som søndag sa Erna Solbergs regjering at det foreløpig ikke var aktuelt med en forlengelse av ordningen. Nå har de snudd.
Leif Martin Kirknes