– Valla brøt maktbalansen
– Gerd-Liv Valla blandet seg for sterkt inn i regjeringens domene. Det var grunnen til hennes fall, sier Gunnar Berge til LO-Aktuelt. I dag lanserte han sin biografi.
stig.christensen@lomedia.no
Tidligere finansminister og nestleder i Arbeiderpartiet, Gunnar Berge, lanserte i dag «Til Kongen med fagbrev». Han var kort innom Valla-saken, og mener at personalstrider, som den med Ingunn Yssen, har man mange av i «alle familier».
– Den kunne man løst, mener Berge. Det var det at den tidligere LO-lederen blandet seg alt for mye inn på regjeringens banehalvdel, som felte henne, etter Ap-veteranens mening. I boka skriver han om forholdet mellom Arbeiderpartiet og LO, og møtene i samarbeidskomiteen. «Det er positivt å ha et godt forhold til fagbevegelsen, men det går en grense for alt. Konflikten mellom LO og regjeringen toppet seg i Valla-saken. LO kan ikke fjernstyre regjeringen. Her, som på andre av samfunnslivets områder, er alle overdrivelser skadelige» (side 316).
Finstemt maktbalanse
Berge understreker at det utvikler seg ulike maktsentre med Ap i regjeringsposisjon: regjeringen, LO, partikontoret og stortingsgruppa. «Nøkkelen til å lykkes ligger i stor grad i å få disse maktsentrene til å fungere sammen. Like mye som samarbeid er det snakk om en «terrorbalanse». Alle skal ha sitt, men ingen må få lov til å dominere.». Gunnar Berge mener at Valla brøt denne «finstemte maktbalansen» og at det var den viktigste årsaken til hennes avgang. Og stort mer sier han ikke om den saken.
Bidrag til historien
Presselanseringen kom mest til å dreie seg om Gro Harlem Brundtlands avgang i 1992. Berge viste til at det ble framstilt som hele grunnen lå i sønnen Jørgens tragiske død. Gunnar Berge var Gros nærmeste politiske allierte på den tiden, og mener bildet var langt mer sammensatt:
– Hun var utsatt for unødig press. Berge fortalte at det var en todeling i ledelsen på den tiden, Gro og han selv på den ene siden og Thorbjørn Berntsen og Thorbjørn Jagland på den andre. LO-leder Yngve Hågensen var også leder av valgkomiteen og ønsket Jagland som partileder. Slik ble det også, men Berge var ikke for den avgjørelsen, og han mente heller ikke at det gikk særlig bra.
– Jaglands plass var partisekretær, ikke partileder, sa han på pressekonferansen. Selv ville Gro at Berge skulle ta over som leder av partiet i en overgangsperiode, noe hun også spurte han om på et møte hjemme hos henne selv på Bygdøy. Berge sa blankt nei, han hadde andre planer.
Høyrebølgen
Et annet sentralt tema i boka er høyrebølgen under Kåre Willochs regjeringstid, og Willochs avgang i 1986.
– Berge er skarp i utfallene mot Willoch, sa redaktør i Aschehoug, Harald Engelstad.
Berge sa selv at han mente Willoch stort sett var den som hadde skrevet om denne perioden. Han mente det trengtes et korrektiv.
– Regjeringen Willoch ville ikke gå, vi ville ikke overta, sa Berge som viser til Høyremannen Hans Henrik Ramm, som sier at når Willoch kastet kortene, så var det en taktisk manøver.
Bygdesamfunn
Gunnar Berge vokste opp i et lite bygdesamfunn, Etne, under og etter krigen. Han reiste til Stavanger og begynte som lærling ved Rosenberg Mekaniske Verksted, som hadde samme posisjon som Akers mek. Verksted i Oslo den gangen. Han spurte om å få melde seg inn i Jern og Metall som lærling i 1959 og fikk til svar at «det er faen ingen som nekter deg det». Han gikk inn i avdeling 25 i forbundet. Berge meldte seg også inn i AUF, og var med sentralt under Ola Teigens formannstid. Det var på den tiden den internasjonale ungdomsorganisasjonen som AUF var tilsluttet, delvis ble finansiert av CIA. Man fant et brev i skuffen til Teigen, som delvis beviste dette, ifølge Berge. Med til historien hører at Ola Teigen tok sitt eget liv, 33 år gammel.
