JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

En vei inn i arbeidslivet

Linn Therese Jyhne har slitt med sosial angst siden tenårene. Nå får hun tid og trygge rammer til å komme tilbake til arbeidslivet med Telenor.11.06.2013
12:22
16.12.2013 23:03

simen@lomedia.no

– Jeg fungerte ikke på jobb. Det kunne gå bra i et par måneder, men etter det blir du redd for at folk skal legge merke til at du er nervøs, forteller Jyhne.

Hun sitter i en lilla stol med høy rygg, som skjermer for innsyn utenfra. Vi er i fellesarealet i L-bygget i Telenors hovedkvarter på Fornebu. Her kan de ansatte trekke seg tilbake hvis de vil sitte i fred. Jyhne er deltaker i arbeidsmarkedstiltaket Open Mind, som Telenor overtok gjennom oppkjøpet av April Data i 1996. Siden den gang har rundt 200 personer gjennomført det toårige programmet. 72 prosent av dem har gått fra trygd til arbeid – enten i Telenor eller et annet sted. Open Mind gir funksjonshindrede, enten fysisk eller psykisk, muligheten til å jobbe seg inn i arbeidslivet. Kriteriet er at de mottar arbeidsavklaringspenger fra NAV, og har bestått videregående skole.

Møtte veggen

Linn Therese Jyhne har slitt med sosial angst siden tenårene, og har i mange år gått i terapi. En dag sa det stopp. Etter flere år med studier og en rekke deltidsjobber, klarte hun ikke mer. Det var vanskelig å måtte skjule at hun hadde problemer. Jyhne pleide å komme ti minutter for sent på jobb for å slippe den sosiale biten før arbeidsdagen startet.

– Sjefen spurte meg hvorfor jeg alltid kom ti minutter for sent. Det endte med at jeg mistet jobben, forteller hun.

Sosial angst gjør det krevende å eksponere seg for andre mennesker. Spesielt vanskelig er det å måtte møte de samme menneskene hver dag. Det lot seg ikke gjøre å ha flere deltidsjobber og samtidig gå i terapi. Jyhne fryktet at hun måtte gå med aviser om natta resten av livet for å fungere på jobb. Hun møtte veggen.

Åpen om problemene

Med en bachelorgrad i markedsføring fra Hawaii i bagasjen, søkte hun seg til Telenor Open Mind via NAV. Intervjuet gikk bra, og i september kunne hun ta fatt på det tre måneder lange introduksjonskurset. Nå har hun har vært i arbeidspraksis i en salgsavdeling på Fornebu siden desember.

– Normalt ville det ikke fungert etter tre måneder, men det har gått veldig fint. De jeg jobber tettest med er klar over problemene mine. Det gjør det enklere når man er åpen om det, mener hun.

Hvis hun føler for det, kan hun trekke seg tilbake og sitte for seg selv. Det er mange stillerom, og uproblematisk å ta hjemmekontor.

– Jeg følte at terapien fokuserte mye på alt som er negativt. Det å kunne fokusere på jobb og hva jeg kan, har betydd mye for meg, sier Jyhne.

En ordinær del av Telenor

Open Mind-programmet har fått mye oppmerksomhet. Statsråder, utenlandske delegasjoner og andre selskaper har vært på Fornebu for å se hva Telenor gjør riktig. Daglig leder Tommy Rovelstad tror et av de viktigste suksesskriteriene er at deltakerne får prøve seg i det ordinære arbeidslivet – i motsetning til mange andre tiltak som foregår i såkalte skjermede bedrifter.

– De får gjøre en relevant jobb – og gjør den samme jobben som andre som jobber i Telenor. Det stilles samme krav, men de får selvsagt tilrettelegging. Open Mind er ikke et prosjekt, men en ordinær del av Telenor, understreker Rovelstad, som påpeker at det ikke dreier seg om veldedighet fra Telenors side, til tross for at Nav betaler lønna til deltakerne.

Mangfold blir sett på som en ressurs

For å bli tatt i betraktning må man sende inn søknad og gå på intervju.

– Telenor tjener ikke penger på Open Mind. Men vi får inn veldig kompetente og ekstremt motiverte medarbeidere, og mange blir her lenge når de får sjansen, sier lederen for programmet.

