JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

En vei inn i arbeidslivet

Linn Therese Jyhne har slitt med sosial angst siden tenårene. Nå får hun tid og trygge rammer til å komme tilbake til arbeidslivet med Telenor.11.06.2013
12:22
16.12.2013 23:03

simen@lomedia.no

– Jeg fungerte ikke på jobb. Det kunne gå bra i et par måneder, men etter det blir du redd for at folk skal legge merke til at du er nervøs, forteller Jyhne.

Hun sitter i en lilla stol med høy rygg, som skjermer for innsyn utenfra. Vi er i fellesarealet i L-bygget i Telenors hovedkvarter på Fornebu. Her kan de ansatte trekke seg tilbake hvis de vil sitte i fred. Jyhne er deltaker i arbeidsmarkedstiltaket Open Mind, som Telenor overtok gjennom oppkjøpet av April Data i 1996. Siden den gang har rundt 200 personer gjennomført det toårige programmet. 72 prosent av dem har gått fra trygd til arbeid – enten i Telenor eller et annet sted. Open Mind gir funksjonshindrede, enten fysisk eller psykisk, muligheten til å jobbe seg inn i arbeidslivet. Kriteriet er at de mottar arbeidsavklaringspenger fra NAV, og har bestått videregående skole.

Møtte veggen

Linn Therese Jyhne har slitt med sosial angst siden tenårene, og har i mange år gått i terapi. En dag sa det stopp. Etter flere år med studier og en rekke deltidsjobber, klarte hun ikke mer. Det var vanskelig å måtte skjule at hun hadde problemer. Jyhne pleide å komme ti minutter for sent på jobb for å slippe den sosiale biten før arbeidsdagen startet.

– Sjefen spurte meg hvorfor jeg alltid kom ti minutter for sent. Det endte med at jeg mistet jobben, forteller hun.

Sosial angst gjør det krevende å eksponere seg for andre mennesker. Spesielt vanskelig er det å måtte møte de samme menneskene hver dag. Det lot seg ikke gjøre å ha flere deltidsjobber og samtidig gå i terapi. Jyhne fryktet at hun måtte gå med aviser om natta resten av livet for å fungere på jobb. Hun møtte veggen.

Åpen om problemene

Med en bachelorgrad i markedsføring fra Hawaii i bagasjen, søkte hun seg til Telenor Open Mind via NAV. Intervjuet gikk bra, og i september kunne hun ta fatt på det tre måneder lange introduksjonskurset. Nå har hun har vært i arbeidspraksis i en salgsavdeling på Fornebu siden desember.

– Normalt ville det ikke fungert etter tre måneder, men det har gått veldig fint. De jeg jobber tettest med er klar over problemene mine. Det gjør det enklere når man er åpen om det, mener hun.

Hvis hun føler for det, kan hun trekke seg tilbake og sitte for seg selv. Det er mange stillerom, og uproblematisk å ta hjemmekontor.

– Jeg følte at terapien fokuserte mye på alt som er negativt. Det å kunne fokusere på jobb og hva jeg kan, har betydd mye for meg, sier Jyhne.

En ordinær del av Telenor

Open Mind-programmet har fått mye oppmerksomhet. Statsråder, utenlandske delegasjoner og andre selskaper har vært på Fornebu for å se hva Telenor gjør riktig. Daglig leder Tommy Rovelstad tror et av de viktigste suksesskriteriene er at deltakerne får prøve seg i det ordinære arbeidslivet – i motsetning til mange andre tiltak som foregår i såkalte skjermede bedrifter.

– De får gjøre en relevant jobb – og gjør den samme jobben som andre som jobber i Telenor. Det stilles samme krav, men de får selvsagt tilrettelegging. Open Mind er ikke et prosjekt, men en ordinær del av Telenor, understreker Rovelstad, som påpeker at det ikke dreier seg om veldedighet fra Telenors side, til tross for at Nav betaler lønna til deltakerne.

