Ubåtsjef på toppen
– Det er lite vind her. Det er litt som å være i en ubåt. En smilende Haakon Stephen Bruun-Hanssen går ned trappene dypt inne i fjellet på Reitan.
morten.hansen@lomedia.no
De siste par årene har den nåværende sjefen for Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) hatt kontorer langt inne i fjellet en snau halvtime utenfor Bodø. Med åtte år i undervannsbåt, er han godt vant med å være innestengt.
I midten av september skiftet han arbeidssted – for å gjøre seg klar til sin nye jobb – fra Reitan til Akershus festning i Oslo. 1. januar blir han forsvarssjef.
– Jeg ble glad. Selvfølgelig ble jeg det. Jeg søkte jobben for at jeg ville ha den. Når det er konkurranse om å få jobben, og du vinner, er det gledelig. Det skulle bare mangle, sier Bruun-Hanssen.
Hyggelig kar
Selv karakteriserer han seg som et konkurransemenneske, selv om det har blitt så som så med konkurreringen de senere årene. Et sykkelritt i året og idrettsdagene på FOH.
Hans kollegaer bruker karakteristikker som god sjef, hyggelig fyr og bra mann. Ingen har et vondt ord å si. Men det er også veldig få som forteller hvordan han er som privatperson.
– Det er pendleren i forsvaret de fleste er blitt kjent med. De siste ni årene har jeg pendlet. Du ville nok fått vite mye mer om meg som privatperson hvis du hadde snakket med dem fra kullet på sjøkrigsskolen, eller de jeg seilte ubåt med, sier den tidligere skipssjefen.
Det er ikke bare venner han har beholdt fra sin tid i ubåt. Også holdninger og arbeidsmetode har blitt med i skipssekken.
– Fokus på detaljer, samtidig som man må ha et helhetsbilde og helhetsforståelse. Det har jeg tatt med meg fra tiden som ubåtsjef.
Han poengterer at en i en ubåt bor 20 mennesker tett på hverandre. Da lærer man mennesker å kjenne.
– Du må lære å respektere og akseptere alle forhold med dine kollegaer – både gode og negative sider – og lære å leve med dem. I en slik setting har jeg lært at det å være hyggelig og ta hensyn til folk, faktisk er det som gir resultater. Det har jeg prøvd å ta med meg i tiden etter jeg var på ubåt. Det kan virke som om jeg har k lart det, ifølge de du har snakket med.
Bruun-Hanssen konkluderer at man ikke får respekt med tittelen.
– Det blir lite autoritet som følge av posisjon og i alle fall ikke grad. Autoritet og respekt får man gjennom kunnskap, kompetanse og dyktighet.
Lys i tunellen
I de kommende årene skal han bruke sin autoritet på å ta forsvaret videre inn i framtiden. Bruun-Hanssen påpeker at det ikke vil bli de helt store endringene med ham som sjef.
– Det at vi bytter forsvarssjef betyr ikke at vi bytter langtidsplan. Jeg har vært en del av ledergruppen i fem år, og kommer ikke til å endre planer, sier han.
Forsvaret har vært gjennom store omstillinger de siste 10-20 årene. Det vil fortsette i noen år til.
Den påtroppende forsvarssjefen slår fast at omstillingen av luftforsvaret og implementeringen av de nye jagerflyene er det mest sentrale.
– Jeg håper at vi skal klare å ha det ferdig til jeg blir 60 år, i 2020. Men det er komplekse prosesser. Det er ikke alt som er kjent og klart når beslutninger fattes. Sånn er omstillinger. Det har kommet forsinkelser før, og jeg blir ikke overrasket om det kommer nye forsinkelser. Men jeg håper vi er ferdige med alt i 2020.
I tillegg til store endringer i luftforsvaret, skal befalsordningen endres. De kommende årene skal det planlegges hvordan kompetansen i forsvaret skal utvikles. Framtidens befal, soldater og sivilt ansatte skal under lupen.
– Soldaten må være militær – det handler om soldatens rettigheter i forhold til internasjonale avtaler, og at de skal få den beskyttelsen de har krav på. Den administrative delen i forsvaret, den som går på utdanning og ren administrasjon, har andre krav. Der har vi i dag mange sivile, og jeg samarbeider godt med de sivile, sier Bruun-Hanssen
Han mener det er viktig med bredde i kunnskapen og kompetanse, og erfaring fra andre deler av samfunnet.
– Det er viktig å få noen som ser oss litt i kortene på en annen måte enn oss som har en militær utdanning. En av mine rådgivere er sivil, og har ansvar for å se på den sivile og kommersielle utviklingen i våre nærområder. Han gir meg gode innspill også på det militære. Fordi han ser på det med andre øyne. Det beriker vår forståelse om utviklingen i vårt nærområde. Slik skal det fortsatt være i forsvaret, sier viseadmiralen.