– De som kommer hit er ikke de sykeste. Vi ser på dem som en ressurs, som bidrar til å skape mangfold. Hvordan skal en bedrift som Telenor kunne utvikle nye produkter og ideer hvis alle nyansatte kommer rett fra BI iført grå dress, spør Rovelstad retorisk.

Han ble selv reddet fra et liv på trygd etter en ryggprolaps i 1995. Gjennom Open Mind lærte Rovelstad å se seg selv som en ressurs – og det endte til slutt med at han fikk ta over som leder.

– Egentlig skulle jeg vært trygdet, og jeg var på overtid med arbeidsavklaringspenger fra Nav, men de ga meg ekstra tid, sier Rovelstad.

Sparer samfunnet for millioner

Nettopp tid og trygghet er en del av suksessoppskriften til Open Mind. Målet er å få deltakerne ut i vanlig jobb så fort som mulig, men de er uansett sikret to eller tre års praksis.

Linn Therese Jyhne føler at hun endelig har fått de trygge rammene som skal til for å fikse arbeidslivet.

– Jeg kommer til å være her i to år. Å følge programmet er viktig for meg. Jeg kommer ikke til å bli 100 prosent frisk, men målet er å fungere i en vanlig jobb, sier hun.

– Noen kunne trengt enda lenger tid enn de får hos oss. Det handler om ressurser, men i det lange løp er det verdt det, sier Rovelstad, og viser til en Sintef-rapport fra 2006 som fastslo at Open Mind fram til da hadde spart samfunnet for rundt 100 millioner kroner.

Vil gi innvandrere en sjanse

I kjølvannet av Telenors suksess med Open Mind, så et nytt program dagens lys i 2010. Telenor Integration gir innvandrere med høy utdannelse arbeidstrening. Denne gruppen har i likhet med funksjonshindrede utfordringer med å komme seg inn i arbeidslivet.

– Det finnes mange overkvalifiserte innvandrere på arbeidsmarkedet. Mange taxisjåfører har en ingeniør- eller legeutdanning fra hjemlandet, men sliter med å få jobb. Vi ønsker å gi disse menneskene en mulighet, sier Rovelstad.

Så langt har 18 gjennomført programmet. 13 av dem har fått fast jobb. Det skulle nesten bare mangle. Det er nemlig høye krav for å bli tatt inn.

– Man må ha en relevant master- eller doktorgrad som er godkjent i Norge. Men lista ligger lavere enn i arbeidslivet ellers. Mange av de som begynner her hadde sannsynligvis ikke fått jobb i Telenor etter intervjuet, sier Rovelstad.

– En stor mulighet

Khaoula Elouaer fra Tunisia kom til Norge for snart to år siden. Hun snakker godt norsk til å ha vært her i så kort tid. Nå har hun arbeidspraksis som IT-konsulent i Telenor.

– Informatikk er et internasjonalt språk, og det går også i engelsk på jobb, forteller hun.

I likhet med Open Mind-programmet, har også Elouaer og meddeltakerne vært gjennom et introduksjonskurs for å lære hvordan norsk arbeidsliv og Telenor fungerer.

– Jeg har lært mye, både språk, om samfunnet og hvordan det norske arbeidslivet fungerer. Det er helt annerledes enn i Tunisia, sier Elouaer.

Hun ser på dette som en stor mulighet.

– Drømmen er å få en jobb i Telenor. Det er et godt miljø, og folk hjelper hverandre. Dessuten er det et stort og kjent selskap, fastslår Elouaer.

Et toårig arbeidstreningsprogram som gir funksjonshindrede mulighet til å jobbe seg inn i arbeidslivet.

Et arbeidsmarkedstiltak (Arbeid med Bistand) som i samarbeid med Nav tar inn deltagere fra hele Norges land. Deltakerne må motta arbeidsavklaringspenger fra Nav.

Open Mind-deltakere er underlagt samme krav som andre ansatte i bedriften.

De ansatte i Open Mind har selv vært gjennom programmet, og ser på det som en viktig faktor.

Programmet har vært en fast avdeling i Telenor siden 1996.

Telenor Sverige har adoptert modellen.