Mangfold blir sett på som en ressurs

For å bli tatt i betraktning må man sende inn søknad og gå på intervju.

– Telenor tjener ikke penger på Open Mind. Men vi får inn veldig kompetente og ekstremt motiverte medarbeidere, og mange blir her lenge når de får sjansen, sier lederen for programmet.

– De som kommer hit er ikke de sykeste. Vi ser på dem som en ressurs, som bidrar til å skape mangfold. Hvordan skal en bedrift som Telenor kunne utvikle nye produkter og ideer hvis alle nyansatte kommer rett fra BI iført grå dress, spør Rovelstad retorisk.

Han ble selv reddet fra et liv på trygd etter en ryggprolaps i 1995. Gjennom Open Mind lærte Rovelstad å se seg selv som en ressurs – og det endte til slutt med at han fikk ta over som leder.

– Egentlig skulle jeg vært trygdet, og jeg var på overtid med arbeidsavklaringspenger fra Nav, men de ga meg ekstra tid, sier Rovelstad.

Sparer samfunnet for millioner

Nettopp tid og trygghet er en del av suksessoppskriften til Open Mind. Målet er å få deltakerne ut i vanlig jobb så fort som mulig, men de er uansett sikret to eller tre års praksis.

Linn Therese Jyhne føler at hun endelig har fått de trygge rammene som skal til for å fikse arbeidslivet.

– Jeg kommer til å være her i to år. Å følge programmet er viktig for meg. Jeg kommer ikke til å bli 100 prosent frisk, men målet er å fungere i en vanlig jobb, sier hun.

– Noen kunne trengt enda lenger tid enn de får hos oss. Det handler om ressurser, men i det lange løp er det verdt det, sier Rovelstad, og viser til en Sintef-rapport fra 2006 som fastslo at Open Mind fram til da hadde spart samfunnet for rundt 100 millioner kroner.

Vil gi innvandrere en sjanse

I kjølvannet av Telenors suksess med Open Mind, så et nytt program dagens lys i 2010. Telenor Integration gir innvandrere med høy utdannelse arbeidstrening. Denne gruppen har i likhet med funksjonshindrede utfordringer med å komme seg inn i arbeidslivet.

– Det finnes mange overkvalifiserte innvandrere på arbeidsmarkedet. Mange taxisjåfører har en ingeniør- eller legeutdanning fra hjemlandet, men sliter med å få jobb. Vi ønsker å gi disse menneskene en mulighet, sier Rovelstad.

Så langt har 18 gjennomført programmet. 13 av dem har fått fast jobb. Det skulle nesten bare mangle. Det er nemlig høye krav for å bli tatt inn.

– Man må ha en relevant master- eller doktorgrad som er godkjent i Norge. Men lista ligger lavere enn i arbeidslivet ellers. Mange av de som begynner her hadde sannsynligvis ikke fått jobb i Telenor etter intervjuet, sier Rovelstad.

– En stor mulighet

Khaoula Elouaer fra Tunisia kom til Norge for snart to år siden. Hun snakker godt norsk til å ha vært her i så kort tid. Nå har hun arbeidspraksis som IT-konsulent i Telenor.

– Informatikk er et internasjonalt språk, og det går også i engelsk på jobb, forteller hun.

I likhet med Open Mind-programmet, har også Elouaer og meddeltakerne vært gjennom et introduksjonskurs for å lære hvordan norsk arbeidsliv og Telenor fungerer.

– Jeg har lært mye, både språk, om samfunnet og hvordan det norske arbeidslivet fungerer. Det er helt annerledes enn i Tunisia, sier Elouaer.

Hun ser på dette som en stor mulighet.

– Drømmen er å få en jobb i Telenor. Det er et godt miljø, og folk hjelper hverandre. Dessuten er det et stort og kjent selskap, fastslår Elouaer.

