JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Dømt for å ha brutt streikeforbud

Fem ansatte i oljeselskapet Petrojet ble de første som ble dømt etter den nye loven som forbyr streiker og protester i Egypt.

De fem ble arrestert av militærpolitiet 6. juni. Sammen med omkring 200 kolleger gjennomførte de en sitt-ned-aksjon utenfor Oljedepartementet i protest mot at Petrojet nektet å forlenge de midlertidige arbeidskontraktene deres. De mente selskapet ignorerte en beslutning fra oljeministeren om at alle midlertidig ansatte skulle gis fast jobb.

Sist onsdag falt dommen i en militærdomstol i Kairo: Alle fem ble dømt til ett års betinget fengsel, skriver den egyptiske avisa Al Masry Al Youm.

Ytringsfrihet en forbrytelse

Khaled Ali, en av forsvarerne for de fem dømte, fordømmer dommen:

– Myndighetene sender en panikkartet beskjed til alle arbeidere om at protester og forsamlingsfrihet ikke er en frihet, men en forbrytelse som må straffes. Noe som er fullstendig uakseptabelt, sier han.

Også Kamal Abbas. Lederen for det uavhengige sentret for arbeidstakerrettigheter (CTUWS), fordømmer både dommen mot de fem og loven de ble dømt for å ha brutt:

– Denne loven er korrupt. Mens de viser uforklarlig treghet med å bringe toppfigurer fra det gamle regimet for retten, har de bråhast med å få dømt fattige arbeidere som ber om bedre levekår, påpeker han.

ET forræderi

Loven som forbyr streiker og protester ble vedtatt av overgangsregjeringen i mars. Myndighetene mente den var nødvendig for å få landets økonomi i gang igjen etter de omfattende streikene og protestaksjonene som førte til Mubarak-regimets fall tidligere i vår.

Lovens § 1 sier at en hver som organiserer eller oppfordrer til aksjoner som hindrer eller forsinker arbeidet i private eller offentlige virksomheter kan dømmes til inntil ett års fengsel eller bøter på inntil en halv million egyptiske pund.

Loven har blitt kraftig kritisert både av fagbevegelsen og av menneskerettighetsorganisasjoner.

– Dette er et forræderi mot kravet om et fritt Egypt fra demonstrantene på Tahrir-plassen og et slag i ansiktet på familiene til de som døde i kampen for frihet, sa Sarah Leah Whitson, områdeansvarlig for Midtøsten og Nord-Afrika i Human Rights Watch, da loven ble vedtatt.

Annonse
Annonse