Norge i krig
Selv om han samarbeider godt med de sivilt ansatte, er han først og fremst sjef for de militære.
Mens forsvaret tidligere hadde veldig få som hadde erfaring fra krig, er virkeligheten i dag en helt annen.
Norge har hatt soldater i Afghanistan i 11 år. 8 000 menn og kvinner har deltatt. Bruun-Hanssen har ledet flere av Norges operasjoner fra Norge. Skarpe oppdrag på bakken har han ikke.
– Jeg gikk for raskt opp i de høyere gradene til at det ble mulig å delta internasjonalt. Jeg har stor respekt for de som har vært i disse situasjonen, og sett erfaringene de har høstet – på godt og vondt. Det som har skjedd de siste to tiårene er et godt bilde på endringene i forsvaret. Vi har gått fra et forsvar bygd etter mobiliseringsprinsippet, til å bli et innsatsforsvar som skal beskytte og ivareta norske interesser i en internasjonal verden. I tillegg sier det mye om den internasjonale situasjonen – om viljen til å bruke militær makt internasjonalt, både i FN og NATO-regi, og Norges vilje til å delta.
Bruun-Hanssen tror vi framover vil se færre tunge internasjonale operasjoner. En rekke land har tatt store kostnader ved å delta. Den økonomiske situasjonen gjør det ikke lettere å delta i nye.
– Jeg tror landene vil tenke seg to ganger ekstra på grunn av den økonomiske situasjonen. Jeg tror andelen operasjoner, og omfanget, vil gå ned i den nære framtid, sier den påtroppende forsvarssjefen.
Han spår at det også vil gjelde Norge, om enn av andre grunner.
– Norge har stilt opp. Vi har vist god evne på kapasiteten, v i har gode soldater, og er et rikt land som har råd til å delta. Vi har kunnskapen, kompetansen og evnen. Samtidig er vi et lite land, med et lite forsvar. Det er begrenset hvor mye vi kan hente ut av forsvaret til enhver tid. Vi har nådd grensen på hva vi kan bidra med. Men det er politikerne som til syvende og sist bestemmer hva vi skal gjøre. Forsvarssjefen skal bare komme med rådene, understreker Bruun-Hanssen.
Viseadmiral og påtroppende forsvarssjef. Fra nyttår ny forsvarssjef og admiral.
11. september forlot Bruun-Hanssen stillingen som leder for Forsvarets operative hovedkvarter for å forberede seg på jobben som forsvarssjef.
Mest lest
Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.
Privat
– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?
SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.
Colourbox
Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan gjøre det vanskelig for Wizz Air i Norge
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
OVERRASKET: Tillitsvalgt for vaktmestertjenesten, Geir Tjøstheim, og tillitsvalgt for renholdsarbeiderne, Jana John, begge for Fagforbundet, fikk ikke vite om privatiseringen før avgjørelsen var tatt.
Strandbuen/Stine Serigstad
Geir og Jana fikk sjokkbeskjed: – Jeg har tenkt at jobben min er trygg fordi jeg jobber i kommunen
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie
Martin Håndlykken
Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren
Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.
Jan-Erik Østlie
Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Ole Palmstrøm
Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Debatt
Tidligere professor i samtidshistorie ved Høgskolen i Innlandet.
Høgskolen i Lillehammer (HiL)
«Det som har skjedd, er at staten har konfiskert hele tjenestepensjonen min», skriver Paul Knutsen
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) kommer med nye grep for arbeidsledige. (Arkivfoto)
Thomas Brun / NTB
Maksperioden på dagpenger forlenges. Se hvem det gjelder
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Hva blir pensjonen på? Her får du nyttig info.
Colourbox
Nær halvparten vet ikke hva de får eller trenger i pensjon
Trygve Slagsvold Vedum
Jan-Erik Østlie
Fagforbundet-tillitsvalgt fra Rogaland mener det er OK om Vedum blir statsminister
Bjørn Inge Bergestuen/Frp
Frp skeptisk til feriepenger for dagpenge-mottakere
Carina Bogen Sleveland (f.v.), Monica Bøe, Jon Y. Olsen, tillitsvalgt Daniel Hjellestad og Bonita Hanson streiker for bedre lønn.
Bente Owren/FO
Flere tatt ut i streik. Reagerer på lønnsforskjell på opp mot 100.000 kroner: – Absurd, mener tillitsvalgt
HOVEDTILLITSVALGT: Lærer Christian Holstad Lilleng ble fratatt 6.000 i lønn ved tap av funksjonstillegg etter kommunesammenslåing mellom kommunene Haram og Ålesund. Han nekter å godta kuttet.
Privat