JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

HK vil endre pensjonen

Dagens pensjonssystem gjør at mange, spesielt kvinner, ikke kan eller har råd til å gå av med tidligpensjon. HKs delegater på LO-kongressen tar til orde for endringer i pensjonssystemet som skal bøte på det.

- Vi må rette opp urettferdigheter som ligger i pensjonssystemet. I dag er det mange, spesielt kvinner, som ikke kan eller har råd til å gå av med tidligpensjon. De taper mange tusen kroner ved å gå av ved 62 år, kontra å jobbe til de er 67 år, sier HK-delegat Mona Bjørn.

I forslaget fra HK står det: «AFP-ordningen endres slik at alle skal ha rett til å gå av ved 62 år uten avkortning, og med fortsatt opptjening av pensjon i folketrygden som om man sto i jobb til fylte 67 år.»

I dagens pensjonssystem er det slik at du får mindre pensjon hvert år hvis du velger å gå av før 67 år. HK peker også på at deltidsansatte også må omfattes av en forbedret AFP-ordning.

Levealdersjustering

HK mener dagens pensjonssystem ikke virker slik det var tiltenkt.

- Hele poenget med en tidligpensjon er at sliterne, de som ikke makter å jobbe til de er 67 år, skal få anledning til å gå av ved 62 år. Nå har mange ikke tjent nok, eller har ikke råd til å gå av tidlig, påpeker Jonny Meland, en annen av HKs delegater på LO-kongressen.

Prinsippet om levealdersjustering gjør ikke saken bedre, mener HK. Dette prinsippet betyr at når den forventede gjennomsnittlige levealderen øker, fordeles pensjonsutbetalingene over flere år. Men så lenge ulike yrkesgrupper har ulik forventet levealder, får høyt utdannede i praksis mer i samlet pensjon enn ansatte i fysisk krevende yrker. Derfor vil HK avvikle levealdersjusteringen.

Tror på seier

HK-delegatene er optimistiske på forslagenes vegne, selv om debatten langt fra er over.

- Det har vært en del innlegg fra andre forbund om det samme, sier Jonny Meland.

- Jeg har stor tro på at vi skal få gjennomslag, sier Mona Bjørn.

Annonse
Annonse