Et toårig arbeidstreningsprogram som gir funksjonshindrede mulighet til å jobbe seg inn i arbeidslivet.

Et arbeidsmarkedstiltak (Arbeid med Bistand) som i samarbeid med Nav tar inn deltagere fra hele Norges land. Deltakerne må motta arbeidsavklaringspenger fra Nav.

Open Mind-deltakere er underlagt samme krav som andre ansatte i bedriften.

De ansatte i Open Mind har selv vært gjennom programmet, og ser på det som en viktig faktor.

Programmet har vært en fast avdeling i Telenor siden 1996.

Telenor Sverige har adoptert modellen.

I 2010 kom en ny gren i prosjektet, Telenor Integration, som er tilrettelagt innvandrere med relevant, høyere utdannelse.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
11.06.2013
12:22
16.12.2013 23:03Mest lest

Den reduserte skatten før jul er resultat av en slags tvungen sparing i løpet av året, slik at du totalt sett betaler så mye skatt du har plikt til. (Illustrasjonsfoto)

Den reduserte skatten før jul er resultat av en slags tvungen sparing i løpet av året, slik at du totalt sett betaler så mye skatt du har plikt til. (Illustrasjonsfoto)

Colourbox

Dette bør du vite om «halv skatt» i desember

Håvard Sæbø

Mona (19) fortalte ingen at hun søkte på bygg og anlegg

PRESEDENS: Stendi-saken vil få betydning for norsk arbeidsliv, mener advokat Kjetil Edvardsen, som har ført saken for Fagforbundets medlemmer.

PRESEDENS: Stendi-saken vil få betydning for norsk arbeidsliv, mener advokat Kjetil Edvardsen, som har ført saken for Fagforbundets medlemmer.

Werner Juvik

Nå kan Gry juble for millionutbetaling: – Jeg har nesten ikke ord

Neste år har du kun krav på 255 kroner dagen for de dagene du er i arbeidsmarkedstiltak. I dag er «lønna» på 411 kroner.

Neste år har du kun krav på 255 kroner dagen for de dagene du er i arbeidsmarkedstiltak. I dag er «lønna» på 411 kroner.

Hanna Skotheim. Innfelt: Leif Martin Kirknes

Nav-ansatte fortviler over regjeringas kutt: – Vil skyve folk over på sosialhjelp, mener Rødts Mimir Kristjánsson

Leif Martin Kirknes

Slik vil LO-toppen kutte strømregninga

Håvard Sæbø

Tillitsvald fekk skriftleg åtvaring: – Aldri kjekt å bli herja med

Omar Jørgensen

SV, Ap og Sp enige om nytt statsbudsjett: Her er noe av det de ble enige om

LO-leder Peggy Hessen Følsvik svarte på utfordringen fra NNN-leder Anne Berit Aker Hansen, og gikk gjennom problemene knyttet til AFP da hun innledet på NNN-landsmøte tirsdag.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik svarte på utfordringen fra NNN-leder Anne Berit Aker Hansen, og gikk gjennom problemene knyttet til AFP da hun innledet på NNN-landsmøte tirsdag.

Håvard Sæbø

AFP-pensjonen kan bli utsatt til 2024. LO-lederen innrømmer at det er komplisert

Colourbox.com

Det blir likevel feriepenger på dagpenger for arbeidsløse og permitterte

Saken om lønnstrekk er oppe for Høyesterett i Oslo i disse dager.

Saken om lønnstrekk er oppe for Høyesterett i Oslo i disse dager.

Leif Martin Kirknes

Kan en arbeidsgiver trekke deg i lønn, bare for at det står i arbeidsavtalen? Høyesterett avgjør saken snart

Gry Espeland og de ansatte ved Figgjo AS får nå likevel feriepenger på dagpengene de mottok i 2021.

Gry Espeland og de ansatte ved Figgjo AS får nå likevel feriepenger på dagpengene de mottok i 2021.

