JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kritisert for å ta jegereksamen

Justisminister Knut Storberget (Ap) måtte onsdag svare for seg i Stortinget om hvorfor han dro for å avlegge jegerprøve samtidig med terrorangrepet på Serena hotell i Kabul.

VG skriver onsdag at både Storberget og forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) brukte tid på å avlegge den teoretiske delen av prøven samtidig som det var krise i Kabul.

I den muntlige spørretimen onsdag kom Fremskrittspartiet med sterk kritikk og tok saken opp med justisministeren. Frp ble stående alene med sin kritikk i stortingssalen, der Jan Arild Ellingsen karakteriserte justisministerens handlemåte som «moralsk forkastelig».

– Jeg er overrasket over at statsrådene ikke viser større ydmykhet i forhold til hvilke signaler de sender ut. Mange stiller seg uforstående til de prioriteringer som ble gjort, sa Ellingsen.

Burde utsatt

– Det hadde kanskje vært klokest om de hadde utsatt eksamen, sier Høyres leder Erna Solberg til NTB.

Hun lar det skinne klart igjennom at hun mener at statsrådene opptrådte uklokt, men vil ikke si at jegerprøven kom i konflikt med deres krisehåndtering.

Solberg tror ikke at man vil finne ut om statsrådene ville ha gjort andre beslutninger om de hadde vært på kontoret.

– Men jeg tror det er viktig hvilket bilde man gir som beslutningstaker i en krisesituasjon. Det kan ha blitt skapt et bilde av at de ikke tok situasjonen på alvor, selv om jeg ikke tror at det er tilfelle, sier Solberg.

– Gjorde jobben

Storberget avviser at jegerprøven hadde noen som helst betydning for krisehåndteringen.

Han sier at den teoretiske prøven tok tre kvarter, og understreker at eksamen ikke fant sted på Statsministerens kontor.

– Jeg ble løpende orientert av krisestaben i Utenriksdepartementet og fikk gjort de nødvendige avklaringer på mitt ansvarsområde. Det var faktisk der og da ikke så mye vi kunne få gjort for å gripe inn i situasjonen i Kabul, sa Storberget i spørretimen.

Han la også vekt på at det var lagt opp til at man også kunne gjøre andre ting den kvelden.

– Jeg deltok også i et debattprogram i NRK om et annet tema uten at dette har ført til noen reaksjoner, sa han.

– Tilgjengelig

Strøm-Erichsen forlot kontoret sitt klokken 18.30 lokal tid. Da hadde selvmordsbomberne nettopp angrepet Serena Hotel i Kabul, og UD hadde offisielt bekreftet at to nordmenn var skadd.

– Da jeg forlot kontoret, hadde jeg sjekket med departementet at vi hadde gjort alt vi kunne for å bistå de som var i Afghanistan. Det var ikke før senere vi fikk vite hvor alvorlig situasjonen var, sier Strøm-Erichsen til VG.

Statsråden understreker at hun hele tiden var tilgjengelig på telefon.

Statsminister Jens Stoltenberg var også informert om at forsvarsministeren valgte å avlegge jegerprøven.

– Regjeringens håndtering av krisen i Kabul ble ikke påvirket av de to ministrenes valg, hevder Stoltenberg. Han ser ingen grunn til at situasjonen burde vært vurdert annerledes i ettertid.

– Forsvarsministeren ble hele tiden løpende orientert og var tilgjengelig for både departementet og meg, sier Stoltenberg. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse