Forbannet på forbundet
De ansatte ved Moelven på Eidsvoll raser over at de nok en gang går glipp av lavtlønnstillegget.
erlend.angelo@lomedia.no
Magasinet er med på slep når Moelven på Myrer, Eidsvoll, får besøk fra Fellesforbundet. Dagens tema: Lavtlønnstillegget i de to siste tariffoppgjørene. Byggeindustriarbeiderne er rasende etter nok et år hvor de går glipp av lavtlønnstillegget. Verken ved hovedoppgjøret i fjor, eller årets mellomoppgjør, fikk de lavtlønnstillegget. Frustrasjonen er stor overfor både Fellesforbundet og LO.
– Hvorfor får ikke vi lavtlønnstillegget vi har gjort oss fortjent til – vi tjener i snitt bare 311.000 kroner i året?
Klubbleder Haaken Amundsen går rett på sak når 1. nestleder Anders Skattkjær skal forklare de siste tariffoppgjørene.
Modellen bommer
– Dere taper på dagens modell. Fellesforbundet ønsker å bruke beregninger på hver enkelt bedrift. Da ville dere her fått tillegget. Med dagens modell beregner man ut fra snittet på overenskomsten, og der er lønna for høy til at dere får lavtlønnstillegget, forklarer Skattkjær.
– Kan vi ikke finne en løsning hvor dem som faktisk tjener dårlig får dette tillegget? spør klubbleder Haaken.
– Vi har forsøkt å beregne på enkeltpersoner, men det fungerer dårlig. Å splitte opp overenskomsten i de ulike fagene er også uaktuelt. Da gjenstår enten bedrifts- eller overenskomstberegning. Det første er det beste, men ikke noe arbeidsgiverne ønsker. Vi har heller ikke fått gjennomslag for denne modellen i LO, sier Skattkjær.
Statistikk til ingen nytte
Misnøyen med lønnsutviklingen er stor i hele byggeindustrien, hvor mange er i samme situasjon som her på Eidsvoll. Stemninga blant de 20-30 i kantina oppe i 2. etasje blir gryntete, og ordene kollektiv utmeldelse faller etter hvert. Frustrasjonen blir større år for år, også etter at de ikke fikk den ekstra krona fra årets mellomoppgjør.
– Vi kan ikke betale med statistikk! Det hjelper ikke at snittet på overenskomsten er høyt! kommer det fra klubbleder Haaken.
– Vi får jo ikke lån i banken en gang, med dagens lønninger! legges det til fra salen.
Skattkjær peker på tre ting som kan gjøres:
1) Øke minstelønna ytterligere.
2) Dagsing/gå sakte-aksjon i forbindelse med det lokale lønnsoppgjøret.
3) Få inn lavtlønnsgaranti som skal hjelpe på de enkelte bedriftene.
– Det siste er realistisk, når dere er såpass mange i bransjen som sliter med det samme problemet, men samtidig mer utfordrende en videre høyning av minstelønna, mener Skattkjær.
Dilemma om garanti
Situasjonen ville vært helt annerledes om byggeindustrioverenskomsten hadde hatt en lavtlønnsgaranti, lik den mange andre overenskomster har. Altså at de bedriftene som ligger under for eksempel 90 prosent av snittlønn i industrien, får et visst tillegg for å ta igjen det tapte.
– I 1992 ble denne overenskomsten til, og man tok da ikke inn en lavtlønnsgaranti som var og er vanlig. Det er veldig synd, fordi det er vanskeligere å få på plass i dag, opplyser Skattkjær.
I hovedoppgjøret i fjor valgte man å løfte minstelønna kraftig på overenskomsten. Så spørs det om lavtlønnsgaranti skal bli den store kampsaken neste år. Faren er at det kan gå utover en del arbeidsplasser, i en allerede presset bransje.
– Hvorfor tjener dere så lavt her? Er det kanskje dårlig lønnsevne i bedriften? Det er jo utfordringen med å få på plass en lavtlønnsgaranti. Noen bedrifter truer med å legge ned, og mange arbeidsplasser kan forsvinne. Det er et greit oppdrag for oss om vi kan ignorere at noen bedrifter ryker om vi krever lavtlønnsgaranti, men dere må være klar over at det faktisk kan skje, sier Skattkjær.
Streikevilje
Det hører med til historien at de gjennom oppgjørene i 2007, 2008 og 2010 har klart å høyne timelønna lokalt med 21,5 kroner på Eidsvoll – uten at de klarer å ta igjen forspranget. Og der frykter de ikke nedleggelse med en lavtlønnsgaranti.
– Akkurat det tror jeg kun vil gjelde de aller, aller minste bedriftene, uten at jeg vet så mye om det. Men bedriftene som ikke klarer en krone ekstra, går vel kanskje dukken på et tidspunkt uansett, mener Amundsen.
Og legger til at han regner med å kunne stagge dem som ønsker å melde seg ut – i alle fall en stund til.
– Men det blir nok vanskelig om vi går nok et hovedoppgjør uten at noe skjer, sier Haaken, som tror streikeviljen er stor om det må til for å få inn en lavtlønnsgaranti.
