JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nytt hardt slag for papirarbeiderne

Papirfabrikken Hunsfos fabrikker var den nest største arbeidsplassen i Vennesla inntil den ble begjært konkurs i september. 140 ansatte mistet jobben. Klubblederen ser svart på fremtiden.

– Situasjonen er fortvilende, og det er særlig vanskelig å forholde seg til at det er lite informasjon å få.

Det sier Arne Bentsen, leder i Hunsfos Arbeiderforening.

Siden 1979 har han jobbet på den 125 år gamle papirfabrikken i Vennesla, de siste årene hovedsakelig som hovedtillitsvalgt.

– Trist og fortvilende

Nå er det slutt. Bedriften omsatte for 356 millioner kroner i 2010, men endte med 39 millioner kroner i minus. Og ved utgangen av fjoråret hadde bedriften en samlet gjeld på 159 millioner.

23. september ble bedriften begjært konkurs. Nå får de tidligere ansatte dagpenger fra NAV, i påvente av utbetalinger fra lønnsgarantifondet.

– Da jeg startet, var det 1100 som jobbet på Hunsfos, men bedriften har fortsatt å være viktig i nærmiljøet. Selv om de ansatte var mentalt forberedt etter utallige runder med kutt og nedskjæringer, er det klart at dette er trist og fortvilende for mange, sier Bentsen.

Tviler på ny eier

Bostyrer prøver nå å finne et selskap som vil kjøpe opp fabrikken. Han har allerede opplevd et mislykket forsøk hos tyske investorer som var på besøk.

– Nå går det rykter om at det kommer noen potensielle kjøpere fra Kina for å se på fabrikken. Tyskerne som tidligere var aktuelle, har vi ikke hørt noe mer om. Usikkerheten er problematisk for alle som er i en prosess for å skaffe seg nytt arbeid, sier Bentsen.

Han er uansett pessimist når det gjelder gjenåpning av fabrikken.

– Jeg har ingen tro på at det vil komme inn nye eiere. Det er game over, slutt.

Agder-industrien sliter

Det er 5 år siden også papirfabrikken Norske Skog Union i Skien ble nedlagt etter over 100 års drift. Fabrikken hadde 359 ansatte da den ble lagt ned.

De fleste av dem fikk seg ny jobb.

NAV mener at mange av de 140 tidligere arbeidstakerne ved Hunsfos er ettertraktede på arbeidsmarkedet, ifølge NRK Sørlandet.

Men klubblederen tror det blir verre å skaffe seg en ny industrijobber i Vest-Agder.

– Arbeidsstokken er godt voksen, snittalderen er 50. Selv er jeg 53 år, og det er klart det er en vanskelig alder for å søke nye jobber. Når også Solar i Kristiansand har 120 permitterte, er det mange som søker på noen ganske få ledige industrijobber i området, avslutter Arne Bentsen.

Hunsfos papirfabrikk er en hjørnesteinsbedrift i Vennesla.

Legges ned nå etter 125 år. Men industrieventyret i Vennesla er enda eldre, Hunsfos ble etablert ved overtakelsen av nedlagte Otterelvens Papirfabrik fra 1873.

140 arbeidsplasser går tapt.

90 prosent av papirproduksjonen har gått til eksport.

Annonse
Annonse

Hunsfos papirfabrikk er en hjørnesteinsbedrift i Vennesla.

Legges ned nå etter 125 år. Men industrieventyret i Vennesla er enda eldre, Hunsfos ble etablert ved overtakelsen av nedlagte Otterelvens Papirfabrik fra 1873.

140 arbeidsplasser går tapt.

90 prosent av papirproduksjonen har gått til eksport.