JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ta tjenestene tilbake

Det er fullt mulig å tilbakeføre tjenester som har vært satt ut på anbud til offentlig regi, understreker Helene Bank, spesialrådgiver i For velferdsstaten.

yngvil.mortensen@lomedia.no

Organisasjonen har skrevet lærebok i hvordan, med eksempler fra Norge og andre land som viser at det er mulig. Last ned hefte: Ta tjenestene tilbake!

– Etter endt kontrakt og ved kontraktbrudd grunnet ulovlig eller uforsvarlig drift eller konkurs, er det mulig å tilbakeføre tjenester til offentlig drift. Tilbakekjøp av bygninger og tomter som det offentlige har betalt for til for eksempel kommersielle barnehagekonsern er en annen mulighet, sa Bank på Velferdskonferansen i Oslo mandag.

– Det er også lov ikke å sette ut tjenester på anbud, minnet hun om.

Bank understreket at det er mulig å skjerme offentlig virksomhet fra EUs konkurranseregler. Særlig tjenester som helse, omsorg, utdanning, fengsel og rettsvesen, har en sterkere beskyttelse mot konkurransereglene i EØS-avtalen.

Når det gjelder EUs syn på offentlige tjenester, noterer den norske EU-delegasjonen i Brussel i en rapport fra 2007 at det er “(…) i praksis opp til medlemslandene hvordan håndteringen av tjenester av allmenn interesse skal foregå, om tjenesten skal leveres av myndighetene selv (egenregi) eller konkurranseutsettes”.

Annonse
Annonse