I 2010 kom en ny gren i prosjektet, Telenor Integration, som er tilrettelagt innvandrere med relevant, høyere utdannelse.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
11.06.2013
12:22
16.12.2013 23:03Mest lest

URETT: Erik Schjøtt-Waaler (43) sa opp en fast jobb i staten for å bli fosterfar. Nå undres han over de svake rettighetene fosterforeldre har.

URETT: Erik Schjøtt-Waaler (43) sa opp en fast jobb i staten for å bli fosterfar. Nå undres han over de svake rettighetene fosterforeldre har.

Eirik Dahl Viggen

Erik sa opp jobben og ble fosterfar på heltid. Så sa barnevernet opp kontrakten

TAPER: Sjømannen Anna Ruud er permittert fra Color Line. Hun taper penger hvis hun jobber under permisjonen.

TAPER: Sjømannen Anna Ruud er permittert fra Color Line. Hun taper penger hvis hun jobber under permisjonen.

Asle Rowe

Anna risikerer å tape 14.730 kroner i måneden hvis hun jobber

Adecco tilbyr tømrere 50-timers uke, men trakk annonsen etter at FriFagbevegelse kontaktet dem.

Adecco tilbyr tømrere 50-timers uke, men trakk annonsen etter at FriFagbevegelse kontaktet dem.

Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte

Adecco søker etter tømrere til 50 timers uke: Ulovlig og oppsiktsvekkende, sier LO-jurist

LØNNSØKNING: Oljearbeidere lander på heliporten på Sola etter å ha vært på jobb offshore. Nå får de lønnsøkning.

LØNNSØKNING: Oljearbeidere lander på heliporten på Sola etter å ha vært på jobb offshore. Nå får de lønnsøkning.

Arkivfoto: Jan Inge Haga

Dette er den nye lønna til oljearbeiderne

Med hjelp fra Nav får Pelle Haagensen arbeidserfaring, tarifflønn og referanse til å søke om lærlingplass og jobb senere.

Med hjelp fra Nav får Pelle Haagensen arbeidserfaring, tarifflønn og referanse til å søke om lærlingplass og jobb senere.

Yngvil Mortensen

Pelle (18) fikk ikke lærlingplass. Så kom det en gladmelding fra Nav

HVORFOR NÅ? Esther Mørk (f.v.) og Astri Elisabet Pestalozzi synes det er merkelig at departementet omorganiserer midti en pandemi når ansatte har sittet fra hverandre i et år.

HVORFOR NÅ? Esther Mørk (f.v.) og Astri Elisabet Pestalozzi synes det er merkelig at departementet omorganiserer midti en pandemi når ansatte har sittet fra hverandre i et år.

Katharina Dale Håkonsen

Nær 900 ansatte i forvaltningen av høyere utdanning skal omstilles før juli: – Det kom som en bombe

Det store spørsmålet er hvordan dette skal betales. LO og NHO har i utredningen ikke tatt mål av seg til å løse dette spørsmålet. (Arkivfoto)

Det store spørsmålet er hvordan dette skal betales. LO og NHO har i utredningen ikke tatt mål av seg til å løse dette spørsmålet. (Arkivfoto)

Håvard Sæbø

Mange flere kan få tidligpensjon, men hvem skal betale? Her er forslaget til endringene i AFP

MOTYTELSE: LO-leder Leif Haraldseth fikk spiren til AFP i 1988, som et resultatet av årets tariffoppgjør.

MOTYTELSE: LO-leder Leif Haraldseth fikk spiren til AFP i 1988, som et resultatet av årets tariffoppgjør.

Arbark

AFP-pensjonen er gull verdt for fagorganiserte. Her er historien bak

BEKYMRET: Daniel Walter er Handel og Kontors hovedtillitsvalgt i Obos. Han har aldri opplevd et så stort engasjement rundt en generalforsamling. Forslaget om å legge ned Obos skremmer ham og kollegene.

BEKYMRET: Daniel Walter er Handel og Kontors hovedtillitsvalgt i Obos. Han har aldri opplevd et så stort engasjement rundt en generalforsamling. Forslaget om å legge ned Obos skremmer ham og kollegene.

Brian Cliff Olguin

Obos-tillitsvalgt frykter for arbeidsplassene til 2.600 kolleger

SKREMMENDE UTVIKLING: Her på E18 gjennom Vestfold kjører lastebilsjåfør Håvard Gohli hver eneste uke. De siste ti årene har antallet utenlandske vogntog og semitrailere eksplodert.