– Her er ikke det noe problem. Dette er et viktig tema, ikke bare for oss, men for flere overenskomster i LO. Dette må bli en gjennomgående ordning for alle – og da må vi gå hardere på, om det er det som skal til.
I årets tariffoppgjør ble det delt ut et lavtlønnstillegg
Dette ble delt ut til følgende overenskomster innenfor Fellesforbundets områder: Riksavtalen for hotell og restaurant, teko, naturbruk, landsforpleiningsavtalen, bokbinderioverenskomsten, AMB, skianlegg og serigrafioverenskomsten.
Lavtlønnstillegget ble gitt til alle overenskomstene som tjente under 90 prosent av gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, altså under 340.715 kroner i året
Tillegget blir altså regnet ut fra snittet på overenskomsten, ikke på de ulike bedriftene. Derfor kan man ha en lønn som klart kvalifiserer til tillegget, uten å få det.
Innenfor byggeindustrien er det gjerne betongbedriftene som trekker opp lønnssnittet
Byggeindustrien tjener 91,7 prosent av gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, derfor fikk de ikke lavtlønnstillegget
Mest lest
LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.
Håvard Sæbø
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.
Jan-Erik Østlie
Løsning i lønnsoppgjøret, ingen streik. Her er årets økonomiske ramme
Brede Edvardsen er nestleder i Norsk Arbeidsmandsforbund. Han frykter for konsekvensene hvis lavtlønte vektere mister tillegget i lønna.
Øyvind Aukrust
4.000 vektere kan miste tillegg i lønna: – Dette er et helt hårreisende krav av NHO, mener topptillitsvalgt
Hanna Skotheim
Nav er klare for å betale ut feriepenger på dagpenger før sommerferien
Martin Guttormsen Slørdal
Gunvor (81) har slitt ut åtte motorsager: – Jeg har mange trær på samvittigheten
KAN SMITTE: Fordi forurenset tøy kan etterlate seg koronavirus i hjemmet, bør arbeidsklær, for eksempel i helsevesenet, vaskes i et profesjonelt vaskeri og ikke hjemme, mener Industri Energi og Norsk Renseri- og Vakseriforening.
Ole Palmstrøm
Derfor advarer vaskeriene mot å vaske arbeidsklærne hjemme
KRAFTTAK: Vibeke Eriksen (48) tviholder på full jobb som lærer samtidig som hun dekker hjemmebanen og pleier sin livstruende syke mann.
Eirik Dahl Viggen
Vibeke (48) må bruke egenmeldinger for å ta seg av sin kreftsyke mann
Renholderne var blant de yrkesgruppene som fikk lavlønnstillegg i mellomoppgjøret i 2019.
Håvard Sæbø
Hvem kan få lavlønnstillegg i årets lønnsoppgjør? Disse fikk et ekstra løft sist
LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.
Håvard Sæbø
Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart
Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.
Emmie Olivia Kristiansen
16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO kan se fram til to intense dager når årets lønnsoppgjør skal avgjøres
Leif Martin Kirknes
Lønnsoppgjøret: Slik foregår meklingen
Sissel M. Rasmussen
Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger
FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.
Tormod Ytrehus
Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få
Kommentar
Ihne Pedersen
«Norske journalister kjøper NHOs skambud til vanlige folk», skriver Mímir Kristjánsson
Debatt
Man blir sittende igjen med inntrykket av at sykepleierne alltid har blitt hengende etter på lønna. Det er feil, skriver Torgny Hasås. (Illustrsjonsfoto)
Colourbox.com
«Lederen i Sykepleierforbundet mener jeg har misforstått sykepleierlønna. Det er feil»
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) ble utfordret av SV-leder Audun Lysbakken om de voksende køene utenfor Fattighuset og hos Frelsesarmeen under pandemien. (Arkivfoto)
Håvard Sæbø
Røe Isaksen: – Det skal ikke være flaut å be om hjelp for å få mat på bordet
Administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid, riksmekler Mats Ruland og LO-leder Peggy Hessen Følsvik kommer til å ha mye med hverandre å gjøre gjennom meklingsinnspurten som foregår fredag og lørdag. Frist er natt til søndag.
Leif Martin Kirknes
Innspurten på lønnsoppgjøret er i gang: – Streik er en mulighet, sier LO-lederen
Ansatte som har vært permittert risikerer at store deler av ferietillegget spises opp av skattetrekk, hevder HR-selskapet Simployer.
Colourbox.com
Feriepenger på dagpenger blir ikke trukket i skatt i juni
Asfaltarbeidere er blant dem som står klare til å streike.
Dorthe Karlsen
2500 medlemmer av Arbeidsmandsforbundet kan gå ut i streik søndag
JUBLER: Peter Barkar, hovedtillitsvalgt i Implenia fram t il 15. april, jubler over at utenlandske anleggsarbeidere som ikke kommer seg på jobb, skal få kompensasjon med etterbetaling fra 29. januar. Bildet er tatt før korona en kom, da han fortsatt kunne møte opp på kontoret på Lysaker.
Sissel M. Rasmussen