Jan Inge Haga

Klubbleder Gry jubler for feriepenger på dagpenger: – Vi har ikke så mye fra før av

Colourbox.com

De aller rikeste har en fordel. Derfor øker ulikheten

PENGER UT AV LANDET: Økonomiprofessor ved UiO Karen Helene Ulltveit-Moe reagerer på at utenlandske eiere tar millioner i utbytte etter å ha fått støtte under pandemien.

PENGER UT AV LANDET: Økonomiprofessor ved UiO Karen Helene Ulltveit-Moe reagerer på at utenlandske eiere tar millioner i utbytte etter å ha fått støtte under pandemien.

Tri Nguyen Dinh

Utenlandske eiere tok ut 722 millioner kroner i utbytte fra krisestøttede bedrifter

Jan-Erik Østlie

Øker snittprisen på strøm med 10 øre, vil det koste bedriften Stian jobber i 300 millioner mer i året

ENDRET PRAKSIS: Coop Hordaland vil ikke lenger betale deltidsansatte dobbel lønn for å jobbe de siste tre søndagene før jul. Illustrasjonsbilde.

ENDRET PRAKSIS: Coop Hordaland vil ikke lenger betale deltidsansatte dobbel lønn for å jobbe de siste tre søndagene før jul. Illustrasjonsbilde.

Erlend Angelo

Coop-ansatte får dårligere betalt for søndagsarbeid enn før

I 2019 ble drift og vedlikehold skilt ut som et eget selskap i Bane Nor – Spordrift. Nå er de ansatte spente på hva som vil skje videre med konkurranseutsettingen.

I 2019 ble drift og vedlikehold skilt ut som et eget selskap i Bane Nor – Spordrift. Nå er de ansatte spente på hva som vil skje videre med konkurranseutsettingen.

Morten Hansen

Jernbaneansatte kan juble: Nå stopper Støre anbudskonkurransen på drift og vedlikehold

AVVISTE ANKEN: Omsorgsarbeiderne gikk til sak mot Stendi (tidligere Aleris) for ulovlige arbeidsforhold. Nå har også Høyesterett sagt sitt.

AVVISTE ANKEN: Omsorgsarbeiderne gikk til sak mot Stendi (tidligere Aleris) for ulovlige arbeidsforhold. Nå har også Høyesterett sagt sitt.

Leif Martin Kirknes

Høyesterett avviser anken fra Stendi: Nå får omsorgsarbeiderne millionerstatning

VI MÅ SNAKKE SAMMEN: Bjørn Bakerød (foran), Guttorm Rue (til venstre) og Svein Ivar Stordalsvold har som topptillitsvalgte i Hæhre og Isachsen tett kontakt. De skulle ønske at flere anleggsfolk turte å lufte vanskelige følelser med andre.

VI MÅ SNAKKE SAMMEN: Bjørn Bakerød (foran), Guttorm Rue (til venstre) og Svein Ivar Stordalsvold har som topptillitsvalgte i Hæhre og Isachsen tett kontakt. De skulle ønske at flere anleggsfolk turte å lufte vanskelige følelser med andre.

Ole Palmstrøm

Som anleggsarbeider så Bjørn ofte kollegaer i krise. Felles for dem var at de ikke skjønte det selv

Arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik (Ap) sier til VG at regjeringen likevel vil innføre pensjon fra første krone fra 1. januar 2022. 

Arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik (Ap) sier til VG at regjeringen likevel vil innføre pensjon fra første krone fra 1. januar 2022. 

Jan-Erik Østlie

Alle får pensjon fra første krone neste år, ifølge Tajik

De tre budsjettkameratene ble sent onsdag kveld enige om forslaget.

De tre budsjettkameratene ble sent onsdag kveld enige om forslaget.

Omar Jørgensen

SV og regjeringen går sammen om strømtiltak


Flere saker