SKREMMENDE UTVIKLING: Her på E18 gjennom Vestfold kjører lastebilsjåfør Håvard Gohli hver eneste uke. De siste ti årene har antallet utenlandske vogntog og semitrailere eksplodert.

Roy Ervin Solstad

Her kjører lastebilsjåfør Håvard (70) hver eneste uke. Nå slår han alarm om egen bransje

Forskerne Bitten Nordrik (t.v.) og Tereza Østbø Kuldova advarer arbeidstakere mot å delta i faktaundersøkelser i arbeidsgiveres regi.

Forskerne Bitten Nordrik (t.v.) og Tereza Østbø Kuldova advarer arbeidstakere mot å delta i faktaundersøkelser i arbeidsgiveres regi.

Benjamin Ward/OsloMet / Privat

To forskere advarer mot en voksende trend i arbeidslivet

En kvinne i 50-årene er avskjediget fra avdelingen ved Skjervum helse- og omsorgssenter fordi hun har brutt smittevernregler.

En kvinne i 50-årene er avskjediget fra avdelingen ved Skjervum helse- og omsorgssenter fordi hun har brutt smittevernregler.

Helge Rønning Birkelund

Fagforbundet vil ikke ta saken til medlem som fikk sparken for brudd på smittevernregler

Leif Martin Kirknes

Ropstad sier nei til Høyres nye skattekutt

Siv Jensen omkranset av journalister. Nå blir det stillere, for på helgens Frp-landsmøte takker hun av som Frp-leder.

Siv Jensen omkranset av journalister. Nå blir det stillere, for på helgens Frp-landsmøte takker hun av som Frp-leder.

Leif Martin Kirknes

Siv Jensen i avskjedsintervju: Dette angrer hun på

Efta-domstolen svarte onsdag på Høyesteretts spørsmål om Nav-saken.

Efta-domstolen svarte onsdag på Høyesteretts spørsmål om Nav-saken.

Hanna Skotheim

Nav-skandalen: Nordmenn i utlandet kan ha blitt nektet trygd helt tilbake til 1994

Håvard Sæbø

Halvparten av innleien hos Statsbygg var ulovlig

TREKKES I TVIL: Jannike Arnesen kom seg om bord i båten «MS Torbjørn» og overlevde Utøya. Det er ikke lenge siden hun ble kalt en «massiv sperreballong for de virkelige ofrene» på den kontroversielle Facebook-siden Sørlandsnyhetene.

TREKKES I TVIL: Jannike Arnesen kom seg om bord i båten «MS Torbjørn» og overlevde Utøya. Det er ikke lenge siden hun ble kalt en «massiv sperreballong for de virkelige ofrene» på den kontroversielle Facebook-siden Sørlandsnyhetene.

Martin Guttormsen Slørdal

Netthets mot AUF-ere: Jannike får høre at hun skulle vært drept på Utøya

Bjørnar Moxnes (Rødt), Une Aina Bastholm (MDG) og Audun Lysbakken (SV).

Bjørnar Moxnes (Rødt), Une Aina Bastholm (MDG) og Audun Lysbakken (SV).

Stortinget

Rødt og MDG kan få LO-støtte

OPP I LØNN IGJEN: De ansatte i Spar Kjøp og andre butikker omfattet av Handeloverenskomsten mellom HK og NHO går opp i lønn for andre gang i år.

OPP I LØNN IGJEN: De ansatte i Spar Kjøp og andre butikker omfattet av Handeloverenskomsten mellom HK og NHO går opp i lønn for andre gang i år.

Martin Guttormsen Slørdal

Butikkansatte går opp i lønn for andre gang i år

SEKRETARIATET: Rashid Nawaz sørger for at det blir servert kaffe til folket under møtene i sekretariatssalen i Folkets Hus.

SEKRETARIATET: Rashid Nawaz sørger for at det blir servert kaffe til folket under møtene i sekretariatssalen i Folkets Hus.

Sissel M. Rasmussen

Rashid startet som renholder i 1999. Nå er han «bydelsordfører» for 33.000 innbyggere


Flere saker