Gunnar Berge har over 50 års medlemskap i LO og er fortsatt medlem.
Gunnar Berge (født 1940) var stortingsrepresentant for Ap fra 1969 til 1993.
Han har vært finansminister, kommunal – og arbeidsminister, nestleder og parlamentarisk leder for Arbeiderpartiet.
Han har vært sjef for Oljedirektoratet og leder av Nobelkomiteen fra 2000 – 2002.
Mest lest
LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.
Håvard Sæbø
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.
Jan-Erik Østlie
Løsning i lønnsoppgjøret, ingen streik. Her er årets økonomiske ramme
Martin Guttormsen Slørdal
Gunvor (81) har slitt ut åtte motorsager: – Jeg har mange trær på samvittigheten
KAN SMITTE: Fordi forurenset tøy kan etterlate seg koronavirus i hjemmet, bør arbeidsklær, for eksempel i helsevesenet, vaskes i et profesjonelt vaskeri og ikke hjemme, mener Industri Energi og Norsk Renseri- og Vakseriforening.
Ole Palmstrøm
Derfor advarer vaskeriene mot å vaske arbeidsklærne hjemme
LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.
Håvard Sæbø
Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart
Renholderne var blant de yrkesgruppene som fikk lavlønnstillegg i mellomoppgjøret i 2019.
Håvard Sæbø
Hvem kan få lavlønnstillegg i årets lønnsoppgjør? Disse fikk et ekstra løft sist
MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.
Ole Palmstrøm
Raj (63) har fått 24.700 kroner i lønnshopp på fem år. Kollegaen fikk nesten 100.000 kroner mer
Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.
Emmie Olivia Kristiansen
16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten
Sissel M. Rasmussen
Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO kan se fram til to intense dager når årets lønnsoppgjør skal avgjøres
Leif Martin Kirknes
Lønnsoppgjøret: Slik foregår meklingen
FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.
Tormod Ytrehus
Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få
For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.
Leif Martin Kirknes
Ny måling: Nå er Ap størst igjen. Det har ikke skjedd siden juni i fjor
Administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid, riksmekler Mats Ruland og LO-leder Peggy Hessen Følsvik kommer til å ha mye med hverandre å gjøre gjennom meklingsinnspurten som foregår fredag og lørdag. Frist er natt til søndag.
Leif Martin Kirknes
Innspurten på lønnsoppgjøret er i gang: – Streik er en mulighet, sier LO-lederen
JUBLER: Peter Barkar, hovedtillitsvalgt i Implenia fram t il 15. april, jubler over at utenlandske anleggsarbeidere som ikke kommer seg på jobb, skal få kompensasjon med etterbetaling fra 29. januar. Bildet er tatt før korona en kom, da han fortsatt kunne møte opp på kontoret på Lysaker.
Sissel M. Rasmussen
De kom seg ikke på jobb: Nå skal EØS-pendlerne få kompensasjon for inntektstapet
Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.
Emmie Olivia Kristiansen
Hva skjer i lønnsoppgjørene fremover? Åtte spørsmål og svar
Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.
Leif Martin Kirknes
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Emmie Olivia Kristiansen
Regjeringen vil fjerne særaldersgrensa for 200.000 offentlige ansatte
Vekter og tillitsvalgt Knut-Johannes Berg er lei av å sakke akterut på lønn. Derfor blir han provosert av NHOs krav i årets mellomoppgjør.
Sissel M. Rasmussen
Vekter Knut-Johannes er provosert: Om NHO får gjennomslag, vil han henge enda mer etter på lønn
MER ENN FORVENTET: Butikksjef Frode Helsø ved Coop Extra Stjørdal er overrasket over størrelsen på grensehandelen.
Erlend Angelo
Stengte grenser har gitt butikksjef Frode gode dager på jobb, men har det ført til flere arbeidsplasser?
Nå starter forhandlingene om lønna til postbud Lars Sigurd Sandve og 159.000 andre som er ansatt i bedrifter som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.
Alf Ragnar Olsen