JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kritiserer Tine-styret

Arbeiderpartiets Terje Lien Aasland mener styret i Tine har vært for raus med permisjonen til meieriselskapets toppsjef.

kjell.werner@anb.no

Konsernsjef Hanne Refsholt har fått ett års studiepermisjon med full lønn på 2,1 millioner kroner.

– Denne rause ordningen gir et dårlig signal i en tid hvor norsk konkurranseutsatt industri er sterkt presset, sier stortingsrepresentant Terje Lien Aasland til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Det er viktig at vi klarer å opprettholde konkurransekraften i norsk eksportrettet industri. Da er denne type ordninger med på å skape reaksjoner, ikke minst på arbeidstakerhold. Nå må det vises moderasjon, og til våren blir det viktigere enn noen gang tidligere å holde fast på frontfagsmodellen hvor industrien setter malen for lønnsoppgjøret, sier Ap-talsmannen som også leder næringskomiteen på Stortinget.

Samfunnskontrakt

– Bedriftsledere kan derfor ikke få bedre permisjonsordninger enn de ansatte, poengterer Terje Lien Aasland.

– Tine er i en spesiell situasjon. Meieriselskapet har en samfunnskontrakt som markedsregulator, og selskapet er en samvirkebedrift eid av melkebønder, sier Ap-politikeren.

– Les også: Fornøyd etter Tine-dom

Han viser til at politikerne for halvannet år siden vedtok å gå over fra kronetoll til prosenttoll på melk, nettopp for å tilgodese norsk melkeproduksjon.

Terje Lien Aasland mener Tine bør vurdere konkurransesituasjonen selv om selskapet er i en spesiell situasjon med skjermet konkurranse på grunn av importvernet.

Bra for Tine

Styreleder Trond Reierstad i Tine mener konsernsjefens permisjon er bra for selskapet.

– Styret ser på studieåret som viktig kompetansepåfyll for Tine, siden vi får nytte av hennes nye kunnskap og erfaringer når hun kommer tilbake, sier Reierstad til Dagens Næringsliv.

Ap-politikeren mener at denne argumentasjonen ikke holder mål.

– For alle ansatte vil det naturligvis være nyttig å få permisjon for å hente kunnskap og inspirasjon. Men hvis man skulle legge seg på en like raus linje overfor alle ansatte som de ordningene som konsernsjefen i Tine nå nyter godt av, så vil det bli snakk om en stor kostnad. Alle selskaper, også Tine, må vurdere kostnadssituasjonen ved slike ordninger, sier Terje Lien Aasland. (ANB)

Annonse
Annonse