Mørk pensjonssky over oppgjøret
Pensjonstvisten fra fjorårets oppgjør i offentlig sektor ligger som en mørk sky over vårens forhandlinger.
stig.christensen@lomedia.no
– Hvis motparten ser bort fra våre innvendinger, spøker det for årets oppgjør, sier lederen i LO Kommune, Klemet Rønning- Aaby.
For offentlige ansatte, både i stat og kommune, gjelder det pensjonsrettigheter som er bygd opp over 100 år.
– Sånt leker man ikke med, sierRønning-Aaby som er meget overrasket over de sterke innstramninger han mener staten har kommet med i sine tolkninger av fjorårets oppgjør.
Alle fire sammen
LO i stat og kommune har stått sammen med YS, Unio og Akademikerne i sin høringsuttalelse om Arbeidsdepartementets forslag til endringer i regelverket for tjenestepensjon og AFP i offentlig sektor som følge av 2009-avtalen. Der kritiserer fagorganisasjonene regjeringen for å gå inn for urettmessige kutt i framtidige pensjonsutbetalinger som ikke har dekning i fjorårets protokoll. Ifølge de fire organisasjonene kan tapene for enkelte dreie seg om både 10 000 og 20 000 kroner i året.
LES OGSÅ: Samlet mot staten
LAST NED:Regjeringens høringsutkast til oppfølging av tjenestepensjonssaken med alle høringsuttalelsene
Arbeidstakerorganisasjonene påpeker at opptjente brutto pensjonsrettigheter, inklusive folktrygden, i offentlige tjenestepensjonsordninger er vernet i Grunnloven. Underreguleringen oppstår fordi regjeringen foreslår at de som tar ut AFP får sitt pensjonsgrunnlag i AFP-perioden regulert med 0,75 G og ikke et helt grunnbeløp som i dag.
Særaldersgrense
Klemet Rønning-Aaby er særlig bekymret for alle de som har særaldersgrense i kommunal sektor, som dreier seg om et par hundre tusen ansatte. 40 prosent med pensjon i KLP har det, med avgang ved 60 eller 65 års alder.
Rønning-Aaby bruker en politimann som eksempel, som da ikke er organisert i LO, men i Unio. Politiet har en særaldersgrense på 60 år, med mulighet for å gå av tre år tidligere.
– En slik person kan altså gå ti år før han fyller 67 år, og skal da være offer for en levealdersjustering resten av livet. Det er ikke i samsvar med det han har tjent opp eller med hva vi avtalte i fjor, hevder Klemet Aaby. Dette eksempelet viser at man håndterer svært alvorlige og følsomme spørsmål som får store konsekvenser for den enkelte.
– Det er helt utrolig at staten ikke er mer varsomme med sine tolkninger av fjorårets oppgjør, mener Klemet Aaby. Han understreker at de er forespeilet en løsning i vår, men han understreker at den helst bør komme før oppgjøret. I motsatt fall kan det bli mye krøll utover våren og forsommeren.
Rettssaker?
Hvis regjeringens forslag blir vedtatt i Stortinget, varsler fagorganisasjonene rettssaker. På dette punktet er deres høringsuttalelse tindrende klar. De mener regjeringen har gått langt ut over protokollen fra fjorårets oppgjør, og LO Stat kommer med følgende eksempel: En arbeidstaker som i 2015 går av med AFP ved 62 år vil kunne få sin alderspensjon fra 67 år redusert med over 20 000 kroner i året bare grunnet departementets forslag til underregulering av alderspensjonsgrunnlaget i AFP-tiden og departementets utilstrekkelige ivaretakelse av grunnlovsvernet.
Organisasjonene legger vekt på at man legger seg så tett opp til dagens tjenestepensjonsordning som mulig der avtalen ikke sier noe konkret og at endringene må ligge innenfor grunnlovsvernet.
Likelønn
Leder i NTL, Turid Lilleheie, forteller at de innen LO Stat ikke har diskutert om tolkningstvisten fra fjorårets oppgjør på noen måte skal komme inn i årets oppgjør. Hun mener man trenger tid på å løse opp i disse flokene, og har i utgangspunktet ikke tenkt å la saken prege vårens forhandlinger, hvis ikke noen overbeviser henne om det motsatte.
– Jeg har tenkt til å bruke årets oppgjør til et likelønnsløft, sier hun.
Mest lest
ELENDIG BEHANDLING: Tommy Storeide Vangen har jobba i varehandelen i mange år.
Erlend Angelo
Tommy jobba seg i senk og ble sykmeldt: – Jeg har aldri blitt så dårlig behandla som av Coop
Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.
Privat
– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?
KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.
Jan-Erik Østlie
Bunnotering for Ap: – Utrolig hvordan partiet sliter, sier valgforsker
SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.
Colourbox
Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard
Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.
Werner Juvik
Redningsmannskapet i Gjerdrum var i konstant fare. Her er innsatslederens historie
Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.
Privat
Monica har snart vært permittert ett år: – Det er tøft. Bare å stå opp og vite at ingen har behov for deg
Mari Falck forteller at faren Morten alltid har vært en positivt innstilt person med et usedvanlig godt humør. Han ble veldig deprimert etter nedstengingen og følte seg innesperret.
Privat
Mari fikk besøke sin dødssyke far kun én gang i uka. Da kokte det over for overlegen
Harald Eia er sosiolog, komiker, programleder og forfatter.
Ida Bing
Harald Eia kurser Ap om Ulikhets-Norge. Her er hans advarsel
Illustrasjon
Håvard Sæbø
Rekordhøy arbeidsledighet i Lofoten – henter inn tusener av sesongarbeidere
Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.
Jan-Erik Østlie
Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat
OVERRASKET: Tillitsvalgt for vaktmestertjenesten, Geir Tjøstheim, og tillitsvalgt for renholdsarbeiderne, Jana John, begge for Fagforbundet, fikk ikke vite om privatiseringen før avgjørelsen var tatt.
Strandbuen/Stine Serigstad
Geir og Jana fikk sjokkbeskjed: – Jeg har tenkt at jobben min er trygg fordi jeg jobber i kommunen
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan utelukke Wizz Air fra å delta i konkurransen om norske ruter
Jonas Gahr Støre. Arkivfoto
Jan-Erik Østlie
– Skal regjeringen komme etter med enda nye innrømmelser, bør det være å gi feriepenger på dagpenger
Martin Håndlykken
Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren
537 ansatte ved sju Tine-meierier kan bli tatt ut i streik fra lørdag.
Jan-Erik Østlie
Over 500 ansatte i Tine kan bli tatt ut i streik
Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.
Jan-Erik Østlie
Togrenholdere kjemper for å beholde lønna: – Stjerneeksempel på borgerlig politikk, mener Moxnes
En forhøyet dagpengesats er viktig for å sikre lavtlønte gjennom koronakrisa, ifølge tillitsvalgt Djevat Hisenai.
Håvard Sæbø
Permittere og ledige får beholde dagpengesatsen: – Nå slipper de å leve under fattigdomsgrensa
Trond Giske
Leif Martin Kirknes
Giske foreslått som lokallagsleder i Trondheim, men takket selv nei til å stille
Hva blir pensjonen på? Her får du nyttig info.
Colourbox
Nær halvparten vet ikke hva de får eller trenger i pensjon
SV-leder Audun Lysbakken krever flere sosiale tiltak for å hindre en permanent ledighet og ulikhet når koronakrisa er over.
Jan-Erik Østlie